Echte honger versus de westerse beleving van honger

Echte honger versus de westerse beleving van honger

Toen je klein was heb je vast wel eens gehoord van je ouders dat we nooit écht honger hebben in Nederland, maar alleen trek. Als wij honger hebben dan krijgen we een gevoel van misselijkheid en hoofdpijn. In werkelijkheid is dit geen echte honger, want echte honger voel je in je keel. Dr. Joel Fuhrman

Lees verder
Fytochemicaliën + hun effect op de lichamelijke gezondheid

Fytochemicaliën + hun effect op de lichamelijke gezondheid

Alhoewel de termen ‘fytochemicaliën’ en ‘fytonutriënten’ regelmatig de revue passeren op Gezondr, hebben ze pas vrij recentelijk wereldwijde bekendheid verworven binnen de voedings- en gezondheidsindustrie. Misschien wordt de fytonutriënt wel ‘de omega-3’, ‘de voedingsvezel’ of ‘het probioticum’ van de toekomst… Wat zijn fytochemicaliën? Fytochemicaliën zijn biologisch actieve stoffen die natuurlijkerwijs voorkomen in planten en een

Lees verder

Calorieën en de dagelijkse energiebehoefte

Calorieën zijn die irritante dingetjes die je nodig hebt omdat ze je lichaam energie leveren, maar die er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat je dikker wordt. De term calorie is eigenlijk niets anders dan een verouderde benaming voor een eenheid van warmte-energie die vooral in de voedingsindustrie wordt gehandhaafd om energiewaarden van voedingsmiddelen aan te

Lees verder

Welke voedingssupplementen werken echt?

Als er iets is waar je sceptisch over zou moeten zijn dan zijn het voedingssupplementen. Je kunt vele potjes kopen die allemaal een goede gezondheid beloven. In werkelijkheid zijn er maar een paar voedingssupplementen die een bewezen positieve invloed hebben op je gezondheid. Hou er wel rekening mee dat je naast een goed en evenwichtig

Lees verder

De GI (Glycemische Index) van een koolhydraat

We hebben het op gezondr.nl al vaker gehad over de glycemische index van koolhydraten. De glycemische index van een koolhydraat is een getal dat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel van het bloed stijgt na het nuttigen van een specifiek koolhydraathoudend voedingsmiddel. Maar er is nieuws! Hoge GI Voorheen werd er gedacht dat hoe lager de

Lees verder

Maakt fruit je dik?

Fruit bevat veel fructose, ook wel fruitsuiker of vruchtensuiker genoemd. Fructose is een zoetstof die niet alleen natuurlijkerwijs de zoete smaak geeft aan fruit, maar bijvoorbeeld ook wordt gebruikt om junkfood en frisdrank te zoeten. Alle soorten suikers, dus ook fructose, worden door de lever omgezet in vet of door het lichaam verbruikt als brandstof.

Lees verder
Pijnboompitten – erg gezond, maar ook erg veel calorieën!

Pijnboompitten – erg gezond, maar ook erg veel calorieën!

Een salade is goed voor de lijn. Was wat sla, doe er tomaatjes, komkommer en paprika bij, en je hebt een goede basis voor een lekkere en gezonde salade. Veel mensen strooien er als ‘finishing touch’ ook nog wat pijnboompitten overheen. Wat velen van hen echter niet weten is dat ze daarmee een explosie veroorzaken

Lees verder

Hyperactiviteit door kleurstoffen

Het Europees Parlement (EP) heeft besloten dat voortaan dient te worden aangegeven op het etiket van voedingswaren wanneer deze azo-kleurstoffen bevatten. Vanaf 2009 zal er een waarschuwing op het etiket van azo-kleurstofhoudende producten komen te staan waarop zal worden vermeld dat deze kleurstoffen hyperactiviteit en concentratiestoornissen kunnen veroorzaken bij kinderen. Kleurstofonderzoek Natuurlijk komt deze beslissing

Lees verder

Gelatine: bereidingsproces & toepassing van beendermeel

Gelatine is een product dat op velerlei manieren in levensmiddelen wordt gebruikt, maar waarvan de herkomst bij velen onbekend is. Gelatine wordt gewonnen uit huid en beenderen van vooral runderen en varkens. Het is dus een bijproduct van de vleesindustrie. Men laat de bot- en huidresten trekken in heet water waardoor de oplosbare bestanddelen ontbinden,

Lees verder

Haring; zilverkleurig, rauw en heel erg gezond

Deze maand is het Nederlands haringseizoen 2008 officieel van start gegaan met de verkoop van het eerste vaatje Nederlands nieuwe haring op de visafslag in Scheveningen. Nieuwe haring wordt doorgaans gevangen van half mei tot half juli. Daarna vangt de periode aan waarin de vis zich voortplant. De haring die tijdens deze periode wordt gevangen

Lees verder