Vezelrijke diëten

Een vezelrijk dieet bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezels zitten in planten, en dan met name in de celwanden van plantencellen (cellen van bomen, planten, grassen, granen, noten, zaden, pitten, kiemen, e.a.). Vezels kunnen dus enkel uit plantaardige voeding worden verkregen. Een vezelrijk dieet is dan ook rijk aan plantaardige voeding en daarmee rijk aan vitamines, mineralen en spoorelementen.

Harde vezels & zachte vezels

Harde vezels worden ook wel niet-fermenteerbare vezels of onoplosbare vezels genoemd. Harde vezels zijn niet in water oplosbaar en komen vooral voor in granen (o.a. brood, ontbijtgranen, havermout en fruitschillen). Harde vezels kunnen niet of nauwelijks door het menselijk lichaam worden afgebroken. Harde vezels prikkelen echter wel de darmen en nemen bovendien enorm veel water in zich op.

Zachte vezels worden ook wel fermenteerbare vezels of oplosbare vezels genoemd. Zachte vezels zijn wel in water oplosbaar en komen vooral voor in groenten en in vruchtvlees van fruit. Zachte vezels kunnen deels of volledig door het menselijk lichaam worden afgebroken. Bij de afbraak van zachte vezels komen stoffen vrij die de maag-darmwerking ten goede komen.

Vezels & afvallen

Zachte vezels vertragen de beweging van voedsel door de maag; harde vezels nemen veel water in zich op. Vezels voorkomen zodoende honger. Omdat het lichaam veel energie steekt in de verwerking van vezels, worden ook de stofwisseling en vetverbranding gestimuleerd. Om deze redenen zijn vezels zeer populair onder mensen die willen afvallen en/of vermageren. Doordat vezels tevens de darmen gezond houden, worden ze ook veel gegeten binnen medische diëten die darmziekten en darmafwijkingen tegengaan.

Hieronder vind je een overzicht van alle vezelrijke diëten uit de Gezondr diëtenlijst:

Darm dieet
Diverticulose dieet

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.