Watermeloen is vandaag de dag het hele jaar door verkrijgbaar. Toch zijn watermeloenen in de zomer veruit het lekkerst. ’s Zomers kunnen watermeloenen namelijk buiten in de zon groeien en hoeven ze dus niet in een kas te worden gekweekt. Zodoende wordt het vlees van een zomerse watermeloen lekker zoet en sappig. Kortom: zomer = watermeloen…
Voedingsstoffen in watermeloen
Watermeloen is niet alleen erg lekker, maar ook uiterst gezond. Watermeloen bestaat namelijk voor 90 tot 95% uit water en bevat daarnaast verscheidene essentiële voedingsstoffen. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:
- Vitamines A en C
- Bètacaroteen (provitamine A)
- IJzer & Kalium
- Vitamine B1 & B6
- Lycopeen
Al met al is watermeloen voedingsstofrijk en caloriearm. Watermeloen bevat namelijk slechtst 37 kilocalorieën per 100 gram.
Weetje: een watermeloen heeft een beduidend lagere caloriedichtheid (= kcal per 100 gram) dan een appel!
Gezonde eigenschappen van watermeloen
Watermeloen is smaakvol, verfrissend en dorstlessend, en zodoende ideaal zomerfruit. Watermeloen heeft zelfs nog meer gezondheidsvoordelen. Zo heeft watermeloen een bloeddrukverlagende werking vanwege de noemenswaardige concentratie kalium. Daarnaast werkt het bètacaroteen in watermeloen als een krachtig antioxidant. Het beschermt de cellen van je lichaam door gevaarlijke vrije radicalen onschadelijk te maken. In je lichaam wordt bètacaroteen omgezet in vitamine A. Vitamine A zorgt voor een gezonde opbouw van o.a. huid, haar en ogen.
Tot slot verhoogt watermeloen de potentie bij mannen vanwege de aanwezigheid van de aminozuren citrulline en arginine. Deze eiwitbouwstenen bevorderen de productie van stikstofmonoxide en hebben zodoende eenzelfde uitwerking als Viagra.
Weetje: het gewicht van een watermeloen kan oplopen tot wel 15 kilogram.
Voedingswaarde watermeloen
Watermeloen bestaat voornamelijk uit water, koolhydraten en (essentiële) micronutriënten zoals vitamines, mineralen, spoorelementen en fytochemicaliën. 100 gram watermeloen heeft de volgende voedingswaarde:
- Calorieën: 37
- Koolhydraten: 8 gram
- Eiwitten: 1 gram
- Vetten: 0 gram
Tot slot
De zwarte zaden in de donkergroene watermeloen zijn niet eetbaar. Je kunt desgewenst kiezen voor een pitloze lichtgroene watermeloen. (bron)
Houd jij van watermeloen of eet je liever een andere fruitsoort? Laat hieronder weten wat jouw favoriete zomerfruit is!
25 comments
Hans
14 september 2020Ik dacht dat de pitten van een water meloen, goed waren voor bloed armoede??
Adriaan
3 mei 2017Ik eet graag watermeloen omdat het vocht bevat die goed is voor de gezondheid en daar ben ik blij mee het helpt ook om gewicht te verliezen
Dwight
14 augustus 2016Passievrucht en Zuurzak (Soursoppe) Zuid-Amerikaanse vrucht
Paul
14 augustus 2016Wat is daarmee? :P
Sh
27 mei 2016Meloenpitjes zijn prima te eten. Is heel Nederlands om dat niet te doen, maar in Azië doen we dat volop. Gewoon de pitjes doorslikken en het lichaam verteert de boel en haalt de nodige vitaminen eruit. Scheelt heel wat gepruts om ze uit de meloen te peuteren.
Paul
27 mei 2016Beste Sh, Zoals ik hieronder ook al uitlegde… Rauwe ongepelde ligninerijke pitten en zaden worden door de menselijke spijsvertering niet of nauwelijks aangeroerd en zijn dan ook niet verteerbaar. Rauwe meloenpitten (zoals je die doorgaans binnenkrijg tijdens het eten van watermeloen) moeten dan ook eerst worden fijngekauwd, gepeld, gekiemd en/of geroosterd voordat het menselijk lichaam er de nodige voedingsstoffen aan kan onttrekken. (bron + bron + bron) Als je rauwe watermeloenpitten fijnkauwt om de vertering / metabolisering ervan mogelijk te maken, komen er nogal wat triglyceriden, alkaloïden, antrachinonen, flavonoïden, galluszuren, tannines en saponinen vrij, met een bittere smaakgewaarwording tot gevolg… Je kan dan ook veel beter kant-en-klare meloenpitten kopen; dat type geroosterde rode meloenpit is ook nog eens erg smaakvol! ;) Groeten, Paul
Yvonne
5 september 2015Dag Paul, dank je wel voor de aanvullende informatie. Interessant en er valt dus veel over de meloensoorten te zeggen. Ik heb de bitterheid van de pitten ervaren. En ik kan je zeggen dat het niet echt lekker is, tenzij je van bitter houdt. Maar goed ik neem dat dan maar voor lief, vanwege de de vitamines die weer goed voor je zijn…
yvonne
4 september 2015In dit artikel staat dat je de pitje niet kan eten en weg moet gooien. In een ander stuk heb ik het volgende gelezen; Proteïne-pitjes, gooi ze niet weg! Lekker zo’n watermeloen, maar al die zwarte pitjes zijn lastig. Vaak worden ze met veel moeite (lees: met chirurgische precisie) verwijderd en verdwijnen ze linea recta in de prullenbak. Dat is jammer! Watermeloenpitjes bestaan namelijk voor 35% uit proteïne. Daarnaast zitten ze boordevol met vitaminen en mineralen. Eet u de volgende keer de pitjes wél op? Mooi! Tip: rooster ze, dat is lekkerder! Zo worden ze vaak gegeten in Azië. Dus ik eet ze lekker op! :) (Bron: Promovendum.nl)
Paul
5 september 2015De watermeloen (Citrullus vulgaris) herbergt bijna 23.500 genen, dus er zijn heel veel verschillende subsoorten/subrassen/variëteiten watermeloenen, zowel extreem pitrijk als volkomen pitloos… Hierbij valt te denken aan de ‘Extazy’, ‘Jubilee’, ‘Mickylee’, ‘Crimson (Sweet)’, ‘Millionaire’, ‘Trio’, ‘Nova’, ‘Pixie’, ‘Moon & Stars’, ‘Sangria’, ‘Starbrite’, ‘Charleston Gray’, ‘Black Diamond’, ‘Allsweet’, ‘Summer Flavor’, ‘Sweet Favorite’, ‘Queen of Hearts’, ‘King of Hearts’ en ‘Jack of Hearts’. In Nederlandse supermarkten worden ze veelal verkocht onder de noemer watermeloen en weet je dus nooit precies wat je in huis haalt… De kleur, omvang en verteerbaarheid van meloenzaden verschilt ZEER sterk per watermeloensoort. Kleine, zachte, bleke meloenpitjes kun je (al dan niet kapot kauwen en) gewoon doorslikken. Grote, platte, zwarte meloenpitten zijn echter zeer slecht verteerbaar door de humane spijsvertering. Het is niet per se zo dat je deze meloenpitten niet rauw MAG eten, maar veeleer dat ze heel zwaar kunnen vallen op de menselijke maag. Meloenpitten bevatten dan wel veel eiwitten en mineralen (bron), maar je lijf zal deze voedingsstoffen zeer slecht onttrekken aan hele, rauwe meloenpitten. Wat je kunt doen om je spijsvertering een handje te helpen, is langdurig op de meloenpitten kauwen, maar dat geeft een bittere, wrange smaak doordat pitten veel triglyceriden bevatten. Overigens bestaat de DROGE, watervrije massa van meloenpitten voor ongeveer 28% uit eiwit; meloenpitten zoals je die vers en rauw eet, leveren ongeveer de helft, waarvan het overgrote merendeel niet opneembaar is vanwege de belabberde verteerbaarheid. Als puntje bij paaltje komt, kun je dan ook veel beter gedroogde en geroosterde pitten eten, waardoor de pitten niet langer extreem bitter en wrang zullen smaken. Dit geldt voor zowel meloenpitten als pompoenpitten als pijnboompitten… En dan nog worden doorgaans slechts bepaalde soorten meloenpitten geroosterd verkocht. Hopelijk verduidelijk ik de boel hiermee… Groeten, Paul
Marian Kraai
28 juni 2015Watermelon en passie fruit zijn mijn favorieten. Watermelon met een split injecteren met woks en dan in de koelkast.
Marian Kraai
28 juni 2015Ik bedoel met een spuit wodka inspuiten.
Jurjan
30 juni 2015Goed verhaal! (Ik neem aan dat je bedoelt dat je watermeloen en passievrucht lekker vindt en de meloen graag met wodka injecteert?)
Marian Kraai
28 juni 2015Watermelon en passive fruit zijn mijn favorieten
Halbersma
12 augustus 2014Woon op Bali en eet veel fruit, waaronder watermeloen.
Pien
15 juli 2012Ik vind watermeloen ook heerlijk, heb vanmiddag toevallig een stuk op. Maar ik slik die pitten meestal wel gewoon (heel) door. Nog nooit last van gehad.
Jolanda
5 juli 2012Nou ja zeg, ik lees overal dat watermeloen barstensvol suiker zit. Sinds ik dat weet eet ik het zo weinig mogelijk.
Paul
6 juli 2012Beste Jolanda, Watermeloen bevat 7,5 gram suiker per 100 gram product; dat is dus 7,5%. Ter vergelijking: een appel bestaat voor 12% uit suiker. Watermeloen zit dus zeker niet barstensvol suiker.
Andre Despierre
4 juli 2012Is watermeloen ook schadelijk voor diabetis patienten zit daar veel suiker in
Halbersma
12 augustus 2014Is watermeloen ook voor diabetes te nuttigen?
Paul
12 augustus 2014Dat ligt een beetje aan type en ernst, maar over het algemeen JA. Mensen die de Glycemische Index (GI) volgen, zullen zeggen dat diabeten geen watermeloen mogen eten; volg je echter de beduidend betrouwbaardere Glycemische Lading (GL), dan is watermeloen ook uitstekend te nuttigen in geval van diabetes. Sterker nog: In tal van folders en flyers van ziekenhuizen met voedingsadviezen voor diabeten die worden behandeld met insuline (waaronder die van het Jeroen Bosch Ziekenhuis) wordt watermeloen juist aangeraden. Ik citeer: “Hoe brengt u afwisseling in uw voeding… 2 schijven suikermeloen, netmeloen of watermeloen”. Ik ben overigens niet de aangewezen persoon om individueel medisch voedingsadvies te geven en kan dus ook niet met zekerheid zeggen of elke diabeet met gerust hart watermeloen kan nuttigen, zo ver reikt mijn kennis hieromtrent niet. Wellicht kan je huisarts of internist-diabetoloog je hierin adviseren. Groeten, Paul
rene zieck
2 juli 2017Mijn dokter verbied mij meloen te eten watermeloen en honingmeloen vanwege de suiker.
Paul
3 juli 2017En welke verklaring geeft je huisarts daar dan voor? Want aan een opvallend hoog (fruit)suikergehalte kan het niet liggen… Watermeloen levert immers zo’n 8 gram koolhydraten per 100 gram product, waarvan 6 gram (fruit)suikers. Mag je van je arts helemaal geen fruit eten? Dat zou ik een heel vreemd advies vinden…
Betty
3 juli 2012Ik hou van aardbeien en kersen.
Peter
25 juni 2019Leuk om te weten!
Daniela
3 juli 2012Ik vindt watermeloen heerlijk! Toen wij op vakantie waren in Marokko, aten we elke dag na het eten watermeloen, dat is daar heel gebruikelijk. Mijn man haalt hier nu ook bijna elke dag verse meloen voor ons gezin. Een heerlijke dorstlesser en ook nog eens gezond!