Naam: Pasta Dieet
Dieetsoort: Dieet op basis van specifiek voedingsmiddel
Aantal calorieën per dag: 2000 – 2100 kcal.
Caloriewaarde:
- N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
- Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
- Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
- Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
- Crashdieet (<1000 kcal. per dag)
Pasta Dieet – In het kort
Pasta is een verzamelnaam voor Italiaanse deegnoedels. Pasta wordt gemaakt van harde granen (met name harde tarwe) en op allerlei manieren gesneden, gevormd, gerold en gedraaid. Zo kennen we o.a. macaroni, spaghetti, fusilli, ravioli, cannelloni, farfalle, gnocchi, lasagne, tagliatelle, penne, tortellini, linguine, papardelle en vermicelli. Er zijn twee hoofdsoorten Italiaanse pasta, namelijk pasta secca (gedroogde pasta) en pasta fresca (verse pasta). Pasta bevat o.a. complexe koolhydraten, vezels, vitamines, mineralen en spoorelementen. Het 7-daagse Pasta Dieet bestaat grotendeels uit pasta, is zeer rijk aan voedingsstoffen en relatief caloriearm. Tijdens het Pasta Dieet wordt met name verse en gedroogde volkoren pasta genuttigd.
Pasta Dieet – Voedingsschema en richtlijnen
Pasta is dankzij zijn vrij neutrale smaak uitstekend te combineren met allerlei nevengerechten en sauzen. Het Pasta Dieet kent de volgende voedingsregels en -richtlijnen:
- Zeven keer per week pasta als lunch.
- Daarnaast elke dag een ontbijt, een diner en twee tussendoortjes.
- Bij elke pasta maaltijd mag een magere, maar smaakvolle saus worden gegeten.
- Niet weinig, maar verantwoord eten.
Het voedingsschema voor het 7-daagse Pasta Dieet is zeer gevarieerd. De eerste 2 dagen zien er als volgt uit:
Pasta Dieet dag 1:
- Ontbijt: tomatencracker met basilicum (1 snee knäckebröd, 2 eetlepels magere kwark, 1 tomaat, zout, verse basilicum)
- Tussendoortje: 1 appel
- Lunch: pastasalade met kruiden & hüttenkäse (70 gram tagliatelle, 1/2 bosje basilicum, 1/2 bosje peterselie, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel olijfolie, 3 eetlepels citroensap, 125 gram Hüttenkäse, zout, peper, cayennepeper)
- Tussendoortje: 150 gram aardbeien
- Diner: courgettesoep (1 sjalotje, 200 gram courgette, 1 theelepel olijfolie, 250 milliliter groentebouillon, zout, peper)
Pasta Dieet dag 2:
- Ontbijt: fruitsalade (1 perzik, 1 kiwi, 1 eetlepel citroensap, evt. 1 theelepel zoetstof)
- Tussendoortje: 1 peer
- Lunch: tortellini met roomsaus (70 gram verse tortellini, 1 sjalotje, 1 theelepel boter, 70 gram roomkaas, 100 ml groentebouillon, peper, zout, 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas)
- Tussendoortjes: 100 gram druiven
- Diner: salade met rucola en kipfilet (1 bosje rucola sla, 100 gram kerstomaten, 70 gram kipfilet, 1 eetlepel appelazijn, zout, peper)
Pasta Dieet – Belangrijkste voedingsmiddelen
Het Pasta Dieet is rijk aan voedingsstoffen en zeer gevarieerd. Er wordt uiteraard veel volkoren pasta gegeten. Daarnaast keren de volgende voedingsmiddelen regelmatig terug binnen het Pasta Dieet:
- Groenten
- Fruit
- Kaas
- Mager vlees
Pasta Dieet – Tot slot
Het Pasta Dieet dient 7 achtereenvolgende dagen te worden gevolgd. De zwaarste maaltijd met de meeste voedingsstoffen (de pasta maaltijd) wordt altijd ’s middags gegeten.