Naam: St. Tropez Dieet
Dieetsoort: Overig
Aantal calorieën per dag: +/- 1450 – 1600 kcal.
Caloriewaarde:
- N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
- Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
- Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
- Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
- Crashdieet (<1000 kcal. per dag)
St. Tropez Dieet – In het kort
St. Tropez is niet alleen een immens populaire vakantiebestemming, maar heeft ook een voortreffelijke keuken. De mix van Mediterraanse en Franse voedingsmiddelen vormt dan ook de basis van het St. Tropez Dieet. Het St. Tropez Dieet wordt beschreven in het boek ‘The Saint-Tropez Diet’ van Apostolos Pappas en Marie-Annick Courtier.
Het St. Tropez Dieet raadt aan om te genieten van lekker eten. Hoewel de calorie-inname wordt beperkt, mag je veel verschillende, natuurlijke voedingsmiddelen nuttigen. Fabrieksmatig geproduceerd voedsel wordt echter volledig uitgesloten. Het St. Tropez Dieet adviseert een combinatie van omega-3 vetzuren en vitamine A. Vitamine A zou de vetverbrandende eigenschappen van omega-3 vergroten, waardoor je afvalt. Daarnaast besteedt het Tropez Dieet aandacht aan de juiste balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. De vier basisprincipes van het St. Tropez Dieet zijn als volgt:
- Verhoog de inname van voedingsmiddelen met veel omega-3, zoals zalm, sardientjes, lijnzaadolie en walnoten.
- Probeer voeding met omega-3 altijd te combineren met voedsel dat vitamine A bevat.
- Beperk de inname van voedsel met veel omega-6 vetzuren.
- Eet veel fruit en groenten.
Saint Tropez Dieet – Voedingsschema en richtlijnen
Het St. Tropez Dieet kent de volgende vier fases:
- Fase 1: Introductie van gezonde vetten en verse ingrediënten
Tijdens deze fase dien je producten met ongezonde, verzadigde vetten te vervangen door producten met omega-3 vetzuren. Deze
fase beslaat 1 week. Je eet gedurende deze periode 1600 calorieën per dag.
- Fase 2: Balans tussen dieet en levensstijl
Ook deze fase beslaat 1 week. Tijdens deze week eet je 1450 calorieën per dag en richt je je op het aanleren van stelselmatige lichaamsbeweging. - Fase 3: Je doelgewicht bereiken
Deze fase dien je 3 tot 6 weken te volgen. Je eet dagelijks zo’n 1300 calorieën en gaat steeds meer bewegen. Indien gewenst kun je deze fase nog een aantal weken langer volgen. - Fase 4: Je gezonde levensstijl behouden
Deze fase beslaat week 7 en 8 van het St. Tropez Dieet. Je eet 1500 calorieën per dag. De extra calorieën komen hoofdzakelijk uit producten met veel omega-3. Je leert tevens om omega-3 te combineren met vitamine A om maximaal vet te verbranden en lange termijn resultaten te bewerkstelligen.
Het Saint Tropez dieetboek omschrijft een gedetailleerd dieetplan voor 8 volle weken. Een voorbeeld van een dagmenu is als volgt:
- Ontbijt: muesli met vers fruit
- Lunch: Salade met kip, selderij, appel en walnoot
- Tussendoortje: vetarme yoghurt met bosbessen en lijnzaad
- Diner: Zalm met asperges en gebakken, zoete aardappels
- Tussendoortje: Havermoutkoekjes
St. Tropez Dieet – Belangrijkste voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen met veel omega-3 vetzuren en voedingsmiddelen met veel vitamine A staan centraal binnen het St. Tropez Dieet. O.a. de volgende voedingsmiddelen bevatten veel omega-3 vetzuren:
- Vette vis
- Lijnzaadolie
- Noten
- Groene bladgroenten
O.a. de volgende voedingsmiddelen bevatten veel vitamine A:
- Wortels
- Pompoen
- Rode paprika
- Mango
St. Tropez Dieet – Tot slot
Mocht je niet gewend zijn aan lichaamsbeweging, dan raadt het Saint Tropez Dieet aan om te beginnen met wandelen. Door het wandelen langzaamaan op te bouwen wen je geleidelijk aan meer lichamelijke inspanning. Uiteindelijk dien je een gevarieerd fitnessprogramma te volgen gedurende 5 tot 6 dagen per week voor maximale resultaten.