Wat helpt juist WEL goed tegen muggen?

Lifestyle · Door Ilse

wat helpt tegen muggen

Er worden bakken met geld verdiend met apparaatjes en middeltjes tegen muggen. Veruit de meeste van deze producten werken niet of nauwelijks. Er wordt voornamelijk ingespeeld op een vals gevoel van veiligheid. In dit artikel lees je wat écht werkt tegen muggen.

Methodes tegen muggen die WEL werken

Hierbij alle middeltjes en methodes die wel helpen tegen muggen:

1. Insecticide

Spuit een beetje insecticide rond en een mug is gegarandeerd dood. Insecticiden zijn echter vaak schadelijk om in te ademen en kun je dus beter niet binnen gebruiken. Ook wanneer je slaapt heb je natuurlijk niets aan een spuitbus.

2. Muggenlamp

Een muggenlamp met een groot elektrocutierooster (o.a. Eurozap) werkt perfect. Zet hem aan voordat je gaat slapen en zorg dat de kamer donker is. Muggen komen op het blauwe licht af en worden geëlektrocuteerd. Houdt de muggenlamp voor de zekerheid aan tijdens het slapen. Houd ramen en deuren gesloten, anders trek je juist muggen van buitenaf aan.

3. Klamboe

Een klamboe of muggennet (eventueel geïmpregneerd met permetrine of DEET) is erg effectief, maar niet altijd even fraai en praktisch. Wanneer een mug in de klamboe weet door te dringen, heb je trouwens een probleem. Een klamboe dien je daarom dag en nacht zorgvuldig dicht te houden.

4. Horren

Horren voor deuren en ramen houden muggen buiten. Alleen bij het openen van deuren en ramen kan er sporadisch een mug naar binnen vliegen, maar die mep je gewoon dood.

5. DEET

DEET is wellicht het meest betrouwbare middel om muggen van je lijf te houden. Het werkt binnen en buiten en zelfs tijdens je slaap. Wel is DEET giftig. DEET wordt daarom uitsluitend verkocht in concentraties tot hoogstens 50 procent. In het buitenland zie je nog weleens 80% en zelfs 100% DEET. DEET is overigens alleen actief op de specifieke plekken die je behandelt.

6. Partner

Wat zeker helpt is een partner nemen die voor muggen een aantrekkelijkere lichaamschemie en lichaamsgeur heeft dan jij. Hij of zij zal worden gestoken en jij zult ongestoord kunnen slapen.

7. Elektrische vliegenmepper

Muggen zijn relatief traag, dus een elektrische vliegenmepper is ideaal. Je hoeft niet raak te slaan maar kan een mug er gewoon tegenaan laten vliegen.

8. Kleding

Kleding met lange mouwen en broekspijpen tot op de schoenen is aan te raden in de muggentijd. Dichte schoenen met sokken tot op de enkels eveneens. De anekdote dat het dragen van donkere kleding muggen aantrekt, kan te maken hebben met de extra lichaamswarmte die daardoor wordt gegenereerd.

9. Spinnen, vleermuizen & vleesetende plantjes

Woon je in een grot, dan zijn vleermuizen, spinnen en vleesetende plantjes wat voor jou! Een vleermuis eet elke nacht honderden tot duizenden muggen, en ook spinnen en vleesetende plantjes zijn goed in muggen vangen.

10. Prrrikweg

Antihistaminica hebben weinig tot geen directe invloed op jeuk. Neem voor muggenbeten liever het natuurgeneeskundige Prrrikweg van VSM.

11. Lichaamswarmte

Ook warmte speelt een belangrijke rol voor muggen. Als de zon zakt en het afkoelt, kan een mug je lichaamswarmte waarnemen van zo’n 20 meter afstand.

Tot slot nog een muggenweetje…

Er bestaan 3.000 verschillende muggensoorten (v.w.b. steekmuggen / muskieten / slaapkamermuggen), waarvan er ruim 20 in Nederland voorkomen. De meeste van deze muggen prikken niet en leven van nectar en stuifmeel.

Heb jij iets gehad aan bovengenoemde muggenbestrijdingsmethodes? Laat hieronder weten hoe effectief de anti-muggentips voor jou zijn geweest!

6 comments


  • Jolanda Daniëls

    5 augustus 2014

    Etherische citroenmelisse in een brander, een paar druppels in het water als je buiten zit, geen mug te bekennen! ’s Nachts op de slaapkamer een citroenmelisse plantje bij je in de buurt en met een paar blaadjes flink over je armen wrijven.

  • moon

    26 juli 2013

    Ook het innemen van alleen vitamine B1 (thiamine) is goed bestand tegen muggen. Je scheidt dan een geur af die ze niet lekker vinden. Je moet wel een buffer opbouwen van tevoren, dus voordat de muggen er zijn. Maar het blijven rottige rotmuggen.

  • Henk

    23 augustus 2012

    Waar haal je het vandaan dat het homeopathische Prrrikweg wel goed werkt ?

    • Paul

      10 juli 2013

      Mijn persoonlijke ervaring is dat Prrrikweg heel erg kalmerend werkt in geval van jeuk. Het goedje houdt muggen niet van je lijf, maar als je eenmaal gestoken bent, kan het erg prettig zijn. Ikzelf ben al sinds mijn peutertijd allergisch voor muggen en gebruik Prrrikweg al sinds ik me kan herinneren. Ik heb het talloze mensen in mijn directe omgeving aanbevolen en veruit de meesten vinden het ook een prettig spulletje bij muggenbeten. Bij extreme allergische reacties gebruik ik overigens antihistaminica, maar omdat ik geen fan ben van deze medicatie probeer ik me zo veel mogelijk te beperken tot Prrrikweg. Het is overigens wel belangrijk om de zalf/lotion eventjes in te laten trekken en gedurende die tijd niet opnieuw aan de muggenbult te krabben.

  • blablabla

    8 augustus 2012

    Het helpt ook om je gewoon te laten steken. De muggen gaan weg, en jij bent er de hele nacht vanaf :)

  • corina

    17 april 2012

    Kijk daar hebben we wat aan :)
    Bedankt voor je tips!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.