Naam: Geen Granen Dieet
Dieetsoort: Koolhydraatarm dieet
Aantal calorieën per dag: N.v.t.
Caloriewaarde:
- N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
- Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
- Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
- Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
- Crashdieet (<1000 kcal. per dag)
Geen Granen Dieet – In het kort
Het Geen Granen Dieet is gebaseerd op de stelling dat het nuttigen van veel granen en geraffineerde koolhydraten het lichaam aanzet tot het produceren van grote hoeveelheden insuline. Dit zou ervoor zorgen dat je vrijwel direct na de maaltijd alweer honger krijgt. Dokter Joseph Mercola, de bedenker van het Geen Granen Dieet, noemt dit een “granen verslaving” waarbij je steeds weer zin krijgt in granen en er een vicieuze cirkel ontstaat. Mercola stelt dus dat de moderne mens veel te veel brood, ontbijtgranen, pasta, maïs, rijst, aardappel en snoep eet. Hierdoor zou overgewicht ontstaan, alsmede een groot aantal andere gezondheidsproblemen waaronder allergieën, spijsverteringsproblemen, depressie, kanker, diabetes en problemen met het immuunsysteem. Volgens Mercola zijn de volgende symptomen mogelijk een teken dat je te veel geraffineerde koolhydraten en granen nuttigt:
- Overgewicht
- Vermoeidheid
- Depressie
- Lage bloedsuikerspiegel
- Hoge bloeddruk
Geen Granen Dieet – Voedingsschema en richtlijnen
Tijdens het Geen Granen Dieet eet je erg weinig koolhydraten omdat je geen granen, suiker, aardappels en snoep mag. Tijdens het eerste stadium van het dieet mag je bovendien geen fruit. Het Geen Granen Dieet omvat de volgende drie fases:
- Beginfase: Gedurende 3 dagen mag je geen granen, groenten met zetmeel, fruit en snoep. Je dient iedere twee uur iets te eten.
- Stabilisatiefase: Deze fase kent dezelfde restricties als de eerste fase, maar je hoeft niet langer iedere twee uur iets te eten. In plaats daarvan dien je dagelijks 3 maaltijden en 3 tussendoortjes te nuttigen. Tijdens deze fase dien je bovendien vijf keer per week aan lichaamsbeweging te doen. Je volgt de stabilisatiefase totdat je je streefgewicht hebt bereikt.
- Onderhoudsfase: Tijdens deze fase mag je geleidelijk aan weer bepaalde koolhydraten toevoegen aan je dieet. Je mag experimenteren met het eten van groenten met zetmeel, fruit, bepaalde granen en honing. Je dient je gewicht continu te monitoren en je dieet eventueel terug te stappen op fase 1 of 2 indien je aankomt.
Een voorbeeld van een dagmenu binnen het Geen Granen Dieet ziet er als volgt uit:
- Ontbijt: omelet van eiwit, geitenkaas en broccoli
- Tussendoortje: miso soep + salade met spinazie en rucola
- Lunch: kip met een grote gemengde salade
- Tussendoortje: rauwe rode en gele paprika met hummus
- Diner: gegrilde zalm, gestoomde asperges en een salade
- Tussendoortje: rauwe amandelen
Geen Granen Dieet – Belangrijkste voedingsmiddelen
De volgende voedingsmiddelen worden aangeraden binnen het Geen Granen Dieet:
- Groenten zonder zetmeel
- Vlees
- Gevogelte
- Rauwe noten en zaden
- Vis
- Tempeh
- Kokosnoot
- Olijfolie
- Eieren
- Proteïnepoeder
- Melkproducten in beperkte mate (bij voorkeur rauwe melkproducten van geiten en schapen)
Daarnaast wordt het gebruik van diverse voedingssupplementen aangeraden.
Geen Granen Dieet – Tot slot
Het Geen Granen Dieet raadt aan om dagelijks te bewegen. Je dient met 30 minuten per dag te beginnen en dit geleidelijk aan op te bouwen tot 60 minuten per dag. Het dieet staat omschreven in het boek ‘The No Grain Diet’. Het boek bevat naast een uitgebreide omschrijving van het dieet een gedetailleerd voedingsschema, diverse recepten en psychologische tips en adviezen om het dieet vol te houden en eetbuien tegen te gaan.