4 zogenaamde “dikmakers” die je kunnen helpen bij afslanken

Food · Door Ilse

Op internet circuleren talloze zwarte lijsten met “caloriebommen”, “dikmakers” en andere verboden voedingsmiddelen. Veel van deze voedingsmiddelen hebben echter onterecht een slechte reputatie. Je leest er hieronder meer over…

1. Varkensvlees

Varkensvlees wordt nog altijd als vet beschouwd. Laat knakworsten, hamburgers en gemarineerde speklappen vooral links liggen, maar varkenshaas, fricandeau en varkensfilet zijn uitstekende stukken vlees. Ze bevatten weinig vet en zitten boordevol nuttige voedingsstoffen!

Varkenshaas is 31 procent magerder dan 20 jaar geleden. Bovendien bevat een varkenshaasje essentiële eiwitten, ijzer, zink, vitamine A, vitamine D en B-vitamines. Varkensvlees kan dus net zo mager en voedzaam zijn als kippenvlees of rundvlees.

2. Pasta

Pasta bestaat grotendeels uit koolhydraten, en deze zijn volgens de hedendaagse eiwitcultuur slecht. Pasta zou je insulineniveau en bloedsuikerspiegel namelijk uit balans brengen, waardoor je lichaam meer vetreserves opslaat. Dit verhaal gaat echter niet op. Koolhydraten zijn dan wel suikers, maar niet alle suikers zijn hetzelfde.

Zo bevat pasta voornamelijk complexe koolhydraten die geleidelijk in de bloedbaan worden opgenomen! Ze zijn daarom niet te vergelijken met snelle koolhydraten uit bijvoorbeeld tafelsuiker. Bovendien zit pasta boordevol essentiële vitamines, mineralen en voedingsvezels! Als je écht gezond wilt doen, neem dan volkoren pasta.

3. Kaas

Kaas bevat veel verzadigd vet en kan dus bijdragen aan gewichtstoename. Hoewel de meeste voedingsstoffen die in kaas zitten, beter uit andere bronnen kunnen worden gehaald, heeft vooral het calciumgehalte van kaas potentie. Calcium kan je namelijk helpen bij afslanken en gewichtsverlies.

Bovendien kun je kiezen voor magere kaas (20+, Slankie, Milner Xtra Slimm e.a.) of voor een alternatief met een gezondere vetzuursamenstelling (Kees e.a.). Kortom: kaas hoeft niet veel slechte vetten te bevatten en kan bij gematigd gebruik helpen bij afvallen!

4. Noten

Noten staan erom bekend dat ze heuse caloriebommetjes zijn. Hoewel noten inderdaad veel calorieën per gram bevatten, is een handje nootjes licht, en valt het concrete aantal calorieën dus mee.

Bovendien bevatten noten goede, meervoudig onverzadigde vetzuren, essentiële aminozuren en allerlei nuttige vitamines, mineralen en spoorelementen. Noten zijn dus een uitstekende aanvulling op iedere dieet! (bron)

Mijd jij varkensvlees, pasta en/of noten bewust? Of maak je op een weloverwogen manier gebruik van de nutritieve eigenschappen? Laat hieronder je reactie achter!