Intermittent Fasting

Naam: Intermittent Fasting
Dieetsoort: Overig
Aantal calorieën per dag: N.v.t.
Caloriewaarde:

 • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
 • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
 • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
 • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
 • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

Intermittent Fasting In het kort

Intermittent Fasting (IF) betekent letterlijk ‘vasten met tussenpozen’. Intermittent Fasting is een eetprotocol dat met name wordt gebruikt door bodybuilders. Je mag ongeveer 8 uur aan een stuk eten, waarna je 18 uur dient te vasten (slaapperiode meegerekend). De 8 eeturen bevinden zich direct voor de slaapperiode. Als je om 23.00 uur gaat slapen, dan mag je tussen 15.00 uur en 23.00 uur eten. Binnen dit tijdsbestek dien je alle benodigde macronutriënten (eiwitten + koolhydraten + vetten) binnen te krijgen. Micronutriënten (o.a. vitamines, mineralen en spoorelementen) mag je desgewenst innemen in de vorm van voedingssupplementen, ook tijdens de periode van vasten.

Intermittent Fasting – Voedingsschema en richtlijnen

Intermittent Fasting (IF) kent slechts enkele regels en richtlijnen. Immers: als bodybuilder zijnde zul je je naar alle waarschijnlijkheid toch al aan een gezond en uitgebalanceerd dieet houden. Verder geldt enkel de 8/18 regel. Een voorbeeld van een voedingsschema is als volgt:

 • Je staat om 7.00 uur op.
 • Je eet niets tot 15.00 uur.
 • Je zorgt dat je tussen 15.00 uur en 23.00 uur alle benodigde eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt.
 • Om 23.00 uur ga je slapen.
 • De volgende dag begint de cyclus opnieuw.

Intermittent Fasting – Belangrijkste voedingsmiddelen

Er worden geen specifieke voedingsmiddelen aan- of afgeraden binnen het Intermittent Fasting dieet.

Intermittent fasting Tot slot

Intermittent Fasting zou niet alleen bevorderlijk zijn voor de spieropbouw (droge spiermassa), maar ook voor de vetverbranding, de celstofwisseling en de spijsvertering. De voordelen van Intermittent Fasting zijn volgens de bedenker als volgt:

 • Je hoeft je niet meer vast te houden aan (tot wel 7) eetmomenten verspreid over de hele dag.
 • Je hoeft dus geen tas met Tupperware-schaaltjes met je mee te slepen.
 • Intermittent Fasting heeft een positief effect op de pieken van aminozuren in je bloed en daarmee op je anabole respons.
 • Intermittent Fasting heeft een positief effect op je insulinegevoeligheid.
 • Je zou tijdens de periode van vasten scherper, energieker en productiever zijn (door toedoen van je cortisol- en bloedglucosespiegel).
 • Door Intermittent Fasting zou je niet of nauwelijks meer last hebben van hongerpieken.

13 Reacties

 1. Hoe zit het dan met drinken bij intermittent fasting? Mag ik bijvoorbeeld wel koffie als ik opsta?

  • Ja zeker mag dat. In koffie zitten antixidanten en helpt het hongergevoel te onderdrukken.

 2. Geen idee of het erbij hoort, maar ik heb het ook :( nu twee dagen bezig. Is het bij jou al beter?

 3. Ik ben gisteren met Intermittent Fasting begonnen en heb heel veel hoofdpijn. Zou dit hierdoor kunnen zijn? Of misschien omdat ik gestopt ben met suiker?

 4. Ik ben nu ook bezig met IF vasten, ik skip mijn ontbijt. Ben reeds enkele jaren bezig met gezonde voeding en zo maar ik krijg mijn laatste kilo’s er niet af wat ik ook doe. Nu ben ik al enkele dagen bezig met intermittent fasting en heb al 1 kg resultaat en ik eet hetzelfde als voordien maar dan maar over twee maaltijden. Dat is al een goed begin vind ik.

 5. M’n eerste dagje intermittent fasting en ik voel me nog top. Het is ook nog niet echt aan mij om te vertellen hoe m’n lichaam reageert op dit dieet. Ik weet wel uit ervaring dat een caloriebeperkt tot crashdieet beter vol te houden is op deze manier. Ik heb een periode gehad, toen ik snel en veel wilde afvallen, dat m’n eetpatroon er min of meer uitzag als dit systeem. Ik voelde me er niet slecht bij en ik ben inderdaad afgevallen. Tot wel 2kg in 1 week. Uiteindelijk ben ik wel weer aangekomen, maar dat had te maken met andere dingen. Nu ga ik het weer proberen om met intermittent fasting te beginnen en m’n minder te focussen op het aantal kcal maar om op minder momenten te eten. Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe het me zal vergaan.

 6. In juli ben ik een jaar bezig met intermitterend fasting. De beschrijving als hierboven is redelijk summier aangezien er vele verschillende mogelijkheden zijn op het gebied van vasten. Bijvoorbeeld de vorm waarbij je 1 of 2 dagen in de week 24 uur vast en de andere dagen gewoon eet. Zelf maak ik gebruik van de Fast-5 manier waarbij ik 19 uur vast en dan 5 uur eet. De tijden liggen hierbij ook niet vast. Zelf heb ik door de weeks een schema tussen 15:00 e 20:00 uur en in het weekend vaak tussen 17:00 en 22:00 uur. Maar ik ken ook mensen die de middag tussen 12:00 en 17:00 gebruiken omdat dat beter bij hen past. Het grootste voordeel vind ik is dat je niet meer geforceerd met eten bezig hoeft te zijn. Het geeft je extra tijd en het scheelt ook een stuk in je portemonnee. Daarnaast komt er steeds meer onderzoek waarbij wordt aangetoond dat vasten ook nog eens heel erg gezond is voor je gezondheid. Het wordt al in verband gebracht met het voorkomen aan Alzheimer en het zou goed kunnen zijn in de behandeling van kanker. Klinkt veelbelovend dus. Ik ben er erg enthousiast over en voel me fitter dan toen ik nog regelmatig op een dag at. Op Facebook zijn meerdere groepen actief op het gebied van IF. Bijvoorbeeld ‘Intermittent Fasting’ en Fast-5. Ik wens jullie veel succes met deze levensstijl, aangezien het iets is wat je heel lang kunt volhouden.

  • Waar kan ik vinden hoe ik moet vasten en is er een schema. Wat eet je dan zoal. Ik wil dit ook heel erg graag. Moet ik me ergens aanmelden om hieraan mee te doen?

 7. Ik ben benieuwd! Was wat aan het googelen en denken of dit iets voor mij zou zijn. Hoe beviel het en wat was jouw schema ongeveer?

  • Ik heb net een algemene reactie geplaatst en zie nu pas dat ik heel gericht kan reageren. Wellicht kun je mijn onderstaande bericht lezen? Aangezien het voor jou was bedoeld :-)

 8. Ik ben net een week begonnen erg fijn systeem. geen honger ik drink veel ik laat volgende week horen hoeveel kilo t scheelt ik let wel op mijn calorie inname tijdens mijn voedingsvenster. ik zorg wel dat ik twee ons groente en twee keer fruit vlees en vezels eet.

  • Hoe bevalt het je? Heb je het goed kunne volhouden? Ik ben zelf bijna een jaar bezig en ben benieuwd naar mensen die dit ook doen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.