Welke fabelachtige troep NIET werkt tegen muggen

Lifestyle · Door Ilse

welke-fabelachtige-troep-niet-werkt-tegen-muggen

wat-helpt-niet-tegen-muggenWat zijn échte goede methodes om muggen tegen te gaan, en wat is pure onzin? In dit artikel alle sprookjes, fabeltjes, zever, apekool, onzin, klets, kolder, quatsch, kul, en kwakzalverij voor wat betreft muggenbestrijding. Kortom alle rotzooi die niet of nauwelijks werkt tegen muggen…

Methodes tegen muggen die NIET werken

Hierbij alle middeltjes en methodes die niet of nauwelijks helpen tegen muggen:

1. Geluidsstekkers

Apparaatjes die je in het stopcontact steekt en een ultrasoon c.q. ultrasonoor geluid afgeven dat muggen zou moeten afschrikken, zijn pertinente onzin. Ook de geluidsfrequenties voor op mobiele telefoons zijn nonsens. Muggen laten zich niet tegenhouden door extreem hoge geluidsgolven. (bron)

2. Tocht

Muggen zouden een hekel hebben aan luchtverplaatsing zoals tocht en wind. Misschien schrikt dit enigszins af, maar airconditioning, ventilatoren, climat controle en dergelijke houden muggen echt niet weg. Tenzij het zodanig hard tekeergaat dat muggen wegwaaien en niet tegen de wind in kunnen vliegen.

3. Citroen & citronella

Kaarsen, oliën, sprays en sticks met o.a. citroen en citronella zijn zeer onbetrouwbaar. Ze werken hoogstens enkele uren (totdat het verdampt of de geur wegtrekt) en uitsluitend wanneer je er enorm veel van gebruikt of wanneer je je midden in een dampconcentratie begeeft. Een citronellakaarsje op tafel zet in elk geval geen zoden aan de dijk.

4. Geurtjes voor in het stopcontact

Volgens sommigen werken de apparaatjes met geurflesjes (op basis van etherische geuroliën) voor in het stopcontact wel. De meesten beweren echter dat muggen er gewoon op gaan zitten. Dit zou echter merk-afhankelijk kunnen zijn. Let wel: als er gifstoffen in dampflesjes aanwezig zijn, dan werkt zo’n geurtje natuurlijk wel; niet dankzij de geur, maar dankzij het gif en ondanks de geur.

5. Lamplicht

Hoewel veel muggenrassen de voorkeur geven aan het donker, worden ze niet weggehouden met licht. Deze fabel zou kunnen zijn ontstaan doordat veel muggensoorten nocturnaal of crepusculair van aard zijn en dus alleen actief gedurende de nacht en/of schemering. Wanneer een mug honger heeft, pakt ie je; met of zonder licht. Een nachtlampje is in ieder geval geen degelijk beschermingsmechanisme jegens muggen.

6. Alcohol & knoflook

Alcohol in je bloed houdt muggen NIET bij je vandaan. Wellicht dat het bij sommigen de lichaamsgeur verandert, waardoor diegenen minder aantrekkelijk worden, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Hetzelfde geldt overigens voor knoflook, hetgeen legendarische vampieren tegenhoudt, maar vampiristische muskieten (helaas) niet.

7. Mosquito Magnet

De populaire Mosquito Magnet is zeer twijfelachtig qua kwaliteit en functionaliteit. De weinigen die van mening zijn dat het apparaat goed werkt, klagen dat ie snel stukgaat. Het apparaat is overigens duur in aanschaf, onderhoud en gebruik.

8. Water

Een bakje water voor het raam zetten, helpt niet tegen muggen. Muggen hebben absoluut geen hekel aan water; ze hebben water juist nodig om te kunnen (over)leven. Een vrouwtjesmug zet haar eitjes namelijk af in water en muggenlarven leven zelfs grotendeels onderwater.

9. Koolstofdioxide (CO2)

Iedereen genereert ongeveer een even grote koolstofdioxide-uitstoot (CO2), dus ook de gedachte dat de koolstofdioxide in onze adem een belangrijke rol speelt bij onze aantrekkingskracht voor muggen is achterhaald. Althans, muggen vinden je wel door toedoen van je adem, maar zodoende vinden ze AL hun slachtoffers. Wel kan een extreem hoge CO2-uitstoot een praktische aanwinst zijn voor muggenvallen.

10. Wierook & Mosquito Coils

Rook werkt. Er is namelijk maar één dier dat vrijwillig rook inademt, en dat is de mens. Ook muggen hebben een natuurlijke afkeer jegens rook. Je hoeft echter geen Mosquito Coils of antimuggen-wierook te kopen. Iets laten smeulen onder de tafel, een sigaar opsteken of naast de barbecue gaan zitten, werkt ook. Het is wel essentieel dat je ook echt ín de rook aanwezig blijft.

11. Biergist en vitamine B

Biergist is een eencellige schimmelvorm die onder meer vitamine B1 bevat. Van vitamine B1 (thiamine oftewel aneurine) wordt beweerd dat het een lichaamsgeur opwekt die muggen afstoot. Een dergelijke werking van vitamine B-complex en biergisttabletten op de lichaamschemie is echter nooit wetenschappelijk bewezen en zelfs meermaals ontkracht. Toch gebruiken veel mensen nog altijd vitamine B1 voor het slapengaan.

12. Douchen voor het slapengaan

Onze lichaamsgeur is veruit de belangrijkste afweging voor muggen om ons wel of niet te grazen te nemen. Transpiratie en melkzuur spelen hierbij een minimale rol. Het zijn vooral de chemische verbindingen die worden geproduceerd door de bacteriën in de haarzakjes van onze huid die de geur verspreiden die muggen al dan niet aantrekkelijk vinden. Muggen afweren door te douchen voor het slapengaan is daarom ook zeer onwaarschijnlijk.

Ken jij nog meer muggenbestrijdingsmiddelen en anti-muggenmiddelen waarvan nog altijd wordt beweerd dat ze werkzaam zijn tegen muggen, maar die in feite niet of nauwelijks muggen bestrijden? Deel ze in een berichtje hieronder!

34 comments


  • Patrick

    13 juli 2017

    Ik ben een aantrekkelijk doelwit voor muggen en kreeg na een beet altijd flinke bulten. Aangezien die bulten een allergische reactie zijn, gebruik ik sinds een paar jaar een huismerk hooikoortstabletten (werken tegen allerlei allergische reacties) in het muggenseizoen en sindsdien heb ik geen last meer van die muggenbeten. Ik heb niet eens meer door dat ik gestoken ben. Insmeren is dus niet meer nodig in gebieden waar geen malaria heerst.

  • Marjolein

    24 juli 2016

    Ik ben zeer geliefd bij muggen, de enige keer dat ik met rust werd gelaten, was de periode dat ik een partner had die ‘lekkerder’ was. Ik heb me er maar bij neergelegd, alleen als ik in de tropen ben, neem ik Deet mee. Ik heb gezien dat die troep de lak van mijn nachtkastje afbeet, maar liever dat dan malaria o.i.d.. Helaas weten ze dan nog die plekjes te vinden die je hebt overgeslagen, dus vergeet ook je oren e.d. niet. Ik heb echter ook geleerd dat het in sommige gebieden in bepaalde periodes best wel meevalt met de muggen. In mei ben ik naar de Everglades geweest, ik wilde de Deet alweer tevoorschijn halen, maar volgens de lokale bevolking was het geen muggenseizoen, en ze hadden gelijk, ik ben niet geprikt. Er is trouwens een goed artikel op WebMD (wel Engelstalig), met iets meer wetenschappelijke onderbouwing, daarin wordt vermeld dat citroeneucalyptusolie wellicht helpt (het Centre of Disease Control is het aan het testen). Zelf ben ik vooral heel erg benieuwd naar producten die helpen na de beet, heb al van alles geprobeerd: azijn, ammoniak, mini-tasers, het inkerven van de bijtplek etc. Ik krijg altijd hele grote bulten, en als ik veel word geprikt voel ik me zelfs een beetje ziek, tips zijn dus van harte welkom!

    • Paul

      25 juli 2016

      Beste Marjolein, Tips ten aanzien van anti-muggenmiddelen die WEL werken ter bestrijding van muggen vind je volop in (en onder) dit artikel over muggenbestrijding (met daaronder 250+ reacties); ook veel informatie over de zin en onzin omtrent Oil of Lemon Eucalyptus (OLE)… Groeten, Paul

  • Michelle Mena

    21 juli 2016

    Wat voor een onzin is het als ik schrijf dat een ventilator in mijn slaapkamer dus wel werkt tegen muggen, en mijn bericht vervolgens word verwijdert? Of mag er alleen gereageerd worden op een manier die jouw “ideeën” niet tegenspreekt? Houd je dan maar vast aan je gelijk. Als je daar zo gelukkig van word.

    • Michelle Mena

      21 juli 2016

      …excuses, zie nu pas dat mijn antwoord nog geaccepteerd moet worden… lekker stom van me.

    • Paul

      23 juli 2016

      Kan gebeuren. :) Reacties op Gezond’r worden overigens nooit afgekeurd op iemands mening; enkel vanwege commerciële spam of ongepast taalgebruik.

    • Rob

      27 april 2017

      Cursusje Nederlands wellicht? Bijvoorbeeld regels van ’t kofschip?

  • Michelle Mena

    21 juli 2016

    Een bries op een warme dag helpt inderdaad niets tegen muggen. maar sinds ik een ventilator op mijn slaapkamer gebruik slaap ik toch echt rustig zonder terroriserende muggen. Misschien scheelt het omdat het een langwerpig model is die alleen 1 richting blaast. ik merk i.i.g. wel duidelijk verschil.

    • Paul

      23 juli 2016

      Mij viel het onlangs ook op dat muggen nooit in de directe ‘windstoot’ van een ventilator gaan zitten. Daar had ik het laatst nog met iemand over onder dit artikel over muggenbestrijding

    • Mikey75

      13 augustus 2018

      Hoi Michelle Mena, Ik heb een plafondventilator en kan gerust met raam open slapen. De ventilator heb ik al ongeveer 13 jaar aan mijn slaapkamerplafond hangen, maar als ik ga slapen zonder dan wordt ik weleens geprikt. Vandaar slaap ik nu altijd met ventilator aan, vooral in de zomer en het muggenseizoen.

  • Abel

    2 februari 2016

    Ik ga al 5 jaar af en toe mee met mn moeder en zusje op vakantie, hierbij inclusief 2 naar Venetië geweest. Ben als regelmatig bierdrinker en vitamine b tabletten (ook een totaal tabletje) al meer dan 5 jaar niet gestoken. Mn moerder werd op elke vakantie platgestoken.Terwijl als ik als kind tot mn 12de ook werd ik plat gestoken, en door muggen in moerasgebieden en in het bieschbos met reuzachtige opzwellingen… Verklaart dit iets?…

    • Paul

      2 februari 2016

      Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat dit zou moeten verklaren… Doel je ergens op? Volgens mij suggereert het in ieder geval dat de lichaamsgeur van je moeder aantrekkelijker wordt bevonden dan de jouwe…

  • margreet houtman§

    22 augustus 2015

    voor muggenbeten in je enkels helpen de zogenaamde anti-vliegenspiralen van VAPO. Er steekt ze aan en er komt een vreemd geurende walm uit de blijkbaar niet door muggen op prijs wordt gesteld. Verder slik ik de hele vakantie antihistamine-tabletjes. Je wordt dan wel gestoken, maar de muggenbulten blijven klein.

  • Miranda

    1 augustus 2014

    Ik heb sinds vorig jaar, dagelijks een eetlepel edelgistvlokken door de yoghurt gedaan. Het is niet superlekker, maar best goed te eten, smaakt een beetje ‘kazig’. En ik ben NIET geprikt! Terwijl ik echt muggenvoer was. Volgens de verkoopster van de natuurwinkel hebben biergisttabletten dezelfde werking, maar ik houd het op de edelgistvlokken. De muggenspray met DEET van het Kruidvat-merk werkt perfect tijdens onze bergwandelingen en tijdens het paardrijden tegen steekvliegen.

    • Liesbeth

      2 augustus 2014

      Die gistvlokken zijn wél lekker als je ze als kaas gebruikt (parmezaanse bijvoorbeeld): over de pasta of over gelijk wat anders hartigs.

  • Ben

    9 februari 2014

    Je hebt ook soort mosquito apparaat tegen katten die ‘kattenverjager’ of ’tuinwachter heet’. Uit deze speaker tettert een pieptoon van maar liefst 140 decibel welke zeer schadelijk is! Heb je er last van, ga dan naar Meldpunt Hoge Tonen…

  • Gerard

    30 december 2013

    Het enige dat echt werkt tegen muggen is spuiten met pesticiden; geen gedoe met etherische oliën, geluidsstekkers, citronella of een andere natuurbeschermende geitenwollensokkenmethode. Hoe ik dat weet? Hier hebben we Dengue- en Chikungunya-virussen die door muggen worden verspreid, en vergis je niet, deze beestje pakken je overdag, niks schemer of donker. Mosquito Coils en Mosquito Candles verkopen ze hier het hele jaar door, dus als iemand ze wil hebben, laat een berichtje achter. Gr. Gerard

  • rubenias

    24 augustus 2013

    Die Mosquito Coils werken wel. Maar nu vragen veel mensen mij waar dat we die kopen. Maar dat vind ik alleen in het voorjaar. Weet iemand waar dat we die altijd kunnen kopen? Want dan kan ik de vragen die iedereen vraagt beantwoorden. En mijn voorraad raakt op.

    • Paul

      25 augustus 2013

      Het punt is niet dat ze niet werken. Het punt is veeleer dat ze niet beter werken dan beduidend goedkopere wierook. Op Sri Lanka heb ik talloze Mosquito Coils (met pyrethrum) versleten, maar ze hielden slechts een deel van de muggen op afstand. Wierook (die niet giftig is, maar wel meer walm verspreidde) werkte in veel gevallen beter. Ik kan overigens geen betrouwbare webwinkel vinden die de Mosquito Coils nog verkoopt, dus het lijkt erop dat ze (tijdelijk?) uit de handel zijn genomen.

  • Nico Luckerhof

    19 augustus 2013

    Ik heb het idee dat wind of luchtverplaatsing wel degelijk helpt, tenminste dat is mijn ervaring tot nu toe. Ik heb het zelf uitgetest, juist met dit warme weer waar wij de laatste tijd meet te maken hebben, had ik tijdens het slapen lekker de ventilator in mijn slaapruimte aan, en geen mug die mij te grazen nam. Later, toen het weer koeler werd en ik daarom geen ventilator aan had, ben ik werkelijk lek geprikt, dus vanaf nu in deze tijd weer lekker de ventilator aan. Is even wennen het geluid wat erbij komt, maar liever dat dan die ellendige jeuk.

    • Bink

      13 mei 2018

      Neem een vin i.p.v. Een ventilator! Hang de vin boven je bed.

  • Joke Rense

    5 augustus 2013

    Ik slik al anderhalf jaar elke dag een vitamine-B pil en bij mij helpt het voor geen meter. De verkeerde vitamine B-pillen?

  • Bezoeker

    26 juli 2013

    Elektrische geur-dingen werkten bij mijn oude huis aardig goed. Op de nieuwe locatie wat minder. Waar eerst 1 per kamer genoeg was heb ik er nu soms 2 of 3 nodig, misschien betere ventilatie hier. DEET, ik kan een bad in dat spul nemen, de hoogst mogelijke concentratie en wordt nog steeds opgevreten, vooral door die steekvlieg varianten. Voor mij geen enkel verschil of ik het wel of niet op doe. Kunnen mensen naast mij lopen die helemaal nat van de zweet zijn, paarden, honden en andere dieren naast mij en nog komen ze met zwermen alleen op mij af. Ik kan de hond nu niet eens uitlaten; zodra ik ook maar in de buurt van het bos kom, waar ik zo’n 40 meter vandaan woon, zie ik ze al uit het bos recht op mij afkomen. Als ik 5 minuten met de hond loop, nou ja loop, ben ik 5 minuten lang echt alleen maar aan het vechten om die beesten van mijn lijf te houden. Ik heb zo’n beetje alle middeltjes al geprobeerd, met trui en lange broek lopen heeft ook weinig zin want daar steken ze gewoon doorheen. Volgens de experts ben ik een delicatesse voor ze. Ze hebben nooit meegemaakt dat ze zo hard vechten om bij een prooi te komen. Sommige mensen zijn gewoon de pineut door een sadistische grap van de Maker.

  • Marlo

    18 juli 2013

    Deet werkt niet.

    • Paul

      18 juli 2013

      DEET werkt wel, maar niet altijd even goed. Ik heb je onderzoek gelezen en het punt is dus dat muggen ongevoelig worden naarmate ze vaker worden blootgesteld aan DEET. Eigenlijk vrij logisch, want zo’n beetje ieder organisme went tot op zekere hoogte aan zo’n beetje alles. Er zijn echter een paar belangrijke aspecten: 1. Niet alle muggen wennen even snel. 2. Het gaat dus om bepaalde soorten (met name Dengue). 3. De kans dat muggen die je “in het wild” (op vakantie in tropische landen e.a.) tegenkomt nog niet gewend zijn is erg groot. 4. Hoe meer (en hogere concentraties) DEET je gebruikt, des te minder makkelijk muggen “wennen”. 5. Als je wel DEET gebruikt wordt je sowieso minder vaak gestoken dan indien je geen DEET gebruikt. Overigens heeft men onlangs ontdekt (terwijl dat vermoeden al heeeel lang bestaat) dat DEET een gevaarlijke, neurotoxische werking heeft, tot op zekere hoogte ook op mensen. Wees dus te allen tijde voorzichtig met DEET; was na smeren je handen (vooral ook voordat je gaat eten), bescherm je ogen en gebruik het alleen op plaatsen waar de voordelen van DEET opwegen tegen de potentiële nadelen/gevaren/risico’s.

  • Erik

    10 juli 2013

    Bepaalde geuren weken goed tegen muggen. Alle dieren en ook muggen wennen aan geuren. Muggen wennen snel aan 1 zuivere stof, zoals citronellol of DEET. Echter citronella etherische olie is opgebouwd uit veel stoffen en is daarom lastiger voor de mug. Mengsels van doeltreffende etherische oliën werken nog beter/langer. Kattenkruidolie is de allerbeste anti muggen geur, echter erg duur. Daarna volgen geuren als geranium, lavendel, rode ceder, citroen, eucalyptus, tea tree en toch een van de mindere citronella olie.

    • Paul

      10 juli 2013

      Beste Erik, Hoe bedoel je dat “alle dieren wennen aan geuren”? Heb je wellicht bronnen waarin deze geurgewenning wordt verklaard? Etherische oliën zijn overigens extreem zuiver qua chemische samenstelling (ze bestaan immers uit enkele vetzuren). Zo zijn ze beduidend zuiverder dan DEET. Citronellol is overigens geen etherische olie, maar een fytochemicalie (acyclische terpeen) dat voorkomt in citronella-olie en past daarmee niet in je vergelijking. Het klopt dat bepaalde etherische oliën werkzaam zijn tegen muggen, maar het rijtje dat je opnoemt, lijkt uit de lucht gegrepen. Er is uitgebreid onderzoek op dit gebied gedaan en kruidnagelolie blijkt veruit het meest effectief om muggen van je lijf te houden (bron + bron). DEET werkt echter nog veel beter! Het feit dat je een extreem commerciële webshop exploiteert waarin je de meest twijfelachtige en omstreden anti-muggenmiddelen aanbiedt, spreekt naar mijn mening overigens niet echt voor je. Ik heb sterk het idee dat je een reactie hebt achtergelaten voor een linkvermelding en om je meest lucratieve c.q. winstgevende producten te promoten? De link heb ik overigens verwijderd vanwege diens commerciële strekking. Groeten, Paul

  • Evelyn

    24 juni 2013

    Ik slik vitamine B in Ierland; ik word niet meer gebeten! Terwijl ze me altijd lek prikten! En dan bedoel ik echt lek. Dusss… wel oppassen want te veel vit. B en je gaat echt stinken. ;)

  • Bezoeker

    25 juli 2012

    In mijn ogen ook een beetje negatief van toon, dit artikel. Nou, ook qua inhoud. Elektrische verjagers op basis van geur (niet geluid) werken, zoals Jim al aangeeft, wel degelijk. Graag had ik onderbouwd waarom, maar dat kan ik niet. Ik weet niet wat ze precies verspreiden en waarvoor muggen zich laten beïnvloeden (en ben te lui momenteel om dit op te zoeken…), maar jaren ervaring leert dat het werkt. Vitamine B werkt. Simpel. Citroengeur werkt. Het beste wat mij echter heeft geholpen was een spray uit Florida. Helaas heb ik deze nooit meer kunnen achterhalen, noch de werkende stof hiervan. Echter, het was fantastisch; spray het op je huid en voor zeker 12 uur kon ik doen in Everglades (de Muggenhel op Aarde!) wat ik wilde zonder door muggen opgevreten te worden. Waarschijnlijk een zwaar ongezond middel voor mijzelf geweest ook…

  • Jacq

    3 mei 2012

    Bij mij en onze oudste dochter (nu 24 jaar) hebben beide allergie als een mug ons prikt! Enkele jaren geleden heeft een apotheker op Curaçao waar we lek geprikt waren ons de tip van vitamine B1 gegeven. Twee weken voor vertrek elke dag innemen en ook tijdens vakantie! De muggenbulten werden inderdaad veel kleiner en de blauwe plekken was bij ons verleden tijd! Kijk de bultjes hebben we wel maar niet zo groot als in het verleden als onze hand maar een paar millimeter tot 1 cm! Het schilt of het nou wetenschappelijk niet of wel getest is ik ben er blij mee! Daarnaast om de 4 uur inspuiten met DEET 50%! En baat het niet dan schaad het niet! Gr, Jacq

  • Jim

    16 februari 2012

    Electrische verjagers werken perfect! Iedereen kraakt `t af omdat `t de meest simpele oplossing is. Maar als het werkt, werkt het!

  • banjogirl

    29 juni 2011

    Maar wat helpt dan WEL volgens jullie? Het is leuk en nuttig om te weten wat NIET helpt (scheelt geld aan en frustratie door onnodig aangeschafte zooi), maar wel zo handig is om te weten wat echt helpt, of bestaat dat helemaal niet? Mijn ervaring is dat het spaarzaam maar strategisch aanbrengen van enkele druppels citronella-olie wel degelijk helpt, tenminste voor enkele uren en de nacht door. Strategische plekken als je in bed ligt: haarlijn en haren, oorlellen, buitenkant van de handen, kraag van nachthemd c.q. pyamablouse bijvoorbeeld. Van citronellakaarsjes ben ik niet echt overtuigd, maar de olie werkt echt, te koop bij Kruidvat en kost bijna niets, dat is ook wel prettig voor de portemonnee: die wordt in ieder geval NIET lek gestoken!

  • P.W.J. Meijn

    29 juni 2011

    Onze familie van 4 personen is in 1980 vijf weken in Scandinavië geweest met de caravan inclusief de Noordkaap. Er waren veel muggen. Doktoren hadden ons verzekerd dat vitamine B complex helpt. We moesten zes weken van te voren al beginnen met drie maal daags drie tabletten te nemen en ook tijdens de vakantie drie maal daags drie tabletten. De truc zou zijn dat er inderdaad een geur van je lichaam komt die de muggen niet lekker vinden. Op een gegeven moment had ik vier grote muggen op de rug van mijn hand zitten. Echter maar een paar seconden en ze waren weer weg. Niemand van ons gezin is gedurende die vakantie gestoken. Je zou dan zeggen dat er een grond van waarheid in moet zitten. Een aantal jaren later zijn we drie weken in Thailand geweest en waarvan een week op het eiland Koh Samet. We smeerden ons regelmatig in met DEET. Het is belangrijk dat er DEET gebruikt wordt met een hoog percentage. 50% of meer. Als je jezelf daar regelmatig, om de vijf uur, mee insmeert helpt het gegarandeerd. Er wordt ook vaak gezegd dat muggen op het licht afkomen. Dat is niet waar. Ze komen op de warmte af van het licht.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.