Naam: Groene Zwangerschapsdieet
Dieetsoort: Vegetarisch dieet
Aantal calorieën per dag: N.v.t.
Caloriewaarde:
- N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
- Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
- Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
- Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
- Crashdieet (<1000 kcal. per dag)
Groene Zwangerschapsdieet – In het kort
Het Groene Zwangerschapsdieet is ontwikkeld door Radha McLean. Radha is moeder, schrijfster en vegetariër. Haar dieet staat omschreven in een boek dat voluit de volgende naam draagt: ‘The Green Pregnancy Diet: Healthy eating habits for mommy, baby and the planet’ oftewel ‘Het Groene Zwangerschapsdieet: gezonde eetgewoonten voor mama, baby en de planeet’. Het boek is een gids voor zwangere vrouwen over het volgen van een vegetarisch dieet tijdens de zwangerschap. Het dieet geeft richtlijnen voor een gezond eetpatroon en zou er bovendien voor zorgen dat je niet wordt blootgesteld aan schadelijke chemicaliën en toxines. Het Groene Zwangerschapsdieet gaat niet alleen in op de voordelen van gezonde voeding voor moeder en kind, maar ook op de positieve effecten van het dieet voor het milieu. Het dieet zou ervoor zorgen dat je een perfect gewicht handhaaft tijdens je zwangerschap en omschrijft bovendien hoe je een “groene keuken” kunt bewerkstelligen. Ook aan het innemen van de juiste voedingssupplementen tijdens je zwangerschap wordt aandacht besteed.
Groene Zwangerschapsdieet – Voedingsschema en richtlijnen
De basis van het Groene Zwangerschapsdieet is een ‘groen’, vegetarisch dieet. Het dieet schrijft voornamelijk biologisch voedsel voor, zonder fabrieksmatige toevoegingen zoals suiker en synthetische toevoegingen. In het boek staan volop tips voor goede voeding voor zowel jezelf als je ongeboren kindje. Mocht je niet vegetarisch zijn en dit ook niet willen worden, dan bevat het dieet tips om minder vlees te eten. Op die manier zou je je gezondheid en het milieu verbeteren.
Een voorbeeld van een dagmenu binnen het Groene Zwangerschapsdieet ziet er als volgt uit:
- Ontbijt: Geroerbakte tofu met verse bosbessen
- Lunch: Boerenkool quesadillas
- Tussendoortje: Bananenbrood zonder tarwe
- Diner: Pannenkoekjes van hele granen met kaas, asperges en walnoten
- Dessert: Limoentaart met avocado en dadels
Groene Zwangerschapsdieet – Belangrijkste voedingsmiddelen
Tijdens het Groene Zwangerschapsdieet eet je voornamelijk biologisch voedsel. Vlees wordt sterk afgeraden. De volgende voedingsmiddelen worden aanbevolen binnen het Groene Zwangerschapsdieet:
- Groenten
- Fruit
- Hele graanproducten
- Tofu
- Bonen
- Noten
- Zaden
Groene Zwangerschapsdieet – Tot slot
Het Groene Zwangerschapdieet besteedt ook aandacht aan het mijden van gevaarlijke chemicaliën en toxines. In het boek kun je lezen waar deze stoffen zich in je huis verborgen kunnen houden en hoe je ze uit je keuken verwijdert. Het boek bevat bovendien 20 eenvoudige recepten die binnen het Groene Zwangerschapsdieet passen.