Operatieve ingrepen – Bariatrische chirurgie

Onder bariatrie ofwel bariatrische chirurgie vallen alle operatieve ingrepen die zwaarlijvige patiënten helpen om van hun overgewicht af te komen. Bariatrische chirurgie is – in tegenstelling tot plastische chirurgie – in principe niet bedoeld om er mooier en/of slanker van te worden, maar enkel om ernstige gezondheidsklachten te verhelpen. Bariatrische chirurgie heeft doorgaans wel het bijkomende voordeel dat je er slanker, lichter en fitter door wordt.

Voordelen bariatrische chirurgie

De drie bekendste vormen van bariatrische chirurgie zijn de maagband, de maagballon en de maagverkleining – al dan niet met ‘gastric bypass’ ofwel maagomleiding. Deze ingrepen zorgen ervoor dat de inhoud van de maag wordt verkleind, dat er minder kan worden gegeten en/of dat het lichaam minder voedingsstoffen uit voeding kan opnemen. Zodoende krijg je als patiënt zijnde beduidend minder calorieën binnen dan voorheen. Sterker nog: je kunt niet meer zoveel calorieën binnenkrijgen als voorheen, al zou je nog zo graag willen. Zodoende zul je op den duur afvallen.

Vergoeding bariatrische chirurgie

In principe kan iedereen een bariatrische ingreep ondergaan wanneer een chirurg hiermee instemt. Voor vergoeding van bariatrische chirurgie door de zorgverzekering komen echter alleen patiënten in aanmerking die goedkeuring hebben van hun zorgverzekeraar. Goedkeuring wordt doorgaans uitsluitend verleend als er sprake is van ernstige gezondheidsklachten als gevolg van obesitas ofwel zwaarlijvigheid. De risico’s – maar ook de kosten – van een bariatrische ingreep zijn namelijk behoorlijk groot.

Hieronder vind je alle vormen van bariatrische chirurgie uit de Gezondr diëtenlijst:

Liposuctie
Maagballon
Maagband
Maagverkleining

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.