Misselijkheid is de meest voorkomende klacht bij zwangerschap. 60 tot 80 procent van de zwangere vrouwen heeft in meer of mindere mate last van zwangerschapsmisselijkheid. Desalniettemin is misselijkheid een miskende en onderbelichte zwangerschapskwaal. Hieronder vind je 5 tips tegen zwangerschapsmisselijkheid…
Zwanger & misselijk – Tip 1: Vitamine B6
Vitamine B6 of pyridoxine wordt al geruime tijd gebruikt om zwangerschapsmisselijkheid tegen te gaan. Het is vooral populair omdat inname van vitamine B6 als veilig wordt beschouwd tijdens de zwangerschap. Vitamine B6 is – samen met meclozine – een belangrijk ingrediënt van het anti-misselijkheidsmedicijn Emesafene. De werking van pyridoxine tegen misselijkheid is niet geheel duidelijk, maar het lijkt werkzaam bij veel zwangere vrouwen. Let wel: Gezondr krijgt regelmatig reacties van mensen met toxische vitamine B6-waarden…
Zwanger & misselijk – Tip 2: Framboosbladthee
Thee van framboosbladeren is voor veel zwangere vrouwen uiterst effectief tegen misselijkheid. Eén kop framboosbladthee per dag kan risicoloos worden gedronken tijdens de zwangerschap.
Zwanger & misselijk – Tip 3: Gember
Gember wordt in allerlei vormen en concentraten gebruikt om zwangerschapsmisselijkheid tegen te gaan. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit de effectiviteit van gember, gembercapsules en gemberpoeder blijkt. Doseringen tot 1 gram gember per dag zijn – ook tijdens zwangerschap – volkomen veilig.
Zwanger & misselijk – Tip 4: Anti-misselijkheid medicijnen
Er zijn verschillende medicijnen die je tijdens de zwangerschap mag gebruiken om zwangerschapsmisselijkheid tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn: Emesafene, Primperan, Zofran, Omeprazol, Rennie en Gaviscon.
Zwanger & misselijk – Tip 5: Therapieën
Er zijn verschillende therapieën die werkzaam kunnen zijn bij zwangerschapsmisselijkheid. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn: hypnotherapie, acupunctuur en orthomoleculaire therapie.
Zwanger & misselijk – Tot slot
Probeer niet te veel middeltjes en medicijnen tegelijkertijd uit. Dit kan de misselijkheid juist erger maken. Het is altijd verstandig om te overleggen met een huisarts, verloskundige, diëtist of therapeut.