Naam: Voedselpiramide dieet
Dieetsoort: Lifestyle dieet
Aantal calorieën per dag: N.v.t.
Caloriewaarde:
- N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
- Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
- Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
- Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
- Crashdieet (<1000 kcal. per dag)
Voedselpiramide dieet – In het kort
De Voedselpiramide is een alternatieve variant van de Schijf van Vijf. De Voedselpiramide is op de meeste vlakken zelfs gelijk aan de Schijf van Vijf van het Nederlandse Voedingscentrum. De Voedselpiramide bevat 6 lagen, die ieder garant staan voor een specifieke voedselcategorie. Van iedere laag van de voedselpiramide moet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid worden gegeten. De onderste laag (basis) is het grootst, dus daar moet je het meest van eten. De bovenste laag (punt) is het kleinst, dus daar moet je het minst van eten. Het Voedselpiramide dieet is overigens niet per definitie bedoeld voor afvallen, maar veeleer voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.
Voedselpiramide dieet – Voedingsschema en richtlijnen
Het Voedselpiramide dieet kent geen uitgebreide regels en richtlijnen. De Voedingspiramide dient veeleer als een opzichzelfstaande voedingsrichtlijn te worden gezien. Het Voedselpiramide dieet is dan ook eerder een levensstijl dan een afslankdieet. De enige regel binnen het Voedselpiramide dieet is:
- Eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid van iedere laag van de piramide.
Voedselpiramide dieet – Belangrijkste voedingsmiddelen
Het Voedselpiramide dieet bestaat uit 6 voedsellagen. Deze lagen / categorieën zijn als volgt:
1. Brood, ontbijtgranen, rijst en pasta – Dit zijn allemaal graanproducten. Hiervan heb je dagelijks het meeste nodig.
2. Groenten – Hieronder vallen bijna alle plantaardige voedingsmiddelen die niet onder de vruchten vallen. Deze voeding is rijk aan vitamines, mineralen, spoorelementen en vezels.
3. Fruit – Hieronder vallen bijna alle vruchten. Deze voeding is rijk aan vitamines, mineralen, spoorelementen en vezels.
4. Vlees, vis & gevogelte – Hieronder vallen alle soorten vlees, vis en gevogelte (bij voorkeur mager). Maar ook droge bonen, eieren en noten behoren tot deze categorie. Deze categorie is rijk aan plantaardige en dierlijke eiwitten, calcium, ijzer en zink.
5. Zuivel en zuivelproducten – Hieronder valt eiwitrijke, dierlijke voeding zoals kwark, yoghurt, melk en allerhande kazen.
6. Vetten, oliën & suikers – Hieronder vallen voedingsmiddelen als saladedressings, oliën, room, boter, botervervangers, suikers, frisdranken, snoepjes, zoete toetjes, zoutjes, koeken, vet vlees, etc. Hier dient zo min mogelijk van te worden gegeten.
Voedselpiramide dieet – Tot slot
De originele voedingspiramide werd in 1992 bedacht. Inmiddels zijn er talloze wijzigingen in doorgevoerd. De meest recente voedselpiramide vind je hier.