Vochtophoping in het bovenlichaam wordt doorgaans onderverdeeld in drie afzonderlijke regio’s… Vochtstapeling in de borstkas oftewel thorax (boven het middenrif) wordt ook wel thoracaal oedeem genoemd. Oedeem in de buikholte (onder het middenrif) staat bekend als abdominaal oedeem oftewel abdomen-oedeem. Als het oedeem nog lager zit (in bekken/pelvis), dan spreekt men soms van bekken-oedeem.
Oedeem in de lies of liesstreek staat tevens bekend als lies-oedeem of ‘inguinaal oedeem’. Zijn daadwerkelijk de genitaliën aangedaan door vochtretentie, dan spreekt men veeleer van genitaal oedeem. Oedeem van bekkengordel en/of heiligbeen wordt tevens sacraal oedeem genoemd…
Vochtophoping in de billen
Vochtstapeling in de billen, dus ín de bilspieren –het vlezige deel van de billen, dus boven de bilplooien en zijdelings van de bilspleet/bilgroeve– staat ook wel bekend als gluteaal oedeem. Een sterk oedemateuze bilpartij is vrij zeldzaam. Een dergelijke situatie kán optreden in een vergevorderd stadium van bijvoorbeeld lymfoedeem, lipoedeem of lipolymfoedeem. Er zijn echter ook vormen van vochtstapeling nabij de billen die relatief vaak voorkomen. Hierbij valt te denken aan:
- Perineaal oedeem: in perineum/bilnaad (het stukje tussen anus en genitaliën)
- Perianaal oedeem (rondom de aars/anus: de uitgang van de endeldarm)
- Anaal oedeem oftewel intra-anale stuwing: in de anus
- Rectaal oedeem: dieper in de anus, tot in de endeldarm
- Sacraal oedeem: heiligbeen
- Coccygeaal oedeem: stuit/staartbeen
Oedeem rondom de anus heeft veelal te maken met aambeien of ontstekingen. Oedeem van de bilnaad of bilspleet is veelal gerelateerd aan een perianale fistel of haarnestcyste: een ontsteking die ontstaat door ingroei van haren in de bilspleet die zicht tot een abces kan ontwikkelen.
Bij intern oedeem van de anus en/of endeldarm spreekt men ook wel van intra-anaal, intra-rectaal of intestinaal oedeem.
Genitaal oedeem
Bij oedemen in de benen kan door de stuwing tevens genitaal oedeem optreden; meestal in geval van lymfoedeem oftewel lymfogeen oedeem. Bij mannen treedt dan vochtstapeling op in penis en/of scrotum; bij vrouwen in vulva/schaamlippen. Genitaal oedeem kan tevens optreden door frictie (intensief seksueel verkeer) of door een SOA of geslachtsziekte. Vocht kan zich o.a. opstapelen in:
- Penisschacht & eikel (penisoedeem c.q. peniel oedeem)
- Balzak (scrotaal oedeem)
- Zaadballen (testiculair oedeem)
- Voorhuid (Preputiaal oedeem)
- Vagina, dus intern (vagina-oedeem c.q. vaginaal oedeem)
- Vulva & schaamlippen, dus extern (vulvair oedeem)
Als oedeem optreedt door beschadiging van penisweefsel en/of penishuid of een penisbreuk c.q. penisfractuur ten gevolge van hevige frictie, dan spreekt men ook wel van penisfrictie-oedeem.
Vrouwen kunnen bij genitaal oedeem een fietsbroek dragen, al dan niet gevoerd met pelotte om de gewenste plaatsen van extra steun te voorzien. Voor mannen is zwachtelen van penis en scrotum een optie. In geval van scrotumoedeem zou het dragen van een ‘suspensoir’ (Mediven 95 Whitaker Pouch o.i.d.) kunnen helpen.
Of anders een wielrenbroek, liesbreukbroek, liesbreukslip of strakke zwembroek. ’s Nachts en tijdens bedrust kan het helpen om het scrotum hoog te leggen m.b.v. een opgerolde handdoek onder de billen. Desondanks zal oedeem onderaan de broek blijven bestaan.
Tot slot
Vochtstapeling in de liesstreek en rond de billen kan erg pijnlijk en belemmerend zijn en bovendien verregaande mobiliteitsproblemen teweegbrengen. De dagelijkse omgang met genitaal oedeem is al helemáál niet gemakkelijk en kan danige complicaties opleveren in het leven van dag tot dag, zowel fysiek als mentaal.
Heb jij vragen of suggesties met betrekking tot vochtstapelingen in de intiemere en schromelijke regionen: liesstreek, bilstreek of genitaliën? Deel ze in een bericht hieronder…
3 comments
Mario
15 december 2015Is hier nog steeds niets aan te doen ik heb namelijk een zoon met dit probleem en dat is erg vervelend en pijnlijk misschien zijn er nog tips om dit te verminderen of te ontlasten. bvd
Paul
15 december 2015Allereerst zal de onderliggende oorzaak van het oedeem moeten worden achterhaald. Pas daarna kan een passende oplossing worden gevonden. Zie eventueel ook dit artikel over de oorzaken en oplossingen bij vocht vasthouden…
willy de spiegelaere
24 januari 2016een vraag : ik ben mijn lymfeklieren verwijderd uit de lies over 20 dagen en heb nog elke dag zo een 800 ml lymfekliervocht die word verwijderd via een drainage in de buik kun je mij een tip geven , of dit normaal is , en of ik daar nog zal vanaf geraken ?