Allergie & antiallergeen diëten

Een allergie dieet, ook wel een antiallergeen dieet genoemd, is bedoeld voor mensen met een allergie voor een of meerdere voedingsmiddelen. Zo kun je bijvoorbeeld allergisch zijn voor:

  • Zuivel (bijvoorbeeld koemelk)
  • Noten & zaden (met name pinda’s en sesam komt vaak voor)
  • Fruit
  • Groenten
  • Gluten
  • Soja

Je kunt bij de huisarts laten testen of je allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen.

Basisprincipe allergie dieet / antiallergeen dieet

De hoofdregel van een allergiedieet is eenvoudig: je dient de voedingsstoffen en/of voedingsmiddelen waar je allergisch voor bent niet te nuttigen. Dat klinkt vrij simpel, maar dat kan in de praktijk best lastig zijn. Zo kan een allergie voor gluten of koemelk je voedingsopties behoorlijk inperken. Je dient bovendien iedere verpakking nauwkeurig te raadplegen om na te gaan of de voedingsstof waar jij allergisch voor bent in het product is verwerkt.

Voordelen allergie dieet / antiallergeen dieet

Door het volgen van een allergie dieet of antiallergeen dieet kun je allergische reacties voorkomen. Een allergische reactie op voedsel kan variëren van lichte misselijkheid of een tintelend gevoel in je mond tot jeuk, uitslag en hevige ademnood. In het ergste geval kan een allergie-aanval zelfs een hartstilstand tot gevolg hebben. Mocht je zeer allergisch zijn voor een bepaalde stof, dan is het dus uitermate belangrijk om een allergiedieet zeer nauwkeurig op te volgen.

Allergie & antiallergeen diëten – Aanvullende hulpmiddelen

Naast het volgen van een antiallergeen dieet zijn er ook diverse medicijnen verkrijgbaar ter bestrijding van voedselallergie. Deze medicijnen kunnen de klachten onderdrukken en verlichting bieden wanneer je toch per ongeluk iets hebt gegeten waar je allergisch voor bent. Je huisarts kan je meer vertellen over deze allergiemedicijnen. Bij een acute allergische reactie dien je overigens direct naar de eerste hulp te gaan.

Hieronder vind je een overzicht van alle allergie diëten ofwel antiallergeen diëten uit de Gezondr diëtenlijst:

Glutenvrij dieet
Koemelkvrij dieet

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.