Ziekenhuismaaltijden: de erbarmelijk kwaliteit van ziekenhuisvoedsel…

Food · Door Ilse

slechte kwaliteit ziekenhuisvoedsel

Zo’n beetje álle voedselvoorzieningen in ziekenhuis zijn zwaar ondermaats: zowel de maaltijdopties voor patiënten als het assortiment van ziekenhuiskantines, ziekenhuiskiosken, ziekenhuisrestaurants, ziekenhuiswinkels, voedselautomaten en zelfs drankkarren / dranktrollies! Verdiep je in het aanbod van ziekenhuiscatering, en de gebakjes, patatjes, frituursnacks, snoeprepen, chipszakken, koeken en frisdranken vliegen je spontaan om de oren…

Ongezond voedsel in ‘gezondheidscentra’

Niet alleen de voedingswaarde en voedingsstofdichtheid van ziekenhuisvoedsel laten te wensen over. Ook de kwaliteit van de ingrediënten en de bereiding ervan is vaak ondeugdelijk. Ik kijk met smart uit naar de allereerste keer dat ik een gezonde, gevarieerde en uitgebalanceerde maaltijd in een ziekenhuis tegenkom… De nutritieve / nutritionele samenstelling van hetgeen in kiosken, kantines en restaurants binnen ziekenhuizen wordt aangeboden, is maar al te vaak erbarmelijk te noemen. Zó ontzettend veel ongezonds op een plek die zijn bestaansrecht ontleent aan het gezonder maken van mensen?!

Waardeloos fabrieksvoedsel

De (bedrijfs)functie en (bedrijfs)visie van ziekenhuizen lijkt zich totáál niet te reflecteren in het voedselaanbod. Veel suiker, veel zout, veel zoetstoffen, veel verwerkte vleeswaren, veel zoetbeleg (chocoladehagelslag –melk + puur– vruchtenhagel, jam, appelstroop, honing, hazelnootpasta, chocopasta), veel verzadigd vet, veel fabrieksvoedsel, veel margarine, veel suikerrijke frisdranken (of zoetstofrijke light-varianten) veel wit brood en andere kaalgeplukte graanproducten, veel vruchtenyoghurtjes, chocomel, slagroom, milkshakes, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, frikadellen en kroketten… En natuurlijk koekjes, koekjes en koekjes (biscuits, stroopwafels, roze glacékoeken / fondantcakes, gevulde koeken) en ga zo maar door…

En de prijs reflecteert de kwaliteit helaas niet: de prijs-kwaliteitverhouding die wordt gehanteerd, is ronduit vreselijk te noemen: voor een gevulde koek betaal je zomaar 10x de supermarktprijs…

Dagmenu’s voor ziekenhuispatiënten

Patiënten krijgen snotgaar of zelfs tot pap c.q. moes gekookte groentepulp in een bechamelsaus of ‘à la crème’ geserveerd… Maar ook moddervet verwerkt plakvlees en slodderige diepvriesfriet… Men krijgt amper vers fruit, amper verse groenten, amper complexe koolhydraten, amper essentiële eiwitten en amper gezonde vetten… Weinig whole foods en veel lege calorieën… Ziekenhuisvoedsel vult amper en voedt niet of nauwelijks. Maaltijdomschrijvingen van ervaringsdeskundigen die zoal voorbijkomen: “walgelijk”, “afgrijselijk” en “oneetbaar”… Sommigen suggereren zelfs dat ziekenhuizen hun patiënten bewust ziek(er) zouden maken / houden om het klantenbestand op peil te houden (iets waar ik het overigens NIET mee eens ben).

Ik parafraseer een lijst uit de folder ‘Goed Eten in het Ziekenhuis’ van VUmc: “Het assortiment van de extra versnaperingen tijdens het verblijf in het ziekenhuis is als volgt: volle vruchtenkwark (diverse smaken); volle chocolademelk; slagroomvla; Danoontje XL; roomijs; drinkontbijt; milkshake; poffertjes; pizza; Ziggies worstjes; kaasstick + puntje smeerkaas (La Vache Qui Rit); runderknakworstjes; dubbele Wasa knäckebröd met smeerkaas; klein zakje chips: naturel / paprika; roze koek…” :( “Op brood kun je dieethalvarine, margarine of “boter met 40% roomboter smeren”… (bron + bron + bron) Geen touw aan vast te knopen!

Ook hier gelden natuurlijk gezonde uitzonderingen op de ongezonde regel (Food4Care e.a.), maar in mijn beleving zijn zulke initiatieven vooralsnog zéér zeldzaam.

Ongezond ziekenhuisvoedsel: tot slot…

Al met al is finesse ver te zoeken in doorsnee ziekenhuiseten. Hoe dit kan? Aan kennis en inzicht omtrent ‘voeding & gezondheid’ zal het in een ziekenhuis niet ontbreken, lijkt me… Misschien een gebrek aan strategie, interesse of nuance? Of een budgettaire kwestie? Vaak hoor ik deze absurde gedachtegang: “Zieke mensen hebben energie nodig, dus stop er maar zo veel mogelijk (lege) calorieën in…” Alsof je daar sterker of gezonder van wordt?!

En dan nog dit: jaarlijks belandt maar liefst tot 40% van al het ingekochte ziekenhuisvoedsel in de vuilnisbak! (bron + bron + bron) Ideetje: koop 50% minder rommel in en stop het geld dat je overhoudt in betere voeding! Want eerlijk is eerlijk, de kans zit er dik in dat ook mijn ziekenhuismaaltijd grotendeels onaangeroerd zou blijven… :(

Hoe dan ook is de kwaliteit van het doorsnee ziekenhuisvoedsel erbarmelijk te noemen! Naar mijn mening zou je van een ziekenhuis een voorbeeldfunctie mogen verwachten… Welke ervaring heb jij met (de kwaliteit van) ziekenhuisvoedsel c.q. ziekenhuiseten c.q. ziekenhuismaaltijden? Deel jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen in een berichtje hieronder!

8 comments


  • Hadewien

    14 november 2019

    Zelf heb ik er gelukkig geen ervaring mee, maar wel heb ik bij mijn vader gezien die onlangs 3 weken in het Radboud UMC lag. Voedingsbewustzijn 0,0. Op een plek waar mensen gezond moeten worden horen geen kroketten, suikers, witmeel producten, varkensvlees thuis. Zelf eet ik alleen biologisch en dat zou ik al helemaal verwachten in een ziekenhuis. Maar de vraag is: wat gaan we eraan doen? We kunnen wel klagen met z’n allen, maar waar moeten we zijn om een verandering teweeg te brengen? Voedsel is medicijn en het wordt tijd dat ziekenhuizen dat ook zo gaan zien.

  • Goiia

    30 juli 2018

    Ik zit nu in een ziekenhuiskantine te wachten terwijl mijn partner geopereerd wordt. Ik was zo slim om een huisgemaakte salade van huis mee te nemen omdat ik niet teveel verwachtte van het eten in het ziekenhuis. Ontzettend blij dat ik dat deed! Maar: uren wachtend in de stress laat een emotie-eter als ik toch zwichten voor de ongezonde keuzes in het ziekenhuis. Kopje thee, ach ja doe die gevulde koek er dan maar bij die bij de kassa ligt. Uurtje later: het is wel erge arm hè laat ik dan maar toch ook een ijsje doen. Nog een uur later: die kaasbroodjes ruiken wel erg lekker. Ja, allemaal mijn eigen keuzes geweest. Maar wellicht kan het ziekenhuis, dat toch wat ervaring heeft met diabetes en hart- en vaatziekten, ook eens bedenken dat mensen (zoals ik!) ontzettend weinig discipline hebben, zeker onder stress. De mensen die ze nu verleiden tot het eten van ongezond voedsel –want dat doen ze met het aanbod, en zeker met de verkoop van het slechtste voedsel bij de kassa– zijn de diabetespatiënten en hart/vaatpatiënten van de toekomst.

    • Paul

      31 juli 2018

      Ik ben het volkomen met je eens: ongezonde meuk hoort simpelweg niet thuis in ziekenhuizen.

  • willemijn

    10 juli 2018

    Heb net 2 weken in het ziekenhuis gelegen. Zout-beperkt dieet. Wat je krijgt is eten dat papperig is van het lange opwarmen en waar kraak nog smaak aan zit. Geen extra kruiden om de afwezigheid van zout te compenseren. Gewoon zoutloos eten… Bloemkool wat meer stronk dan bloem is… Zwart gegaarde rode kool… Vlees dat niet te eten is… Kortom: als het etenstijd was, rilde ik bij de gedachten dat ik moest eten. 1x in de week fruit… En dan niet vers, maar stukjes in een plastic bakje… Geen proteïnerijke gerechten… En 1x een groen gekookt ei… Kortom: smakeloos, eenzijdig en ongezond ziekenhuisvoedsel. :(

    • Paul

      11 juli 2018

      Beste Willemijn, Dankjewel voor het delen van je ervaringen en bevindingen met ziekenhuismaaltijden! Twee weken teren op zulke kost lijkt me een behoorlijke opgave. Des te meer als je in een situatie verkeert waarin lichamelijk herstel gewenst c.q. vereist is… Hopelijk gaat het inmiddels beter met je. Groeten, Paul

  • Sander

    24 mei 2018

    Ik kom net terug van het UMC na 3 weken en het klopt wat je zegt: hoewel best gevarieerd, is het eten in het ziekenhuis echt NIET te eten. Ze hebben het in mijn geval zelfs voor elkaar gekregen om pasta tot iets vies om te toveren. Dat lukt mij nog niet eens als ik het probeer: pasta is het makkelijkste gerecht wat er is. Hoe moeilijk kan het zijn om pasta + tomatensaus + wat vlees en groente te maken?! Antwoord: heel moeilijk! Gadverdamme, en dit komt van iemand die Italiaans voedsel normaal gezien adoreert.

    • Paul

      28 mei 2018

      Ikzelf heb het idee dat bijna alles in de magnetron wordt opgewarmd, waardoor de structuur / textuur van het voedsel zéér onprettig wordt. Vaak blijft er een soort smaakloze, weeïge brei over… Terwijl er met de gebruikte basisingrediënten niet per se iets mis is… Dus schiet inderdaad de bereidingswijze tekort…

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.