Welke fabelachtige troep NIET werkt tegen muggen

Lifestyle · Door Ilse

welke-fabelachtige-troep-niet-werkt-tegen-muggen

wat-helpt-niet-tegen-muggenWat zijn échte goede methodes om muggen tegen te gaan, en wat is pure onzin? In dit artikel alle sprookjes, fabeltjes, zever, apekool, onzin, klets, kolder, quatsch, kul, en kwakzalverij voor wat betreft muggenbestrijding. Kortom alle rotzooi die niet of nauwelijks werkt tegen muggen…

Methodes tegen muggen die NIET werken

Hierbij alle middeltjes en methodes die niet of nauwelijks helpen tegen muggen:

1. Geluidsstekkers

Apparaatjes die je in het stopcontact steekt en een ultrasoon c.q. ultrasonoor geluid afgeven dat muggen zou moeten afschrikken, zijn pertinente onzin. Ook de geluidsfrequenties voor op mobiele telefoons zijn nonsens. Muggen laten zich niet tegenhouden door extreem hoge geluidsgolven. (bron)

2. Tocht

Muggen zouden een hekel hebben aan luchtverplaatsing zoals tocht en wind. Misschien schrikt dit enigszins af, maar airconditioning, ventilatoren, climat controle en dergelijke houden muggen echt niet weg. Tenzij het zodanig hard tekeergaat dat muggen wegwaaien en niet tegen de wind in kunnen vliegen.

3. Citroen & citronella

Kaarsen, oliën, sprays en sticks met o.a. citroen en citronella zijn zeer onbetrouwbaar. Ze werken hoogstens enkele uren (totdat het verdampt of de geur wegtrekt) en uitsluitend wanneer je er enorm veel van gebruikt of wanneer je je midden in een dampconcentratie begeeft. Een citronellakaarsje op tafel zet in elk geval geen zoden aan de dijk.

4. Geurtjes voor in het stopcontact

Volgens sommigen werken de apparaatjes met geurflesjes (op basis van etherische geuroliën) voor in het stopcontact wel. De meesten beweren echter dat muggen er gewoon op gaan zitten. Dit zou echter merk-afhankelijk kunnen zijn. Let wel: als er gifstoffen in dampflesjes aanwezig zijn, dan werkt zo’n geurtje natuurlijk wel; niet dankzij de geur, maar dankzij het gif en ondanks de geur.

5. Lamplicht

Hoewel veel muggenrassen de voorkeur geven aan het donker, worden ze niet weggehouden met licht. Deze fabel zou kunnen zijn ontstaan doordat veel muggensoorten nocturnaal of crepusculair van aard zijn en dus alleen actief gedurende de nacht en/of schemering. Wanneer een mug honger heeft, pakt ie je; met of zonder licht. Een nachtlampje is in ieder geval geen degelijk beschermingsmechanisme jegens muggen.

6. Alcohol & knoflook

Alcohol in je bloed houdt muggen NIET bij je vandaan. Wellicht dat het bij sommigen de lichaamsgeur verandert, waardoor diegenen minder aantrekkelijk worden, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Hetzelfde geldt overigens voor knoflook, hetgeen legendarische vampieren tegenhoudt, maar vampiristische muskieten (helaas) niet.

7. Mosquito Magnet

De populaire Mosquito Magnet is zeer twijfelachtig qua kwaliteit en functionaliteit. De weinigen die van mening zijn dat het apparaat goed werkt, klagen dat ie snel stukgaat. Het apparaat is overigens duur in aanschaf, onderhoud en gebruik.

8. Water

Een bakje water voor het raam zetten, helpt niet tegen muggen. Muggen hebben absoluut geen hekel aan water; ze hebben water juist nodig om te kunnen (over)leven. Een vrouwtjesmug zet haar eitjes namelijk af in water en muggenlarven leven zelfs grotendeels onderwater.

9. Koolstofdioxide (CO2)

Iedereen genereert ongeveer een even grote koolstofdioxide-uitstoot (CO2), dus ook de gedachte dat de koolstofdioxide in onze adem een belangrijke rol speelt bij onze aantrekkingskracht voor muggen is achterhaald. Althans, muggen vinden je wel door toedoen van je adem, maar zodoende vinden ze AL hun slachtoffers. Wel kan een extreem hoge CO2-uitstoot een praktische aanwinst zijn voor muggenvallen.

10. Wierook & Mosquito Coils

Rook werkt. Er is namelijk maar één dier dat vrijwillig rook inademt, en dat is de mens. Ook muggen hebben een natuurlijke afkeer jegens rook. Je hoeft echter geen Mosquito Coils of antimuggen-wierook te kopen. Iets laten smeulen onder de tafel, een sigaar opsteken of naast de barbecue gaan zitten, werkt ook. Het is wel essentieel dat je ook echt ín de rook aanwezig blijft.

11. Biergist en vitamine B

Biergist is een eencellige schimmelvorm die onder meer vitamine B1 bevat. Van vitamine B1 (thiamine oftewel aneurine) wordt beweerd dat het een lichaamsgeur opwekt die muggen afstoot. Een dergelijke werking van vitamine B-complex en biergisttabletten op de lichaamschemie is echter nooit wetenschappelijk bewezen en zelfs meermaals ontkracht. Toch gebruiken veel mensen nog altijd vitamine B1 voor het slapengaan.

12. Douchen voor het slapengaan

Onze lichaamsgeur is veruit de belangrijkste afweging voor muggen om ons wel of niet te grazen te nemen. Transpiratie en melkzuur spelen hierbij een minimale rol. Het zijn vooral de chemische verbindingen die worden geproduceerd door de bacteriën in de haarzakjes van onze huid die de geur verspreiden die muggen al dan niet aantrekkelijk vinden. Muggen afweren door te douchen voor het slapengaan is daarom ook zeer onwaarschijnlijk.

Ken jij nog meer muggenbestrijdingsmiddelen en anti-muggenmiddelen waarvan nog altijd wordt beweerd dat ze werkzaam zijn tegen muggen, maar die in feite niet of nauwelijks muggen bestrijden? Deel ze in een berichtje hieronder!