Zwanger & blaasontsteking – 3 tips bij blaasklachten

Health · Door Ilse

Je blaas bevindt zich net onder je buik en dient als tijdelijke opslagplaats voor urine. Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas geïnfecteerd/ontstoken geraakt door toedoen van schadelijke bacteriën. Tijdens je zwangerschap loop je een verhoogde kans op een blaasontsteking. Bovendien kan een blaasontsteking tijdens je zwangerschap gevaarlijk worden als deze niet op tijd wordt behandeld. Daarom hierbij 3 tips m.b.t. blaasontstekingen en andere blaasklachten tijdens je zwangerschap…

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking bij zwangerschap?

Je urine wordt opgeslagen in de blaas totdat deze wordt uitgeplast via de urinebuis. Bij een blaasontsteking is je blaas –en soms ook je urinebuis– geïnfecteerd door bacteriën. De bacteriën zorgen voor de volgende symptomen:

  • Branderig gevoel in de onderbuik
  • Pijn in de onderbuik
  • Drukkend gevoel in de onderbuik
  • (Extreem) vaak moeten plassen
  • (Extreem) kleine beetjes moeten plassen
  • Continue aandrang om te plassen (niet altijd)
  • Onaangename urine-geur (niet altijd)
  • Troebele urine (niet altijd)
  • Vaginale afscheiding (vergevorderd stadium)
  • Licht vaginaal bloedverlies (vergevorderd stadium)
  • Verhoging (vergevorderd stadium)

Irritatie, pijn en branderigheid door een blaasontsteking spelen vooral op tijdens het plassen en na het plassen. Als je klachten en symptomen voornamelijk opspelen bij het plassen, dan is het dus raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Waarom krijgen zwangere vrouwen vaker een blaasontsteking?

Vrouwen hebben sowieso een grotere kans op een blaasontsteking dan mannen. Dat komt omdat vrouwen een veel kortere urinebuis hebben dan mannen, waardoor bacteriën makkelijker en sneller in de blaas terechtkomen. Als je zwanger bent, heb je een extra grote kans op een blaasontsteking. Dat komt omdat:

  • Je blaas in verdrukking komt door je aldoor groeiende baarmoeder.
  • Je urine tijdens de zwangerschap geconcentreerder is (meer zuren, hormonen, voedingsstoffen, mineraalzouten e.a.).
  • Je baarmoeder op je blaas drukt. Hierdoor wordt het moeilijk om je blaas volledig te legen, waardoor restjes “oude” urine in je blaasuitgang en urinebuis achterblijven.
  • Zwangere vrouwen vaker plassen. Hierdoor is de kans extra groot dat er restjes urine achterblijven die ontvankelijk zijn voor bacteriën. Deze bacteriën kunnen zich vervolgens razendsnel vermenigvuldigen.

Probeer dus om je blaas en urineweg volledig leeg te plassen, vooral tijdens je zwangerschap. Neem er de tijd voor en haast je vooral niet. Veel water drinken zorgt ervoor dat de blaas continu wordt schoongespoeld.

Is een blaasontsteking tijdens zwangerschap gevaarlijk?

In principe is een blaasontsteking tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk. (bron) Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap kan echter WEL gevaarlijk worden als deze niet op tijd wordt behandeld! Vanwege de zwangerschap is de kans namelijk extra groot dat je blaasontsteking opstijgt en overslaat op je nieren (nierbekkenontsteking). Een nierbekkenontsteking gaat vaak gepaard met (hoge) koorts, hevige pijn rond de nieren en braken. Dit kan gevaarlijk zijn voor zowel jezelf als je kindje. Ook kan een blaasontsteking in het laatste trimester van je zwangerschap vervroegd weeën opwekken.

Als je toch al ontvankelijk bent voor blaasontstekingen, dan is het raadzaam om extra voorzichtig en opmerkzaam te zijn tijdens je zwangerschap. Als je twijfelt, laat dan bijtijds je urine testen bij je huisarts. Een ongecompliceerde blaasontsteking is niet gevaarlijk en goed te behandelen met een antibioticum. De huisarts kan antibiotica voorschrijven die niet schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Bekijk hier 5 effectieve tips om een blaasontsteking te voorkomen

Heb jij weleens een blaasontsteking gehad tijdens je zwangerschap? Deel hieronder je ervaringen met lotgenoten en andere geïnteresseerden!

11 comments


  • A.

    5 augustus 2015

    Hoi, Met 38+2 had ik toch zo’n last van mijn zij. Vaak plassen maar ja dat hoort erbij als je zwanger bent. Na nog een dag pijn in buik en rug te hebben gehad toch maar de verloskundige gebeld. Verloskundige vermoeden toch wel een blaasontsteking en omdat het allemaal toch op gang gekomen was ben ik naar het ziekenhuis gestuurd daar bleek ik inderdaad een blaasontsteking te hebben die al bijna overging in een nierbekkenontsteking. Vandaar de pijn in mijn zij. Woensdagavond het ziekenhuis ingekomen en donderdagavond is mijn zoontje geboren. Deze vergevorderde blaasontsteking heeft er bij mij dus voor gezorgd dat alles op gang kwam. Dus aanstaande moeders wees alert op een blaasontsteking en bij twijfel gewoon naar de huisarts. Beter een keer te veel dan een keer te weinig.

  • Wendy

    29 juli 2015

    Ik ben nu 24 weken zwanger en neem al 6 dagen medicatie voor blaasontsteking, maar heb sinds gisteren toch weer harde buiken, Misschien is de medicatie niet sterk genoeg? Maak me toch wat zorgen…

    • Paul

      29 juli 2015

      Als je je zorgen maakt tijdens je zwangerschap ALTIJD contact opnemen met je huisarts of verloskundige. Als je zwanger bent kun je echt maat beter het zekere voor het onzekere nemen.

  • Sofie

    4 november 2014

    Ik ben momenteel 21 weken en 4 dagen zwanger en had sinds zaterdag een stekend gevoel, centraal in mijn onderbuik. Geen pijn bij het plassen, wel soms erna. En ook regelmatiger harde buiken. Omdat ik twijfelde heb ik uit voorzorg naar de gynaecoloog gebeld en ze wou voor de zekerheid toch urine controleren. En wat blijkt, ik heb wel degelijk een blaasontsteking. De symptomen kunnen tijdens een zwangerschap anders en minder duidelijk zijn. Nu heb ik medicatie gekregen en zal het hopelijk vlug beteren.

  • Mariska

    11 oktober 2014

    Ik heb een blaasontsteking gehad tijdens mijn zwangerschap en niet eens door gehad. Hierdoor zijn mij vliezen gebroken bij 36,9 week, iets te vroeg. In het vervolg laat ik uit voorzorg mijn urine nakijken want je hoeft niet altijd duidelijke klachten van een blaasontsteking te hebben. Als je zwanger bent reken je alles aan je zwangerschap toe… want bijna alle zwangeren plassen veel… of vaker dan voorheen. Gelukkig alles goed met mijn kleine meisje… Gr. Mariska (een trotse mama)

  • Demi singerling

    17 september 2014

    Hallo allemaal. Ik ben nu 29 + 4 weken en heb een blaasontsteking. Verraderlijke ontsteking tijdens de zwangerschap zeg! Al sinds m’n tienerjaren last van blaasontstekingen, maar nu totaal geen symptomen ervan ervaren door de zwangerschap. Sinds 2 dagen een soort van menstruatiepijn en gisteravond begonnen er weeën! (uiteindelijk elke 3 min, 1,5-2,5 min lang). Verloskundige is s nachts langs gekomen en er ontstond gelukkig nog geen ontsluiting, dus waren het “oefenweeën”, maar desondanks gevaarlijk en vervelend. Ook zij vroeg mij of ik een blaasontsteking zou kunnen hebben, maar ik had geen symptomen dus zei nee, bleek uiteindelijk van wel. Nu begin ik aan m’n kuurtje en zijn de weeën afgezwakt naar gewoon erg veel harde buiken, gelukkig niet regelmatig en pijnlijk. Let goed op jezelf qua vochtinname en check liever te vaak bij de dokter of je toevallig een blaasontsteking hebt dan te weinig. Je weet t blijkbaar maar nooit. Ik ga nu het kuurtje afwachten en wens alle meiden met deze vervelende ervaring veel gezondheid toe! Groetjes, Demi

  • Daphne

    30 juli 2013

    Ik zou alle dames die vermoeden dat ze een blaasontsteking hebben, willen aanraden om je urine direct bij je huisarts te laten controleren! Vroeger heb ik vele blaasontstekingen gehad. Helaas heb ik niet doorgehad dat ik een blaasontsteking had totdat ik aan de verloskundige vertelde dat ik toch wel veel harde buiken had, bijna de gehele dag wel. Ik was toen 29 weken zwanger en zij vroeg of het een blaasontsteking zou kunnen zijn… Ik vond dit raar aangezien ik totaal geen klachten had, behalve de harde buiken. Vervolgens toch maar laten controleren bij de huisarts, en ja hoor, het was raak. Antibioticakuur gekregen (Amoxicilline). Ik had op internet gelezen dat een blaasontsteking wee-opwekkend kan zijn. Jullie voelen hem waarschijnlijk al aankomen… Met 31 weken en 2 dagen kreeg ik weeën. Weeremmers gekregen en gelukkig hebben deze afdoende gewerkt. In het ziekenhuis kwamen ze erachter dat ik de bacterie ‘streptokokken’ bij me droeg. Deze bacterie is gevaarlijk voor kinderen die voor de 37 weken worden geboren en kan gevaarlijk zijn voor kinderen die na de 37 weken worden geboren. In beide gevallen zul je met antibiotica in het ziekenhuis moeten bevallen. Twee weken geleden had ik wederom een blaasontsteking, wederom antibiotica gekregen en is mijn urine opnieuw gekweekt op de streptokokkenbacterie. De bacterie was nog wel aanwezig, maar in minimale aantallen. Ik ben nu 37 weken + 4 dagen zwanger en heb nu wederom een blaasontsteking. Nu willen ze mij dus niets meer geven, maar de uitslag van de kweek afwachten. Deze krijg ik hopelijk vrijdag; uiterlijk volgende week maandag. Als mijn vliezen nu breken, moet ik direct gaan liggen en de verloskundige bellen. Deze zal dan overleggen met de gynaecoloog wat te doen. Tevens heb ik voor volgende week woensdag een afspraak staan bij de verloskundige om te strippen. Ik ben dan 38 weken + 5 dagen zwanger. Donderdag heb ik ook nog een afspraak met de gynaecoloog om in te leiden. Ik hoop dat deze afspraken gewoon door kunnen gaan, ondanks de blaasontsteking. En ik hoop dat ze die streptokokkenbacterie niet kunnen vinden. Overigens is de reden van inleiden dat ik er lichamelijk en geestelijk totaal doorheen zit, aangezien ik nu al 1,5 maand plat lig en het huis niet uitkom. Dus dames, beter een keer te vaak laten controleren dan te weinig!

    • ramona

      12 augustus 2013

      Hoi hoi, Ik ben nu 19 weken zwanger en heb zojuist mijn 2e kuur erop zitten. 2 weken terug begon het met blaasontstekingsklachten en heb hier 2 dagen mee gelopen omdat ik voor de zwangerschap ook vaak blaasontstekingen heb en die vaak vanzelf weggaan binnen 1 of 2 dagen. Maar deze keer bleef het en de 3e ochtend bloed bij de urine waarop ik gelijk de huisarts heb gebeld. Ik kreeg meteen een kuurtje en moest een kweekje doen in het ziekenhuis: ook de streptokokkenbacterie gevonden. Hierop kreeg ik dan ook meteen mijn 2e kuur omdat de 1e niet afdoende was voor de bacterie. Nu ik lees dat het gevaarlijk kan zijn ben ik best wel bang omdat veel meiden om me heen hun kindje hebben verloren toen ze uitgeteld/bevallen waren. Sinds ik dit meegemaakt heb en ongeveer weet wat streptokokken kunnen aanvangen, ben ik extra bang en viel mij iets in waar ik nooit eerder bij stilgestaan heb. Bij mijn eerste kindje namelijk ook blaasontsteking gehad. Wel uitgelopen, maar tijdens de bevalling had ik 40 graden koorts en ’t hartje van mijn dochtertje ging plotseling van een heel hoge hartslag naar 0, waarop 5 artsen binnenstormden en in mijn buik ’n kweekje van mijn dochtertje namen. Zij bleek dus ook een bacterie te hebben; deze moesten ze wel verder kweken omdat ze daar 1. alleen ziek van kon worden, 2. hersenschade kon oplopen of (in ’t ergste geval) 3. kon overlijden. Een geluk was dat ik tijdens de bevalling antibiotica kreeg toegediend via een infuus vanwege de koorts. Ik denk dat dit mijn meisje gered heeft en de bacterie godzijdank niet verder heeft kunnen groeien. Maar daarvoor ben ik nu dus bang omdat ik niet eens weet welke bacterie ik toen had. Morgen toevallig naar de verloskundige en ga dit nu natuurlijk ook navragen. En wat ik verder moet/kan doen… Misschien dat jij tips o.i.d. hebt? Ik reageer normaal niet snel ergens op via internet, maar ik las jouw verhaal en schrok hier wel van. Vandaar mijn reactie… Ben gewoon bang en wil er alles aan doen om alles helemaal goed te laten verlopen. Hoop dat bij jou alles goed (gegaan) is! Groetjes, Ramona

  • Leyla

    3 juli 2013

    Hallo, Ik ben nu 24 weken zwanger en heb ook enorm veel last van blaasontstekingen. Heb toen ik 5 weken zwanger was een soort zakje moeten innemen; dat was eenmalig. Toen ik 16 weken zwanger was heb ik antibiotica moeten innemen in pilvorm, onlangs een week geleden weer zo een zakje ingenomen, maar het helpt niet. Heb een sterk geurende urine, gevoel om continu naar toilet te gaan en vaak ook een branderig gevoel bij ’t plassen; echt geen leuk gevoel. Heeft er iemand hier ook ervaring mee?

  • Arina

    1 juli 2013

    Hoi Ana, Volgens zeggen is het antibioticum niet schadelijk, maar uiteindelijk ben ik ook gewoon een leek die dit aanneemt van de dokter. Ik ben nog in het eerste trimester van mijn zwangerschap en heb dus ook een blaasontsteking, incl. antibiotica. Sinds ik het weet drink ik daarnaast liters water en cranberrysap, maar het is wel een heel vervelend gevoel. Weet je inmiddels het antwoord op je vraag al? En maakt je baby het goed? Groetjes, Arina

  • Ana Andrei

    17 april 2013

    Hallo,

    Momenteel ben ik 22 weken zwanger van mijn eerste baby. Ik heb nu in een korte tijd al 3x een blaasontsteking achter elkaar. Nu moet ik dus voor de derde keer aan de antibiotica. Bij de laatste echo bleek dat de baby veel te klein was, en daarom ben ik heel bang om steeds antibiotica te slikken.

    Mijn vraag is, is het gezond of goed voor de baby als ik zo vaak achter elkaar antibiotica moet slikken?

    Groetjes,
    Ana

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.