Operatieve ingrepen – Plastische chirurgie

Onder plastische ofwel esthetische chirurgie vallen alle operatieve ingrepen die als doel hebben je lichaam mooier te maken. In de Gezondr diëtenlijst hebben we enkel de plastisch-chirurgische ingrepen opgenomen die als doel hebben je lichaam lichter en/of slanker te maken. Afvallen met behulp van plastische chirurgie is al geruime tijd erg in trek, en lijkt nog altijd in populariteit toe te nemen.

Voordelen plastische chirurgie

De meeste mensen proberen van hun overtollige lichaamsvet af te komen door middel van diëten en/of lichaamsbeweging. Als je veel vet hebt, kan het jaren – al dan niet decennia – duren voordat je je gewenste gewicht en postuur hebt bereikt. Met behulp van plastische chirurgie kan vet handmatig worden weggezogen of weggesneden. Zodoende hoef je er niet voor te trainen en hoef je je eetgedrag niet aan te passen.

Vet wegzuigen & vet wegsnijden

De bekendste plastisch-chirurgische methode om vet weg te halen is liposuctie ofwel ‘lipostructure’. Door onderhuids vet weg te zuigen, kan je volledige silhouet worden aangepast. Liposuctie kan op vrijwel alle lichaamsdelen worden toegepast die ontvankelijk zijn voor vetstapelingen. Vaak wordt liposuctie gecombineerd met correcties (wegsnijden / bijsnijden) van huid en/of weefsels. Enkele voorbeelden van ingrepen die specifieke lichaamsdelen kunnen doen afslanken zijn de buikwandcorrectie, de dijbeencorrectie en de armlift.

Vergoeding plastische chirurgie

Plastische ofwel esthetische chirurgie betekent letterlijk: ‘operatie om je lichaam aanschouwelijk ofwel beeldend te wijzigen’. Een dergelijke operatie gaat dus uitsluitend om uiterlijk vertoon en kent geen medische grondslag. In principe worden plastisch-chirurgische ingrepen daarom niet vergoed door zorgverzekeraars. Er worden soms uitzonderingen gemaakt als iemand kan aantonen dat hij/zij diepgaande emotionele of psychische problemen ondervindt aan zijn/haar uiterlijk.

Hieronder vind je alle vormen van plastische chirurgie uit de Gezondr diëtenlijst:

Liposuctie
Maagballon
Maagband
Maagverkleining

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.