Zonneallergie behandelen: oorzaken + oplossingen

Health · Door Ilse

Allergieën zijn het resultaat van een extreme afweerreactie van ons lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen. Zonne-allergie is dus een onnodig heftige reactie van ons lichaam op zonlicht. Van zonne-allergie is sprake bij een “buitengewone” huidreactie na een “normale” blootstelling aan zonlicht. Dit kan zich bijvoorbeeld uitten in (plotselinge) vlekken, bultjes, jeuk en/of huidirritatie. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat zonne-allergie je egale zomer-look behoorlijk kan verpesten. Daarom hierbij een aantal oorzaken & oplossingen bij lichtovergevoeligheid; en middelen om zonne-allergie te behandelen en te voorkomen…

Wat is zonneallergie ofwel ‘polymorfe licht-eruptie’?

Zonne-allergie wordt ook wel polymorfe licht-eruptie (PMLE) genoemd. PMLE betekent zoiets als ‘in verscheidene uitingsvormen voorkomende huiduitslag door toedoen van licht’. Zonneallergie komt met name voor bij mensen met een lichte huidskleur, en evenveel bij mannen als bij vrouwen. Als jouw lichaam overdreven reageert op “normale” hoeveelheden zonlicht, dan is de kans groot dat je allergisch bent voor zonlicht. Deze overdreven reactie uit zich doorgaans in verscheidene symptomen (huidklachten & huidaandoeningen)…

Ook andere lichtbronnen kunnen zonne-allergie veroorzaken; hierbij valt te denken aan het licht van een zonnebank, gloeilamp of tl-buis.

De symptomen van zonneallergie

Huidreacties door zonneallergie kunnen plotseling ontstaan; zelfs als men voorheen prima tegen zonlicht kon. Zonne-allergische reacties en symptomen van zonne-allergie komen overeen met die van een flinke verscheidenheid aan allergieën en aandoeningen. Om die reden wordt zonne-allergie nog weleens aangezien voor schraalheid, constitutioneel eczeem of acne. Een huisarts of huidarts kan bepalen of er daadwerkelijk sprake is van zonneallergie. De symptomen van zonneallergie of PMLE bestaan uit verschillende huidklachten, huidaandoeningen en andere symptomen. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:

  • Eczeem (eczemateuze huid)
  • Jeukende huid (in uiteenlopende gradaties)
  • Zwellingen (bultjes, bobbeltjes, blaasjes & blaren)
  • Huiduitslag (roodheid & vlekken)
  • Extreem droge huid
  • Schilfers

Let op: zonneallergie uit zich meestal op (de huid van) gezicht, nek, ellebogen, onderarmen, knieën, onderbenen en handruggen. Huidreacties & huidklachten door toedoen van zonlicht kunnen direct ontstaan, maar ook pas 5 dagen na blootstelling aan zonlicht.

Hoe ontstaat primaire oftewel directe zonneallergie?

Zonne-allergie wordt meestal veroorzaakt door zonlicht en andere bronnen van UV-licht zoals zonnebanken en zonnehemels. Men spreekt dan van directe ofwel primaire zonne-allergie. Hoe vaker en langduriger je huid wordt blootgesteld aan zonlicht, des te groter de kans dat je allergisch wordt voor UV-straling. UV-licht wordt onderverdeeld in 3 klassen, namelijk.

  • Ultraviolette A-stralen – UVA-stralen beslaan 95% van het UV-licht dat de aarde bereikt; ze zijn langgolvig en dringen tot diep in de huid door, waar ze bijdragen aan foto-veroudering, zonne-intolerantie, pigmentstoornissen en de ontwikkeling van huidkanker.
  • Ultraviolette B-stralen – UVB-stralen zijn kortgolvig en dringen zodoende niet zo diep in de huid door. Ze kunnen desalniettemin huidkanker veroorzaken. Ze zorgen voor een bruin tintje en zijn tevens dé belangrijkste veroorzakers van zonneallergie.
  • Ultraviolette C-stralen – UVC-stralen zijn het schadelijkst voor de huid, maar worden gelukkig geblokkeerd door de ozonlaag.

Tip: onderaan dit artikel vind je medicijnen & middelen om zonne-allergie te behandelen en te voorkomen.

Hoe ontstaat secundaire ofwel indirecte zonneallergie?

In sommige gevallen wordt zonne-allergie niet direct veroorzaakt door UV-straling. Zo kunnen bepaalde synthetische stoffen in medicijnen, make-up, cosmetica, verzorgingsproducten e.a. in combinatie met zonlicht een chemische reactie veroorzaken. Bij een indirecte ofwel secundaire allergische reactie door zonlicht spreekt men ook wel van een ‘foto-allergie’. Middelen die secundaire zonne-allergie in de hand kunnen werken zijn onder andere:

  • Pijnstillers
  • Antibacteriële geneesmiddelen (antibiotica)
  • Anti jeuk-medicijnen (antipruriginosa)
  • Allergie-medicijnen (antihistaminica)
  • Plastabletten (diuretica)
  • Bepaalde kruiden (peterselie, dille, Sint-Janskruid e.a.)
  • Bepaalde grondstoffen van make-up
  • Bepaalde grondstoffen van huidreinigingsproducten
  • Bepaalde grondstoffen van huidverzorgingsproducten

Waarom de één vatbaarder is voor zonne-allergie dan de ander is tot nog toe onbekend. Toch is het zeer waarschijnlijk dat je huidtype en erfelijkheid een belangrijke rol spelen bij eventuele aanleg voor zonne-allergie en/of foto-allergie.

Veel mensen met zonne-allergie hebben tevens last van andere vormen van huidallergie en/of contactallergie.

Middelen, medicijnen & behandeling tegen zonneallergie

Als je veel last hebt van zonne-allergie, is het verstandig om hier iets aan te doen. Hieronder vind je alle middelen en medicijnen om zonne-allergie te behandelen en/of te voorkomen…

1. Zonlicht vermijden om zonne-allergie te voorkomen

Als je uit de zon blijft, zullen de allergische klachten (huidirritatie, huiduitslag e.a.) m.b.t. de zonne-allergie doorgaans binnen 10 dagen vanzelf verdwijnen. Met name tussen 11.00 uur en 15.00 uur is de UV-straling zeer sterk en kun je maar beter uit de zon blijven (parasol tegen direct zonlicht e.a.).
[adsense]

2. Insmeren met zonnebrand = zonneallergie voorkomen

Zonnebrand ofwel zonnebrandcrème kan allergische reacties door zonlicht helpen voorkomen. Deze goedjes helpen voornamelijk tegen UVB-stralen; bij ernstige vormen van zonne-allergie helpt zonnebrand daarom nauwelijks. Desalniettemin is het enorm belangrijk om je huid grondig in te smeren met zonnebrandcrème (min. factor 25).

3. Kleding beschermt tegen de zon

Bedekkende kleding biedt de beste bescherming tegen zonnestralen. Lange broeken of rokken van luchtige stof (katoen of linnen) en t-shirts of overhemden met lange mouwen zijn absolute aanraders. Een breedgerande hoed of pet kan ook uitkomst bieden tegen zonne-allergie in het gezicht en de nek.

4. Gewenning als behandeling van zonne-allergie

Je kunt je huid in het voorjaar langzaam en geleidelijk laten wennen aan zonlicht. Doe dit in de mildere zon-periodes van de dag en onder bescherming van een hoge factor zonnebrandcrème. Als je zonne-allergie ondanks de lage UV-concentratie toch opspeelt, is gewenning helaas niet aan jou besteedt.

5. Lichttherapie om zonneallergie te voorkomen

Bij lichttherapie wordt je huid ieder voorjaar enkele malen per week blootgesteld aan speciaal kunstlicht. Afhankelijk van de exacte therapie (UVA of UVB), dient de patiënt bepaalde medicijnen te slikken voorafgaand aan de bestraling. Lichttherapie is overigens niet altijd (even) effectief tegen zonne-allergie.

6. Bescherm je kinderen tegen de zon!

Kinderen met zonne-allergie dienen extra goed te worden beschermd. Zonnebrandcrème, een t-shirt, een zonnebril en een pet of zonnehoed kunnen uitkomst bieden. Laat kinderen sowieso nooit langdurig in de directe zon spelen (zandbak, strand e.a.), want overmatig zonlicht kan bij niet-allergische kinderen juist weer zonneallergie in de hand werken.

7. Medicijnen om zonne-allergie te behandelen

Sinds kort zijn er medicijnen tegen zonneallergie en lichtovergevoeligheid beschikbaar. Het gaat om malaria-medicatie die voorheen werd toegediend bij malaria-besmetting, maar die inmiddels ook zijn werkzaamheid heeft bewezen bij bepaalde huidaandoeningen en huidklachten, waaronder zonneallergie. Ook bruiningspillen of bruiningscapsules kunnen in bepaalde gevallen zonneallergie helpen voorkomen. Hetzelfde wordt verondersteld van magnesiumsupplementen.

Aanvullende tip: als je zonneallergie wilt behandelen, kun je het beste beginnen met een goede bescherming tegen zonlicht (zonnebrand, kleding. parasol e.a.).

Conclusie

Zonneallergie (bultjes, roodheid, jeuk, schilfers e.a.) kan zomaar opeens ontstaan, ook wanneer je er nooit eerder last van hebt gehad en zelfs als je nagenoeg niet –of niet langdurig– in de zon komt. Langzame gewenning door geleidelijke blootstelling aan zonlicht kan uitkomst bieden. Verder is het van groot belang dat je je zo goed mogelijk tegen de zon beschermt. Bultjes of verkleuring hoeft overigens niet per se te duiden op zonne-allergie. Zo kan ook hitte of warmte uitslag veroorzaken. Hevige jeuk en uitslag na een dagje zon, is overigens wel een duidelijke aanwijzing voor zonne-allergie! (bron)

Reageer jij allergisch op zonlicht? Of heb je vragen of opmerkingen over zonneallergie? Laat a.u.b. hieronder je ervaring of reactie achter!

187 comments


  • Frederique Wernik

    2 juli 2023

    Ik heb voor mijn zonneallergie een OPLOSSING gevonden na jaren pijn en steeds erger wordende allergie (kon vorig jaar bijna niet meer naar buiten in de zon ondanks dat ik me altijd heel goed insmeerde, huid moest ruim anderhalve week herstellen als ik weer bulten had). Door dit forum kwam ik op ideeën dus bij deze wil ik laten weten dat dit voor mij werkt:
    – Smeren met p20 zonnebrand!! Het zijn 20 ribben uit je lijf I know… maar het is het ook zo waard. Sensitive skin of de normale maakt voor mijn huid niet uit. Je kan de zonnebrand bij het kruidvat kopen, het loont om te wachten op een kortingsactie. Online zijn er altijd wel acties te vinden, dan kost het maar 10 ribben.
    – ‘Honest healthcare skintan’ capsules. Dit zijn bruiningscapsules op basis van astaxanthine zoals vaker benoemd op dit forum.

    Ik moet er bij zeggen dat ik op hetzelfde moment gestart ben met beiden (uit wanhoop ;)) dus ik weet niet zeker of ze los van elkaar ook werken of welke het meest effectief is. Maar eerlijk gezegd kan dat mij ook vrij weinig schelen want ik kan eindelijk weer gewoon naar buiten, sporten, wandelen en zonnen zonder na 15 min uit de zon te moeten of anders pijnlijke bulten krijg die er lang over doen om weg te gaan. Dus bij deze een tip van iemand die al 10 jaar lang een medicijn zoekt tegen zonneallergie.

  • Fritzie

    24 april 2020

    Ik heb van mijn 16e tot mijn 47e heel veel last gehad van zonneallergie. Het begon op mijn 16e, na een brommertocht door Zuid-Frankrijk, met korte mouwen, veel rijwind en veel zon. Kleine rode bultjes op mijn armen die langzaam aaneensmolten tot een groot rood plakkaat. In de jaren erna werd ik steeds gevoeliger voor zonlicht, tot ik de directe zon helemaal meed. Armen, benen, handpalmen en bovenkant voeten waren het meest gevoelig ervoor, en het patroon bleef altijd hetzelfde: kleine rode bultjes die groter werden naarmate er meer zon op kwam, en die enorm jeukten. Ik heb, zeker de eerste paar jaren tot mijn 30e echt ALLES geprobeerd: alle varianten zonnebrand, ContraLum, huisarts en dermatoloog, homeopathische middelen, antihistaminen, noem maar op. Niets hielp, zelfs niet een klein beetje – zelfs bij SPF 100+ middelen zag ik na 15 minuten zon de bultjes al ontstaan. Vakanties waren voor mij synoniem geworden met een plekje in de schaduw zoeken en daar een boekje lezen. Af en toe even het water in, maar na het eruit gaan meteen weer de schaduw in want het had bij mij echt maar 10-20 minuten felle zon nodig om te beginnen. En als het eenmaal begonnen was, kon ik tijdens een vakantie hooguit de schade beperken door meer lange mouwen te dragen en nog meer de schaduw op te zoeken, maar genezen deed het op vakantie niet meer: teveel strooilicht, zelfs in de schaduw en met lange mouwen.

    Tot 2 jaar geleden dus. Voor onze (jonge) kinderen had mijn vrouw P20 gekocht, en ze was heel enthousiast. Ze had al een paar keer gezegd dat ik het ook eens moest proberen, maar dat had ik afgewezen – ik moet zonder overdrijving wel 150 soorten smeersels hebben uitgeprobeerd in de loop der jaren, en had nog nooit iets gevonden dat ook maar enig effect had. En toen ik zag dat P20 op alcohol-basis was, waren mijn verwachtingen helemaal laag, want spul op basis daarvan werkte in het verleden nog het allerslechtste. Kortom, heel heel heel lage verwachtingen, maar het is mijn vrouw dus tegen beter weten in toch maar toegestemd uiteindelijk. Toen ik het voor het eerst gebruikte, had ik al een paar rode vlekjes, en tot mijn stomme verbazing waren die na een paar uur verdwenen. De volgende dag heb ik met P20 op zelfs gewoon in de zon gezeten een paar uur, en had nergens last van. En dat is zo gebleven, zolang ik maar P20 gebruik. Ik ben aan de ene kant enorm blij dat ik dit wondermiddel gevonden heb, en aan de andere kant vind ik het ook een klein beetje zuur dat ik er zo lang op heb moeten wachten – mijn zonneallergie heeft écht een impact gehad op hoe ik vakanties heb beleefd, en alhoewel ik me er zeker op latere leeftijd wel bij neergelegd had, zijn er toch een paar vakanties in de puber- en studentenleeftijd waar ik heel graag met de groep zou zijn meegegaan, maar dat toch niet kon. Of tóch wel deed en dan dagenlang in mijn eentje gek zat worden van de jeuk, op een stoeltje in de schaduw terwijl ‘het feestje’ ergens anders was. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft, al snap ik dat het niet voor iedereen hetzelfde effect zal hebben. Maar als je, net zoals ik, toch al bijna alles geprobeerd hebt zonder resultaat, dan zou ik deze ook nog even meenemen.

  • Hartje

    22 juli 2018

    Beste lezers, Sinds een jaar of zeven heb ik ernstige zonneallergie. Ik heb werkelijk alles geprobeerd tot lichttherapie aan toe, niets hielp. De huid van mijn rug en schouders waren bedekt met jeukende puisterige bultjes. Sinds twee jaar heb ik malariamedicatie (Hydroxychloroquinesulfaat) voorgeschreven gekregen van mijn huisarts in combinatie met hormoonzalf (triamcinolon) en ik heb nagenoeg geen last meer! In combinatie met elke 2 uur factor 50 smeren en bovengenoemde medicatie kan ik weer gewoon op vakantie. Normaal reageer ik nooit op fora, maar dit heeft mijn leven veranderd.

    • Paul

      23 juli 2018

      Dankjewel voor het delen van je ervaringen met (medicatie ter behandeling van) zonneallergie! Hydroxychloroquinesulfaat gecombineerd met triamcinolon is inderdaad een bewezen remedie tegen zonneallergie! Vanwege de potentiële bijwerkingen zijn ze receptplichtig en worden ze uitsluitend voorgeschreven bij allergische zonneallergieklachten. Nogmaals dank!

  • H

    11 mei 2018

    Er zijn meerdere mensen die aangeven dat bruiningscapsules werken tegen zonneallergie. Welk merk gebruiken jullie?

  • Leo

    17 februari 2018

    Heb al meer dan 20 jaar last van bultjes en jeuk op de armen, borst en buik. Alles al geprobeerd maar niets hielp. Aan het einde van de zomer werd het wel altijd iets minder. Vorig jaar voor het eerst Skintan Supreme Plus (een voedingssupplement op basis van astaxanthine) gebruikt en geen bultjes en jeuk gehad. Kan toeval zijn, maar ga het dit jaar weer gebruiken.

    • Paul

      19 april 2018

      Ik ben benieuwd naar je vervolgexperiment!

    • Arno

      19 april 2018

      Dag Leo, heb jij alleen de Skintan Supreme Plus ingenomen of gebruik je ook nog andere middelen / medicijnen (magnesiumtabletten, hooikoortspillen o.i.d.)? Heb ook al 15 jaar last van hele erge zonneallergie (rode huid, bultjes / blaasjes, jeuk) en heb al zoveel geprobeerd zonder enig resultaat, dus ik sta voor alles open.

  • Martine

    21 augustus 2017

    Vorig jaar na insmeren zonnebrand op vakantie binnen een paar dagen vol bultjes die grote vlekken werden… uit de zon gebleven en thuis een huidbiopsie laten doen ondanks dat ik een maand malariapillen nam…

  • Hanneke

    17 juli 2017

    Jaren lang last van zonne allergie. Voorgeschreven door arts contralum Ultra van hermal. Werkte geweldig. Is niet meer verkrijgbaar. Zoek nu een alternatief. weet iemand iets ? Zelfs de artsen niet.

    • Paul

      17 juli 2017

      Contralum Ultra (werkzame stoffen: avobenzon + kamfer + novantisol) is een product van Almirall Hermal, maar ook van Boots Health Care. Dit smeersel bevat per 100 milliliter product 50 milligram avobenzon (een stof die UVA absorbeert), 30 milligram kamferderivaat, 20 milligram novantisolnatrium (een stof die beschermt tegen UVA en UVB) en 1 milligram bronopol als conserveermiddel. Het betreft in principe een medicament dat werkzaam is tegen ‘chloasma’ (een verworven hyperpigmentatie van het gelaat die ook wel bekendstaat als ‘melanosis faciei’ en ‘melanoderma’). Vreemd dat je dit medicijn voorgeschreven hebt gekregen voor zonneallergie, want onder de contra-indicaties in de bijsluiter van Contralum Ultra staat expliciet het volgende vermeld: “Niet gebruiken bij o.a. huidaandoeningen door UV-licht veroorzaakt.” Ik lees dat dit product vaker wordt voorgeschreven bij zonneallergie, maar in de bijsluiter wordt dit afgeraden. (bron) Ik weet dat veel mensen met zonneallergie Ultrasun Ultra Sensitive smeren, maar het is absoluut NIET mijn bedoeling om reclame te maken voor dit product. Mochten er mensen zijn die ervaring hebben met andere alternatieven, dan staat het iedereen vrij om onder deze thread inhoudelijke voorbeelden te noemen zonder al te commerciële / promotende strekking.

    • T77

      17 oktober 2017

      Ik weet t niet. Iedereen reageert er anders op denk ik. Ik heb vaak last van blaasjes bij de elleboog aan de binnenkant. Ik gebruikte Sudocrem en dat hielp prima. Ik heb wel gemerkt dat ik uitslag krijg van de Nederlandse zon en als ik op de Balearen zit kan ik de hele dag in de zon zonder ergens maar uitslag te krijgen.

  • Rein

    8 juli 2017

    Beste mensen … EINDELIJK kan ik weer in de zon zonder zonneallergie, rode bultjes etc etc … en dat na 15 jaar ELLENDE! ik wil graag mijn oplossing met jullie delen!!! Natuurlijk wel altijd blijven opletten met de zon hè….nou hier de oplossing: “Natupure Skintan supreme plus capsules” … potje van 30 capsules te koop via internet … het is een voedingssupplement op basis van Astaxanthine uit de USA … ik ben zooooo blij … na het zonnen gebruik je VSM derma CARDIFLOR zon … succes verzekerd !!! Alstublieft en graag gedaan !!!

    • Paul

      10 juli 2017

      Ik heb er uit nieuwsgierigheid even naar gezocht. Bedoel je gewoon ‘Natupure Skintan Capsules’? Een bruiningssupplement van Natupure met ‘Plus’ of ‘Supreme’ kan ik namelijk nergens terugvinden… Vreemd dat dit helpt tegen zonneallergie. Ben benieuwd naar gelijksoortige ervaringen.

    • Paul

      11 juli 2017

      Via e-mail kreeg ik een antwoord van Rein met daarin een evidente affiliate-link naar het betreffende product. Het lijkt er dan ook op dat hier een wederverkoper reclame aan het maken is.

    • Paul

      12 juli 2017

      Mijn excuses, Rein. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat er sprake is van goede bedoelingen. Waarschijnlijk heb je de link die je me e-mailde vanaf de website van een commerciële wederverkoper geknipt en geplakt. In dat geval bevinden zich namelijk specifieke markers / parameters in de link die er niet per se in hoeven te staan om de link te laten werken (waaronder de Google Click Identifier / GCLID). Het was niet mijn bedoeling om je ten onrechte te beschuldigen. Nogmaals excuus. Groeten, Paul

    • Yvette

      13 augustus 2017

      Dankjewel Rein, ik heb ze besteld. Wanneer en hoe vaak neem je een capsule?

    • Alanis

      18 april 2018

      Is zonneallergie gevaarlijk? Is het een ziekte hoe kan het over gaan? En is het gevaarlijk voor kinderen want ik ben een kind?

    • Paul

      19 april 2018

      Dat ligt er maar net aan wat je verstaat onder ‘gevaarlijk’. Iets kan cosmetisch / esthetisch ontsierend uitwerken… Iets kan jeuken… Iets kan pijn doen… Iets kan concrete gezondheidsrisico met zich meebrengen… Iets kan permanente celschade, weefselschade of orgaanschade toebrengen… Iets kan levensbedreigend zijn… Al deze hypotheses kunnen (tot op zekere hoogte) als gevaarlijk worden aangemerkt. Maar hoewel pijn en jeuk verschrikkelijk kunnen zijn, zijn ze in feite niets ‘ernstigs’ in medische / klinische zin… Ook kan een flinke bloedende wond voor een permanent litteken zorgen, maar deze wond hoeft niet per se permanente schade te berokkenen of een blijvende bewegingsbelemmering of mobiliteitsbeperking teweeg te brengen, laat staan levensgevaar op te leveren. Mijn vraag is eigenlijk wat jouw definitie van ‘gevaarlijk’ is? De symptomen en gevolgen van zonneallergie staan in ieder geval beschreven in het artikel hierboven. Ze verschillen ook nog een sterk per persoon. En over de term ‘ziekte’… In principe kan iedere verstoring van de gezondheid worden aangemerkt als ziekte, maar dit zegt niets over de ernst en aard van de afwijking in kwestie. Wat dat betreft maakt het niet uit of zonneallergie (of welke andere allergie dan ook) een ziekte moet worden genoemd. Maar om je vraag te beantwoorden: ja, allergieën zijn ziekten. Sterkte ermee!

    • Nettie

      21 mei 2018

      Ik heb de bruiningspillen nu besteld en vandaag voor het eerst ingenomen. Ik heb al 10 jaar last van zonneallergie, o.a. mijn hele benen en voeten zitten onder de blaasjes. Was een dag onder de parasol en kreeg alweer blaasjes, ik ben zo benieuwd of het helpt. Als dat zo is ga ik een vreugdedans doen!!! ????

  • emmely

    28 mei 2017

    Ik heb helaas al jaren last van zonneallergie. Heb tot nu toe nog niks gevonden die helpt er tegen. Ik heb het vooral op mijn armen, dus kledij met lange mouwen helpen wel maar als het zo warm is, is dit ook niet altijd aangenaam…

    • nicootje

      7 mei 2018

      P20 is het perfecte zonnebrandproduct waardoor je gegarandeerd geen zonneallergie krijgt. Het enige nadeel is, dat het op alcohol basis is en je best wel uitdroogt, maar ja… Die allergie is zo erg, dat ik die droge huid maar voor lief neem en mij heel goed insmeer na het zonnen. Ultrasun Face gebruik ik voor het gezicht, dat is perfect. Lees maar de recettes en je zult het zien. Succes!

  • Lars

    20 april 2017

    Beste Paul, Ik zit op een 5 sterren resort met duizenden mensen op het strand, dan hadden anderen ook wel last gehad van zandvlooien en dit is niet het geval. Het zijn echt hele kleine bultjes die je bijna niet ziet op mijn verkleurde huid, op mijn buik bijvoorbeeld zitten maar enkele die zijn zichtbaarder aangezien ik daar nog vrij wit ben. Ze spreken hier niet al te goed Engels dus zal moeilijk worden maar ik zal straks langs een EHBO post allereerst daar maar proberen. De GGD mailen heeft zeker weinig nut of kan ik dat beter ook nog even doen? Nog 8 dagen te gaan. M.v.g. Lars

    • Paul

      20 april 2017

      Je zou zelfs je zorgverzekeraar kunnen mailen / bellen / appen / SMS’en (afhankelijk van welke verzekeraar je hebt). Zij kunnen eventueel bemiddelen met een arts of apotheker in het betreffende (buiten)land…

    • Lars

      20 april 2017

      Ik heb het even opgezocht en warmte bultjes (hitte uitslag) komt vooral in je knieholtes en plekken waar schaduw zit op je lichaam. Bij mij zit het in de nek (buitenkant), armen (buitenkant) en benen (buitenkant), knieën ook buitenkant. Afgelopen 12 uren in koude kamer geslapen van 20 graden en alles jeukt nog steeds… Nu iets meer uitgesloten?

    • Paul

      20 april 2017

      Warmte-uitslag draait niet zo zeer om schaduw, maar om afsluiting. Plekken die je afsluit, vangen per definitie meer schaduw, maar je moet het schaduw-aspect meer zien als een soort indicatiesteuntje. Ga gewoon even na of je op de aangedane plekken veel zonnebrand hebt gesmeerd… Of dichte / slecht ventilerende kleding hebt gedragen — bevonden zich wellicht ‘kledingbandjes’ op die plekken? Ga na of er oorzaken zijn waardoor zweetkanaaltjes zijn afgesloten, waardoor zweet / transpiratie niet goed kon wegstromen… Oorzaken uitsluiten kan en mag ik overigens überhaupt niet, aangezien ik geen arts ben. Wel kan ik vrijblijvend en ondeskundig met je mee blijven denken. Op mij komt de huiduitslag in eerste instantie over als een allergische reactie, dus een antiallergicum / antihistaminicum lijkt me de moeite van het uitproberen waard! Het is de vraag of een arts of apotheker hier hetzelfde over denkt…

    • Richard

      14 mei 2017

      Hallo bij helpt telfast 180mg tabletten heel goed en volgens mij heeft het met je zuurgraad je lichaam te maken 15 jaar last van gehad nu niet meer sterkte er mee .

    • Paul

      14 mei 2017

      Nee, zonneallergie heeft niets te maken met de ‘pH-waarde van je lichaam’. Sowieso heeft ieder orgaan zijn eigen zuurgraad, zo ook je huid. De volwassen huid heeft een doorsnee pH van 5,5, maar dit verschilt ietwat per leeftijd, geslacht en lichaamsdeel. Het kan zijn dat je huid onder invloed van zweet, talg en hoorncellen ietwat zuurder wordt dan wenselijk, maar dit veroorzaakt absoluut geen zonneallergie. Dat het anti-allergicum / antihistaminicum Telfast (fexofenadine) werkzaam kan zijn bij zonneallergie klopt overigens wel.

  • H

    13 april 2017

    hallo ik heb rode vlekken op mijn borsten en het jeukt heel erg heb in de zon gezeten maar mijn borsten waren bedekt. zou dat zonneallergie kunnen zijn?

    • doortje

      14 april 2017

      Dan lijkt het mij meer een warmte-allergie…

    • Lars

      20 april 2017

      Beste, Op dit moment zit ik in Punta Cana (Dominicaanse Republiek). Ik ben hier 5 dagen en sinds dag 4 heb ik enorm last van bultjes (nek, knie, armen vooral) en jeukt enorm. Ik heb dit in mijn gehele leven (Ik ben nu 27) nog maar 2 keer gehad; nu met vakantie en vorig jaar in Kaapverdië ook pas na 4 a 5 dagen. Al mijn vakanties daarvoor (Turkije, Marokko…) heb ik er nooit last van gehad. Aangezien ik hier nu nog 9 dagen zit, wil ik heel graag advies wat ik zou kunnen doen om toch nog een fijne vakantie te kunnen hebben. Aan de ene kant twijfel ik nu om toch maar gewoon in de zon te gaan, zodat ik in ieder geval nog kan genieten en met een bruine kleur thuiskom in plaats van hele dagen in de schaduw te zitten, wat natuurlijk de hele vakantie verpest. Raden jullie mij aan om hier een crème te halen op het resort of om naar een privé-kliniek o.i.d. te gaan? Graag z.s.m. hulp aangezien ik nog maar 9 dagen heb hier! Met vriendelijke groet, Lars

    • Paul

      20 april 2017

      Beste Lars, Weet je zeker dat er sprake is van zonne-allergie, dus ten aanzien van zonlicht? Bultjes die zomaar ineens opduiken terwijl je op het strand ligt, kunnen namelijk ook duiden op bijvoorbeeld zandvlooien of ‘heat rash’ / hitte-uitslag (door dichtzitten van zweetkliertjes)… Is er sprake van jeuk? Mocht het koelen van de huid met een natte doek niet helpen, dan zou ik aldaar toch eens langs een huisarts of apotheek gaan om te vragen om een antihistaminicum (anti-allergiemedicijn dat histamine-afgifte remt). Mocht ook dit niet helpen, kijk dan of je je zweetklieren niet dicht hebt gesmeerd met een te dikke laag zonnebrand (of dat je slecht ventilerende kleding draagt)… Sterkte ermee!

  • Yolanda De Keyser

    27 maart 2017

    Beste redactie, Ik ben van plan dit jaar preventief vitamine PP te gebruiken tegen zonneallergie en heb nu bij de apotheek Ucemine PP tabletjes gekocht van 100 mg per stuk. Hebben jullie enig idee hoeveel ik er van mag nemen en hoelang op voorhand ik het best ermee begin, ik gebruik ook namelijk 3x 2,5 mg Ledertrexate (methotrexaat) per week voor mijn psoriasis / artritis. Bij de apotheker had men geen idee en in de bijsluiter wordt als startdosis 5 tot 10 tabletten per dag (500 tot 1000 mg) vermeld, maar dat lijkt me wel heel veel?

    • Paul

      27 maart 2017

      Nee, sorry… Toen ik je verhaal begon te lezen, was ik van plan je te adviseren om de apotheker en de bijsluiter te raadplegen (aangezien de apotheek en de producent alles zouden moeten weten over vitamine PP oftewel niacine / nicotinezuur / nicotinamide oftewel vitamine B3 bij zonneallergie, al dan niet in combinatie met Ledertrexate / methotrexaat), maar als zelfs die het niet weten, dan zie ik zo 1-2-3 geen voor de hand liggende bron om hieromtrent informatie in te winnen. :( Best vreemd, trouwens, want een apotheker zou bij uitstek informatie moeten kunnen geven over alle supplementen en medicamenten die men verkoopt en voorschrijft…

    • Mar

      29 maart 2017

      Hoi ik heb altijd een heftige reactie zonneallergie en/of hitteallergie. Hiervoor ben ik zelfs 2x tijdens vakanties in Turkije opgenomen in een privékliniek. Direct aan het infuus met prednison en antihistamine-product. Ook diverse zalven meegekregen. Ik denk nu het probleem gevonden te hebben en ook de oplossing. Ik ben 50+ dus overgang en hormoonveranderingen. De oestrogeenspiegel is niet meer intact. Ik heb nu bij De Tuinen soja-isoflavonen gekocht en drink 1 glas sojamelk (gezoet) ieder dag. Net terug van vakantie uit Spanje en geen uitslag gehad. Thuis in de zon op het balkon ook geen uitslag. Dit is de 1x in zeker 10 jaar geen problemen met de zon. Dus misschien een tip die isoflavonen voor anderen.

    • Hodan

      3 april 2017

      Hallo allemaal, Ook ik heb sinds 2007 zonneallergie. Heel wat jaren zon vermeden gelukkig heb ik door het jaren heen in het buitenland weinig last van zonneallergie maar sinds 2014 is toch ook last van zonneallergie in het buitenland. Het rare is dat er in dit artikel word gesproken over lichte huidskleur zelf kom ik uit Afrika en ben juist in de zon opgegroeid en toch in 2007 voor het eerste zonneallergie!!! Dit voorjaar is het zo ernstig dat ik toch maar naar me huisarts ga!

  • Astrid

    8 maart 2017

    Hoi, Mijn dochter heeft zomers ook last van een zonneallergie. Zij koopt bij de Kruidvat een tube zonneblaasjesgel en dat helpt perfect. Groetjes, Astrid

  • Ineke

    22 november 2016

    Hoi, info over UvB en UvA klopt niet. Van UvB word je bruin, niet van UvA. UvA dringt inderdaad dieper door en de straling gaat helaas ook door glas en wolken heen. Gelukkig beschermen zonnebrandcrèmes in Europa tegen UvA. Al is de bescherming hiervoor altijd lager dan UvB op de verpakking. Een idee om het recht te zetten in het artikel? Groeten, Ineke

    • Paul

      22 november 2016

      Je hebt helemaal gelijk, Ineke! Wat een slordige omdraaifout… UVB-stralen vormen 5% van de UV-stralen die de aarde bereiken; dit zijn de extreem energierijke UV-stralen die verantwoordelijk zijn voor bruinen en (ver)branden. Ik pas het ditrect aan in bovenstaand artikel. Dankjewel voor je oplettendheid en opmerkzaamheid!

  • Adrie

    18 oktober 2016

    Er staat hier een heel verhaal over zonneallergie en behandeling met malaria medicatie. Ik heb al bijna tien jaar ernstige zonneallergie. Volgens de artsen niets aan te doen. Ik hoor dus heel graag om welke medicatie het gaat en/of andere tips voor behandeling. Vast bedankt, Aad

    • Margreet

      23 oktober 2016

      Mijn dochter heeft veel last van zonneallergie gehad tot dat ze is gestopt met het drinken van melk in de periode dat ze veel de zon in gaat. Wat neer komt op bijna de hele zomer en tijdens de wintersport. De heeft een huid met veel pigment en verbrand nooit. Insmeren doet ze zich nooit. Dus mijn advies is geen melk in combinatie met zon. Verder hebben we in Frankrijk een middeltje gekregen met antihistamine. Het is een gel die je op de geïrriteerde huid kan smeren en net helpt. Het heet Apaisyl. Is bij elke apotheek in Frankrijk te koop en helpt ook bij insecten beten. Succes.

    • Chantal

      11 januari 2017

      Ik krijg Plaquenil (hydroxychloroquine) tegen de zonneallergie… Dat is dat malariamedicijn… Vraag er maar eens om bij uw dermatoloog…

    • Maaike

      10 mei 2017

      Ik heb vorig jaar na een behoorlijke zonneallergie-uitbraak Plaquenil (hydroxychloroquine) gekregen via de dermatoloog. Ik ben de zomer redelijk hiermee doorgekomen. Plaquenil kan wel enige bijwerkingen hebben bij langdurig gebruik, zoals problemen met je ogen. Ook werden bij mij de leverwaarden en nierfunctie gecheckt vooraf. Ik heb overigens geen bijwerkingen gehad. Een dezer dagen begin ik er weer mee in de hoop dat het dit jaar weer redelijk gaat met de zonne-allergie.

  • Vera

    27 september 2016

    Ik ben 58 jaar en heb vorig jaar voor de eerste keer zonneallergie gehad , ik kan heel goed tegen de zon want ik heb 5 jaar in Tenerife gewoont . Ik dacht dit jaar zal ik mij een spuit laten zetten met cortisone , hen dit ook gedaan en nog medicatie meegekregen waar ik elke dag een pilletje moest van nemen . Maar helaas na 14 dagen is mijn zonneallergie terug begonnen , wel niet zo erg als vorig jaar maar toch rode bultjes en jeuk , weet iemand raad a.u.b. ? Vera

  • Corry

    27 augustus 2016

    Heb (zegt de huisarts) zonneallergie op mijn benen (meest op de bovenbenen). Hoe komt het dat ik dat alleen op mijn benen heb en niet op die plaatsen waar het meeste voorkomt? Wie weet oplossing / tips of is het iets anders?

  • Loes

    21 augustus 2016

    Hi Sherilyn, 42 jaar heb ik last gehad van zonneallergie, elk middeltje uitgeprobeerd wat je maar bedenken kunt, huidspecialisten bezocht en sinds ik dagelijks Aloë Vera Gel gebruik, dat drink je :) (sinds 2002) heb ik geen last meer gehad. Hoop dat dit meer mensen gaat helpen. Loes

    • Paul

      22 augustus 2016

      Houd er rekening mee dat Aloë Vera-gels en -crèmes bestemd zijn voor uitwendig gebruik en Aloë Vera-drankjes bestemd zijn voor inwendig gebruik. Het drinken van Aloë Vera-gel lijkt me in ieder gaval niet bepaald raadzaam. ;) Zie eventueel ook dit artikel over Aloë Vera-producten

    • Loes

      23 augustus 2016

      Hi Paul, ik bedoelde ook de Aloë Vera drank :) uit een kannetje, werkt perfect!

    • Dirk

      26 augustus 2016

      Ik heb al heel wat jaren last van zonneallergie, vroeger werd ik erg bruin in de zon en kon dagen zonnen zonder problemen. Ik heb geen idee hoe die allergie is ontstaan. Als ik in het voorjaar een uurtje in de tuin ging met bedekte hemel kreeg ik na 2 dagen al blaasjes op mijn handen. De huisarts had geen oplossing, enkel smeren met hoge bescherming en vooral uit de zon blijven… 2 maanden geleden op internet gaan zoeken en las dat in sommige gevallen B3-vitamines kunnen helpen. Na dit gekocht te hebben en gaan gebruiken heb ik veel in de zon gezeten, zelfs mijn benen verbrand, ik was al jaren niet meer in de zon geweest met ontblote benen… maar geen enkel bultje meer gehad. Vitamine B3 (niacinamide) lijkt dus bij mij echt te werken!!! Ik hoop dat anderen hier hun voordeel mee kunnen doen!!!

  • Johanna de Vriendt

    6 augustus 2016

    Mijn zuster had een allergische reactie door de zon bovenop haar voet (wreef). Dik, rood en geweldige jeuk. Moest met sokken het strand op. Iemand adviseerde er een dikke laag yoghurt op te smeren. In zeer korte tijd was de boel weer bij het oude. Proberen waard…

  • Marianne

    25 juli 2016

    Ik heb ook al een 15-tal jaar last van zonneallergie, heb het zo erg is net of ik een vieze ziekte heb. Lees hier dat het bij de meeste mensen verdwijnt na een week of zo, bij mij blijven ze zeker 6 maanden zichtbaar. Durf als we weggaan niet meer met blote armen te lopen, de mensen bekijken me dan van amai zo warm en die loopt met lange mouwen. Heb echt van alles geprobeerd via mijn dokter maar niks maar ook niks helpt. Pffffff… weet echt niet meer wat te doen. ????

  • Niels

    23 juli 2016

    Dag, Ik heb net voor het eerst in men leven dat ik mij kan herinneren een reactie als zonneallergie gekregen redelijk verwarrend als 22-jarige en het voor het eerst krijgen maar helpt Nivea crème ertegen? En de zonnebultjes zijn op mijn onderarm volledig, nek, rug, buik en gezellig is dus anders… alle hulp is welkom!

  • Esther

    12 juli 2016

    Hallo, ik heb sinds een jaar of 3 last van zonneallergie, tenminste, ik denk dat dat het is. Je ziet er namelijk helemaal niet van, ik word alleen helemaal gek van de jeuk op mijn armen en benen. Het wordt elk jaar erger. De huisarts ziet niets op mijn huid, dus schrijft niets voor, maar ik word wat radeloos van de jeuk. En het is voor mij echt duidelijk dat als ik naar buiten ben geweest en de zon schijnt, en ik met blote armen en benen heb rondgelopen dan begint de dag erna de jeuk en houdt ongeveer 2 weken aan. Heel vervelend!

    • Mehmed

      18 juli 2016

      Helemaal het zelfde! Is er bij u dan ook helemaal geen rode bultjes te zien? Hele kleine…

    • Marjo

      18 juli 2016

      Hallo ik lees je reactie en ook ik ben inmiddels al 8 jaar bezig om erachter te komen waar de vreselijk heftige jeukaanvallen op mijn beide armen door ontstaan. Vele onderzoeken al achter de rug en de menige zalven en tabletten al uitgeprobeerd en niks helpt. Slapeloze nachten waardoor ik bijna niet normaal meer functioneer en ik er hopeloos van word. Ik ga met koelelementen naar bed in de hoop dat ik voor even rust krijg. Het middel Epithol- en Wondzalf voor vogels (verkrijgbaar bij de dierenwinkel) haalt de scherpste rand van de pitsende jeuk weg… Ik heb er wat baat bij!!! Is van het merk Beaphar, smeer het dun op de jeukplekken en na 10 minuten zul je resultaat voelen, succes!!!

  • Megan

    24 juni 2016

    Hallo allemaal, Wat een weinig opbeurende reacties t.a.v. zonneallergie, helaas! Ik heb zelf pas sinds november last van zonneallergie, dus ben nog druk op zoek naar manieren om ermee om te gaan. Ik heb iets gelezen over UV beschermende kleding, ik overweeg om dit te kopen om zo wel naar buiten te kunnen als het lekker weer is. Heeft iemand hier ervaring mee? De websites die ik heb gevonden (UV beschermende kleding is voor zover ik zie alleen maar online te koop) zijn erg duur. Voor een simpel T-shirt met lange mouwen zonder model betaal je algauw 60 euro. Voor een jurk of iets wat er wel uitziet als iets wat ik zou dragen, vragen ze rustig 90 euro of meer. Als het zou werken, heb ik dat er wel voor over, maar als gokje is het wat veel. Ik draag als ik naar buiten ga in de zon lange mouwen en smeer me in met factor 50 zonnebrand op aanraden van de allergoloog. Vandaag was het bewolkt, dus ben ik naar buiten gegaan zonder me in te smeren, achteraf stom, blijkt. Gelijk weer rood en opgezet en jeukend. Ik word hier niet goed van. Respect voor de mensen die al jaren last van zonneallergie hebben en nog steeds creatief kunnen zijn met zoeken naar oplossingen! Als iemand nog tips heeft hoor ik het graag.

  • Seray

    19 mei 2016

    Hey, ik heb al sinds 5 jaar zonne-energie en ben 15 jaar oud. Ik krijg rode (als ik het heel hard gejeukt hebt) bolletjes en soms zijn het bolletjes naast elkaar. Ik ben naar mijn huisarts gegaan en die wist er totaal niks van. Dus ik ben naar een dermatoloog gegaan en die wist er ook niks van. Ben ik naar het ziekenhuis gegaan, die wist er ook niks van. Ze hebben een stukje vlees gesneden, bloed geprikt en niks kwam eruit… Ze zeiden gewoon “je bent allergisch voor zon” and that’s it. Geen medicijnen, crèmes of dergelijke… Best wel jammer en teleurstellend. Maar wat ik wil zeggen is dat IK HET ALLEEN OP DE BOVENKANT VAN MIJN HANDEN krijg… En toen ik dat zei en liet zijn snapte de dokters het niet… Mijn klasgenoot zag mijn hand vandaag (ik verstop het altijd) en ze vroeg of ik allergisch was voor de zon… Ik was zo van “weetje er wat van???” en haar moeder is huisarts en ze legde me uit dat haar moeder het ook had en dat het probleem is dat je te veel pigment in je hebt en dat je daarom een pigmentinjectie moet krijgen (kan je vinden in Amerika of Engeland) en dan word je huid wat lichter en dan gaat het ook weg… Weet iemand hierover wat en is het normaal dat ik het alleen op mijn handjes krijg (bovenkant alleen)? Please reageer, dankjewel alvast als je dit hebt gelezen! :) Groeten, Seray

    • Seray

      19 mei 2016

      Wat ik ook nog wil zeggen is dat als ik op vakantie ga (Turkije) dat ik het nooit gekregen heb (terwijl daar veel veeeel veeeeeel meer zon is)! :/

    • Paul

      20 mei 2016

      Beste Seray, De enige pigmentinjectie die ik ken is het hormonale bruiningsmiddel ‘Melatonan’, ook wel bekend als ‘Barbie-Drug’ of ‘Barbie-Bruiner’. Of dit middel helpt tegen zonne-allergie weet ik niet; ik weet wel dat verscheidene mensen er ernstig ziek van zijn geworden. Bij zonne-allergie zou ik toch echt eerst aandringen op ‘reguliere’ allergiemedicamenten, dus corticosteroïden of antihistaminica. Vreemd dat je huisarts en dermatoloog je geen enkel crèmepje hebben voorgeschreven… Misschien nog eens teruggaan en er expliciet naar vragen? Sterkte en groeten, Paul

    • Mignon

      21 mei 2016

      Ik heb sinds een paar jaar last van zonne-allergie, voornamelijk op armen en decolleté. Het varieert van kleine puistjes tot grote galbulten. Ze jeuken verschrikkelijk! Laatste tijd leek het ook zonder zon voor te komen. Iemand zei me eens dat het calciumgebrek zou kunnen zijn. Sinds drie weken slik ik calcium / magnesium tabletten van de HEMA en echt, momenteel heb ik geen enkel plekje meer. Hoop dat het geen toeval is!

    • Femina

      14 juli 2016

      Hoi Seray, Misschien gebruik je een bepaalde handcrème of luchtje die een allergische reactie geeft bij zon. Dat zou verklaren waarom je alleen daar last hebt… Goed insmeren met hoge factor als je naar buiten gaat! Groetjes, Femina

    • Sarella

      20 juli 2016

      Ik heb precies hetzelfde als jou alleen op mijn handen kleine rode zonnebultjes. Heb pas een kuur gehad omdat ik ook bruine vlekken (in mijn nek) had. Wat op pigmentenvlekken leek. Heb jij inmiddels een injectie gehad of niet?

  • Sherilyn

    14 april 2016

    Hoi allemaal, Ik zie veel mensen die zonneallergie hebben in het buitenland. Op dit moment heb ik het weer wezenloos erg, net als elk jaar weer. Van de huisarts heb ik de afgelopen jaren 2 zalfjes gehad (Contralum en nog iets) en hebben ook Urtizon Sun Protection en (vooraf in de winterperiode tot de zon echt ging schijnen) zonnebank geprobeerd. Niks heeft geholpen. Verder heb ik ook Xyzal / levocetirizine (m’n andere allergiepillen) geprobeerd. Heeft iemand een tip voor mij? Ik word echt gek van de jeuk en branderige huid door al die bultjes! En tja, ben nu 21 jaar en heb al enorm lang zonne-allergie, maar het lijkt wel steeds erger te worden met de jaren… :( Kijk nu al tegen deze lente en zomer op… :( Groetjes, Sherilyn

    • Carrie

      17 april 2016

      Beste, Ik heb reeds jaren zonne-allergieën, als ik op verlof ging haalde ik steeds een cortizone spuit, maar die werkt enkel een maand. Daar ik iedere winter in Thailand verblijf, heb ik een beter middel en met goed resultaat: bij de apotheek PP vitamine halen, kan je zo krijgen. Begin 3 weken op voorhand aan deze medicatie en neem iedere dag 1 capsule op je vakantie. Het is niet schadelijk geen cortizone is een natuurmiddel. Moet wel gemaakt worden bij apotheek en is heel goed een echte aanrader. Het is nu 39 graden hier en zit in mijn laatste week voor ik terugkeer naar België en heb geen enkele keer uitslag en jeuk gehad dankzij PP vitamine. Kan u verzekeren ik had zonne-allergie heel hard was vroeger precies een melaatse overal handen nek en zo. Ik hoop dat je deze PP vitamine probeert ga maar eens raad vragen bij u apotheek. PP vitaminen en zonne-allergie. Gr. Carrie

    • Paul

      19 april 2016

      Beste Carrie, Vitamine PP (Pellagra Preventing-factor) is niets meer of minder dan vitamine B3. Deze vitamine staat ook wel bekend als ‘niacine’ en is in vitaminesupplementen aanwezig als nicotinezuur of nicotinamide. Vitamine B3 zit in talloze (bijna alle) multivitaminesupplementen en B-complexen. Het hoeft dan ook echt niet door een apotheker te worden vervaardigd. Al met al ontztettend fijn dat vitamine B3 lijkt te helpen tegen je zonne-allergie!

    • Ruth

      28 april 2016

      Hey Sherilyn, I feel your pain! Ik ben 23 en sinds 2009 begon het allemaal met bultjes op m’n handrug. Ik dacht dat het een onschuldige eczeem reactie was, maar het werd met de jaren erger. Tegenwoordig is het allemaal veel erger. M’n handruggen zitten helemaal onder en m’n huid wordt dik en droog, met kloven. Ook trekken de vochtbultjes naar mijn gezicht, borst en enkels. Ik ben Afrikaans. Je zou zeggen dat mijn huid 1 is met de zon… niet dus… :( Dit is echt zoooooo deprimerend. Ik heb vandaag P20 factor 50 gehaald bij de Kruidvat. Dat hielp vorig jaar goed. Het is een transparante antizonnebrandspray. 100ml kost je ongeveer 21,-. Ik gebruikte het samen met pilletjes tegen de jeuk die ik van de huisarts kreeg. Ik krijg deze niet meer, want die mogen niet meer voorgeschreven worden, ik heb geen flauw idee waarom. Lekker dan. Ik zoek nu nog een andere oplossing tegen de jeuk. Als ik wat vind, hoop ik dat het in combinatie met de factor 50 spray mij door de lente / zomer zal slepen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt…

    • Leonie

      7 mei 2016

      Hoi, ik gebruik al jaren hooikoortstabletjes van eigen merk van Kruidvat. Dit werkt erg goed, ik had ’t eens gelezen ook op een forum en sindsdien ben ik de hooikoortstabletten gaan gebruiken en geen last meer van zonne-allergie!

    • Ria

      18 mei 2016

      Ik heb ook zo’n 40 jaar last van zonneallergie. De eerste dagen heb ik geen last, maar na 3 of 4 dagen begint de uitslag. Van alles geprobeerd. Niets hielp. Sinds enkele jaren neem ik Aerius 5 mg in. Ik gebruik dit alleen op vakantie. Het is een hele verademing dat ik nu zonder problemen kan gaan wandelen of fietsen.

  • Maaike

    8 april 2016

    Mijn dochter van net twee jaar heeft sinds een paar dagen een extreme reactie als we buiten komen. Ook als de zon niet schijnt krijgt ze galbulten op haar wangen en handen. Dit gebeurt al als we net 10 minuten buiten zijn. Zodra we binnen komen trekt het na twee uur ongeveer weer weg. De huisarts zegt dat ik haar moet insmeren met zonnebrandcrème. Nu ben ik toch bezorgd en vraag me af wie dit nog meer herkent bij zijn/haar kind.

    • Paul

      8 april 2016

      Beste Maaike, Er zijn onwijs veel mogelijke oorzaken van galbulten / netelroos / urticaria. Zonlicht zelf zou de veroorzaker kunnen zijn (vooral als alleen de onbedekte / onbeschermde huid wordt aangedaan), maar het kan in theorie ook om een contactallergie, inhalatieallergie, voedingsallergie of kruisallergie gaan. Of zelfs om een niet-allergische factor zoals een vitaminegebrek, een auto-immuunaandoening of andersoortige gezondheidstoestand. Ben je ervan overtuigd dat de huidreactie echt wordt uitgelokt door blootstelling van de huid aan zonlicht? Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Marjolein

    4 april 2016

    Beste allemaal, Ik heb ongeveer 20 jaar geleden hele erge zonne-allergie gehad en kreeg daar speciale zonnebrandcrème van de dokter voor. Gelukkig was het voor mij eenmalig. Ik heb wel ieder jaar een lichte vorm van bultjes na het allereerste zonnestraaltje. Ik doe dan ook altijd heel voorzichtig. Toevallig zit ik nu wel extreem onder, maar weet ook direct dat het mijn eigen fout is. Nivea crème op mijn gezicht, foundation op en verkeerde zonnebrandcrème eroverheen is een slechte combi. Altijd met een goed gereinigd gezicht in de zon!!! Geen make-up of parfum dragen!!! Mijn jongste zoontje heeft wel erg veel last van zonne-allergie. Bij hem noemden de artsen het ‘prickly heat’ of ‘miliaria rubra’. Ze kwamen met prachtige tubes cortison aan. Nou dat smeer ik niet op een babyhuidje (mijn mening). Afgelopen zomer zag ik weer bultjes komen en ik heb er de poeder van menthol 10 opgedaan (apotheek). Jeuk nam af en het was met een paar dagen niet meer zichtbaar en de rest van de zomer geen last meer gehad. Iedere dag na spelen in zon en zweet direct afspoelen onder de douche en poeder erop. Werkt bij hem super. Ook de zonneproducten van Lancaster zijn in ons gezin het beste t.a.v. zonne-allegie. Iedereen veel sterkte deze zomer… Groetjes, Marjolein uit Rotterdam

    • Henriette

      9 mei 2016

      Hi! Het enige wat helpt en geen allergie opwekt bij mijn dochter is Louis Widmer Kids Sun Protection Fluid zonnebrandcrème. Van alle andere zonnebrandcrèmes krijgt ze uitslag (ook van de andere versies zoals de All Day van Louis widmer). We hebben echt zoooooo veel geprobeerd. Dus mocht iemand nog een zonnebrandcrème zoeken, deze is het proberen waard! Louis Widmer Kids 25 SPF…

    • Paul

      9 mei 2016

      Dit kan met zonneallergie te maken hebben, maar dat hoeft niet per se. Zonnebrandcrème kan namelijk allerlei toevoegingen bevatten waarop mensen overgevoelig, intolerant of allergisch kunnen reageren, waaronder parfum, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, emulgatoren, parabenen, siliconen, minerale oliën en PEG’s (PEG-100-stearaat, peg-75-stearaat, PEG-8-lauraat e.a.). Het kan zelfs het stofje ‘benzofenon-3’ oftewel ‘oxybenzon’ zijn: de eigenlijke UV-filter; de synthetische zonnefilter die de huid beschermt tegen UV-straling, hetgeen in het overgrote merendeel van alle gangbare zonnebrandproducten en zonnebrandmerken wordt verwerkt. Wat dat betreft kan een zonnebrand met een mineraalfilter (meestal titaniumdioxide en/of zinkoxide). Het nadeel van minerale zonnebrandcrèmes is dat ze een witte waas achterlaten, maar de huid reageert er doorgaans een stuk beter op. Een zogenaamde ‘zonnebrandallergie’ (een vorm van contactallergie / huidallergie / atopisch c.q. allergisch contacteczeem) is al met al minstens zo plausibel als een zonneallergie, dus een allergische reactie jegens zonnestralen an sich… Zeker bij jonge kindjes met tere huidjes is een overgevoeligheidsreactie t.a.v. zonnebrandcrème niet onwaarschijnlijk… Een anti-allergeen of eigenlijk hypo-allergeen zonnebrandproduct kan in zo’n geval eventueel uitkomst bieden. natuurlijk kan er ook nog altijd sprake zijn van een combinatie… een soort kruisallergie… waarbij de huid overgevoelig reageert op de combinatie van UV-stralen en het betreffende zonnebrandproduct. Dit even ter aanvulling… Groeten, Paul

  • Layilah

    2 november 2015

    Er schijnen veel middelen te zijn die helpen tegen zonneallergie. Voor mensen die normaal gesproken een “normale” huid hebben zonder problemen, helpen calcium, magnesium zink tabletten uitstekend, urtica werkt ook nog weleens, sulfur, ook helpt aloë vera, zowel om op de bultjes te smeren of te drinken. Als dit niet helpt kunnen malariatabletten helpen, echter zijn er wel bijwerkingen bij deze pillen. Mijn tip, ga eens naar een goede homeopaat, er zijn veel middeltjes (volgens het internet), maar de juiste te vinden kan een hele klus zijn.

  • Humberto

    1 november 2015

    Hallo, het is nu een aantal jaren dat ik last heb van zonneallergie sindsdien ik naar Turkije was geweest in 2002. Zodra de zon schijnt, moet ik me insmeren met zonnecrème factor 70 of 100. Anders word de aan zon blootgesteld en lichaamsdelen helemaal rood, dik. En jeuk ontzettend met op de plekken blaasjes die op jeuk, kapot gaan. Ik ben hiervoor naar UMC geweest en bleek dat ik overgevoelig voor UVB stralen ben. Dit vind ik eigenlijk een beetje vreemd, omdat ik zelf op tropisch Curaçao geboren ben en woonde tot mijn 21e. Nu zit ik hier op Curaçao met vakantie en heb al vreselijk zonnereactie gekregen. Enige tip wat ik hiervoor kan gebruiken, om zo van mijn vakantie te kunnen genieten? MVG, Humberto

    • Marion

      19 november 2015

      Ik heb al 16 jaar een ernstige lichtallergie, vooral op mijn gezicht, hals en decolleté. Bij mij helpt het multivitaminepreparaat Solgar Omnium. Ik slikte het sinds vorig jaar om andere redenen, maar merkte direct dat het ook een groot effect heeft op mijn huid. De bulten blijven weg of zijn stukken minder. Ook de jeuk. Je moet het wel blijven slikken. Liefst al enige tijd van tevoren. Je mag er twee per dag en het beste effect krijg je door er een in de ochtend te nemen en een in de middag.

    • Rein

      20 februari 2016

      Dag lotgenoten, ik las net in verscheidene reacties het land Turkije. Tja, daar is de zonne-allergie bij mij ook begonnen (2002). Na een bezoek aan de hamam (waar je lichaam wordt gescrubd) ben ik gaan varen op volle zee, zonder (voldoende) te hebben ingesmeerd… zeer dom! De laatste 2 dagen van de vakantie alleen maar onder de douche gestaan tegen de jeuk en blaasjes… volledig m’n huid verpest… nu 2016 en net terug uit Curaçao nog steeds last van zonnebultjes en jeuk… heb werkelijk waar alles geprobeerd… ook bij mij begint de ellende bij dag 3 – 4… ik gebruik veeeeeel VSM Cardiflor na het zonnen en tijdens het zonnen Vichy Vichy Capital Soleil factor 50… ben dus zo 150 euro kwijt… Er is werkelijk niets dat ons lotgenoten gaat helpen om volledig van de zonne-allergie af te komen. maar ik ben erg blij met al jullie reacties (als ook van Paul). Ik heb weer wat aanknopingspunten die ik ga proberen!!! Ik houd de site in de gaten!!! Sterkte iedereen!!!

  • Jolande

    13 augustus 2015

    Ben mijn huis aan het schilderen ( al paar weken bezig) en dus met mijn armen veel in de zon. Normaal zit ik niet in de zon, omdat ik veel migraine heb. Mijn armen zitten onder de bultjes, wordt steeds erger en ik word gek van de jeuk. Gebruik zonnecrème van La Royce Possay. Ik voel me er nu gewoon niet lekker door. Wat is wijsheid? Mijn huis moet wel klaar… Heb nooit zonne-allergie gehad.

    • Sylvie

      17 juli 2016

      Thanks Mignon, ik ga die calcium / magnesium tabletten proberen. En Jolande, ik heb ook vaak migraine. En daar geb ik het een tijd geleden SSMP aangeraden gekregen (sodium sulfate and magnesium phosphate: natriumsulfaat + magnesiumsulfaat). Van het merk Blackmores. Laat daar nou ook magnesium inzitten. Dat hielp toen erg tegen mijn hoofdpijn. Inmiddels ben ik ermee gestopt maar ga nu weer beginnen. Misschien is het echt een magnesiumtekort wat meer klachten veroorzaakt

    • Paul

      18 juli 2016

      Meer over (de symptomen van) een magnesiumtekort kun je desgewenst lezen in dit artikel over magnesium en magnesiumsuppletie

  • Lili Deltour

    2 augustus 2015

    Ik heb al meer dan 40 jaar zonneallergie. Begon op verlof in Italië, eerst enkel aan decolleté. Naar de plaatselijke apotheker geweest die zei: zonneallergie. Enkele jaren later op verlof in Sicilië begon de allergie terug, eerst op handen, kroop verder naar armen, rug, benen en voeten. Een kinderarts gaf me daar één spuit (Elmex, was tegen giftige slangenbeet). Elk jaar werd mijn allergie erger, maar dankzij die spuit (moest er elk jaar wel meer krijgen voordat het hielp) kon ik een normaal verlof hebben. Dan werden de spuiten uit de handel genomen. Ik heb alles geprobeerd tegen zonneallergie: zonnebank (hielp niet), dan cortisonespuiten en acupunctuur. Dit alles hielp enkele jaren. Mijn zonneallergie werd nog steeds erger, in de hals, nek, op de neus en oren en zelfs de lippen. Ook mijn grote tenen werden niet gespaard en dat was de pijnlijkste plek bij aanraken. Een homeopaat heeft me dan enkele jaren kunnen helpen, tot ook nu één van die bestanddelen in België verboden werden. Dan kreeg ik Bronziumpillen. Daar ben ik enkele jaren goed mee geweest, tot ook dit hier uit de handel werd genomen. Ook inname van vitamine B3/PP heb ik enkele jaren geprobeerd, en toen was mijn allergie-uitslag wat milder. Ik weet niet meer waarom ik dat niet heb verder gezet. Misschien hielp het ook niet meer? Op 12 september vertrek ik weer naar Sicilië (mijn man heeft daar nog familie en vrienden), maar ook in andere landen had ik die allergie (Tunesië, Dominicaanse Republiek, Zuid-Afrika, Marokko. Sulawesi enz.). Ik ben ten einde raad nu een allergoloog me zei dat het enige wat erop zat, was het eten te vermijden van seizoenfruit, zeevruchten, tomaten en andere seizoengroenten) en… enkel buiten te gaan als de zon onder was, en terug binnengaan als de zon opkomt. Omdat dit zo extreem was vroeg ik hem: mag ik toch nog ademen? Maar daar kon hij niet mee lachen. Eerlijk gezegd kon in ook niet lachen met zijn uitspraak.
    Ik hoopte hier wat tips te vinden, maar ik zie dat er zoveel mensen met zonneallergie zitten en er in feite weinig of niets tegen te doen valt.

  • Nora van Geldorp

    16 juli 2015

    Pfff… Ook ik heb ieder jaar weer last van zonneallergie. Voornamelijk rondom mijn borst. Super irritant natuurlijk, ook komt het voor op mijn armen en rug. Oh en het jeukt zo erg! In Nederland heb ik er weinig last van, maar ik zit daar dan ook minder vaak in de zon dan als in Spanje bijvoorbeeld. En je bedekken is natuurlijk wel een oplossing, maar ik wil toch wel een mooi egaal kleurtje. Helaas lijkt het erop dat er niet veel aan zonneallergie te doen is. :(

  • Astrid

    4 juli 2015

    Ik heb met deze warme dagen opeens last van uitslag in mijn gezicht en nek. Rode vlekje en dit gaat soms gepaard met een wit puntje. Wat men ook wel eens bij acnehuid ziet. Ik verzorg mijn huid iedere dag 2x met producten op natuurlijke basis verkregen via de schoonheidsspecialiste. Verder jeukt het niet, maar het ziet er gewoon niet uit. Kan ik hier wat aan doen?

    • Paul

      5 juli 2015

      Het is lastig om op basis van deze informatie in te schatten wat er aan je huid mankeert. Wellicht reageert je huid allergisch of irritatief op de combinatie van huidverzorgingsproducten en zonlicht… Gebruik eens een week geen crèmes op hals en gelaat en kijk of er plots verbetering optreedt in de situatie. Mocht er geen verbetering optreden, laat er eens een huisarts of dermatoloog naar kijken. Maak desnoods alvast foto’s van de huiduitslag om later aan een arts te kunnen laten zien. Sterkte!

    • jenny

      26 augustus 2015

      Misschien last van rosacea?

  • stephan vV

    4 juni 2015

    Hallo, Ik heb sinds 2 jaar dat als ik naar de Verenigde Staten op vakantie ga, ik enorme last krijg van mijn huid als ik 1 dagje in de zon loop. Mijn borst, buik, rug en schouders gaan dan zo’n pijn doen dat ik me geen raad meer weet. Het voelt alsof er duizenden naaldjes in me geprikt worden, maar zo erg dat ik er soms ook benauwd van wordt. Nou heb ik hier in Nederland nergens last van. Wat kan ik hieraan doen? Want ik wil niet geheel bedekt op vakantie gaan waar het 35 graden is. Is er een verklaring voor? Bedankt! Er is wel in mijn familie P16 gen…

    • Paul

      5 juni 2015

      Beste Stephan, Ik heb je eerdere vraag beantwoord. Weet je wel zeker dat de huidreactie door zonlicht wordt veroorzaakt? Dus is het zo dat de onbedekte huid het ergst wordt aangedaan en de best bedekte huid het minst? In principe kan zonneallergie door zowel UVA als UVB worden uitgelokt. Klassieke zonneallergie is meestal het gevolg van UVA. Als huidproblemen zich blijven voordoen ondanks kwalitatief hoogwaardige zonnebrandmiddelen -en zelfs achter glas- dan is UVA de aangewezen oorzaak en is er veelal sprake van polymorfe lichteruptie. Nogmaals sterkte!

  • stephan v V

    4 juni 2015

    Hallo, ik heb sinds 2 jaar dat als ik naar de USA op vakantie ga een enorme last van mijn huid als ik 11 dagje in de zon loop mijn borst buik rug schouders ga dan z’n pijn doen dat ik me geen raad meer weet. Het voelt alsof er 1000de naaldjes in je geprikt worden maar zo erg dat ik er soms ook benauwd van wordt. Nou heb ik hier in Nederland nergens last van. Wat kan ik hier aan doen want ik wil niet geheel bedekt op vakantie gaan waar het 35 graden is. Is er een verklaring voor? Bedankt.

    • Paul

      5 juni 2015

      Beste Stephan, Weet je zeker dat er sprake is van zonneallergie en niet van een andersoortige (allergische) huidreactie. Het kan best zijn dat je in bepaalde landen wel allergisch reageert op zonlicht en in andere landen niet. De mate waarin zonneallergie zich manifesteert, is namelijk grotendeels afhankelijk van de zonkracht oftewel UV-index op de plek waar je je bevindt. Dit is een maatstaf voor de hoeveelheid ultraviolette straling in de zonnestralen die de aarde bereiken. In Nederland varieert de zonkracht van 0 en 10. Bij een hoge zonkracht (7+) verbrandt je huid sneller en treedt ook eerder zonneallergie op. Hoe dichter bij de evenaar je komt en hoe hoger (topografisch gezien) je je bevindt, des te hoger de zonkracht. Op een berg nabij de evenaar kan de zonkracht (hypothetisch gezien) de 15 of zelfs de 20 bereiken. In de VS loopt de zonkracht op tot 13. Logischerwijs is Amerika ontzettend groot, dus zowel de maximale zonkracht als de gemiddelde dagelijkse zonkracht als het gemiddelde aantal zonuren per dag is sterk afhankelijk van de staat en regio waarin je je bevindt. De exacte zonkracht is overigens niet alleen afhankelijk van waar je je bevindt, maar ook van allerlei (weers)omstandigheden. Hierbij valt te denken aan de hoogte van de zon aan de hemel, eventuele breking van zonnestralen door de atmosfeer, dikte van de atmosfeer, seizoen, moment van de dag, eventuele wolken, vochtstapelingen en stofdeeltjes in de atmosfeer, de hoeveelheid ozon, et cetera. De UV-kracht wordt met name bepaald door de hoeveelheid UV-straling in het lichtspectrum. De UV-index is vooral hoog bij hoogstaande zon, bij droge en heldere lucht, met noordenwind, zonder sluierwolken. Zonneallergie in specifieke landen kan overigens ook te maken hebben met fototoxische reacties en kruisreactieve fotoallergische reacties… In geval van een ‘normale’ zonneallergie ervaren mensen een huidontsteking bij een normale blootstelling aan zonlicht. Deze vorm van zonneallergie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door UVA-straling en wordt ook wel polymorfe lichteruptie (PMLE) of lichtovergevoeligheid genoemd. Een fototoxische reactie wordt daarentegen niet uitsluitend uitgelokt door de zon, maar door zonlicht in combinatie met chemicaliën waaraan de huid is blootgesteld. Fototoxiciteit of fotoreactiviteit is dus een eigenschap van bepaalde farmaceutische, cosmetische en chemische stoffen, waarbij een huidreactie optreedt onder invloed van zonlicht. Dit leidt veelal tot huidirritatie (roodheid, jeuk, uitdroging, schilfering, bultjes of zelfs brandwonden). Een fototoxische reactie ontstaat door absorptie van licht, waarbij reactief zuurstof of vrije radicalen vrijkomen; vooral UVA-stralen zijn hier de oorzaak van. UVA is er ook als het bewolkt is en kan door vensterglas en dunne kleding heen dringen. Fototoxiciteit (lichtreactie van zonlicht en toxische stoffen op de huid) is de meest voorkomende en best begrepen vorm van lichtovergevoeligheid. ‘Normale’ zonneallergie oftewel fotoallergie (contactallergische lichtreactie) is zelfs vele malen zeldzamer dan fototoxiciteit. De meest voorkomende fotosensibiliserende stoffen zijn: bepaalde plantenstoffen (met name psoralenen), teer (koolteerderivaten), bepaalde synthetische kleurstoffen (eosine, fluoresceïne e.a.), buitenlandse antibiotica en antischimmelmiddelen (o.a. in de VS), buitenlandse zonnebrandcrèmes met PABA (para-aminobenzoëzuur), benzofenon, dibenzoylmethaan en/of cinnamaat (die ook veel in Amerika voorkomen). Daarnaast moet je denken aan parfums en parfumstoffen, huidcrèmes zonder SPF, schoonmaakmiddelen, kalmeringsmiddelen, plaspillen, hartmedicijnen en diabetesmedicijnen. Overigens kunnen fotosensibiliserende stoffen ook IN het lichaam ontstaan; bijvoorbeeld in geval van ophoping van profyrinen bij fotodermatosen zoals gebeurt bij de stofwisselingsziekte Erythropoëtische protoporphyrie (EPP). En dan is er nog ‘porokeratosis actinica’ oftewel ‘gedissemineerde superficiële actinische porokeratose’ (DSAP): een specifieke vorm van zonneallergie. Mogelijkerwijs gebruik je op vakantie bepaalde reismedicamenten, zonnebrandmiddelen, DEET tegen muggen of andersoortige middelen op de huid… Wellicht een bepaald soort eau de toilet wat je normaliter niet gebruikt? De zonneallergie zou zelfs aan chloorhoudend zwemwater of luchtverontreiniging kunnen liggen. Hopelijk biedt mijn verhaal enige aanknopingspunten voor je veronderstelde zonneallergie. Sterkte ermee! Groeten, Paul

    • hailey simons

      5 juli 2015

      Hallo ik heb het ook deze vorm van zonne-allergie en ben 8 jaar oud en ik ga naar de dokter. Help mij toch ik krab er iedere keer aan omdat het zo jeukt.

  • sophie van muylders

    26 mei 2015

    Ik heb sinds een jaar of 5 ook last van zonneallergie, maar ik krijg ook witte blaasje op mijn schouders. De ‘zonneblaasjes’ jeuken niet, maar hoe langer ik in de zon zit, hoe meer ik er krijg. Niet leuk! En meestal krijg ik de zonneblaasjes na de 5e dag op vakantie. Heb al inspuiting gehad en zo. Weet niet wat het beste is?

  • Marjolein

    25 mei 2015

    Hoi, Ik heb nu al ruim 30 jaar last van zonne-allergie (ik ben nu 37). Ik heb van alles geprobeerd, pillen, crèmes, zalfjes, sunblocks etc. Maar niets werkt. In het hoogseizoen zit ik van m’n hoofdhuid tot aan m’n voeten onder de blaasjes. Dat ik er in de zomer uitzie alsof ik de builenpest heb, heb ik inmiddels geaccepteerd. Maar die jeuk… Gek word ik ervan! Is er niets tegen de jeuk bij zonne-allergie te doen? Allergietabletjes van de huisarts en steroïdenzalf werken niet! Heeft iemand een idee?

    • Paul

      25 mei 2015

      Helaas komt het bij jeuk inderdaad maar al te vaak neer op het voorschrijven van corticosteroïden/bijnierschorshormonen, antihistaminica/anti-allergiemedicatie of zalfjes met plaatselijke verdovingsmiddelen oftewel lokale anesthetica zoals lidocaïne, prilocaïne en/of benzocaïne. Voorbeelden van dit soort verdovende zalfjes zijn Emla, Plethora en Fortacin. Daarnaast is invetten en afkoelen met o.a. vaseline nog een optie, maar bij zulke hevige jeuk doet vaseline meestal niet veel. In dit artikel over jeukbehandeling kun je desgewenst meer lezen over het behandelen van jeuk. Heel veel sterkte toegewenst; hopelijk vind je gauw een oplossing!

  • Karel

    19 mei 2015

    Ik had vorig jaar witte bultjes op mijn borst (man). Voor onze vakantie in Griekenland zijn we twee maanden lang naar de zonnebank gegaan. Niet dagelijks uiteraard, maar altijd een paar dagen ertussen gelaten en steeds ingesmeerd met zonnebankolie. Op reis werden die witte bultjes erger, ik zat daar ook vaak op het strand. Wel steeds ingesmeerd. Dit jaar gaan we opnieuw naar een zonnige bestemming en zijn deze week gestart met zonnebank. Ik merk opnieuw twee kleine witte bultjes die zich vormen op mijn borst. Het jeukt niet, maar het is niet zo mooi om te zien. Is hier iets aan te doen (behalve de zon vermijden)? ;)

    • Paul

      19 mei 2015

      Beste Karel, Waarschijnlijk heb je te kampen met lokale hypopigmentatie oftewel verminderde pigmentatie van de huid. In geval van hypopigmentatie is het pigment (melanine) in bepaalde, gelokaliseerde delen van de huid verminderd, meestal door een tekort aan pigment-aanmakende cellen (melanocyten)… Bij depigmentatie is dit huidpigment geheel niet aanwezig. Hoe minder pigment er in ‘ondergepigmenteerde’ delen van de huid voorkomen, des te bleker deze huiddelen zullen blijven. En hoe meer je met je huid in de zon komt, des te groter het contrast wordt tussen de gebruinde huid en de ‘hypogepigmenteerde’ huid. Nagenoeg iedereen heeft wel bepaalde plekjes in het huidoppervlak die relatief weinig pigment bevatten, waardoor ze bleek of zelfs wit blijven. Er zijn talloze mogelijke oorzaken van hypopigmentatie en depigmentatie. Verminderde pigmentatie komt voor bij allerlei syndromen en huidafwijkingen, waaronder naevus depigmentosus (goedaardige lokale pigmentstoornis), vitiligo (verworven depigmentatie van de huid, waarbij huidcellen het aminozuur tyrosine onvoldoende omzetten in het huidpigment melanine), zonneschade (overmatige blootstelling aan zonlicht), huidcontact met bepaalde chemicaliën, huidatrofie (afbraak van huidcellen), atopisch/allergisch/constitutioneel eczeem (allergische IgE-reactie van de huid), psoriasis (chronische auto-immuunziekte, gekenmerkt door versnelde deling/proliferatie en verminderde rijping/differentiatie van hoorncellen in de opperhuid), tubereuze sclerose (ophopingen van abnormale cellen), hypomelanosis guttata (confettihuid), bepaalde schimmelinfecties en gistinfecties van de huid (dermatomycose, pityriasis versicolor, pityriasis alba e.a.), Hypomelanose van Ito oftewel “incontinentia pigmenti achromians” (een neurocutaan symptoom), ‘lichen sclerosus et atrophicus’ (ontstekingsziekte van de huid), morphea (en vorm van de bindweefselstoornis sclerodermie die beperkt blijft tot de huid) en albinisme (aangeboren ontbreken van het pigment melanine in haar en/of huid). Tijdelijke depigmentatie (leukoderma) van de huid komt ook voor, evenals contrastverschillen die niet berusten op melanocytenbeschadiging (pseudoleukoderma). Zo berust ‘pseudoleukoderma angiospasticum’ op een gelokaliseerde vaatvernauwing… Nou ja, in veruit de meeste gevallen duiden witte plekjes en witte bultjes op een bepaalde pigmentafwijking vanwege verstoringen in de productie van melanine (huidpigment) door melanocyten (pigment-aanmakende cellen). In geval van een wit, opstaand bultje zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een gedepigmenteerde moedervlek. Mocht je je zorgen maken, laat de bultjes dan even aan je huisarts zien. Hij/zij kan je indien nodig doorverwijzen naar een dermatoloog. Succes ermee! Groeten, Paul

    • Karel

      19 mei 2015

      Ik heb wat afbeeldingen bekeken van hypopigmentatie, maar dat lijken toch meer plekken dan bultjes.

    • Paul

      19 mei 2015

      Hypopigmentatie kan zich -afhankelijk van de onderliggende oorzaak- zowel in als onder als boven het huidoppervlak voordoen. Witte, ontkleurde bultjes (dus zonder huidpigment) zouden kunnen duiden op wratten, steelwratjes of witte, opstaande en gedepigmenteerde moedervlekjes. Witte moedervlekken zijn echter zelden lichter dan je natuurlijke huidskleur en dus eerder bleek dan spierwit. Google maar eens op “white mole”. Mochten de bultjes van omvang, kleur of vorm veranderen, dan zou ik er sowieso even mee langs de huisarts gaan, want een basaalcelcarcinoom kan zich bijvoorbeeld ook manifesteren als ontkleurde, opstaande moedervlek. Google maar eens op “basal cell carnicoma”. In dit artikel over huidgezwellen vind je meer mogelijke oorzaken van bultjes in, op of onder de huid. Verder zou ik het ook echt niet weten…

    • Karel

      19 mei 2015

      Hey Paul, Eerst en vooral bedankt voor de vele uitleg! Heb even naar die opgenoemde zaken gekeken, maar ook die afbeeldingen stemmen niet overeen. Kan er jammer genoeg ook geen vinden op internet. Dus zal eens bij de huisarts langslopen.

  • Lida

    11 mei 2015

    Ik heb ook bij de eerste zonnestralen al last van zonneallergie. Voorheen kocht ik in Spanje pilletjes hiervoor: Dexa Tavegil. Deze hielpen perfect. Helemaal geen last meer van zonneallergie, de allergiebultjes en jeuk die ik had verdwenen na enkele dagen en zolang ik de Tavegil-pilletjes slikte ook geen nieuwe gekregen. Nu waren we vorig jaar weer in Spanje en wilde ik dus de Tavegil-pillen weer gaan halen bij de apotheek. Maar worden dus niet meer zonder recept verkocht… Had ik gelukkig dat jaar daarvoor een aantal doosjes extra gekocht. Maar nu dit jaar dus een probleem. Ik heb een aantal tips van jullie opgeschreven en ga deze uitproberen.

    • Paul

      13 mei 2015

      Beste Lida, De werkzame stof in Tavegil/Tavegyl is ‘clemastine’. Dit is een anti-allergiemedicijn oftewel antihistaminicum dat wordt voorgeschreven bij o.a. allergische reacties op insectensteken, netelroos, allergie-gerelateerde jeuk, hooikoorts, ontstoken neusslijmvliezen en ontstoken ogen door allergie. Als dit medicament bij jou zo goed helpt tegen zonneallergie is het misschien een idee om je huisarts hierover in te lichten. Als hij/zij het voorschrijft op recept, wordt het ook nog eens vergoed door je zorgverzekering.

  • Lida

    29 maart 2015

    Hoi, Ik ben van mezelf al overal allergisch voor, maar voor de zon niet. Nu heb ik in een keer een lichaam vol zonne-eczeem, terwijl ik altijd een zonnebankkuurtje doe voordat ik met vakantie ga en nooit ergens last van had. Ik ben natuurlijk ook op zoek gegaan, want dit is wel erg vervelend. Ik had nog een flesje lavendelolie staan en zocht op waarvoor je dat kan gebruiken. Nou dit stond er geschreven: “Als je een allergische uitslag hebt, verdwijnt de zonne-eczeem binnen een halfuur.” Je kan het gewoon op de allergieplekken smeren. Ik heb het uitgeprobeerd en je raadt het nooit… HET WERKT! De allergiebultjes worden kleiner, ik ben zo blij!

  • KvM

    24 maart 2015

    Beste, Ik ben 2 maanden geleden rood verbrand door de zonnebank. Maar na 4 a 5 dagen was de roodverkleuring overal weg door Flamigel en Aloë Vera producten op de verbrande huid te smeren. Maar nadien zag ik dat heel mijn gezicht vol met rode vlekken zat, zelfs op mijn neus littekens! En nu ook op mijn rug, schouders en in mijn nek/hals 2 rode vlekken. En ik ben hier zeer bang voor, dat dit pigment is. En ja, wat ook is… Ik heb al eens een verkeersongeval gehad (niet ik fout) en heb daar al mijn grote miserie bij opgelopen: werkloos heel mijn leven etc. Ik moet nu 4 maanden wachten om bij een dermatoloog te kunnen komen. Ze lachen er gewoonweg mee in België. Mijn ogen branden van de pijnen. Ik woon in een appartement vol stof door vast tapijten die zijn versleten. Ik heb jammer genoeg geen familie die me wil helpen en vrienden heb ik niet meer (deze leer je pas kennen als je ze nodig hebt en vroeger te veel gedaan voor hun en dan krijg je stank voor dank). Wat moet ik doen? Want ik blijf niet met deze verminking lopen. M.v.g. KvM

    • Paul

      25 maart 2015

      Is dit niet gewoon vervelling? Zoals gebruikelijk is na verbranding door de zon… Het zou ook nog een allergische huidreactie kunnen zijn op de Flamigel of de aloë vera-producten. Het is overigens niet ongebruikelijk dat je lang moet wachten voor een consult bij een dermatoloog. Hier in Nederland heb ik ook maandenlang moeten wachten, aangezien er volop wordt bezuinigd en gereorganiseerd in de gezondheidszorg, waardoor veel dermatologische klinieken en -afdelingen worden opgedoekt en het storm loopt bij de overgebleven dermatologen. Wat zei je huisarts van de rode vlekken op je huid? Heel veel sterkte & beterschap in elk geval!

  • Sylvia

    2 maart 2015

    Ik heb sinds 3 jaar vreselijke last van zonneallergie, alleen heb ik geen bultjes, maar bij mij wordt de huid binnen 2 minuten vuurrood en het jeukt als de neten. Het is van het weekend zelfs zo erg geweest dat ik ervan bewusteloos ben geweest. Gelijk een arts bij geweest en het enige wat deze zei was “ach ja, dat kan met allergie”. Ik ben me nu gek aan het speuren op internet, maar kan hier niks over vinden. Zijn er misschien mensen die hier ook last van hebben? Dus bij het kleinste zonnestraaltje gelijk een vuurrode huid, jeuk en na een uurtje of 2 is het weer verdwenen. Zou het fijn vinden als iemand mij hier iets meer over kan vertellen…

    • Anthony

      14 maart 2015

      Hallo Sylvia, Mijn partner heeft eczeem, maar zodra ze in de zon komt wordt het erger. Ik las ooit op een website van een homeopathisch natuurarts dat de halfvitamine PABA (para-aminobenzoëzuur) de allergie tegen de zon zou verminderen. Zo gezegd, zo gedaan en het middel besteld (in Amerika, vele malen goedkoper). En warempel, het helpt! Na de PABA enkele weken gebruikt te hebben, is de last van zonze-allergie 90 procent minder. Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt. Succes!

    • monique

      22 april 2015

      Hoi, Ik heb er ook al 4 of 5 jaar last van. Ik was pas geleden bij de dermatoloog en die zei anders eens een zonnebankkuurtje. Dat probeerde ik… Ik lag 2 of 3 minuten onder de zonnebank en toen werd ik vuurrood en pijnlijk. Meteen eruit, toen werd het me niet goed. Ik dacht dat ik flauwviel. Slot open, ik denk ik lig dadelijk buiten westen. Ze belden meteen een ambulance. Omdat ze zagen dat ik me niet goed voelde. Heb ook daar moeten gaan liggen met de benen omhoog. Koude lappen erbij. Was echt erg. Nooit meer zonnebank. De mensen van de ambulance hadden me gecontroleerd op alles. Gelukkig is alles normaal. Ze gaven me het advies om geen zonnebank meer te gebruiken. En rusten thuis. Ik heb wel nog een advies gekregen, bij een Duitse apotheek zouden er bruistabletten zijn tegen zonneallergie. En zonneallergie zou waarschijnlijk ook kunnen komen door een of ander vitaminegebrek. Ik probeer anders maar eens het middel van de Duitse apotheek. Dus afwachten… Gr. Monique

    • Peter

      2 mei 2016

      Heb ook jaren dezelfde problemen gehad. Na de winter de zon in en binnen een paar minuten knalrood en een brandende huid. Dat ging na een halfuur / uur weer weg, maar had de eerste dagen in de zon hier veel last van. Flauwvallen nooit meegemaakt. Ik gebruik sinds kort Bellozal 20mg op doktersvoorschrift. Paar uur voordat ik de zon in ga 1 pilletje. Probleem van zonneallergie is vrijwel verdwenen.

  • elske

    15 februari 2015

    Ik heb al jaren zonneallergie, loop nu bij dermatoloog. Op aanrader van arts ben ik begonnen met lichttherapie, ben nu inmiddels 2 x 30 seconden geweest, helaas zit weer onder de uitslag… Heb dinsdag gesprek met dermatoloog, maar mocht hij niet meer weten wat hij voor mij kan doen, ga ik zeker alle tips volgen die ik hier op de site heb gevonden… Ik hoop echt dat ik van de zonneallergie af kom…

    • pollet

      11 mei 2015

      En is je allergie weg? Ik heb ook PUVA lichttherapie gedaan, maar de allergie van de zon is nu alweer terug…

  • Maurina

    6 januari 2015

    Heb steeds een zonnen allergie na een volledige narcose. Reeds twee maal ZO erg dat ik een PUVA behandeling nodig had. Vertrek echter in februari met verlof en de tijd is te kort voor een PUVA behandeling… Hopelijk helpt medicatie…

    • Carrie

      13 februari 2015

      Hallo, Ik heb al jaren last van zonneallergie, maar heb nu eindelijk na jaren de oplossing gevonden! Jarenlang ging ik een spuit bij de dokter halen voor mijn zonneallergie, die werkte dan ongeveer een maand, maar nu ik langere periodes in het buitenland zit (Thailand) en daar het altijd in de 30 graden is, kan ik toch geen spuiten meenemen. Op aanraden van apotheek heb ik nu iets anders, het heet PP vitamine, en ik sta er zelf versteld van! Nu ben ik nog in het buitenland voor 2 maanden, iedere morgen 1 capsule en inderdaad, het werkt tegen de zonneallergie. Heb ze al wel een drietal weken voordat we vertrokken beginnen te nemen, nu ben ik al 6 weken hier en nog altijd alles in orde, dus het proberen waard! Gr. Carrie

    • Paul

      13 februari 2015

      Beste Carrie, Dankjewel voor je tip tegen zonneallergie! Voor eventuele geïnteresseerden: Vitamine PP is een alternatieve benaming voor nicotinezuur c.q. niacine. Het betreft een vorm van vitamine B3 (uit het vitamine B-complex) die ook te vinden is in allerhande levensmiddelen, waaronder gist, vlees, vis, zuivel, eieren, groene (blad)groenten, bonen, peulvruchten, granen en graanproducten. (bron) Groeten, Paul

  • Dailya

    11 november 2014

    Afgelopen maand naar Portugal geweest met mijn zoon van 7 jaar. De dag van vertrek zag ik dat hij in zijn hals en nek een soort van allergische reactie/uitslag had gekregen in de vorm van kleine jeukbultjes. Leek op zonneallergie, maar er was geen zon en met 25 graden niet extreem warm. De dagen erna breidde dit zich uit over zijn hele lichaam van hoofd tot voeten. van kleine bultjes ging het naar droge dikke voelbare korstachtige donkere plekken, waarna zijn huid (vooral de romp) helemaal is gaan vervellen. Naar de dokter geweest en vroeg of we iets aparts of schelpdieren hadden gegeten, maar dit was niet het geval. Wel zalf en tabletjes gekregen. Nu na 2 weken dat gebuikt te hebben, zakt het langzaam weg. Ik ben eigenlijk toch wel erg nieuwsgierig wat dit nou heeft kunnen zijn. Misschien wel zonneallergie? Hij heeft nog nooit eerder ‘huidproblemen’ gehad.

  • Jolanda

    8 augustus 2014

    Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik ben net terug van vakantie (Singapore). Tijdens mijn vakantie ben ik 1 dag naar de strand geweest en de dag erna kreeg ik een heatrash oftewel allergische reactie door de zon. De huiduitslag bestaat uit kleine, rode bultjes over mijn hele lichaam. Het jeukt ontzettend erg en voelt warm aan. Daarnaast zijn mijn oren ook opgezwollen en rood. Ik ben nu uiteraard de zon aan het vermijden. Heeft iemand hier ervaring mee? Zou ik cooling packs moeten gebruiken om de zwelling/brandende gevoel te verminderen?

  • Nick

    1 augustus 2014

    Ik heb sinds een paar jaar in de zomer rode blaasjes of bultjes op me onderarm. Die doen pijn en gaan naar een paar dagen kapot en trekken dan langzaam weg, je ziet dan schilfers. Ben al naar de dokter geweest, die heeft UVA en UVB crème meegegeven, maar dat helpt niet. Ik weet dus niet zeker of het warmtebultjes of zonneallergie is. Ik loop bijna altijd met lange mouwen tegen de zon. Maar alsnog komen ze.

  • Heidi

    30 juli 2014

    Hoi. Ook ik heb al jaren last van zonneallergie. Heb Urtizon en Contralum Ultra geprobeerd, maar zonder resultaat. Ben vorig jaar overgestapt naar Care For Sun van Bloem en dat hielp goed. Alleen dit jaar ineens niet meer… Sta weer helemaal vol met zonneallergische uitslag en word gek van de jeuk. Gezicht, buik, rug, oren en hoofdhuid. Ben nu op vakantie, wat moet ik doen?

    • Heidi

      30 juli 2014

      Ik ga Myra’s raad opvolgen van calcium, magnesium en zink. Hoop dat het helpt!

    • kees

      22 oktober 2014

      SOS van trekpleister helpt tegen de jeuk, verder kan ik je niet helpen, heb er zelf ook erg veel last van zonneallergie.

  • Ishai

    29 juli 2014

    Hallo mijn naam is Ishai, Mijn vriendin heeft nu al 2 weken huiduitslag en ze krabt er veel aan, want het doet pijn en het jeukt zegt ze. En het zit bijna overal. Ook heeft ze nog een paar keer in de zon gezeten, is dit erg? Groetjes, Ishai

    • Paul

      30 juli 2014

      Beste Ishai, ‘Erg’ is nogal een relatief, contextafhankelijk en interpretatiegevoelig begrip, maar iets dat zodanig jeukt en pijn doet, is hoe dan ook GEEN goed teken. Het is sowieso handig om erachter te komen waardoor de uitslag wordt veroorzaakt. Het zou natuurlijk best zonne-allergie kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook eczeem, netelroos/galbulten of een allergische reactie op voeding, parfum, huidproducten, insectenbeten etc. Een huisarts kan vaak al aan de buitenkant zien van welke aard/hoedanigheid huiduitslag is. Doorverwijzing naar een dermatoloog/allergoloog levert meestal uitsluitsel op. Jijzelf zou alvast kunnen proberen om heel dun te smeren met vaseline, dat wil nog weleens helpen. Sterkte & groeten, Paul

  • audrey

    29 juli 2014

    Ik heb ook zonneallergie: jeuk, bultjes… Ik kan er gewoon niet van slapen, me rug zit onder en dat is helemaal niet fijn! Wat kan ik eraan doen?

    • Paul

      29 juli 2014

      Je zou met je huisarts de mogelijkheden kunnen bespreken omtrent antihistaminica, corticosteroïden en malariamedicamenten… Dit zijn drie bekende onderdrukkers van zonne-allergie.

  • Linda

    23 juli 2014

    Goedemorgen, zelf hoef ik maar even in de zon te zijn, bijvoorbeeld fietsen naar de winkel, en voornamelijk mijn handen en armen krijgen bultjes. Niet leuk, want het jeukt en voelt alsof ik schubben heb, hoe gek dat ook klinkt. Baal er vreselijk van, want niets helpt echt. Ik heb ooit van de huisarts Cremor Triamcinoloni gehad om na het zonnen thuis te smeren en dat verlicht de zonne-allergie enigszins. Baal er gewoon van dat je niet eens lekker kan genieten van de zon zonder meteen onder de bultjes te zitten!

  • Marieke

    20 juli 2014

    Helaas heb ik veel ervaring met zonneallergie ofwel polymorfe lichteruptie. Antihistaminica, anti-malariamiddelen en lichttherapie geprobeerd, geen succes. Door de dermatoloog ben ik indertijd doorgestuurd naar Utrecht, daar zit een lichtcentrum. Daar testen ze precies waar je allergisch voor bent. In mijn geval vooral een allergie voor UVB, in mindere mate ook voor UVA. Ik heb daarnaast een allergie voor UV-filters. Dus: raam dicht (UVB gaat nauwelijks door glas) en juist niet smeren met zonnebrandcrème. En vakanties in de herfst.

  • Vincent

    10 juli 2014

    Ik weet van de dokter dat ik zonneallergie heb. Zelf heb ik er eigenlijk nooit last van gehad, tot vorige week… maar ik sta toch regelmatig in de zon. Ik kreeg mijn eerste reactie toen ik uit de koude zee van Portugal kwam; een paar seconden later zat heel mijn lichaam vol met bultjes. Daarna afgespeld en uit de zon gebleven, binnen een uurtje was ’t alweer weg. Twee dagen later terug naar de zee, goed ingesmeerd met factor 30, ik ga een beetje wandelen langs de zee met mijn benen erin, daarna terug naar de handdoek gegaan, en ja hoor, weer hetzelfde, maar deze keer alleen mijn benen. Gelukkig ging het weer snel weg. Mijn vraag is: komt dit nu echt door de zonne-allergie? Of is het een reactie van de overgang van het hele koude water naar de zon of zou et misschien toch iets anders zijn? M.v.g. Vincent

  • Stephan

    4 juli 2014

    Hallo, Ik heb 3 weken geleden me ingesmeerd op advies van mijn omgeving. Ik ben tennisleraar en sta veel in de zon. Ik heb echter nooit last gehad van zonne-allergie. Ik word weleens rood, maar daar heb ik nooit last van gehad. Nu heb ik me 2 keer i gesmeerd met Vision factor 30 en krijg tot 2 keer toe bultjes op armen en benen en ik verga van de jeuk. Midden in de nacht koel ik het door een koude douche te nemen. Eerst niet wetende wat de oorzaak was schreef de huisarts me prednison voor. Bij de tweede keer insmerend met deze zonnecrème was ik me bewust dat het aan dit product ligt. Iemand nog meer ervaring met deze zonnebrandcrème? En is dit nu tijdelijk of zit ik voor altijd binnen als de zon schijnt?

    • Jennifer

      11 juli 2014

      Nu je het zegt… Ik kon altijd heel goed tegen de zon en smeerde me altijd in met factor 20 van verschillende duurdere merken. Sinds een paar weken heb ik ineens last van jeukende bultjes op mijn bovenarm en ik was al bang dat ik zonneallergie had gekregen. Nu besef ik me dat ik sinds een paar weken een goedkoop huismerk zonnebrand gebruik. Het kan dus heel goed dat het een reactie is van stoffen uit de zonnebrand! Bedankt voor dit inzicht. ;)

    • lisanne

      9 juni 2016

      De drie keer in m’n leven dat ik zonne-allergie heb gehad, had ik mij ingesmeerd met Vision All Day Sun Protection SPF 30 Langdurige Zonbescherming. Ik heb ’t idee dat daar een bestanddeel in zit dat i.c.m. de zon de zonne-allergie kan triggeren… ik gebruik ‘m niet meer…

  • Dide

    3 juli 2014

    Ik heb na een dagje zon last van rode uitslag op me borst. Het jeukt niet en het zijn ook geen bultjes. Is dit zonneallergie? Want ik ga over 2 weken op vakantie en wil weten of ik iets extra’s moet halen om het tegen te gaan en wat dan?

  • Chloë E.

    23 juni 2014

    Hallo iedereen, Ik gebruik het medicijn Levocetirizine EG 5mg in combinatie met factor 50 zonnecrème (Nivea). Dit helpt bij mij tegen mijn zonneallergie, hopelijk help ik hier iemand mee! Groetjes!

  • Myra

    16 juni 2014

    De oplossing is simpel. Een paar dagen voor vertrek beginnen met calcium/magnesium/zink tabletten. Je neemt 50% meer dan op het potje staat. Dus als je max. 2 tabletten mag, neem je ’s ochtends 2 tabletten en ’s avonds 1 tablet. Dit doe je de hele vakantie en klaar. Dit was 30 jaar geleden een tip van een Griekse apotheker en ik ben die man nog steeds dankbaar. Ik had verschrikkelijke zonne-allergie en nog steeds. Als ik de pillen vergeet, heb ik jeuk en blaasjes en dan begin ik weer met de tabletten en klaar, nergens last van! Het lijkt te makkelijk om waar te zijn, maar het werkt echt.

    • Frances

      22 juni 2014

      Dankjewel voor de tip met de calcium, magnesium en zink tabletten. Dat ga ik zeker proberen!

    • Amke

      18 juli 2014

      Bedankt voor de goede tip! Ik gebruik “Loratadine”, maar het helpt helemaal niet. :( Ik heb de uitslag met name in m’n gezicht en blijft zeker nog een week zitten, ook als ik al terug ben van vakantie. Zo vervelend! Van welk merk of welke winkel heeft u de calcium/magnesium/zink tabletten?

    • Mira

      28 juli 2014

      Hallo Myra, Welk merk gebruik jij altijd van die tabletten bij zonne-allergie? Groeten, Mira

    • els

      1 augustus 2014

      Ik zou graag de samenstelling en/of het merk willen weten! Ik gebruik Plaquenil (hydroxychloroquine), dit zijn malariatabletten die wel helpen bij zonne-allergie, maar niet voldoende. Heb al heel veel geprobeerd, dus dit wil ik ook wel proberen. Deze zomer is voor mij killing.

    • Peter

      1 juni 2019

      Kalktabletten hebben mij er helemaal vanaf geholpen. Paar dagen vooraf beginnen en nooit meer problemen gehad. Goedkoop en simpel, jammer voor de farmaceutische industrie (waarom weten huisartsen dit niet???).

    • Peter

      1 juni 2019

      N.b. Ik ben op de kalktabletten gekomen door een kennis die op de Canarische eilanden door een kalkinjectie van zijn klachten is afgekomen. Natuurlijk is hier geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan (want dat doet alleen de farmaceutische industrie) en wordt het dus niet in de advisering opgenomen. Ik zou het fijn vinden als je dit soort niet risicovolle oplossingen ook zou toevoegen aan het artikel (goedkoop en ‘baat het niet, dan schaadt het niet’). Je werkt toch niet voor de farmaceutische industrie?

    • Evy

      12 april 2020

      Klopt, heb het afgelopen jaren geprobeerd en werkt inderdaad. Nu zelfs afgelopen 2 zomers geen tabletten meer genomen en ook geen last meer… Nu de 1e keer opnieuw, dus ga meteen weer de calcium/magnesium en zink tabletjes bestellen! Dus bedankt van de tip!!!

  • marie

    4 juni 2014

    Ik ben 3 jaar ziek geweest door baarmoederkanker. Nu mijn immuniteit zwak is en de ene infectie na de andere krijg heb ik plots last van extreme zonneallergie. Binnen 3 weken vertrekken we op reis naar Turkije, dus snel naar dermatoloog gerend gisteren. Mijn uitslag moet ik nu behandelen met cortisonezalf en ik ben met Oxelio pillen gestart om mijn huid voor te bereiden op zonnestralen. Enkele dagen voor vertrek moet ik een Dyprofost injectie krijgen en voor in de zon heb ik Eucerin voor allergie. Een hele boterham dus. Ben opgegroeid in het zuiden van Frankrijk dus heel wat zon gewend. Ik keek er echt naar uit om op vakantie te vertrekken, want dat was mijn man zijn belofte als ik genezen was. Ik hoop echt dat ik onbezorgd met mijn zoontje en stiefdochtertje kan ravotten in het zwembad en de zee.

  • kelly van der maelen

    29 mei 2014

    Ikzelf heb ook last van zonneallergie en ga dus al enkele jaren onder de PUVA. Nu heb ik ’n aantal jaar terug bruiningspillen genomen op aanraden van de dermatoloog, omdat ik ondanks de PUVA toch nog wat last had op vakantie. Nu heb ik deze opnieuw gekocht en ik vertrek over 2 weken op vakantie. Mijn vraag is: hoeveel tijd op voorhand start ik met deze pillen? Want ik ben dit vergeten…

  • I.B.

    20 mei 2014

    En ja hoor, ik heb zonne-allergie: roodheid, blaasjes en jeuk. Ik heb lichttherapie gevolgd, maar was het zo moe omdat dat ieder jaar hetzelfde liedje is… Dat je er moet aan gewennen aan die PUVA-bank. En ik kreeg dan ook medicijnen waar ik me echt misselijk door voelde. Toen maar cortison-spuitjes laten zetten, maar ook dat werd ik moe. Toen pilletjes slikken; ik slik al zo veel pillen, ook voor andere dingen, waardoor ik ook dat niet meer wilde. Insmeren nu maar met factor 50 zonnespray (die vettige nest heb ik nooit graag gehad) en dan na het insmeren aftersun gebruiken, weer zoiets dat gesmeer… De zonne-allergie begint nu al met die zonnige dagen. Mijn enige vraag is: Geraak ik ooit van die zonne-allergie helemaal af? Ik bid er zelfs voor!

  • Charlotte

    17 mei 2014

    Ik heb sinds een jaartje ineens last van zonneallergie en (gelukkig) alleen op mijn onderarmen en soms een beetje op mijn buik. Nu ben ik afgelopen week onder de zonnebank geweest en daarna kreeg ik er veel last van. Ik wilde nog een tweede keer proberen en toen heb ik ook gesmeerd met beschermende zonnebankcrème van de Kruidvat, maar eigenlijk veroorzaakt de tweede keer zonnebank weer precies hetzelfde effect. Het is een gewone zonnebank en heb er 10 minuten onder gelegen allebei de keren. Kan ik wel nog een keer proberen te zonnebanken om te kijken of het went? Of vererger ik de allergie alleen maar zo door het op te wekken?

  • Jennifer

    17 april 2014

    Vorig jaar in Griekenland kreeg ik extreem last van zonneallergie door Garnier Non Grasse spray, het heeft heel mijn vakantie letterlijk verziekt. Het was zo erg dat ik de dokter erbij moest halen en stevig aan de medicijnen moest en aantal dagen binnen moest blijven van haar. :( Erg fijn als je maar 1x per jaar op vakantie kan en je zit op je hotelkamer vast bijna de helft van je vakantie. De dokter raadde mij La Roche Posay zonnebrand aan, ik ben er weg van en het heeft mij erg geholpen. Fijne zachte substantie. Ik hoor ook goede verhalen over Vision bij zonneallergie. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft. Succes allen!

  • Lauwaet Rita

    11 maart 2014

    Heb vanaf het begin van het lenteweer als ik buitenkom na een paar minuten last van sterk jeukende rode vlekken op m’n gelaat die dan nog heel warm aanvoelen ook. Als ik en paar uur binnen ben, dan trekken die weg, zou dit ook een vorm van zoneallergie kunnen zijn?

  • An

    24 november 2013

    Als kind had ik verschrikkelijk veel last van zonne-allergie, Ik kreeg grote, dikke bulten op m’n handen die een stekende, jeukende pijn veroorzaakten. Toen ik ouder was ben ik op eigen initiatief naar de zonnebank geweest; altijd maar zo’n 10 minuten per keer onder een lichte zonnebank. Als ik langer ging had ik het ook weer, maar dan verscheen het op m’n borstkas, billen en schouderbladen. Zo ben ik ervan afgeraakt. Alhoewel, toen ik later onder een goedkope zonnebank wilde, had ik de bulten en onder een degelijke zonnebank niet meer, dan kon ik gerust 20 minuten zonnen, niet langer want dan waren ze er weer. Maar op reis in de zon heb ik ze nooit meer gehad, wel jeuk maar geen bulten. Succes! An

  • Heidi

    16 september 2013

    Heb ook al jaren Last van zonneallergie. Zo veel zaken al uitgeprobeerd, maar niets lijkt te helpen: cortisone-spuit, puva… Nu zit ik in Griekenland; eerste 2 dagen ging perfect zoals altijd, en nu is het naar de vaantjes. Zelfs met een nieuw product in pijlvormig flesje dat men Belzomal noemt. De derde dag is het weer uitgebroken, dag vier niet in de zon geweest, en toch krijg ik de stekende jeuk terug op alles behalve mijn gezicht. In de avond kalmeert de huid terug, en bij het wakker worden is het helemaal weg. Dan terug aan ’t zwembad liggen in de schaduw en een uurtje later komt het weer op. Dan stel ik me de vraag waar het mis gaat, zelfs al kom ik niet meer in de zon? M.v.g. Heidi

  • Lonneke

    21 augustus 2013

    Heel erg bedankt, Paul! Ik ben 12 en ben nu op vakantie in Rome. Het is hier heel warm en plots zat ik onder de bultjes. Gelukkig had mijn moeder er ervaring mee, zij heeft dit gehad rond haar 18e maar is er vanaf gekomen op de een of andere manier, en wist zij vrijwel meteen dat ik zonne-allergie had. Door uw artikel kan ik nu weer zonder jeuk door het leven! Meestal dan. ;)

    • Paul

      22 augustus 2013

      Fantastisch om te horen! Dit soort reacties motiveren mij om lekker door te gaan met de site! Groetjes & sterkte met de allergie, Paul

  • Emma

    29 juli 2013

    Ik heb nog een tip voor mensen met zonneallergie. Ik heb er zelf erg veel last van en ik kwam erachter dat je vooral niet met vette crèmes moet smeren, dus ook geen zonnebrandcrème op basis van vettige dingen (zonnemelk etc.). Dat maakt het alleen maar erger! Waarmee je wel moet smeren? P20, verkrijgbaar bij de drogist. Je hoeft maar 1x per dag te smeren en het is een extreem vloeibaar goedje. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Bij mij heeft dit heel erg geholpen, hoewel mijn allergie ook niet helemaal verdwijnt. Ik hoop dat dit mensen kan helpen. :) Groetjes, Emma

  • Freda

    27 juli 2013

    Ik had vroeger altijd last van zonneallergie, maar de laatste jaren nooit meer. Dat komt waarschijnlijk doordat ik altijd zonnebrandcrème en aftersun zonder parfum gebruik (o.a. Kruidvat eigen merk). Dit jaar had ik me ingesmeerd met “gewone” zonnebrandcrème, omdat ik dacht dat ik er wel weer tegen zou kunnen. Met als gevolg dat ik er helemaal onder zat… :( Ik gebruik voortaan dus weer ongeparfumeerde crèmes!

  • Lisette

    25 juli 2013

    Voor 2 jaar terug in Turkije op vakantie geweest, en had daar ook opeens last van een vreselijke zonneallergie. Had al wel eerder last gehad van een ‘lichte’ allergie maar nu was het wel heel erg. Daarom een apotheek in Turkije bezocht en uitgelegd waar ik last van had. Heb toen Fexadyne gekregen, en dat hielp perfect! In Nederland heet dit medicijn geloof ik Fexofenadine. Mij werd geadviseerd het ’s ochtends bij het ontbijt in te nemen. De allergie is gedurende de vakantie verdwenen en heb gewoon door kunnen zonnen. Niet alleen de jeuk, maar ook de uitslag verdween als sneeuw voor de zon.

  • jolanda

    21 juli 2013

    Een goedkoop medicijn: “thee” van gedroogde goudsbloem. Een zak vol kost nog geen 3 euro en je kunt er de hele zomer mee doen. Verkrijgbaar betere gezondheidsdrogist en natuurlijk via internet. Ik meng het met gedroogd driekleurig viooltje. Een paar eetlepels op een liter gekookt water, 10 minuten laten trekken en af laten koelen. Ik zet het in de koelkast, dan heb ik genoeg voor 1 dag. En drink het snel achter elkaar op want echt lekker is het niet. Het zuivert van binnenuit. Aerius en al het andere spul heeft mij nooit geholpen. Die jeuk en opgezette huid werd ik helemaal gek van, en ook nog een uitermate ontsierend. Alsof je in de brandnetels bent gevallen. Echt een aanrader!

  • carolien

    19 juli 2013

    Ik gebruik sinds vorig jaar Calcium Sandoz Sun, bruistabletten die in Duitsland vrij en voor weinig te koop zijn. Sinds ik elke dag een glas er van drink als ik de zon in ga, gaat het stukken beter! Uiteraard moet ik nog wel goed smeren, maar ik zie er na een fietstochtje in de zon niet meer uit als een gespikkelde beer. Zeker het proberen waard!

  • Nikita

    18 juli 2013

    Hallo, wat fijn om andere ervaringen met zonne-allergie te lezen. Zelf heb ik er nu vijf jaar last van en het wordt steeds erger. Het begon met een paar jeukende bultjes in de zomer. Nu heb ik in de zomer ook flinke zwellingen en is het bijna onmogelijk om dan buiten te komen. Ook ervaar ik de allergie achter glas en heb ik het meeste last is wanneer het bewolkt is, vooral sluierbewolking. Dit is te verklaren omdat er dan veel UV A stralen zijn. Heeft iemand anders dit probleem ook en misschien tips? Ik ben nu een jaar onder behandeling bij de dermatoloog en slik iedere zomer malariamedicijnen, gelukkig helpen deze wel een beetje.

  • Kim

    17 juli 2013

    Een vriendin van mij gaat al een paar jaar op advies van haar dermatoloog juist in het voorjaar onder de zonnebank (zo’n moderne in een zonnestudio) waardoor haar huid juist went voordat ze echt in de zon komt. Had iets te maken met UVA/UVB uit de zonnebank geloof ik. Ze heeft sindsdien in ieder geval geen last meer van de allergie. Toch raar dat dermatologen zo verschillen in hun advies…?

    • Paul

      18 juli 2013

      Bij de één werkt “gewenning” aan UV-licht wel; bij anderen niet. Ook artsen moeten soms op hoop van zegen middelen en methodes uitproberen en aan de praktijk ondervinden of ze (al dan niet) werken. Het is balen als je voor niks een allergische reactie uitlokt, maar je merkt natuurlijk gauw genoeg of je klachten afnemen of verergeren.

  • wendy

    15 juni 2013

    Ik heb sinds een jaar of 2 ook last van zonne-allergie… Telkens voordat ik op vakantie ga, laat ik een spuit Diprophos zetten… Dit zijn inderdaad cortisonen, maar liever dat dan een hele vakantie krabben en gek worden… Ook mijn dochter van 6 krabt zich nu te pletter… Bij haar zoek ik nog uit of het misschien ook iets anders kan zijn… Heb de hele nacht haar volledige kleerkast opnieuw gewassen: lakens, sokken, ondergoed, ALLES omdat ik van wasmiddel veranderd was… Nu dus terug bij het oude. :S

  • mitchell

    8 april 2013

    Ik heb ook last van zonneallergie, ook als ik op m’n werk ben. Ik help vaak mensen met dozen optillen omdat ze niet kunnen tillen en vaak krijg ik dan rooie vlekken. Ik krijg ze dus niet alleen door de zon, want ik werk binnen. Mijn vraag is nu aan tea: ‘Zijn die Aerius tabletten echt goed?’ Dus ook tegen de rode vlekken?

    • Paul

      18 juli 2013

      Beste Mitchell, Bij uitblijven van een antwoord, geef ik even een korte uitleg… Ja, er zijn veel mensen die hun zonne-allergie succesvol onderdrukken met Aerius. Je zou je huisarts hier dus gericht om kunnen vragen. De werkzame stof in Aerius is desloratadine. Desloratadine is een anti-allergiemedicijn dat onder de antihistaminica valt. De antihistamine in een antihistaminicum onderdrukt je histamine-niveau, waardoor zich minder of zelfs geen roodheid en/of blaasjes vormen. Gebruik overigens wel altijd zonnebrand, zelfs als je Aerius inneemt. Ook corticosteroiden en malariamedicatie kunnen overigens uitkomst bieden bij zonneallergie. Groeten, Paul

  • Anita

    25 december 2012

    Ikzelf heb al meer dan 30 jaar last van zonneallergie. Het is ooit plots op het eind van een vakantie in Spanje komen opzetten. Sindsdien al van alles geprobeerd. Ik heb het in de vorm van bobbels en blazen. Na dermatologisch onderzoek is gebleken dat ik ook allergisch ben voor zonnecrème (ook hypoallergene producten zonder parabenen). Normaal gesproken verdwijnen die bulten als je uit de zon blijft, maar bij mij blijven ze wel 8 weken. Ik moet al dikke kledij aan wil de zon geen effect hebben op mijn lichaam. Ben onlangs een lichttherapie begonnen, maar al na de 2e beurt moest ik afhaken tot ongeloof van de dermatoloog. Ook inspuitingen brengen geen oplossing. Ondertussen ben ik te weten gekomen dat zonlicht en zweten ook een allergische reactie uitlokken. Ga nu een lichttest ondergaan in het UZA en hoop dat ze me daar kunnen helpen. Als ik een kleurtje wil, dan is enkel de zonnebank een oplossing… Dit is namelijk geen probleem, zelfs als ik 2x per week ga (maar niet te lang, dus een snelbruiner die oppervlakkig bruint en niet diep gaat). Ik ga toch even praten met mijn huisarts i.v.m. Aerius en hoop door deze medicatie nog eens lekker van de zonnestralen te kunnen genieten. :)

  • Annelies

    19 september 2012

    Ik heb sinds ik terug ben van een vakantie in Turkije, plotseling veel jeuk aan de onderarmen. Nog nooit last van gehad. Niet de gehele dag, verdeeld over de dag een keer of wat, dat het even jeukt. Ik ben postbezorger van beroep, rijd dus veel in de zon. Zo gauw het een beetje lekker weer is, zonder jas buiten. Kreeg van de huisarts Hydrocortison-vaselinecréme, ben echter niet zo blij met die hormonen. Gebruik nu echter een goed hydraterende bodycrème (Super Drug / Vitamine E Body Butter) Ze hebben van dat merk ook een bodybutter voor Dry Skin. Zal die ook eens halen. en me voortaan maar insmeren met een goede zonnecrème, want eerlijk gezegd zag ik dit niet als zonne-allergie. weer wat geleerd. :-) Gr. Annelies

  • yeliz

    19 augustus 2012

    Hey, Ik lees nu dat er meerdere mensen zijn met deze huidaandoening. Ik heb er al sinds kleins af aan last van en op dit moment word ik er knettergek van. Ik ben zelf apothekersassistent en ik heb echt van alles geprobeerd en bij mij helpt echt niks. Ik ben van plan om naar de dermatologen te gaan. Misschien is dat ook een optie voor jullie. Ik wil er in ieder geval van af. Succes allemaal!

  • Karin

    29 juli 2012

    Ik gebruik ook Contralum Ultra via de huisarts en daarnaast zonneblaasjesgel van het Kruidvat voor na het zonnen. En nog zit ik helemaal onder. Voor de jeuk gebruik ik dus ook nog Fexofenadine via de huisarts. Volgend jaar toch maar eens Piz bruin uitproberen. Het is om gek van te worden, niks helpt eigenlijk tot nu toe.

  • Petra

    27 juli 2012

    Ik heb sinds enige jaren een flinke zonneallergie (overal jeukende rode bultjes waar mijn huid zon gezien heeft). Vroeger gebruikte ik tegen de jeuk bio dermal (witte fles), peperduur maar het hielp wel. Tegenwoordig heb ik van mijn huisarts Contralum Ultra (UV A/B filter) wat ik gebruik voor ik ga zonnen en zonneblaasjesgel van het Kruidvat voor na het zonnen, dit helpt goed.

  • Mariska

    26 juli 2012

    Hoi, Ik heb ook heel erg last van zonneallergie zelfs zo erg dat ik letterlijk brandblaren heb. Daar krijg ik dus wel een zalfje voor en die zonnebrandcrème, tjah hoop centjes… Zie ook geen reactie dat het werkt, jammer. Net zojuist van broer te horen gekregen dat hij er ook last van heeft en zegt bij de DA of dergelijke drogisten hebben ze dus tabletten hiertegen, het zit in een buisje de naam weet ik niet!!! Dus ga eerst dat proberen. Zal ook een stukje goedkoper zijn voor de portefeuille!

  • edwin

    14 juli 2012

    Ik heb ook al jaren last van zonneallergie, al was het de laatste jaren veel minder. Dit jaar was het weer heel erg. Nu, om zo weinig mogelijk jeuk te hebben, ’s avonds na het douchen met niks insmeren, het zo droog mogelijk houden zodat je huid kan ademen. Ik ga volgend jaar die piz buin ook is proberen of die aerius.

  • Paul (Redactie)

    4 juni 2012

    Naar aanleiding van reacties via weblog en e-mail ben ik attent gemaakt op de zonnebrand-producten van Piz Buin tegen zonne-allergie. Ik hoor er veel goede verhalen over, en heb ze daarom toegevoegd aan bovenstaande tekst. Ik heb er zelf echter GEEN ervaring mee, dus kan er geen uitsluitsel over geven. Update: ik vond de links naar Piz Buin er te commercieel uitzien, dus heb ze weer verwijderd. Tip: google even op ‘Piz Buin zonnebrand’.

  • Aad

    2 juni 2012

    Ik heb er sinds enkele jaren ook flink last van. Af en toe krabbel ik me gek (en kapot). We waren laatst in Spanje, daar hadden ze zonnebrand-crème met citroen erin. Als ik daar 2/3 dagen mee smeerde, had ik nergens meer last van. Helaas is dat merk hier niet te koop. Ik heb Urtizon geprobeerd, kost veel geld, maar helpt niet echt. We blijven zoeken!

  • Elroy

    29 mei 2012

    Ben trouwens erg benieuwd naar de resulaten met de genoemde medicijnen!!

  • Elroy

    29 mei 2012

    Ik heb ook sinds een jaar of twee last van zonneallergie en bij mij helpt de anti-allergie zonnebrand van Piz Buin (weet niet of ze dit ook van andere merken hebben) als ik het smeer heb ik nergens last van, maar laatst een dagje met korte mouwen de stad in zonder te smeren en ben nu weer de sigaar…

    • Judith

      30 mei 2012

      Ik heb er enkele jaren geleden ook heel veel last van gehad, tot ik die anti-allergie zonnebrand van Piz Buin ging gebruiken. Die voorkwam de allergische reactie heel goed!

    • Paul (Redactie)

      4 juni 2012

      Beste Elroy en Judith, Ik heb wat speurwerk gedaan en heb uit talloze bronnen vernomen dat Piz Buin zonnebrandcrème en zonnebrandspray inderdaad werkzaam kunnen zijn tegen zonneallergie. Ik heb de betreffende producten dan ook in de tekst hierboven geplaatst. Bedankt voor de tip! Update: ik vond de links in de tekst er toch een beetje te commercieel uitzien, dus heb ze weer verwijderd. Google als je interesse hebt gewoon even op ‘Piz Buin zonnebrand’.

    • Sylvia

      15 april 2015

      Bij mij helpt Piz Buin wel in Nederland, tenminste als het niet te heet is. In het buitenland helpt Piz Buin niet, althans niet bij mij. Ik weet niet of je het ook met de buitenlandse zon gebruikt? Ik ben nog op zoek naar wat wel helpt. Enige tips tegen zonne-allergie hier gelezen, hopen dat het helpt…

  • Marleen

    29 mei 2012

    ik heb het nog nooit van mijn leven gehad, ben 21 jaar en ik zit al sinds jongs af aan altijd in de zon zodra de eerste straaltjes doorbreken. nou heb ik dit weekend 1 dag in de zon gezeten en me netjes ingesmeerd met factor 30 (vind ik voor mijn doen al hoog). Nu zitten beide arme HELEMAAL onder de uitslag (dus neem aan dat het zonneallergie is). Knalrood, voelt warm aan, leken in het begin net blaren. Zit er nu al zo’n 5 dagen mee en lijkt nu eindelijk iets minder heftig te worden, maar zit er nog steeds. Is het iets om mee naar de huisarts te gaan? Of gaat die gewoon zeggen dat ik niet meer in de zon mag? :( Ik slik al Urtizon (homeopathisch middeltje tegen zonneallergie) en smeer koelende menthol gel.

    • thea

      2 juni 2012

      Ik heb ook zonneallergie, bultjes en veel jeuk, om knettergek van te worden. Ik heb nu een middel gevonden, eindelijk! Aerius tabletten, gewoon elke dag een tabletje en je hebt nergens last meer van, SUPER gewoon!

    • Sabrina (Redactie)

      5 juni 2012

      Hoi Thea, Ik gebruik al jaren Aerius tegen allerlei ademhalingsallergieën (pollen, huisstofmijt, huidschilfers e.a.). Bij mij werkt Aerius ook super. Ik wist alleen niet dat het ook zo goed werkzaam is bij zonne-allergie. Het nadeel van Aerius is dat het uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar is, dus mensen moeten er eerst voor naar de huisarts en/of allergoloog en/of dermatoloog. In ieder geval een goede tip, bedankt!

    • Rita

      19 juli 2013

      Rita, Ik slik al jaren Aerius tabletjes, maar desondanks heb ik nu toch allemaal blaasjes op m’n bovenarmen. Verder nergens.

    • A van der Tas

      2 januari 2013

      Ik heb al jaren zonneallergie, ik ben getipt door iemand met hetzelfde probleem om Vision zonnebrandcreme te gebruiken en ik moet zeggen dat helpt heel goed, het enige nadeel is dat je gele plekken in je witte kleding krijgt.

  • Tirza

    29 mei 2012

    Het is een groot misverstand dat mensen met een gekleurde huis geen last hebben van zonneallergie. Ik ben een Surinaamse met een lichtbruine huid en heb al een jaar of tien last van zonneallergie. Dit uit zich in rode plekken met jeukende bultjes op armen, benen, bovenrug, borstbeen, kortom alle plekken die bloot zijn, wanneer je met lekker weer een rok, korte broek, t-shirt of hemdje draagt.

  • Bianca

    28 mei 2012

    Ik heb sinds de geboorte van mijn jongste (nov.2009) last van zonne-allergie. Dit jaar nog heviger dan anders, en ik smeer mijzelf altijd al in. Ik draag een zonneklep, sjaal voor in de nek en blijf onder de parasol zitten, altijd de schaduw opzoeken… Maar wat ik ook doe, ik krijg d’r altijd last van. Nu zelfs zo erg dat het onder mijn ogen opgezwollen is… Dus geen pretje en vooral niet met 2 kleine kids, want ik kan niks doen met ze…

  • Daggie

    22 mei 2012

    Ik ben het donkere type en altijd bruin, ook in de winter. Nu krijg ik ook kleine jeukbultjes. Ik probeer niet te krabben, maar onder de douche gaat het velletje er ook af als ik niet krab. En mijn nieuwe huid is zonder pigment (wit)! Wie weet wat dat is of wat kan helpen? Ben schildklierpatiënt en slik Thyrax.

  • Marc

    21 mei 2012

    Ik heb hier al jaren last van. Kan echt geen 5 minuten in de zon, anders heb ik er 3 dagen last van. ’s Nachts word ik wakker omdat ik me dan de armen aan het openkrabben ben. Ik heb al diverse crèmes en pilletjes gebruikt, maar niets helpt. Nu lees ik dat er malariapillen zijn die ertegen helpen. Kan ik die bij de apotheek of kruitvat kopen of moet dat op recept van de huisarts? HELP!!

    • Ester

      7 september 2016

      Hi Marc, Ik heb sinds kort ook last van zonne-allergie. Als de jeuk ’s nachts niet meer te harden is smeer ik overal tandpasta. Dit helpt direct. Overdag is dit niet aan te raden omdat het er niet uitziet maar ’s nachts is het zeker een aanrader. Zo kom je i.i.g. aan je nachtrust. Het helpt echt direct. Iedere tandpasta werkt. Hoop dat jij hier wat aan hebt. Sterkte!

  • peggy

    17 mei 2012

    ik heb sinds een paar jaar zonne allergie. in het begin had ik het zo erg aan mijn onder benen dat het bijna allemaal rauw vlees was. jeuk en pijn. en nu heb ik extreem last van het gezicht. ik heb al andere medicijnen gekregen van mijn huisarts en strijk mijn gezicht iedere dag met een zonnebrand creme in tegen allergie en factor 50. en nog doet mijn gezicht pijn en jeuk. als ik dan al naar buiten ga kan het ook niet zonder een grote en afgesloten aan de zij kant zonnebril

  • Tjeerd

    18 augustus 2011

    Ik was tot een paar weken geleden aan het reizen in Zuid-Amerika. Ik dacht dat ik enorme last had van zonneallergie op mijn handen en voeten, maar bleken uiteindelijk zandvlooien te zijn. :P Echt geen pretje!

  • Rosita

    29 juni 2011

    Ik heb vooral aan het begin van de zomer last van jeukbultjes en eczeem. Na een paar weken strandvakantie en aan het zwembad liggen, is het meestal wel weer over. Kan het dan toch zonneallergie zijn?

    • Sarah van Gorp

      8 november 2011

      Ik heb precies hetzelfde. Volgens mij is het een milde vorm van zonneallergie. Je huid went gewoon aan de zon. Na een tijdje verbrand je ook minder makkelijk door zonnestralen.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.