Sherry Dieet

Naam: Sherry Dieet
Dieetsoort: Dieet op basis van specifiek voedingsmiddel
Aantal calorieën per dag: +/- 1000 tot 1200 kcal.
Caloriewaarde:

 • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
 • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
 • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
 • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
 • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

Sherry Dieet ‒ In het kort

Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 was het Sherry Dieet zeer populair. Met name in Nederland werd het Sherry Dieet veelvuldig gevolgd, want naar verluidt boekte Koningin Juliana er destijds groot succes mee. Het Sherry Dieet stond zodoende zelfs bekend als ‘Dieet van de Koningin’. Eigenlijk is het Sherry Dieet zeer simplistisch. Je eet net als normaal, maar dan halveer je je porties. Dit principe is afkomstig van het MLM Dieet. Bij iedere gehalveerde maaltijd neem je 1 à 2 glaasjes sherry. De sherry zou ervoor zorgen dat het dieet makkelijker kan worden volgehouden.

Sherry Dieet ‒ Voedingsschema en richtlijnen

Het Sherry Dieet kent slechts enkele richtlijnen. Deze zien er als volgt uit:

 • Halveer de drie hoofdmaaltijden.
 • Neem bij iedere hoofdmaaltijd 1 à 2 glaasjes beendroge sherry.
 • Drink veelvuldig zwarte koffie.

Sherry Dieet ‒ Belangrijkste voedingsmiddelen

Het Sherry Dieet bestaat uit “normale”, maar gehalveerde maaltijden. Er worden geen specifieke recepten, ingrediënten of weekmenu’s aanbevolen. Herhaaldelijk terugkerende voedingsmiddelen zijn:

 • Beendroge sherry
 • Zwarte koffie

Sherry Dieet ‒ Tot slot

Hoewel veel mensen nog steeds geloven dat Koningin Juliana het Sherry Dieet heeft gevolgd, wordt het door de meesten in twijfel getrokken.  Alcohol maakt een dieet wellicht gezelliger, maar 3 tot 6 glaasjes sherry per dag kunnen op den duur tot gewenning, verslaving en zelfs hersenbeschadiging leiden.

5 Reacties

 1. Ook mijn moeder wou afvallen voor een reünie van school, en ging aan het sherry dieet. Tot op de dag van vandaag heeft zij een chronische alcoholverslaving in zeer ernstige vorm. Met alle verdriet, pijn en ellende die daarbij komt kijken. Heel triest.

  • Wijnand Heyer

   Wil je snel kilo’s kwijt, neem dan een soepdieet. Daar val je in een week enkele kilo’s af, maar als je stopt ben je zo weer op je oude gewicht. Tijdelijk, OKÉ, maar blijvend resultaat, Neen. Je kunt wel af en toe een soepdieet nemen. Belangrijker is dat je elke dag op de weegschaal staat en je eetpatroon aanpast zodra je weer aan gaat komen, nadat je op jouw gewenst gewicht bent.

  • @Vriendin: Wat een vreselijke situatie! Heeft je moeder wel de beschikking over de professionele hulp die zij nodig heeft? @Wijnand: Dagelijks op een weegschaal gaan staan, wordt juist afgeraden door zo’n beetje elke voedingsdeskundige en gewichtsconsulent. Weeg jezelf liever wekelijks op dezelfde dag van de week en op dezelfde tijd van de dag. Bovendien is meten een véél beter hulpmiddel dan wegen. Over het soepdieet kun je overigens heel veel informatie vinden op Gezond’r.nl…

   En om dit artikel on-topic te houden, in het vervolg graag inhoudelijke reacties t.a.v. het Sherry Dieet; dankjewel! :)

 2. Ge mot oe niet zo druk maken zuipen die hap en met zijn allen gezond en dol afvallen , leven de sherry !

 3. Mijn tante volgde begin jaren 80 het sherry dieet. Ze viel er flink mee af, maar kon na beëindiging niet meer van de sherry afblijven. Het heeft jaren geduurd voordat ze de moed en kracht had om daarvoor hulp te zoeken. Toen stond inmiddels wel al haar huwelijk op springen, mijn nichtjes presteerden slecht op school door de spanningen en lichamelijk was ze een wrak. Gelukkig is het haar gelukt er vanaf te komen. Het huwelijk werd gered en nu is alles allang weer in orde. Ze is overigens wel slank gebleven, maar of dit het allemaal waard was, betwijfel ik ten zeerste.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.