Vetrijke diëten

Vetrijke diëten zijn er niet zoveel, omdat vet door de meeste afvallers en diëters nog steeds als dikmaker wordt gezien. Vetrijke diëten zien vet echter niet als de voedingsstof die verantwoordelijk is voor overgewicht en zwaarlijvigheid. Sommige vetrijke diëten stellen zelfs dat je sneller en efficiënter kunt afvallen, als je vet op een verstandige en verantwoorde manier in je dieet verwerkt.

Voordelen vetrijk dieet

Vet wordt niet voor niets een voedingsstof genoemd. Vet heeft namelijk essentiële functies binnen het menselijk lichaam. Ten eerste functioneert vet als brandstof. Ten tweede houdt vet je lichaam warm. Daarnaast fungeren vetzuren als bouwstof voor alle lichaamscellen. HDL-cholesterol en LDL-cholesterol (gekoppeld aan vet) vormen de grondstof voor allerlei hormonen. Bovendien speelt vet een essentiële rol in verschillende lichamelijke processen, waaronder de hersenfunctionaliteit, de spierwerking, de bloedstolling, de bloeddrukregulatie en het immuunsysteem.

Onverzadigde vetten en verzadigde vetten

Vetrijke diëten maken doorgaans onderscheid tussen de verschillende soorten vetten. Verzadigde vetten zijn meestal dierlijk. Uitzonderingen zijn plantaardige verzadigde palmolie en kokosolie. Verzadigde vetten mogen binnen een vetrijk dieet doorgaans met mate worden gebruikt.

Onverzadigde vetten zijn meestal plantaardig. Uitzondering op de regel is onverzadigde dierlijke visolie. Onverzadigde vetzuren mogen doorgaans volop worden gebruikt binnen een vetrijk dieet. Vetrijke diëten zijn dan ook rijk aan vis, noten, pitten, zaden, olijfolie, canola-olie, salie-olie, zonnebloemolie, maïsolie en/of soja-olie.

Vetrijke diëten & afvallen

Vetarme diëten zijn nog altijd veel populairder dan vetrijke diëten. Toch beginnen steeds meer mensen in te zien dat vet niet per definitie slecht is. Sterker nog: in het lijstje met vetrijke diëten staan een aantal calorie-beperkende diëten (voor afslanken en gewichtsverlies)!

Hieronder vind je een overzicht van alle vetrijke diëten uit de Gezondr diëtenlijst:

Atkins dieet
Energieverrijkt Dieet
Leptine Dieet
Rosedale Dieet

3 Reacties

  1. Hallo, Sinds kort volg ik het ‘Hoe word je 100 dieet’. Daarbij eet je zoveel mogelijk verse producten, minder (snelle) koolhydraten maar wel veel natuurlijke gezonde vetten zoals in noten, eieren, zaden, avocado, kokosolie, olijfolie, vis etc. Ik val af en ook mijn vetpercentage gaat heel geleidelijk aan naar beneden. Ik bemerkte echter direct dat bij mijn ontlasting regelmatig vet te vinden is, meer dan eerst. Niet zo vreemd misschien met dit type dieet. Maar omdat mijn galblaas enkele jaren geleden verwijderd is vroeg ik me af of al dit te verteren vet nu niet schadelijk is voor bijvoorbeeld mijn maag, lever, darmen en alvleesklier. Ik hoop dat iemand hier een antwoord op weet.

    • Beste Jantine, Een operatieve galblaasverwijdering betekent niet dat je niet opnieuw te kampen kan krijgen met galstenen. Gal wordt immers geproduceerd door de lever. Overtollig voedingsvet kan dan ook resulteren in de vorming van nieuwe galstenen uit o.a. cholesterol: zogenaamde ‘cholesterolstenen’. Bovendien kan vetdiarree optreden (dit risico is des te groter bij ontbreken van een galblaas), hetgeen resulteert in vervroegde lediging van de darmen en daarmee een verslechterde opname van essentiële voedingsstoffen door de dunne darmwand. Dit kan weer een tekort aan bepaalde vitamines ( met name de vet-oplosbare A, D, E en K) en mineralen (calcium e.a.) in de hand werken. Let vooral op als er klachten optreden zoals geelzucht, jeuk, pijn in de bovenbuik, koliekaanvallen of ogenschijnlijk onverklaarbare vermoeidheid of onverklaarbaar gewichtsverlies. En mocht je je zorgen maken, vraag dan vooral ook je huisarts om advies! Groeten, Paul

    • Hallo Paul, Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik heb verder geen klachten, maar het voelt toch niet goed nu. Ik ga voor de zekerheid toch maar even langs mijn huisarts om te bespreken waar ik mee bezig ben en misschien wat waardes te laten bepalen. Groeten, Jantine

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.