Diverticulose dieet

Naam: Diverticulose dieet
Dieetsoort: Medisch dieet / Vezelrijk dieet
Aantal calorieën per dag: N.v.t.
Caloriewaarde:

  • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
  • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
  • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
  • Caloriearm (1200 – 1500 kcal. per dag)
  • Crashdieet (<1200 kcal. per dag)

Diverticulose dieet – In het kort

Diverticulose is een aandoening waarbij divertikels in holle organen groeien. Divertikels zijn zakvormige uitstulpingen welke zich kunnen voordoen in o.a. de slokdarm, de dikke darm en de urineblaas. Diverticulose kan klachten teweegbrengen, maar dat hoeft niet altijd. Wanneer een divertikel ontstoken raakt, spreekt men van diverticulitis. Diverticulitis komt voornamelijk in de dikke darm voor. Diverticulose ontstaat door een verzwakte darmwand of blaaswand en komt meer voor naarmate je ouder wordt. Men beweert zelfs dat iedereen boven de 90 divertikels heeft. Diverticulitis (de ontsteking) ontstaat meestal doordat er ontlasting vast blijft zitten in een divertikel. Het Diverticulose dieet is een uitermate vezelrijk dieet wat diverticulose en diverticulitis kan helpen tegengaan.

Diverticulose dieet Voedingsschema en richtlijnen

Het Diverticulose dieet is zeer rijk aan vezels. Het dieet kent dan ook maar één belangrijke regel:

  • Eet veel voedingsvezels

Je dient zelfs meer voedingsvezels tot je te nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH = 20 tot 40 gram per dag).

Diverticulose dieet – Belangrijkste voedingsmiddelen

Het Diverticulose dieet is een uitermate vezelrijk dieet. Het dieet bestaat onder meer uit:

  • Brood van hele granen (volkoren)
  • Groene bladgroenten
  • Peulvruchten
  • Fruit
  • Gekookte of gestoomde aardappels
  • Hele rijstkorrels (zilvervliesrijst / wilde rijst)
  • Volkoren pasta
  • Ontbijtgranen (muesli / cruesli / granola)
  • Gerst / gort
  • Haver
  • Noten
  • Zaden & pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, sesamzaad, e.a.)
  • Maïs
  • Kiemen

Diverticulose dieet Tot slot

Divertikels kunnen krampen, winderigheid en constipatie / obstipatie veroorzaken. Bij pijn kan een huisarts of specialist sterke pijnstillers voorschrijven. Bepaalde medicijnen kunnen er echter voor zorgen dat de divertikel zich opent, wat niet prettig is voor diverticulose-patiënten. Een vezelrijk dieet wordt dan ook steeds vaker toegejuicht. Vezels versnellen namelijk niet alleen het genezingsproces, maar kunnen divertikels ook helpen voorkomen.

14 Reacties

  1. Hallo
    Ik heb 2 jaar geleden in het ziekenhuis gelegen en daar zijn ontstoken divertikels gezien. Heb toen paar dagen op vloeibaar / yoghurt gezeten en toen ging het weer goed. Nu heb ik er weer last van, dus weer even op vloeibaar en mijn darm rust geven. HA heeft ontstekingswaardes gemeten. was 90. dus duidend op infectie maar nog niet zo erg dat ik naar zh moet. even rustig aan. Maar merk datik het heel lastig vind wat ik nu moet gaan eten. als je vezelrijk moet eten en pitten en zaden zijn niet oke wat eet je dan? als ik het rijtje in eerdere reactie zie dan is dat nogal wat. Moet ik wellicht x met een MLD arts hierover in gesprek gaan ? hoe doen andere dit ?
    groet Jose

  2. Ik heb sinds drie jaar diverticulose. Alles behalve de aardappelen die op de lijst staan zijn mij verboden. Wat nu?

  3. Bij een ernstig ontstoken darm ten gevolge van ontstoken divertikels kan er door de zwelling een vernauwing van de darm ontstaan.  Als dat het geval is, kan de arts u een vloeibaar dieet adviseren. Meestal kan na enkele dagen weer overgestapt worden naar een normaal dieet. Vermijd producten waarvan u zelf  meer klachten ervaart, maar let erop dat het eetpatroon niet te eenzijdig wordt om tekorten te voorkomen. Het kan per persoon verschillen welke producten niet goed verdragen worden.

  4. Ik heb nu diverticulitis. Tegelijk ook opgezwollen niet actieve darmen. Ontlasting veroorzaakt nu hevige koliek-achtige krampen. Klysma gehad, werkt niet. Wat nu te doen? Met voeding? Graag advies dankjewel.

    • Deze vraag t.a.v. diverticulitis zou ik persoonlijk bij je artsen wegleggen. Bedoel je overigens dat er nu óók sprake is van hevige obstipatie? Dat maakt de situatie qua ‘ideaal dieet’ nog een stuk gecompliceerder. Dus nogmaals: contacteer je huisarts of behandelend specialist. Sterkte ermee!

  5. Ik heb al jaren divertikels en 27 jaar geleden een stuk van 30 cm dikke darm weggehaald. Nu in 5 maanden tijd weer ontstekingen. Weet niet meer wat te eten. Eet vezelrijk, drink veel groene thee en water. Heb jaren Ribes Nigrum D6 genomen en die hielpen goed. Misschien maar weer mee beginnen. Graag advies.

  6. Een mevrouw die reageerde op het artikel over de voordelen van pruimen beweert van haar diverticulitis te zijn genezen dankzij haar eigen ‘pruimendieet’. Geen idee of het werkt, maar het leek me niet onverdienstelijk om daar op deze plek melding van te maken…

  7. Van den Branden Reageer

    Beste,bij jullie artikel staan, pitten, zaden, noten, granola enz. bij een divertuculose dieet zijn goed en bij de reacties staat beter geen hiervan te eten? Wat is het nu juist, wel of niet eten aub? Dank je wel

    • Er zijn verschillende gradaties. Men onderscheidt: 1. Divertikels: kleine uitstulpingen van de darm (meestal in sigmoïd) die ontstaan op zwakke plekken in de darmwand; ze steken naar buiten toe als een soort ballonnetjes… 2. Diverticulose: in dat geval zitten er heel veel uitstulpingen in de dikke darm (soms ook in de slokdarm of in de dunne darm); 3. Diverticulitis: divertikels gaan ontsteken, bijvoorbeeld doordat ontlasting te lang in de uitstulpingen achterblijf; de aanwezige bacteriën gaan dan vermeerderen en het darmvlies gaat ontsteken, waardoor abcessen ontstaan. Een vezelrijk dieet is vooral belangrijk om de darmen actief te houden en divertikels te voorkomen. Heb je last van enkele divertikels, dan kunnen voedingsvezels er zelfs voor zorgen dat de boel zich gemakkelijker leegt en herstelt. Heb je echter te kampen met diverticulitis (veelvuldige inflammatoire en/of infectieuze divertikels), dan moet je juist oppassen met vezels. De darmen moeten dan niet te veel worden geactiveerd en onrustig worden, zodat de darmen tot rust kunnen komen en herstellen. Ook moeten reeds bestaande ontstoken of geïnfecteerde divertikels niet worden gevuld met slecht verteerbare of onverteerbare voedselresten. Het onderscheid zit hem dus vooral in het voorkomen van diverticulose en/of diverticulitis en het genezen ervan… Uiteindelijk is het aan een arts om vast te stellen of er reeds sprake is van 1 van beide aandoeningen en hieromtrent dieetadviezen te geven. Als je diverticulose wilt voorkomen, is het in ieder geval heel erg belangrijk om vezelrijk te eten.

  8. Ik hoorde vandaag van iemand dat je bijvoorbeeld beter geen vijgen kan eten vanwege de kleine pitjes die niet verteerd worden en zo zouden kunnen achterblijven in de divertikels. Dat zou ook voor rijst gelden. Is dat zo? Zo ja… zijn er nog meer dingen die ik beter niet kan eten?

    • Ja, dat klopt. Naast pitten / zaden en volkorengranen (waaronder zilvervliesrijst) zijn er echter nog veel meer slecht / moeilijk verteerbare producten die je maar beter kunt mijden: slecht verteerbare voedingsvezels zoals pitjes, zaden, draderige producten, vellen, fruitschillen, klokkenhuizen, draderig, taai of pezig vlees, ananas, bessen, bramen, druiven, mandarijn, sinaasappel, gedroogd fruit, vezelige groenten zoals bonen, peulvruchten, asperges, champignons, maïs, taugé, aubergine, zuurkool, venkel e.a. Met witte rijst is voor zover ik weet overigens niets mis in de context van divertikels, diverticulitis en diverticulose. Het gaat erom dat je licht verteerbaar eet en vooral pitten, schillen en ongepelde graankorrels zijn zeer zwaar verteerbaar… of zelfs (deels) niet verteerbaar, waardoor ze inderdaad in de divertikels kunnen blijven hangen. En hoe langer slecht verteerbare producten in de divertikels blijven hangen, des te groter de kans op aanvullende ontstekingsactiviteit.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.