Anti-oestrogeen Dieet

Naam: Anti-oestrogeen Dieet
Dieetsoort: Medisch Dieet
Aantal calorieën per dag: +/- 1700 kcal.
Caloriewaarde:

 • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
 • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
 • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
 • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
 • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

Anti-oestrogeen Dieet ‒ In het kort

Oestrogenen zijn hormonen. Sommige oestrogenen worden door het menselijk lichaam aangemaakt. Andere oestrogenen komen voor in allerlei voedingsmiddelen. Maar ook schoonmaakmiddelen, cosmeticaproducten, drinkwater en de lucht die we inademen bevatten oestrogenen. Lichaamsvreemde oestrogenen zouden de hormoonhuishouding uit balans brengen en zodoende overgewicht veroorzaken.

Het Anti-oestrogeen Dieet zou overgewicht kunnen verhelpen en tegengaan. Het Anti-oestrogeen Dieet werd bedacht door Ori Hofmekler. Deze man is ook bekend van het populaire ‘Warrior Diet’ (‘Krijger Dieet’). Ori Hofmekler beschrijft het Anti-oestrogeen Dieet uitgebreid in zijn boek ‘Het Anti-oestrogeen Dieet – Hoe oestrogeen voedsel en chemicaliën je vet en ziek maken’.

Anti-oestrogeen Dieet ‒ Voedingsschema en richtlijnen

Tijdens het Anti-oestrogeen Dieet dien je zo min mogelijk lichaamsvreemde oestrogenen en chemicaliën (xeno-oestrogenen) binnen te krijgen. Je dient juist veel anti-oestrogeen voedsel tot je te nemen. Voorbeelden van anti-oestrogene voedingsschema’s zijn uitgewerkt in het boek.

Anti-oestrogeen Dieet ‒ Belangrijkste voedingsmiddelen

Het Anti-oestrogeen Dieet bestaat voornamelijk uit anti-oestrogene voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Biologische groenten (o.a. broccoli, bloemkool en spruitjes)
 • Biologische kool (boerenkool, witte kool, savooikool, Chinese kool e.a.)
 • Biologisch fruit (o.a. citrusvruchten, aardbeien en avocado)
 • Rauwe noten & zaden
 • Biologische olijven
 • Biologische eieren
 • Biologische hele granen
 • Wildgevangen vis
 • Biologische oude kaas
 • Kruiden & specerijen
 • Biologische magere zuivelproducten
 • Koffie en thee

Oestrogeen voedsel is VERBODEN. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Vlees
 • Bier
 • Sojaproducten
 • Kunstmatige zoetstoffen
 • Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen
 • Fruit van niet-biologische teelt
 • Groenten van niet-biologische teelt

Anti-oestrogeen Dieet ‒ Tot slot

Oestrogenen zouden de oorzaak zijn van overgewicht en allerlei ziekten en kwalen. Bij vrouwen zouden oestrogenen menopauzale klachten, PMS (Premenstrueel Syndroom), endometrioze en baarmoederfibroom teweeg kunnen brengen. Bij mannen zouden oestrogenen prostaatklachten en achteruitgang van de spermakwaliteit kunnen veroorzaken. Ook chronische vermoeidheid (CVS / ME), verminderd libido en hardnekkige vetophopingen zouden symptomen kunnen zijn van (chemische) lichaamsvreemde oestrogenen. Het Anti-oestrogeen Dieet zou dan ook werkzaam zijn voor zowel mannen als vrouwen.

9 Reacties

 1. Welk vlees bevat er extra oestrogeen? Ik wil het namelijk mijden maar toch graag wat vlees blijven eten.

  • Er zijn talloze stoffen te bedenken met een androgene, oestrogene, (pro)gestagene werking. Onder de oestrogene stoffen vallen alle xeno-oestrogenen (waaronder ook de fyto-oestrogenen / pseudo-oestrogenen); dit zijn stoffen met oestrogene / hormonale activiteit die NIET gesynthetiseerd worden in het lichaam van mensen of dieren, maar van plantaardige of chemisch-synthetische komaf zijn. Oestrogenen die je via je voeding binnenkrijgt, worden ook wel diëtaire oestrogenen genoemd. In vlees en melk komen zeer lage concentraties natuurlijke hormonen voor die van nature in dieren aanwezig zijn. Het gaat om oestrogenen die óók bij mensen kunnen worden aangetoond in diverse weefsels. Gelukkig is het binnen de EU niet toegestaan om slachtdieren c.q. slachtvee te preventief te injecteren met hormonen. Op deze wetgeving gelden enkele zeldzame anekdotische uitzonderingen op medische grondslagen. Er is dan ook geen specifieke vleessoort die in Nederlandse supermarkten mag worden verkocht die “extra oestrogeen” bevat. Wel is het zo dat koeien geslachtsrijp worden als ze plusminus 8 tot 12 maanden oud zijn. Vanaf dat moment worden ze iedere 3 weken vruchtbaar (‘bols’, ‘bronstig’, ‘deunsk’, ‘oestrisch’, ‘ritsig’, ‘spullig’ of ’tochtig’) Aan het eind van deze periode (‘bronst’ of ‘oestrus’) vindt de eisprong van één of enkele eicellen plaats. Dit beinvloedt de individuele oestrogeenspiegels van koeien enigszins.

 2. roely van driel Reageer

  Waarom zou het Moermans dieet slecht zijn tegelijk met de anti-oestrogene kankerbestrijding?

 3. Is er een verband met een te hoog oestrogeengehalte en het ontstaan van lipoedeem? Ik heb gelezen dat als je een te hoog oestrogeengehalte hebt je vet vasthoudt op billen, benen en kuiten.

 4. ook heb ik deze antwoorden al gehoord,maar welke overeenkomsten hebben wij vrouwen, van voor de borstkanker? veel koffie. en snoep. weinig sport en veel stress de pil geslikt vanaf jongs af aan? wel een kind gekregen geen borstvoeding gegeven? WIE HEEFT EEN ANTWOORDT VOOR MIJ?

  • @Harma: Hyperoestrogenemie kan zorgen voor borstkanker. Het is een ophoping van oestrogenen (eigen, xeno en fyto). De pil zorgt voor een verhoogde xeno-oestrogeen belasting bv. Nu kan er ook vanuit allerlei meer bronnen een meer dan normale belasting komen. Zo hebben pesticiden ook vaak xeno-oestrogene trekken. Maar inderdaad ook soja en bier geven een (fyto)oestrogene belasting. Deze belastingen moeten afgebroken worden. Dat gebeurt in de lever onder invloed van enkele B-vitamines. En daar zit het probleem nu vaak: daar hebben de meeste mensen tekorten in. Dus de oestrogeenbelasting wordt niet afgebroken maar stapelt zich op. Dit zorgt uiteindelijk voor carcinoom ontwikkelingen (borst- en bv darmkanker). maar dit zorgt ook voor endometriose, onregelmatige menstruatie, etc. Ik hoop dat je nu voldoende antwoorden hebt. NB: er is genoeg tegen te doen en er zijn controles die uitwijzen of je hyperoestrogenemie hebt. MvGr. Peter (Orthomoleculair Therapeut)

 5. cafeine schijnt volgens verschillende studies ook een ‘killer’ voor een gezonde hormonale balans te zijn.

 6. Oestrogenen kunnen ook borstkanker veroorzaken. Heb dit zelf dus gekregen en een verhoogde oestrogeen spiegel. Orthomoleculaire arts in Sint Kruis Brugge geeft dus ook aan mij aan om alleen alles biologisch te eten zonder oestrogenen. En oestrogenen komen voor in soja producten en soja lectine. soja lectine zit in niet bijna alles wat je koopt. Het is een goedkoop bindmiddel voor de industrie. Dus het zit in worst, koekjes, muesli etc, en ook chocolade. Ook al staat er op de de koek biologisch of ecologisch is lees eerst goed het etiket want ook dan kun je soja lectine verwachten in de producten Ik spreek uit eigen ervaring.
  Wil het boek van deze auteur Ori Hofmekler wel hebben zag dat het alleen nog maar in het engels te verkrijgen is ? Wie weet of dit te verkrijgen is ?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.