Warmte uit huis krijgen is een lastig karwei als het zomer is en de temperaturen buiten alsmaar hoger worden. Met name als het gedurende langere tijd achter elkaar warm is, wordt het steeds lastiger om het binnen koel te houden. In dit artikel alle tips en trucs die het beste werken om warmte uit je huis te krijgen, óók zonder airco.
Beste manier om warmte uit huis te krijgen = airco
De beste methode om warmte uit je huis te krijgen is waarschijnlijk iedereen wel bekend: een airco. Zowel een vaste airco-unit als mobiele airco kan enorm helpen om het binnen koel te houden. Let wel op de capaciteit van de airco. Met name mobiele airco’s kunnen vaak slechts een relatief kleine ruimte gekoeld houden. Om die reden is mobiele airco minder geschikt voor een woonkamer, maar juist wel om een slaapkamer te koelen.
Warmte uit huis krijgen zonder airco: de basis
Uiteraard beschikt niet iedereen over een airco. Niet getreurd: er zijn nog altijd vele manieren om het binnen koeler te krijgen zonder airco. Het belangrijkste is om je huis op het juiste tijdstip goed te koelen en op andere momenten de ramen en deuren juist zoveel mogelijk gesloten te houden. Hierbij geldt het volgende, verrassend logische, principe:
- Buiten warmer dan binnen of is de temperatuur stijgende? Ramen en deuren dicht!
- Buiten koeler dan binnen en is de temperatuur dalende? Zet ramen en deuren tegen elkaar open!
Tip Zet buiten een thermometer in de schaduw en check ook binnen de temperatuur. Omdat er buiten vaak wat wind staat, kan het buiten ‘lekkerder’ aanvoelen terwijl het qua temperatuur toch warmer is. Op zo’n moment zal je huis niet minder warm worden als je ramen en deuren openzet.
Tip Een goede richtlijn is dat je ramen en deuren sowieso beter kan sluiten zodra het buiten boven de 25 °C is.
Overdag alle ramen en deuren dicht om huis koel te houden
Simpele waarheid: zolang het buiten warmer is dan binnen, zul je de warmte met geen mogelijkheid uit je huis kunnen krijgen (zonder airco). Je moet de oplossing om je huis te koelen in dat geval dus écht ergens anders zoeken. Laat je niet verleiden door de wind die zo lekker ‘fris’ aanvoelt als je de ramen en deuren toch tegenover elkaar openzet. Luchtverplaatsing voelt namelijk koeler en fris, maar als de lucht die zich vanaf buiten door je huis beweegt warmer is, dan eindig je uiteindelijk gewoon met een benauwd, warm huis.
Gordijnen, luxaflex e.d. ook dicht
Hoe meer ‘schaduw’ je creëert, hoe beter. Doe dus ook je gordijnen, luxaflex of soortgelijke raamdecoratie dicht. Op die manier voorkom je dat je huis ongewild een broeikas wordt.
Verduisterende gordijnen
Verduisterende gordijnen werken het beste om zon en warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Koop ze bij voorkeur in een neutrale kleur met een witte achterkant.
Schaduw m.b.v. screens of beplanting
Het is nog veel beter om de warmte tegen te houden voordat deze überhaupt binnen is. Een oplossing hiervoor is screens installeren aan de buitenkant van je ramen. Je kunt ook bomen en struiken op strategische plekken rondom je huis plaatsen om schaduw te creëren. Zoek je een tijdelijke oplossing? Probeer dan aan de buitenkant van je ramen natte lakens te bevestigen.
Maak eenvoudig en goedkoop je eigen ‘airco’
Heb je geen airco maar wel een ventilator? Vul dan een bak of emmertje met ijsblokjes of met ice packs. Zet deze bak vervolgens direct voor een ventilator zodat de luchtstroom over de ijsemmer wordt heen geblazen. Het resultaat is een heerlijke, verkoelende bries. Deze truc is minder handig voor een grote woonkamer omdat het een stuk minder verkoeling brengt dan een airco, maar voor een slaapkamer kan het juist uitstekend werken. IJsblokjes zijn eventueel kant-en-klaar verkrijgbaar bij de grotere supermarkt.
Strategisch binnendeuren sluiten om je huis koel te houden
Ieder huis heeft een ruimte waar het simpelweg het koudst blijft; vaak is dit een gang op het noorden of bijvoorbeeld de kelder. Probeer hier gebruik van te maken op het moment dat je het binnen minder warm probeert te maken. Houd overdag – als de hitte in huis toeneemt – de koelste ruimtes afgesloten. Het is misschien verleidelijk om juist dan de kelderdeur open te zetten, maar in de praktijk zal dit weinig effect hebben als de temperatuur aan het toenemen is. ’s Avonds als de temperatuur buiten zakt en je ruimtes kan laten doorluchten, gebruik je de lucht in de koelste ruimtes juist om het huis ‘van binnenuit’ wat verkoeling te geven.
Creëer luchtstromen
Als je warmte uit huis wilt krijgen, dan is simpelweg een raampje openen aan het eind van de dag niet voldoende. Probeer zoveel mogelijk luchtstromen te creëren zodra de ramen open kunnen omdat het buiten afkoelt. Denk hierbij aan het volgende:
- Zet ramen tegenover elkaar open om ‘tocht’ te creëren.
- Kijk ook vanaf welke kant de wind waait en houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Stel het waait aan de voorkant van het huis. Zet dan bijvoorbeeld beneden de ramen aan de voorkant open en boven de ramen juist aan de achterkant. Zodoende creëer je een slimme luchtstroom die de warmte naar buiten blaast.
- Zet iets tegen binnendeuren zodat deze niet dichtwaaien en de lucht optimaal kan doorstromen.
- Warmte stijgt op; zorg dus dat lucht ook goed van beneden naar boven kan doorstromen om warmte zo efficiënt mogelijk uit huis te krijgen.
- Zet draaikiepramen helemaal open (dus niet in kiepstand), dan kan er veel meer lucht circuleren.
- Zet een ventilator aan met de achterkant naar het raam en de voorkant richting de kamer. Zodoende wordt er koelere lucht van buiten via de ventilator de ruimte in geblazen.
- Heb je meerdere ventilatoren? Helemaal super! Bekijk dan eerst hoe de wind staat. Aan de kant waar koude lucht naar binnen waait, zet je de ventilator met de achterkant naar het raam zoals hierboven beschreven. De andere ventilator zet je juist met de waairichting naar het raam (naar buiten) toe. Op die manier wordt warme lucht extra snel naar buiten geblazen en wordt koude lucht efficiënt aangevoerd om je huis te koelen.
- Zet ook de afzuigkap, badkamerventilator en indien aanwezig de mechanische ventilatie van je woning vol aan als je je huis probeert te koelen. Hoe meer warme lucht er afgezogen wordt, hoe beter.
- Doe de gordijnen niet dicht als de ramen openstaan. Met name verduisterende gordijnen kunnen de koude luchtstroom tegenhouden.
Ramen ’s nachts overal open om warmte uit huis te krijgen
Zet ramen ’s nachts zoveel mogelijk tegen elkaar open om wat koele lucht in huis te krijgen. Zet de ramen ook open in ruimtes waar je minder vaak komt; hoe meer koelte in huis, hoe meer mogelijkheden om de warmte uit huis te krijgen. Als je niet alle ruimtes koelt dan blijft er warmte in huis hangen die zich vaak toch weer gaat verplaatsen. Pas uiteraard wel op voor inbrekers. :)
Vergeet de zolder niet te koelen
Warmte stijgt op. Zet daarom ook op zolder – indien mogelijk – zoveel mogelijk ramen open. Je komt er wellicht niet veel als het warm is, maar door de zolder te koelen beweegt de warmte op andere plaatsen in huis zich gemakkelijker naar boven, waardoor het beneden in huis koeler wordt.
Gloeilampen = nee
Warmtebronnen in huis moet je uiteraard zoveel mogelijk vermijden als je warmte uit huis wilt krijgen. Vergeet daarbij vooral ook gloeilampen niet; vervang ze voor LED lampen en je bent van het probleem van gloeiend hete lampen verlost.
Buiten koken voorkomt warmte in huis
Probeer buiten te koken. Zodoende hoef je geen extra hitte te creëren in huis. Geen zin om de barbecue aan te steken? Overweeg pizzarette of steengrillen of maak een verkoelende salade.
Let op computers, elektrische apparaten & huishoudapparaten die warm worden
Vermijd elektronische apparaten die hitte genereren zoveel mogelijk. Zo bouwt een computer behoorlijk wat warmte op als hij de hele dag aanstaat en ook de oven gebruiken is natuurlijk niet slim. Om dezelfde reden is het verstandig om overdag niet te stofzuigen, de vaatwasser en wasmachine niet aan te zetten en de droger is vanzelfsprekend ook een absolute afrader. Zet je ’s avonds de vaatwasser aan? Gebruik dan een kort programma of de eco-stand. Probeer was buiten te laten drogen, dan is het waarschijnlijk nog sneller droog dan in de droger ook.
Douche kort & koud
Douchen tijdens warm weer is dubbel nadelig. Het maakt je badkamer namelijk niet alleen warm, maar ook nog eens vochtig. Dit is een zeer vervelende combinatie als het warm is. Probeer daarom kort te douchen en zo koud mogelijk. Hetzelfde geldt voor in bad gaan.
Koelkast en vriezer niet te zwaar belasten
Dat verfrissende gevoel als je tijdens een snikhete dag de koelkast of vriezer opentrekt? Heerlijk! Maar helaas: hoewel de koelkast en vriezer van binnen heerlijk koel zijn, worden deze apparaten alleen maar zo koud omdat er aan de achter- of bovenkant warme lucht wordt afgevoerd. Hoe harder je koelkast en vriezer moeten werken, hoe meer warme lucht ze jouw keuken in blazen. Ga dus lekker milieubewust om met je koelkast; zet er niet meer in dan nodig en open hem alleen (en zo kort mogelijk!) als je er iets uit wilt pakken.
Begin op tijd met warmte uit huis krijgen!
Als de temperatuur buiten voor het eerst begint te stijgen, dan is het binnen waarschijnlijk nog prima te doen en ben je wat minder actief bezig met warmte het huis uit krijgen. Hoe langer je wacht en hoe meer warmte er al in huis zit, hoe lastiger het echter wordt om warmte je huis weer uit te krijgen. Zet dus ook na een gematigd warme dag alle ramen ’s avonds open en houd rekening met de temperaturen die gaan komen.
Hoe krijg jij het koel in huis?
Hoe ga jij te werk om je huis koel te houden en warmte te verbannen? Wat werkt wel om te koelen en wat moet je juist niet doen? Aanvullende tips en praktijkervaringen zijn meer dan welkom! Laat hieronder een reactie achter en deel je kennis. Alvast bedankt. :)
One comment
Ben Duijndam
12 augustus 2022Wij bewonen een appartement 1e etage. Op achterkant komt koude (duin)wind door de ramen, voorkant is het warm (zon) buiten in straat. Volgens mij wordt het binnen koeler door achterraam plus vóórraam te openen. Dan waait de koele wind door het huis, en blijft het aangenaam binnen in huis. Dat is mijn logica maar volgens mijn vrouw is dat niet zo. Graag een reactie hierop, zodat zij overtuigd kan worden.