Er zijn diëten en voedingsdeskundigen die je aanraden om bepaalde voedingsmiddelen altijd met elkaar te combineren als je wilt afvallen. Zodoende zou je je spijsvertering verbeteren. Er zouden daarentegen ook voedingsmiddelen zijn die je nooit samen dient te eten als je wilt afvallen. Voorbeelden van diëten waarbij (bepaalde soorten) voedingsmiddelen en voedingsstoffen combineren centraal staat, zijn:
Maar bestaat er eigenlijk wetenschappelijk bewijs dat het al dan niet combineren van bepaalde voedingsmiddelen daadwerkelijk helpt bij afvallen? Hieronder lees je het antwoord..
Voedsel combineren – Voorgeschiedenis
Het principe van voedsel combineren bestaat al vele jaren. Er zijn door de jaren heen verscheidene boeken over geschreven en velerlei diëten op gebaseerd. Kortom: voedsel combineren wordt zo nu en dan in een nieuw marketingjasje gestoken, maar het principe is geenszins vernieuwend. Deze afvalmethode is in het verleden dan ook meermaals enorm populair geweest.
Voedsel combineren – Basisprincipes
Aanhangers van voedsel combineren stellen doorgaans dat zetmeel (koolhydraten) en eiwitten nooit tegelijkertijd gegeten mogen worden. Deze voedingsstoffen zouden namelijk ieder op een andere manier door de spijsvertering worden verwerkt. Door koolhydraten en eiwitten tegelijkertijd te eten zou je spijsvertering dus overstuur raken. Daarnaast raden aanhangers van de “voedsel combineren theorie” om dezelfde reden aan om fruit altijd apart te eten en dus nooit in combinatie met andere voeding.
Voedsel combineren – Wetenschappelijk onderzoek
Kort gezegd is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze theorie van voedsel combineren daadwerkelijk klopt. Sterker nog, dit soort stellingen is al meer dan 70 jaar geleden ontkracht. Het klopt overigens dat koolhydraten, eiwitten en vetten ieder op hun eigen manier (en door specifieke enzymen en darmdelen) worden verwerkt binnen de spijsvertering. Verschillende soorten enzymen kunnen echter probleemloos gelijktijdig functioneren.
Voedsel combineren – Tot slot
Dit wil overigens niet zeggen dat een dieet dat gebruik maakt van voedsel combineren nooit werkt. Zo kan een dergelijk dieet je een stuk bewuster maken van hetgeen je eet. Het combineren van bepaalde voedingsmiddelen kan bovendien helpen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zodoende hongerpieken tegen te gaan.
Heb jij wel eens gebruik gemaakt van het principe van ‘(geen) voedsel combineren’ voor afvallen? Wat zijn jouw ervaringen?