Kleurendieet

Naam: Kleurendieet
Dieetsoort: Koolhydraatarm dieet
Aantal calorieën per dag: +/- 1900 – 2000 kcal.
Caloriewaarde:

  • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
  • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
  • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
  • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
  • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

Kleurendieet In het kort

Het Kleurendieet heeft niks te maken met de kleur van voedingsmiddelen. Een dergelijk dieet bestaat wel, maar wordt het ‘7 Kleuren Dieet’ genoemd. Het “gewone” Kleurendieet is een alternatieve benaming voor het ‘Low GI Dieet’. Het Low GI Dieet propageert voedingsmiddelen met een lage Glycemische Index (GI). De Glycemische Index geeft aan hoe snel de koolhydraten in een bepaald voedingsmiddel worden opgenomen in het bloed. Hoe langzamer de koolhydraten des te beter, aldus het Kleurendieet. Het Kleurendieet werd bedacht door Rick Gallop en staat beschreven in zijn boeken ‘Rick Gallop’s G.I. Diet’, ‘The Family G.I. Diet’, ‘Living the G.I. Diet’ en ‘Getting The Best From The G.I. Diet’.

Kleurendieet Voedingsschema en richtlijnen

Het Kleurendieet hanteert indexgetallen van 1 tot 100 om de snelheid waarmee koolhydraten worden opgenomen aan te duiden. Hierbij is 1 zeer traag, terwijl 100 zeer snel is. Dit betekent dat:

  • Voedingsmiddelen met trage koolhydraten (GROEN) met regelmaat mogen worden gegeten tijdens het Kleurendieet.
    Klik hier voor alle producten uit de groene GI categorie.
    Groen: GI < 50
  • Voedingsmiddelen met een gematigd opname-tempo (ORANJE) met mate mogen worden gegeten tijdens het Kleurendieet.
    Klik hier voor alle producten uit de oranje GI categorie.
    Oranje: GI 50 t/m 70
  • Voedingsmiddelen met snelle koolhydraten (ROOD) niet mogen worden gegeten tijdens het Kleurendieet.
    Klik hier voor alle producten uit de rode GI categorie.
    Rood: GI > 70

Kleurendieet – Belangrijkste voedingsmiddelen

Het Kleurendieet is gebaseerd op voedingsmiddelen met een lage Glycemische Index. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Bonen
  • Grof volkorenbrood
  • Zilvervlies en wilde rijst
  • Magere kaas (o.a. cottage cheese en mozzarella)
  • Amandelen
  • Zachte halvarine
  • Zelfgemaakte soepen
  • Bepaalde fruitsoorten (o.a. aardbeien, appels, citroen, druiven, kersen en peren)
  • Vis en schelp- en schaaldieren
  • Mager vlees
  • Volkoren pasta
  • Gekookte aardappels
  • Courgette
  • Spinazie
  • Tomaten
  • Uien
  • Cafeïnevrije koffie
  • Cafeïnevrije light frisdranken
  • Magere melk
  • Thee

Kleurendieet Tot slot

Door het eten van langzaam verteerbare koolhydraten (lage GI)  zoals bij het Kleurendieet, houd je langdurig een voldaan gevoel, blijven je bloedsuikerspiegel en insuline-niveau stabiel, en krijg je minder snel weer honger. Door het eten van snel verteerbare koolhydraten (hoge GI) houd je slechts even een voldaan gevoel, gaat je bloedsuikerspiegel schommelen, raakt je insuline-niveau uit balans, en krijg je vrijwel direct trek in meer snelle koolhydraten.