Maagverkleining

Naam: Maagverkleining
Dieetsoort: Operatieve ingreep
Aantal calorieën per dag: N.v.t.
Caloriewaarde:

 • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
 • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
 • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
 • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
 • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

Maagverkleining – In het kort

Een maagverkleining wordt toegepast bij mensen met ernstig gezondheidsbedreigend  of zelfs levensbedreigend overgewicht (morbide obesitas). De maagverkleining is effectiever, maar ook rigoureuzer en risicovoller, dan de maagband en maagballon. Het onderste deel van de maag wordt namelijk definitief verwijderd, waardoor de maaginhoud kleiner wordt. Doorgaans wordt ook een groot deel van de darm weggenomen, waarna deze opnieuw wordt aangehecht (bypass). Door verkleining van de maaginhoud en het darmoppervlak zal de maag sneller vol zitten, zal men minder snel honger krijgen en zullen minder voedingsstoffen uit de voeding worden opgenomen door het lichaam.

Maagverkleining – Richtlijnen

Een maagverkleining operatie geschiedt als volgt:

 • De patiënt wordt verdoofd (algehele narcose).
 • Er wordt een sneetje (incisie) in de buikwand gemaakt.
 • De verbinding tussen maag en darm wordt doorgehaald.
 • De ondermaag wordt weggehaald (tot 75% van de totale massa).
 • Vaak wordt een deel van de dunne darm weggehaald (tot 75 % van de totale lengte).
 • Vaak wordt de gal weggehaald.
 • De darm wordt teruggezet op de maag.
 • De incisies worden gedicht met (oplosbare) hechtingen of wondlijm.
 • Na enkele weken tot enkele maanden kan de patiënt weer aan het dagelijks leven deelnemen.

Men onderscheidt de volgende methoden m.b.t. maagverkleining:

 • Gastric Bypass (GB)
 • Duedonal switch (DS)
 • Biliopancreatische Bypass (Scopinaro)

Maagverkleining – Tot slot

Wanneer je een operatie ondergaat, is het belangrijk om zo fit en gezond mogelijk te zijn. Het gemiddelde gewichtsverlies door een maagverkleining bedraagt 20 procent over 6 maanden en 30 procent over 1 jaar.

7 Reacties

 1. Als je bijna niets meer eet, waar haalt je lichaam dan zijn voedingsstoffen vandaan? Heb je nog wel energie? Kom je dan niets tekort?

  • Als je bijna niets meer eet, gaat je lichaam lichaamsreserves aanspreken. In het gunstigste geval raak je lichaamsvet kwijt en in het ongunstigste geval spieren. Vet en spieren worden dan omgezet in bruikbare energie ter compensatie van het voedsel dat je niet binnenkrijgt. Spieren kwijtraken is sowieso al funest (omdat je daardoor kracht verliest en een tragere stofwisseling krijgt), maar spierverlies is niet eens het er(nsti)gste gevolg van te weinig eten… Als je te weinig eet, krijg je namelijk ook onvoldoende (variatie van) essentiële voedingsstoffen binnen. Hierbij moet je denken aan aminozuren, vetzuren, macromineralen, sporenelementen, vitamines, enzymen, fytonutriënten, elektrolyten en ga zo maar door. Tekorten aan zulke voedingsstoffen kunnen zeer ernstige gevolgen hebben voor de lichamelijk en mentale gezondheid. Dus in theorie hoeft er niet per se een merkbaar energietekort op te treden (ten aanzien van beschikbare calorieën), al zit die kans er zeker wel in… De kans op een gebrek aan voedingsstoffen is (vooral op de langere termijn) des te groter en des te invloedrijker.

 2. Hallo wie kan mijn vertellen, Wat mijn te wachten staat met een screen test. en oriënterende gesprek. Groetjes Hanna.

  • Hallo Hanna Een screentest bestond bij mij uit het volgende: Gesprek Voedingsdeskundige:zij/hij bekijkt met jou je huidige eetpatroon en bespreekt welke diëten je allemaal gevolgd hebt Gesprek met een psycholoog: er wordt gekeken hoe jij omgaat met eten, b.v. ben je een emotie-eter,of iemand die in korte tijd grote hoeveelheden eet enz. Gesprek met een arts: Deze bekijkt met jou hoe gezond je bent,heb je bijv. last van suikerziekte of andere ziektes. Ik zou me er niet te druk over maken ,gewoon eerlijk antwoord geven is m.i. het beste. Vriendelijke groeten Hester

 3. Hallo Gea, Het is mij 100% meegevallen,je bent na de operatie binnen 2 dagen weer thuis. Je eet nog enkele weken vloeibaar en daarna over naar gewoon eten. Je merkt zeker dat je veeeeeeel minder kunt eten en dat is belangrijk, blijven luisteren naar je verkleinde maag!!! Het enige wat tegenvalt is dat je last krijgt van haaruitval,en niet een beetje maar best wel veel,het stopt ook weer maar dan zijn je haren wel wat uitgedund en ook groeit het weer aan hoor. Dus zou ik zeggen slik goed je vitamines,en extra na de O.P vit. B complex. Ben zelf in april dit jaar geopereerd en ben 37 kilo kwijt. Beste Gea ik zou zeggen Ga er Voor!!! Gr. Hester

 4. Hoi ik wil even reageren op de gastric bypass o.p. Ten eerste wordt nog je maag of darm weggehaald ,er wordt voor beiden een omleiding gemaakt,en de o.p. wordt laperascopisch uitgevoerd, dus je krijgt 5 kleine sneetjes i.p.v 1. Het afval percentage het eerste jaar is 70 tot 80% van je gewicht. Heb zelf ook een o.p. gehad en wel de Sleeve, dit is een opvolger van de maagband en hier wordt je maag wel weggehaald. Ben afgelopen 5 april 2011 geopereerd.

  • Hoe voel jij je nu? Zou je het weer doen? Ik ben aan het info verzamelen. Ik ben bezig alles te regelen voor zo’n operatie. Is het tegen gevallen? Mijn huisarts zei dat dit wel een hele grote ingreep is. Groet, Gea

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.