Overgewicht wordt niet per definitie veroorzaakt door slecht eetgedrag en vetopslag. Zo is je vochtbalans een belangrijke factor die je lichaamsgewicht beïnvloedt. Als je veel vocht vasthoudt, kan het zijn dat je te veel zout binnenkrijgt. Zout houdt namelijk vocht vast, en hoe meer zout je eet, des te minder zout je lichaam verlaat via je urine en transpiratie. Daarnaast zorgt vocht vasthouden ervoor dat je huid strak gaat staan en het maakt je bovendien mollig. Hieronder vind je 3 tips als je veel vocht vasthoudt door zout…
1. Zoutarm dieet
Zout is een belangrijke regulator van de vloeistoffen in je lichaam, waaronder je bloed. Een mens heeft ongeveer 1 tot 2 gram zout per dag nodig, maar veel mensen krijgen maar liefst 11 gram zout per dag binnen. Als je veel zout via je voeding binnenkrijgt en veel vocht vasthoudt, is het verstandig om (tijdelijk) een zoutarm dieet te volgen. Keukenzout staat ook wel bekend als natriumchloride. Een zoutarm dieet noemt men ook wel een natriumarm dieet.
2. Zoutvervangers & smaakmakers
Zout wordt veel gebruikt als smaakversterker. Hoe meer zout je eet, des te minder je ervan proeft en des te meer je ervan gaat gebruiken. Het gevolg is dat je steeds meer vocht vasthoudt. Je zoutinname beperken is dan ook de meest effectieve oplossing. Als je je zoutinname afbouwt, kan dat erg wennen zijn voor je smaakpapillen. Om je eten meer smaak te geven, kun je andere smaakversterkers gebruiken om zout te vervangen. Goede zoutvervangers zijn laurierblad en natriumarme sojasaus. Andere smaakmakers zijn knoflook, ui, peper, peterselie, selderij, bieslook en andere kruiden en specerijen.
En als je dan toch graag zout strooit over bepaalde voedingsmiddelen, gebruik dan een onbewerkte en ongeraffineerde zoutsoort met een relatief laag natriumgehalte zoals Himalayazout of Keltisch zeezout…
3. Zoutarme varianten
Zout zit niet alleen in voor de hand liggende voedingsmiddelen zoals dropjes en zoutjes. Ook brood, gebak, chocolade, roomijs en bijna alle fabrieksmatig verwerkte voedingsmiddelen uit zakjes, pakjes, potjes, schaaltjes, blikjes en doosjes bevatten enorm veel zout. Bekijk daarom altijd de voedingswaardetabel van kant-en-klare producten. Als je veel vocht vasthoudt kun je zoute voedingsmiddelen maar beter mijden. Eet liever verse, onbewerkte producten zoals verse groenten en vers fruit. Er zijn overigens ook zoutarme tegenhangers van veel producten verkrijgbaar.
Heb jij ervaring met vocht vasthouden en een natriumarm eetpatroon? Laat hieronder een reactie achter!
4 comments
Gerrie Kromdijk
11 maart 2017Nu kan ik t niet terug vinden, maar toch is me eens gezegd, ZEEZOUT houd minder vocht vast in je body dan ander zout!!! Hier wil ik graag meer van weten!!!
Paul
11 maart 2017Dit is pertinent onjuist, dus ik kan er weinig aan toevoegen. Zie desgewenst ook het volgende artikel:
Overigens zijn er wel ongeraffineerde / ruwe vormen van zowel zeezout als mijnzout die als (ietwat) gezonder kunnen worden beschouwd dan geraffineerde zoutsoorten. Zie ook:
Nora
12 februari 2016De informatie dat Keltisch zeezout en Himalayazout een relatief laag natriumgehalte hebben, klopt helaas niet. Het natriumgehalte van Himalayazout is 9 mg per kilogram lager dan zeezout en dit marginale verschil geeft geen gezondheidsvoordelen ten opzichte van normaal of gejodeerd keukenzout. Als je zonodig zout wil strooien zonder teveel natrium binnen te krijgen, dan kun je beter kiezen voor natriumarm dieetzout. Natuurlijk is Himalayazout en Keltisch zeezout veel hipper en geeft het mensen het gevoel dat het “natuurlijker” is. Prima als je aan deze argumenten de voorkeur geeft, maar wees er wel van bewust dat je hiermee niet automatisch beter voor je lichaam zorgt.
Paul
12 februari 2016Beste Nora, Het gaat er mijns inziens niet uitsluitend om wat er niet of minder in een bepaalde zoutsoort zit… Het is evengoed belangrijk welke stoffen er zoal wel in zoutkristallen aanwezig zijn. Minder natrium binnenkrijgen is dan ook niet per definitie een doel an sich… Bovendien worden er bij de raffinage van zout allerlei additieven, processtoffen, bereidingsstoffen, bleekmiddelen en antiklontermiddelen gebruikt die niet als zodanig hoeven te worden vermeld op zoutverpakkingen, waaronder natriumferrocyanide, ammoniumcitraat, kaliumjodide, tricalciumfosfaat, magnesiumcarbonaat of -oxide, aluminiumsilicaat en silicumdioxide (silica / silicaat)… Zoutraffinaderijen / zoutziederijen doen van alles met zout om de bewaarbaarheid, toepasbaarheid, houdbaarheid en handelbaarheid van hun eindproduct te verbeteren. Het uiteindelijke doel is een zo goedkoop, efficiënt en universeel mogelijk product dat op alle denkbare vlakken (zo’n 14.000 toepassingen) kan worden ingezet. Al met al bestaat geraffineerd zout voor ongeveer 2 tot 2,5% uit antiklontermiddelen en andersoortige chemicaliën die tijdens de zoutverwerking worden toegevoegd. Gejodeerd zout bevat ook nog eens dextrose om het jood aan het zout te binden. Overigens is het woordje ‘relatief’ opzettelijk in die zin geplaatst, dus het heeft juist als functie relativiteit aan te duiden. Dat ongeraffineerd Himalayazout en Keltisch zeezout relatief weinig natrium en chloride bevat, is dan ook wel degelijk correct. Of het gebruik van welke zoutsoort dan ook gezondheidsbevorderend is, laat ik in het midden. Ik laat mensen graag zelf beslissen wat ze wel of niet kopen. Groeten, Paul