Koolhydraatrijke diëten zijn relatief zeldzaam. Dat komt omdat het imago van de koolhydraat de laatste jaren sterk is verslechterd. Koolhydraten hebben de rol van zondebok overgenomen van vetten en krijgen steeds vaker de schuld van het ontstaan van overgewicht. Koolhydraatrijke diëten zijn het ronduit oneens met de bagatellisering van koolhydraten, en stellen juist dat koolhydraten goed zijn voor afvallen, afslanken en gewichtsverlies.
Voordelen koolhydraatrijk dieet
Koolhydraten vormen de belangrijkste brandstof voor het menselijk lichaam. Ze kunnen makkelijker door het lichaam worden aangesproken dan vetten en eiwitten, en zijn dus ideaal als brandstof bij lichamelijke inspanning. Vooral actieve mensen (duursporters, atleten, krachtsporters, bodybuilders en mensen met zwaar lichamelijk werk) hebben veel baat bij koolhydraten. Een koolhydraatrijk dieet zorgt ervoor dat je stofwisseling blijft functioneren, gaat het jojo-effect tegen, en voorkomt dat je lichaam in de ‘spaarstand’ raakt.
Verschillende koolhydraten
Niet alle koolhydraten zijn van dezelfde kwaliteit. Koolhydraatrijke producten worden veelal onderverdeeld aan de hand van een Glycemische Index (snelheid waarmee koolhydraten worden opgenomen in de bloedsuikerspiegel) en Glycemische Lading (aantal koolhydraten per gram product). Producten met langzame en gecompliceerde koolhydraten (o.a. hele granen & groenten) zijn gezond en goed voor afvallen. Producten met snelle en eenvoudige koolhydraten (o.a. suiker & witte bloem) zijn ongezond en slecht voor afvallen.
Balans koolhydraten en eiwitten
Koolhydraatarme diëten dicteren dat je zo min mogelijk koolhydraten dient te eten. Koolhydraten worden dan grotendeels vervangen door eiwitten. De meeste koolhydraatrijke diëten beweren juist dat een balans tussen koolhydraten en eiwitten gezond is. De hoeveelheid en soort koolhydraten die je dient te eten variëren per koolhydraatrijk dieet.
Hieronder vind je een overzicht van alle koolhydraatrijke diëten uit de Gezondr diëtenlijst: