Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over het drinken van koffie en thee met cafeine als je zwanger bent. Mag je nu wel of niet koffie drinken tijdens zwangerschap? En wat zijn de mogelijke gevolgen van koffie met cafeine als je zwanger bent? Geluk voor iedereen die een beetje op gang moet komen in de ochtend: twee koppen koffie per dag kan geen kwaad tijdens je zwangerschap. Lees verder voor meer details van een onderzoek naar cafeïne en zwangerschap!
Aan een Deens onderzoek naar het nuttigen van cafeine tijdens de zwangerschap werkten meer dan duizend zwangere vrouwen mee. De conclusie van het onderzoek luidt dat je als je zwanger bent tot ongeveer 300mg cafeïne per dag binnen mag krijgen zonder dat je ongeboren kindje enig risico loopt. Dit staat ongeveer gelijk aan drie koppen koffie of zes koppen thee per dag.
Wat is cafeïne?
Laat ons in eerst instantie even duidelijk maken wat cafeïne nu eigenlijk precies is. Het betreft hier een oppeppende stof welke door middel van voedingsmiddelen in je bloed terecht kan komen. Het komt vooral in je bloed terecht bij het drinken van cafeïnerijke dranken zoals koffie en thee. In eerste instantie is het zo dat er verschillende voordelen worden toegeschreven aan deze stof. Zo kan ze bijvoorbeeld een positieve invloed hebben op:
- Je concentratievermogen;
- De alertheid die je ervaart;
- De hoeveelheid energie die je hebt;
Naast bovenstaande is het echter zo dat er ook verschillende nadelen aan deze stof worden toegeschreven. Enkele gekende nadelen zijn dan ook bijvoorbeeld rusteloosheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Krijg je teveel cafeïne binnen? Dan kunnen er ook slaapproblemen ontstaan.
Waarin kan je cafeine terugvinden?
Wanneer we het hebben over cafeïne spreekt het voor zich dat veel mensen in eerste instantie vooral denken in de richting van koffie. Dat is ook logisch, want deze drank staat er natuurlijk bekend om zeer rijk te zijn aan deze stof. Ze is echter niet de enige. Ook in tal van andere dranken is deze stof dan ook rijkelijk aanwezig. Het gaat hierbij dan meer concreet om onder meer:
- Thee;
- Cola;
- Energiedrankjes;
Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft is het dan ook een goed idee om je volledige voedings- en drankpatroon even grondig onder de loep te nemen. Veel zwangere vrouwen vervangen hun talrijke kopjes koffie grotendeels door cola wat dus zomaar zou kunnen leiden tot een overvloedige inname van cafeïne. Let hier dus zeker en vast voor op.
Details onderzoek invloed cafeine op zwangerschap
Tijdens het dubbelblinde onderzoek kreeg de ene groep zwangere vrouwen koffie met cafeïne en de andere groep koffie zonder cafeïne. Daarnaast werd gekeken naar andere cafeïne houdende dranken zoals thee en cola. Vervolgens werden gegevens zoals lengte en gewicht van het kind in de gaten gehouden. Uiteindelijk bleek dat alleen de groep cafeïne drinkers die ook rookte tijdens de zwangerschap een verhoogd risico had op een kindje met een te laag gewicht.
Onderzoeksresultaten zwangerschap en koffie
Van de vrouwen die koffie met cafeïne dronken, kreeg 4,2% een te vroeg geboren baby. 4,5% van de vrouwen die koffie met cafeïne dronken tijdens hun zwangerschap kreeg een baby die te klein bleek te zijn. Bij de vrouwen die koffie dronken zonder cafeïne, werd 5,2% van de baby’s te vroeg geboren en bleek 4,7% ondergewicht te hebben. Om toch een veilige marge te houden, is het raadzaam om het bij maximaal 200mg cafeïne per dag te houden als je zwanger bent.
Is cafeïne schadelijk voor baby’s?
Cafeine zou schadelijk kunnen zijn voor de baby, maar alleen wanneer er sprake is van een teveel aan cafeine. Voor deze stof geldt dat ze via de placenta of door middel van borstvoeding bij de baby terecht komt. Krijg je per dag niet meer dan 200 milligram cafeïne binnen als zwangere vrouw of wanneer je borstvoeding geeft? Dan is dat gewoon veilig voor de baby. Is er sprake van meer dan 200 milligram? Dan kan daarmee het risico op een miskraam (licht) beginnen toenemen en zou dit een remmend effect kunnen hebben op de groei van je kleintje.
Is er sprake van een grotere hoeveelheid dan 200 milligram cafeïne? Dan kan dat er bij vrouwen die borstvoeding geven voor zorgen dat de baby onrustig(er) kan worden en slaapproblemen kan ervaren. Bij erg grote hoeveelheden cafeïne is het ook mogelijk dat er sprake is van een versnelde hartslag bij de baby.
Wat zijn de mogelijke gevolgen precies?
Is er toch sprake van een overvloedige inname van cafeïne door je baby? Dan is het mogelijk dat er daardoor verschillende risico’s kunnen ontstaan. De voornaamste van deze risico’s hebben we voor je uitgezocht en hieronder alvast even voor je op een rijtje gezet.
1.) Een vertraagde groei
Krijgt een moeder tijdens de zwangerschap meer cafeine binnen dan aangeraden wordt? Dan lijkt dat ervoor te zorgen dat de kans op een vertraagde groei toeneemt. Het geboortegewicht van de baby blijkt in deze situatie dan ook gemiddeld lager uit te vallen dan normaal.
Bovenstaande zou volgens diverse onderzoeken het gevolg kunnen zijn van een vernauwend effect van cafeïne op de bloedvaten welke zich tussen de baarmoeder en de placenta bevinden. Hierdoor kan het bloed minder goed naar de baby stromen. Er zijn echter ook nog andere theorieën die circuleren. Zo zou een teveel aan cafeïne er ook voor kunnen zorgen dat bepaalde stoffen worden afgeremd die betrokken zijn bij de groei van het embryo.
2.) Een onrustige baby
Cafeïne komt via het bloed van de mama terecht bij de baby. Je kindje zal hier aanzienlijk sterker op reageren dan jijzelf doet als volwassen persoon. Dit kan als gevolg hebben dat het hartje onregelmatiger gaat kloppen waardoor er sprake kan zijn van onrustig gedrag en slapeloosheid.
3.) Een grotere kans op een miskraam of vroeggeboorte
Bij een duidelijk te veel aan cafeïnegebruik is het mogelijk dat het risico op zowel een miskraam of vroeggeboorte toeneemt. Hoe groter de hoeveelheid cafeine die je per dag binnen krijgt des te groter dit risico uiteindelijk (uiteraard) kan worden.
4.) Potentieel overgewicht als kind
Verschillende onderzoeken wijzen in de richting van een mogelijks overgewicht bij kinderen die als baby tijdens de zwangerschap een duidelijk teveel aan cafeine binnen hebben gekregen. Krijg jij wanneer je zwanger bent meer dan 300 mg cafeïne per dag binnen? Dan zou dit risico behoorlijk explosief toenemen.
Wat zijn de gevolgen voor zwangere moeders?
Een teveel aan cafeïne kan niet alleen zorgen voor verschillende nadelen bij baby’s, maar ook bij zwangere vrouwen. Zo staat deze stof er bijvoorbeeld om bekend slapeloosheid, maar ook hoofdpijn te kunnen veroorzaken. Daarnaast is het zo dat cafeïne tevens vochtafdrijvend is. Dit betekent dat je er (sneller) door uitgedroogd kan raken. Dit terwijl het net extra belangrijk is om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnen krijgt tijdens je zwangerschap. Drink je veel koffie? Dan kan je daardoor ook geconfronteerd worden met brandend maagzuur.
Alternatieven voor koffie tijdens de zwangerschap
Voor heel wat zwangere vrouwen geldt dat ze de grootst mogelijke moeite ondervinden met afscheid nemen van hun dagelijkse kopjes koffie. Dit zou in de praktijk echter een stuk eenvoudiger kunnen worden gemaakt door te kiezen voor één van de verschillende alternatieven die er op de markt zijn terug te vinden. Zo kan je kiezen voor:
- Cafeïnevrije koffie;
- Een koffievervanger zoals Bambu;
Voor bovenstaande geldt dat ze doorgaans worden gemaakt van geroosterde evenals gemalen cichoreiwortel. Voor deze dranken geldt dan ook dat ze geen cafeïne bevatten. Daar tegenover staat echter wel dat ze doorgaans behoorlijk rijk zijn aan suiker waardoor ze niet zijn opgenomen in de Schijf van Vijf.
Drink jij koffie tijdens je zwangerschap of denk jij dat je koffie / thee / cafeïne / theïne toch maar beter kunt laten staan als je zwanger bent? Laat hieronder een reactie achter!
Bronnen: