Weight Watchers: Is het wel of niet een dieet?

Fitness · Door Ilse

Het woord ‘dieet’ is ZO 2007. Het is helemaal in om een dieet geen dieet meer te noemen, want we hebben genoeg van diëten. Leefstijlveranderingen en leefstijlaanpassingen zijn de nieuwe trend! Een gezonde levenswijze die langdurig vol te houden is en er bovendien voor zorgt dat je afvalt. Velen die nog niet toe zijn aan een ECHTE gezonde leefstijl, zijn aan het ‘sonjabakkeren’ of ‘WW’en’ geslagen en noemen hun eetregime gewoon niet langer een dieet…

Dat het beestje niet meer bij ee naam mag worden genoemd, komt omdat bedrijven die veel geld verdienen aan de exploitatie van hun DIEET niet stil blijven zitten. Zo heeft Weight Watchers een nieuwe kreet/slogan/leus bedacht: Stop met diëten, begin met leven. Weight Watchers werkt omdat het geen dieet is. Eetregimes die tot voor kort nog gewoon te boek stonden als dieet proberen dus nu ineens hun imago en reputatie rigoureus om te gooien en als ‘gezonde leefstijl’ te worden gezien, terwijl ze dat helemaal niet zijn.

Hoezo is Weight Watchers géén dieet?!

Doctor Michelle May heeft op haar blog uitgelegd waarom Weight Watchers nog steeds een ordinair dieet is, hoe graag ze ook van die stempel af willen komen en hoe hard ze ook hun best doen…

  1. Als Weight Watchers geen dieet is, waarom vertellen ze je dan hoeveel ‘punten’ je dagelijks mag eten?
  2. Als WW echt geen dieet is, waarom verdien je dan het recht om MEER te eten als je veel lichaamsbeweging hebt gedaan?
  3. Maar als Weight Watchers geen dieet is, waarom word je dan gewogen als je ermee begint?
  4. Als Weight Watchers geen dieet is, waarom praten mensen die WW volgen dan alleen maar over eten?
  5. Als WW geen dieet is, waarom is groente dan ‘gratis’ (geen punten) in plaats van gewoon goed en gezond voor je?
  6. Als WW geen dieet is, waarom moet je dan alles wat je eet wegen, meten en opschrijven? (tenzij je de ‘Core’ versie van Weight Watchers volgt, want dan kun je zoveel eten van de producten die op de specifieke lijst staan)

Het lijkt er al met al alleen maar op de Weight Watchers inziet dat de markt verandert. De marketeers van WW willen hun dieet opnieuw in de markt zetten en zich koste wat kost als gezonde leefstijl profileren. Het punt is echter Weight Watchers geen daadwerkelijke leefstijl IS, want het is niet iets wat je de rest van je leven vol kunt (of moet willen) houden.

Er is namelijk nog altijd sprake van allerlei regeltjes, speciale WW-dieetproducten, weegmomenten, voedsel afwegen, eetmomenten noteren, puntensystemen, et cetera. Daarom deze tip: Ga gewoon gezond, gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd eten, dan hoef je je helemaal niet te houden aan allerlei regeltjes die op de langere termijn enorm gaan frustreren.

Weight Watchers werkt samen met McDonald’s

We laten ons op Gezondr.nl weleens vaker negatief uit over een afvalmethode, afslankprogramma of dieetkuur. Naar mijn mening moet dat in ieder geval kunnen. Weight Watchers ‒ het dieet dat eigenlijk geen dieet genoemd mag worden ‒ krijgt echter de halve wereld over zich heen. Dit door een wellicht niet al te snuggere en geloofwaardige samenwerking met fastfoodketen McDonald’s. Je zou er bijna medelijden mee krijgen.

Overeenkomst Weight Watchers & McDonald’s

De Nieuw-Zeelandse aftakking van fastfoodketen McDonald’s is een samenwerking gestart met de (dieetachtige) “leefstijl” van Weight Watchers International. De samenwerking is als volgt (bron):

  • Weight Watchers propageert dat je best eens bij “een fastfoodketen” mag eten, ook als je op dieet bent (inclusief aanbevelingen voor specifieke McDonald’s menu’s).|
  • McDonald’s bedrukt zijn wegwerpbordjes met het logo van Weight Watchers op diens wegwerpbordjes.

Geloofwaardigheid gekrenkt?!

Bovenstaande overeenkomst is wellicht iets te transparant. Zelfs een idioot snapt dat er commerciële belangen gemoeid zijn met deze samenwerking. Voedingsexperts van over de hele wereld klagen steen en been over de samenwerking tussen Weight Watchers en McDonald’s. Het plaatje dat hier wordt geschetst zou nergens op slaan en pure oplichterij betreffen. Jane Martin van de Australische Obesity Policy Coalition (OPC) zegt: “Wat Weight Watchers hier doet is puur winstbejag. Iedereen weet dat de menu’s van dergelijke ketens veel te vet en veel te zout zijn. Zoiets is nooit gezond, niet als je op dieet bent, maar ook niet als je een normale lijn hebt”.

Conclusie

En toch denk ik dat er volop diëters zullen zijn die dit stukje lezen en de “dieettip” van Weight Watchers met beide handen aangrijpen. Waarschijnlijk zijn er duizenden mensen die dit statement maar al te graag geloven en op aanraden van Weight Watchers een lekkere portie vette snacks gaan scoren bij de Mac. Want als Weight Watchers het zegt, dan moet het toch kunnen. Hier kun je het puntenoverzicht van Weight Watchers inzien voor de McDonald’s gerechten.

Wat denk jij van de samenwerking tussen Weight Watchers en McDonald’s? Deel jouw mening in een berichtje hieronder!

Nieuws: South Beach, Atkins, Weight Watchers, Cambridge, Zone en Ornish Dieet zijn zinloos voor de lijn

Het South Beach Dieet, Atkins Dieet en Cambridge Dieet zijn zinloos. Het maakt niet uit of je tijdens het diëten weinig tot geen vetten of koolhydraten eet, of juist veel eiwitten nuttigt. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, en werd geleid door Harvard School of Public Health en Pennington Biomedical Research Center in Louisiana, toont aan dat alleen het aantal calorieën dat je nuttigt van invloed is op het succes van je dieet.

3 Calorieënbronnen

Je calorie-inname inperken en je hieraan houden, dat is wat telt. Een federale studie die een groep mensen twee jaar lang op de voet volgde toont aan dat het voor je lijn niet uitmaakt waaruit je je calorieën verkrijgt. Of je nu calorieën haalt uit koolhydraten, eiwitten of vetten, alleen het aantal calorieën is van invloed op de lijn.

Eiwitten / koolhydraten / vetten

Sinds overgewicht en zwaarlijvigheid de wereld veroveren, zochten miljoenen mensen hun toevlucht bij populaire diëten als het South Beach Dieet, Atkins Dieet, Weight Watchers dieet, Cambridge Dieet, Zone Dieet en Ornish Dieet. Elk van deze diëten verkiest een bepaald macronutriënt (eiwitten / koolhydraten / vetten) boven beide andere.

Calorieën in versus calorieën uit

Voorgaande studies toonden aan dat zogenaamde Low Carb (koolhydraatarme) diëten, zoals Atkins, beter werken dan traditionele vetarme diëten. Dit nieuwe onderzoek toont echter aan dat de sleutel tot gewichtsverlies terug te brengen is op een simpele regel, namelijk: “calorieën in vs. calorieën uit”.

Onderzoek

Onderzoekers verdeelden 811 volwassenen met overgewicht over 4 diëten, elk met een andere verhouding aan vetten, eiwitten en koolhydraten. Hoewel de diëten vergelijkbaar waren met bestaande populaire diëten als Atkins en Ornish, vergeleek het onderzoek niet direct dit soort populaire diëten met elkaar. De 4 diëten bevatten gezonde vetten, waren voorzien van veel hele granen, fruit en groenten en waren laag in cholesterol.

Inhoud

Elke deelnemer werd aangemoedigd om 750 calorieën te schrappen van zijn of haar dieet, 90 minuten per week te sporten, een online dieetdagboek bij te houden en regelmatig bij een dieetconsulent op bezoek te gaan om de resultaten vast te laten leggen. Deelnemers aan het onderzoek hadden moeite met het lange tijd vast blijven houden aan een bepaalde aanpak, en het gewichtverlies dat ze eraan overhielden was voor veruit de meesten erg gering. Er was geen winnaar onder de 4 verschillende diëten; de gemiddelde afname van gewicht en taille-omtrek was gelijk bij alle groepen.

Resultaten

Deelnemers verloren gemiddeld zo’n 6 kilogram in 6 maanden, maar alle groepen zagen hun gewicht na een jaar weer toenemen. Na twee jaar was er nog maar 4 kilogram gewichtsverlies van over en een afname van 2 centimeter in taille-omvang. Deelnemers die regelmatig naar de dieetconsulent gingen behaalden beduidend betere resultaten dan diegenen die dat niet deden.

Calorie-inname versus calorieverbruik

‘Het maakt niet uit of je focust op vetarm, koolhydraatarm of eiwitrijk.’ zegt Dr. Elizabeth Nabel, directeur van het National Heart, Lung and Blood Institute, dat het onderzoek financierde. ‘Het inperken van het aantal calorieën dat je consumeert en het verhogen van het aantal calorieën dat je verbrandt met beweging, dat is wat telt.’

Lekker, gezond & gevarieerd voedingspatroon werkt wél

Hoofd van het onderzoek Dr. Frank Sacks zegt: ‘Calorie-inname beperken, beperkt niet in de voedingskeuze, waardoor het dieet geenszins monotoon hoeft te zijn. Er hoeft alleen te worden gelet op de hoeveelheid voedsel die wordt genuttigd. Een lekker, gezond en gevarieerd dieet werkt, omdat je een dergelijk dieet lange tijd vol kan houden.

Weight Watchers: tot slot…

Zoals ik al vaker heb geschreven, werkt een standaard dieet (wat Weight Watchers nog altijd is) simpelweg niet op lange termijn. Want als ik je vertel om NIET te denken aan een roze olifant, dan denk je er juist aan. En zo werkt het ook met een dieet… Als je weet dat je op dieet bent, dan denk je juist alleen maar aan de dingen die je niet mag eten. (bron + bron)

Hoe sta jij tegenover Weight Watchers? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen, opvattingen, vragen en adviezen ten aanzien van WW!

One comment


  • Lin

    26 oktober 2008

    Het positieve aan Weight Watchers is dat het meeste groente en fruit inderdaad geen punten kost. Maar toch kom je volgens mij niet aan een degelijk calorieaantal. Een vetvrij product van 100 calorieën is bijvoorbeeld 2 punten, maar als er van die 100 calorieën ook energie door vet wordt geleverd, dan is het ineens 2,5 punt. Als je op een dag 22 punten mag, dan zijn dat omgerekend zo’n 1100 calorieën. Maar naarmate het percentage vet in je voeding stijgt, daalt dus ook het aantal calorieën. En je eet toch al gauw wat vet, je hebt vet tenslotte ook gewoon nodig in je voeding. Weight Watchers maakt wat dat betreft ook geen onderscheid in goede en slechte vetten. Natuurlijk mag je het meeste groente en fruit onbeperkt eten en tijdens 1 maaltijd onbeperkt wit vlees en aardappels voor beiden een puntenwaarde van 4, maar je moet toch van goeden huize komen om naast de energetische waarde van de punten (die grofweg dan zo’n 1000 zal bepalen) voor 500 calorieën aan groente en fruit te eten. En 1500 calorieën is toch wat je minimaal binnen moet krijgen om zowel verantwoord af te vallen en geen slachtoffer te worden van het jojo-effect en om alle benodigde voedingsstoffen in je lijf binnen te krijgen. Ik geloof dus niet zo heel erg in het Weight Watchers concept.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.