Naam: Japans Dieet
Dieetsoort: Lifestyle dieet
Aantal calorieën per dag: N.v.t.
Caloriewaarde:
- N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
- Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
- Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
- Caloriearm (1200 – 1500 kcal. per dag)
- Crashdieet (<1200 kcal. per dag)
Japans Dieet – In het kort
Met ‘Japanse Dieet’ wordt vaak het dieet bedoeld dat door de doorsnee Japanner wordt genuttigd. In dit artikel bedoelen we met ‘Japans Dieet’ het dieet dat is gebaseerd op het boek ‘Japanese Women Don’t Get Old or Fat’ van Naomi Moriyama en William Doyle. Beide schrijvers zijn ongetwijfeld geïnspireerd geraakt door ‘French Women Don’t Get Fat’ van Mireille Guiliano. Ze stellen echter dat Japanse vrouwen nog gezonder eten en leven dan Franse vrouwen. Dit is niet voor niets, want Japanners staan bekend om hun lange levensverwachting. Bovendien heeft Japan het laagste percentage vrouwen met overgewicht ter wereld (slechts 2,9%). Het Japanse Dieet is volgens Naomi Moriyama een unieke eet- en leefstijl die je verliefd doet worden op gezond eten.
Japans Dieet – Voedingsschema en richtlijnen
Het Japanse Dieet is eigenlijk een verzameling van Japanse gebruiken, eetgewoontes en leefgewoontes. De volgende gebruiken en gewoontes komen terug in het Japanse dieet:
- Het ontbijt is in Japan de belangrijkste maaltijd en vaak ook de grootste maaltijd van de dag.
- Japanners eten voornamelijk kleine porties.
- Ze eten voedsel dat groeit en vers verkrijgbaar is tijdens het desbetreffende seizoen.
- Japanners prefereren kwaliteit boven kwantiteit.
- Ze eten traag en met kleine hapjes (mede dankzij eetstokjes).
- Japanners eten totdat ze 80% vol zitten.
- Japanners presenteren hun eten prachtig, waardoor kleine porties een heel bord kunnen vullen.
- Er wordt geen brood en geen zuivel genuttigd.
- Vlees (kip en rund) wordt bij tijd en wijlen gegeten; niet als hoofdgerecht, maar als bijgerecht.
- Als toetje wordt veelal fruit gegeten.
- Japanners eten veel vis.
Japans Dieet – Belangrijkste voedingsmiddelen
Er zijn verscheidene voedingsmiddelen die regelmatig terugkeren binnen het Japanse Dieet. Deze voedingsmiddelen worden onderverdeeld in de ‘7 pilaren’. Deze voedingspilaren zien er als volgt uit:
- Vis (o.a. zalm en makreel)
- Groenten (o.a. daikon, radijs en zeewier)
- Rijst (bij voorkeur bruin)
- Soja (o.a. tofu, miso & endamame)
- Noodles (o.a. soba, udon, ramen & somen)
- Fruit (o.a. Fuji-appels, Kaki-appels & mandarijnen)
- Groene thee
Japans Dieet – Tot slot
In Japan wordt het ontbijt als belangrijkste maaltijd beschouwd. Naomi Moriyama introduceert in haar boek het Japanse ‘power breakfast’. Dit is een ontbijt met miso-soep, rijst, eieren, vis, groenten, fruit en groene thee. Dit ‘krachtontbijt’ zou een geweldig uitgangspunt zijn voor afvallen en afslanken.