Honing wordt door veel mensen als een gezonde en natuurlijke zoetstof gezien. Helaas gaat dit in veel gevallen niet op…

Wat is honing?

In de vrije natuur wordt honing door bijen gemaakt van stuifmeel, nectar en honingdauw. Honingbijen verzamelen nectar van bloemen, planten en bomen, vermengen deze met lichaamseigen enzymen en laten de nectar in raten rijpen tot honing. De exacte samenstelling van honing is logischerwijs afhankelijk van de nectarbronnen die bijen aanwenden en daarmee van de planten- & bloemensoorten in de directe omgeving van de korf of kast…

1. Honing = suiker

Honing zoals die in winkels te vinden is, bestaat voor ongeveer 80% uit kristalsuiker oftewel sucrose (fructose + glucose). Deze simpele suiker veroorzaakt schommelingen in je bloedsuikerspiegel en insulineniveau, en zodoende veroorzaakt het hongerpieken, verhoogde vetopslag en drang naar méér suiker.

Naast suiker bevat honing +/- 17% water en 3% micronutriënten, waaronder essentiële vitamines, mineralen, spoorelementen en enzymen. Vooral honingenzymen (invertase, diastase, katalase & glucoseoxidase) zijn bevorderend voor de gezondheid. Helaas wordt honing steeds vaker gepasteuriseerd om de textuur te optimaliseren, en dit gaat ten koste van het enzymgehalte. (bron)

2. Honing & suikerwater

De meeste (goedkopere) honing komt van massaproductie. Imkers halen alle honing uit de korf en de bijen moeten het met suikerwater stellen. Bijen die geen honing eten, staan echter op een te eenzijdig dieet om optimaal enzymen te kunnen produceren. Goede honing komt dus van bijen die zelf ook honing eten; in dat geval haalt de imker slechts een deel van de honing uit de kast.

3. Bestrijdingsmiddelen in honing

Er zijn bijenfarms die (illegale) middelen inzetten om hun bijenvolk te beschermen tegen o.a. de varroa-mijt. Zodoende kunnen er ongewenste schadelijke reststoffen in honing terechtkomen, waaronder pesticiden, antibiotica en virusremmers… En dit kan erg schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

4. Kunsthoning

Aan goedkope honing worden ook nog weleens goedkope vulstoffen en “verbetermiddelen” toegevoegd. Hierbij valt te denken aan kleur-, geur- en smaakstoffen. Bovendien wordt importhoning soms vermengd met suikerwater om de productiekosten te drukken. Er is zelfs kunsthoning die volledig uit een combinatie van water en gearomatiseerde invertsuiker bestaat.

Conclusie

Honing is grotendeels suiker en dus niet bepaald gezond. Eet je toch graag honing, neem dan bij voorkeur biologische bloemenhoning of honingdauwhoning. In deze natuurlijke honingsoorten zijn nog steeds erg suikerrijk, maar ze leveren in ieder geval (essentiële) micronutriënten zoals vitamines, co-vitamines, macromineralen, spoorelementen, fytochemicaliën, enzymen en co-enzymen waar je lichaam iets aan heeft!

Ben jij gek op honing? Deel hieronder jouw positieve of negatieve kijk op honing!

51 Reacties

  1. Dag, in dec. 2019 kreeg ik in een kerstpakket biologische bloemen crème honing, was wat verkouden en dacht het is misschien goed om bij mijn ontbijt een broodje met die honing te nemen (wordt altijd gezegd: verzachtend voor de keel), 3/4 uur later heftige pijn in mijn slokdarm/maag. Dacht: wat is er a/d hand, realiseerde dat ik een broodje honing had gegeten en dat ik daar dus een negatieve pijnlijke reactie van had gekregen, besloot deze honing niet meer te gebruiken en heb deze honing aan mijn vriendin gegeven, die daar wel tegen kan. Vandaag 25 mrt 2020, heb ik mij toch weer een keer laten verleiden door vanmorgen een broodje met fijne lindehoning in crèmeachtige structuur te nemen bij het ontbijt, exact dezelfde reactie als in dec. vorig jaar terwijl ik van vroeger altijd biologische lindehoning van De Traay in huis had en toen geen negatieve/pijnlijke reactie had. Het doet erg zeer, net of slokdarm en maag in brand staat, of je een soort bijtend zuur heb ingenomen, waar mijn organen niet tegen kunnen. Ik heb wel door een helico bacter pylori 13 jaar geleden een gaatje in mijn 12 vingerige darm gehad, door deze bacterie was mijn beschermings slijm tegen zuren van gal e.d. verdwenen en had mijn 12 vingerige darm beschadigd. Ik moet sindsdien erg letten op kaneel, kerrie, nootmuskaat, bruisende koolzuurhoudende dranken en pepermunt, daar reageert mijn lichaam heftig (pijn) op. Op het etiket van de pot lindehoning van Darbo (sinds 1879) uit Tirol/Oostenrijk, staat vermeld dat de honing gemengde EU honing is en een beetje mintachtig smaakt. Mint is eigenlijk toch ook pepermunt?, zou ik daarvan last hebben of kan ik beter helemaal geen honing meer gebruiken?

  2. Franz Schwaiger Reageer

    Hallo, Is er eigenlijk een lijst wat de beste honing en wat de slechtste honing is? En waar kan ik met en klacht naar toe van een Langnese honing die een heel nare smaak heeft? En hoe kan het dat als er plastic in zit die honing toch gewoon te koop is?

  3. Beste Paul, Je verhaal rammelt wel een beetje en lijkt me letterlijk vertaald uit het… Engels? Je moet absoluut verschil maken tussen honing uit de supermarkt (buitenlandse honing) en Nederlandse honing. Je kunt jouw verhaal niet ophangen aan Nederlandse honing. Eerst wat algemene opmerkingen. Honing bevat minimaal voor 80% uit suikers anders mag het geen honing genoemd worden. De suikers die in honing zitten zijn vooral glucose en fructose. Dit zijn enkelvoudige suikers. Kristalsuiker of tewel bietsuiker is een meervoudige suiker en daar vindt je maar in een heel klein percentage van terug in honing. Het is dus een ander stofje. Honing wordt trouwens al lang niet meer uit korven gehaald maar uit kasten. Het is onmogelijk om alle honing uit een kast te halen er blijft dus altijd honing over voor de bijen. Omdat dit echter niet genoeg is om de winter door te komen wordt het aangevuld met kristalsuiker. Maar er zijn ook Nederlandse imkers die hun volken alleen op honing overwinteren. Natuurlijk vindt je alle in de natuur voorkomende verontreinigingen ook terug in de honing. Maar echter niet alleen in de honing maar dan ook in alle andere voedingsmiddelen die geproduceerd worden op dezelfde plaats. Zoals ik al eerder aangaf is er een groot verschil tussen Nederlandse honing en (buitenlandse) supermarkt honing. De Nederlandse imker zal zijn honing namelijk niet verhitten. De supermarkt honing wordt verhit tot 70 graden om de eventuele aanwezige gistcellen te doden. In Nederlandse honing zul je ook geen antibiotica en virusremmers aan treffen omdat deze in Nederland verboden zijn om te gebruiken in de imkerij. Pesticiden kunnen helaas wel in de honing voorkomen omdat ze ook in de vrije natuur voorkomen. Maar die zul je dan ook in het kropje sla of de wortel aantreffen. Honing vervalsing gebeurd op zeer grote schaal. Wie hier meer over wil weten moet eens der serie “Rotten” kijken en dan aflevering 1 die heet “Honey and lawyers”. De wereld cocumpte aan honing is in de laatste jaren verachtvoudigd. de honingproductie echter maar verdubbeld maar de prijs van honing is gedaald. Dit kan natuurlijk niet. De Nederlandse honing wordt geproduceerd door veelal hobby imkers die dit doen uit pure liefhebberij. Er is geen winstbejag en daarom zal 99% van de Nederlandse honing van prima kwaliteit zijn. Dit verhaal gaat dus vooral op

    • Huh, wat rammelt er dan precies aan mijn verhaal?! Ik leg toch JUIST uit dat het overgrote deel van alle honing die door Nederlanders wordt gegeten importhoning betreft. Dat sommige mensen hun honing bij een hobby-imker kopen, is prachtig, maar doet daar niets aan af… Een bijenkast wordt overigens ook wel kloskorf of gewoon (met de hand hand vervaardigde) bijenkorf genoemd; het gaat er in deze context om dat er honingraten in zitten.

    • Even iets anders: is het mogelijk een hoge bloeddruk van honing te krijgen? Ongeveer 10 jaar geleden nam ik iedere dag 1 lepel honing in mijn thee . Na een paar weken ging mijn bloeddruk enorm omhoog, ik ben gestopt met de honing en bloeddruk was weer in orde. Nooit meer aan gedacht en nu 4 weken geleden heb ik bij de imker hier in het dorp (Spanje) een pot Super Bomba gekocht. Bevat: honingpollen koninginnengelei en proppolis. moet vreselijk gezond zijn. Iedere dag een halve theelepel. 2 dagen geleden ’s avonds naar het ziekenhuis met een bloeddruk van 235 – 115. na medicatie bloeddruk weer goed. Bloed en urine onderzoek, ik ben helemaal gezond. Het enige wat ik kan bedenken is toch de honing. Herkent iemand dit?

    • Suiker uit honing is niet slecht is een natuurproduct. Haal het bij iemand die het zelf maakt. Gewone suiker is slecht.

    • In feite zijn suikerriet en suikerbieten toch ook natuurproducten?

  4. Paul, aan het schrijven en de logica vertrouw ik jouw opinie. Omdat ik nogal wat honing door de kwark deed zocht ik info of ik er wel goed aan deed. Ik zie ook dat het geen zin heeft honing in thee of hete melk te doen behalve voor de smaak. Ik kocht Melvita maar zie ook dat het buiten Europa, zoals Azië, komt. Ik ga hier in Soest wel naar een imker zoeken en bescheiden af en toe wat nemen. Het is triest als je gaat Googelen en ziet wat er geschreven wordt over honinggebruik. Loodrecht tegenover elkaar. Dank voor de info!

  5. Echte HONING van de imker is wel gezond. Het helpt oa tegen hooikoorts en luchtwegproblemen. Het moet echter wel rauwe, koud geslingerde honing van de imker zijn! Je kan deze honing kopen bij de imker bij jou in het dorp of online honing bestellen op…

    • Nogmaals: élk voedingsmiddel kent voordelen en nadelen, heeft goede en slechte eigenschappen, zo ook honing. Enkele (potentiële) voordelen maken een product echter nog niet per se gezond. Op gezondheidsindexen (indexatiesystemen c.q. beoordelingssystemen c.q. classificatiesystemen voor gezonde en ongezonde voeding) zoals ONQI en GI/GL scoort consumptiehoning in zijn algemeenheid simpelweg niet goed. Overigens worden op Gezond’r.nl geen links naar commerciële webshops gepubliceerd. Zie desgewenst kopje 6 van de gebruikersvoorwaarden.

  6. Wat een slecht onzinverhaal Paul. Het rammelt aan alle kanten, maar beweert wel claims over gezondheid. Juist ZO maak je de mensheid en de wereld ongezond.

    • Kun je misschien iets specifieker worden in je commentaar? Dit is namelijk wel een héle gemakzuchtige manier van bekritiseren… Wat is slecht? Wat is onzin? Wat rammelt? Welke claims? Hoe ongezond maken?

    • Ongelooflijk hoe de negatieve kanten van honing belicht worden terwijl er juist zoveel meer over te vertellen is. Door dit soort bangmakerij blijf ik als imker steeds maar weer uitleggen dat dit (gelukkig) uitzonderingen zijn en dat de meeste honing echt wel totaal iets anders is dan “normale” suiker. De basiselementen (fructose/glucose) mogen dan hetzelfde zijn. Maar de structuur is totaal verschillend doordat de bijen enzymen en zuren toevoegen en mede daardoor blijven de suikers opneembaar omdat glucose en fructose geschijden worden , zijn en blijven. Net zoals in de nectar zelf. Er wordt inderdaad een suikeroplossing gegeven, maar dat is vooral net voor het inwinteren. Deze suiker komt dus niet in de honing terecht. Zelfs (als (ook ik) te veel bij heb gevoerd) gooien de bijen de rest van de suiker in het voorjaar uit de kast of korf om ruimte te maken voor nectar waar ze voor het nieuwe broed samen met stuifmeel voedsel kunnen maken. Daarna komt er pas weer enige honingvoorraad waar wij als imker slechts een klein gedeelte (hun overschot) uit mogen halen. Een bijenvolk haalt makkelijk 150 a 200 kg. waar na hun eigen voorziening en voorraad nog ca. 15 kg. per jaar overblijft om te kunnen gebruiken zonder het volk te kort te doen. Uiteraard gaat dit over de normale gang van zaken, maar er blijven natuurlijk altijd uitzonderingen op de markt. Helaas laat de etikettering het afweten om de juiste herkomst te herleiden. Wat zegt nu “honing uit de EU en buiten de EU” ? Er zijn landen waar ik liever ook geen honing van zou kopen. Helaas hebben wij als bijenhouders uit West-Europa te weinig honing om iedereen te kunnen leveren en te garanderen dat dit om een zuiver product gaat en daarom zal er toch altijd behoefte aan importhoning blijven. Er zijn gelukkig meer voordelen te vertellen over honing ten opzichte van kristalsuiker. Uiteraard is het logisch dat er mensen zijn met lichamelijke problemen welke alle vormen van suikers zo veel mogelijk moeten vermijden, maar de overgrote meerderheid is juist gebaat bij dit mooie natuurproduct.

    • Waarom is het ongelooflijk dat iemand feitelijkheden uiteenzet? Je zegt “Er zijn gelukkig meer voordelen te vertellen over honing ten opzichte van kristalsuiker”… Maar welke dan? Het staat je vrij om ze hier stuk voor stuk op te sommen. Je zegt “Daardoor blijven de suikers opneembaar omdat glucose en fructose gescheiden worden”… Wat is volgens jou het voordeel van de scheiding van fructose en glucose en de verhoogde suikeropneembaarheid? Wat zijn de (veronderstelde) gezondheidsvoordelen hiervan voor het menselijk lichaam? Je zegt “De overgrote meerderheid is juist gebaat bij dit mooie natuurproduct”… Maar om welke redenen zijn mensen dan gebaat bij honing? Wat zijn de exacte baten? Overigens lees ik in essentie nagenoeg uitsluitend bekrachtigingen van het verhaal hierboven terug in je bericht… Tot slot blijf ik het herhalen: ik ben géén tegenstander van natuurhoning en ben me terdege bewust van de antibacteriële, anti-inflammatoire, anti-oxidatieve en apoptotische eigenschappen van kwalitatief hoogwaardige honing. Ik ben echter geen fan van het massaproduct. Ik parafraseer bovenstaand artikel: “Eet je graag honing, neem dan bij voorkeur biologische bloemenhoning of honingdauwhoning. Deze natuurlijke honingsoorten leveren in ieder geval (essentiële) micronutriënten –zoals vitamines, co-vitamines, macromineralen, spoorelementen, fytochemicaliën, enzymen en co-enzymen– waar je lichaam iets aan heeft!”

    • Geen diarree meer dankzij honing, Annie (72) is Tilburgs ziekenhuis dankbaar: ‘Ik kan alles weer’. Dit verhaal kan je googlen en deze dame is heel heel blij met de honing want na 1 jaar dikke ellende kan zij weer genieten van alles.

    • @Martha: Heb je het artikel waarnaar je verwijst ook daadwerkelijk gelezen? Hierin komt een arts aan het woord die de darmen van een vrouw tweemaal heeft gespoeld met een verdunning van eerst 5% en vervolgens 15% ‘Manuka Honing’. Manuka Honing is afkomstig van de Nieuw-Zeelandse manukastruik: een struikachtige boom (of boomachtige struik) die ook wel bekendstaat als ‘Tea Tree-boom’ en waarvan eveneens theeboomolie oftewel ’tea tree-olie’ wordt gewonnen. Ik parafraseer de arts in kwestie: “Ik wist uit eigen microbiologisch onderzoek al dat manukahoning deze specifieke bacterie doodt. Na zeven of acht jaar wachten, zag ik nu een patiënt die in aanmerking kwam voor behandeling met deze honing.” (bron) Natuurlijk héél erg fijn voor deze mevrouw, maar totaal ongerelateerd aan de westerse honingconsumptie die in bovenstaand artikel wordt beschreven. Want naar mijn mening heeft een unieke experimentele Manuka-Honing-klysma niets te maken met de consumptie van honing.

    • Paul ik heb het artikel helemaal gelezen vandaar de plaatsing. Natuur geeft meer om te genezen dan medicijnen. Ieder kan het zijne erin geloven. Ik ga de Manuka honing MGO 550 gebruiken voor parasieten, maagzuur en aambeien. Ik zal jouw vertellen of het heeft geholpen gr

    • Dat de natuur veel te bieden heeft, kan ik alleen maar beamen: 10 redenen om natuurvoeding als medicijn te gebruiken. Dat doet echter niks af aan de concrete voordelen en nadelen van honing. En ook niet aan het wezenlijke verschil tussen de orale en anale toepassing ervan. Ik doe mijn best om iedereen van argumentatieve onderbouwing te voorzien en krijg zelden een doelgerichte inhoudelijke reactie terug; veelal slechts vage veralgemeende kritieken.

  7. Helaas legt u niet uit waarom honing ongezond is. Het door u aan gehaalde verweer is op vrijwel niets gebaseerd en lihkt enkel op stemming makkerij. Er zijn zeer veel levens middelen die men frequenter gebruikt dan honing die echter van bedenkelijker aard zijn.

    • Huh, heb je bovenstaand artikel niet gelezen? Ik citeer:

      • “Honing zoals die in winkels te vinden is, bestaat voor ongeveer 80% uit kristalsuiker oftewel sucrose (fructose + glucose). Deze simpele suiker veroorzaakt schommelingen in je bloedsuikerspiegel en insulineniveau, en zodoende veroorzaakt het hongerpieken, verhoogde vetopslag en drang naar méér suiker.”
      • “Imkers halen alle honing uit de korf en de bijen moeten het met suikerwater stellen. Bijen die geen honing eten, staan echter op een te eenzijdig dieet om optimaal enzymen te kunnen produceren. Goede honing komt dus van bijen die zelf ook honing eten; in dat geval haalt de imker slechts een deel van de honing uit de kast.”
      • “Er zijn bijenfarms die (illegale) middelen inzetten om hun bijenvolk te beschermen tegen o.a. de varroa-mijt. Zodoende kunnen er ongewenste schadelijke reststoffen in honing terechtkomen, waaronder pesticiden, antibiotica en virusremmers… En dit kan erg schadelijk zijn voor de volksgezondheid.”
      • “Helaas wordt honing steeds vaker gepasteuriseerd om de textuur te optimaliseren, en dit gaat ten koste van het enzymgehalte.”
      • “Aan goedkope honing worden ook nog weleens goedkope vulstoffen en “verbetermiddelen” toegevoegd. Hierbij valt te denken aan kleur-, geur- en smaakstoffen. Bovendien wordt importhoning soms vermengd met suikerwater om de productiekosten te drukken. Er is zelfs kunsthoning die volledig uit een combinatie van water en gearomatiseerde invertsuiker bestaat.”
      • “Honing is grotendeels suiker en dus niet bepaald gezond. Eet je toch graag honing, neem dan bij voorkeur biologische bloemenhoning of honingdauwhoning. In deze natuurlijke honingsoorten zijn nog steeds erg suikerrijk, maar ze leveren in ieder geval (essentiële) micronutriënten –zoals vitamines, co-vitamines, macromineralen, spoorelementen, fytochemicaliën, enzymen en co-enzymen– waar je lichaam iets aan heeft!”

      Hoezo geen uitleg waarom honing ongezond is (of veeleer ongezond KAN zijn)? Onderbouwing te over…

    • 80 % kristalsuiker = honing!!! Imkers halen alle honing uit de raten. Ken erg veel imkers heelveel maar ben er zelf geen. Maar alle honing uit de raten en bijen op suikerwater rantsoen zetten. Geen van de imkers die ik ken dowt dat. Het is bekend dat dat honing de suikerspiegel beinvloed. Dat doet bier gebak en spaghetti ook. Voordeel van honing het wordt vrijwel direct in hetlichaam opgenomen. Ben jij ondersuikert is het misschien wel het levens reddende middel Dus Paul verdiep je eerst goed in de materie voor dat je iets uitkraamt wat b#lls%!t is. Ik geef toe dat de waren authoriteit een grote vinger in de pap heeft, die het de goed willende imker met allerlei regeltjes het leven zuur maakt. Ken daar genoeg voorbeelden van.

    • De imkers die jij kent, zijn in dat geval niet de massaproductie-imkers (degenen die aan supermarkten leveren) waarover ik het in bovenstaand artikel heb. En dat bier en gebak OOK niet gezond zijn, is toch geen argument om suikerwaterhoning WEL gezond te noemen?! Dat de suiker in honing snel door het lichaam wordt verwerkt, maakt het JUIST een dikmaker… En ‘ondersuikerd zijn’ is echt het absurdste wat ik ooit heb gelezen… Hoe dan ook verdiep ik mij al een jaartje of 12 fulltime in diëtetiek, dus misschien dat je jezelf beter moet inlezen? Zie ook de volgende artikels:

    • Vraag is een diabeet wat het betekent om onder of oveesuikert te zijn.

    • Ja, daag! Over het algemeen wordt het diabetespatiënten juist ontraden om snelle koolhydraten te eten… En hoeveel klinische diabetici ken jij die met een pot honing over straat lopen om een potentiële ‘hypo’ (hypoglykemie) op te vangen? Daar zijn natuurlijk veel efficiëntere producten voor te bedenken, waaronder dextrosetabletten / druivensuikertabletten of glucosepoeder. Op deze manier kun je echt ALLES recht praten en rechtvaardigen.

    • Ik werk al 35 jaar als zorg verlener. Hoeveel mensen ik in deze tijd heb verzorgt weet ik niet. en ja je hebt gelijk wanneer ik iemand aan tref die ondersuikerd is heeft baat bij iets dat gemakkelijk mee te nemen is. Al zal ik echt niet de betroffene volledig uitkleden om opzoek te gaan naar een pakje dextrose. Feit is dat honing echt niet ongezond is. de door jouw genoemde producten zullen binnen enkele jaren een naams verandering ondergaan omdat het geen echte honing is. Dit is een verordering die onlangs door de europese unie is genomen.

    • Je aanvankelijke kritiek was gebrek aan argumentatie. Je gaat echter totaal niet op mijn oude en nieuwe argumenten in, dus ik stop met deze zinloze discussie (die inmiddels niets meer met de essentie van honing te maken heeft). Feit blijft dat iets dat voor een selectief groepje diabetici in een zeer specifieke toestand nuttig kan zijn niet per definitie heilzaam is voor mensen an sich. Hetgeen je beschrijft, is bovendien niet uniek voor honing, maar gaat op voor suiker in zijn algemeenheid (iets waar wij westerlingen nagenoeg letterlijk mee worden doodgegooid).

  8. Vraag; is Manuka honing uit Nieuw Zeeland voor ongeveer 80 Euro dan onzin? Alvast bedankt. M.v.g. Marjolet

    • De prijs voor Manuka-honing loopt uiteen van 18,50 euro tot 65 euro per pot van 250 gram, dus ik denk in ieder geval dat je er niet zomaar 80 euro voor moet willen neertellen. En of Manuka-honing onzin is? Dat ligt er maar net aan wat je van deze honingsoort verwacht… Als je hoopt dat hij lekker is, dan zit het wel snor. Als je hoopt dat ‘ie kanker geneest, dan kom je naar mijn mening bedrogen uit… Al met al blijkt uit enkele onderzoeken dat wonden en blaren sneller zouden kunnen genezen door er Manuka-honing op te smeren. Of ‘gewone’ honing net zo goed, beter of slechter werkt, durf ik niet te zeggen… Maar de vele wonderbaarlijke krachten die door sommigen aan Manuka-honing worden toegeschreven, zijn volgens mij fabels. (bron)

    • Het verhaal van Paul. Todat de huidige geneeskunde zijn intrede deed was men volledig aangewezen op de natuurheelkunde. Hierin had ook honing een belangrijke functie. Wanneer honing op een wond gesmeerd werd verandere je de ph-waarde van de wond. Had je een natuurlijke geneeskrachtige pleister Een natuurlijke antibiotica. Tegenwoordig kun je bij de apotheek een zalf kopen voor wond genezing op basis van honing.

    • Marjolet vraagt of de prijs van 80 euro voor een pot honing gerechtvaardigd is. Als jij 80 euro over hebt voor een natuurlijke pleister, dan is dat natuurlijk prima, maar een ouderwetse jodiumpleister werkt evengoed antibacterieel. Iets wat de pH-waarde van een wond verandert, is overigens nog geen antibioticum. En de veronderstelde antibacteriële werking van Manuka-honing wordt ontleend aan de olie van de Manuka-boom oftewel ‘Tea Tree-boom”, de boom waarvan ook theeboomolie oftewel tea tree-olie afkomstig is. Hoe dan ook: dat men vroeger ECHTE honing (rijk aan glucoseoxidase) op wonden smeerde, maakt de hedendaagse suikerwaterhoning nog geen gezond consumptieproduct…

  9. Wij hebben 300 bijenvolken, en produceren jaarlijks 10 ton Nederlandse honing. Ik kan dus wel iets zeggen over de gezondheid van honing. Dat honing veel suikers bevat is zeker waar. Maar het betreft wel ongeraffineerde suikers. Daarnaast bevat het enzymen en mineralen die bijen er aan toevoegen. Er werd gesteld dat honing niet verhit mag worden: dat klopt, maar tot 40 graden celcius breken deze belangrijke bouwstenen niet af. Maar evenals veel andere producten geldt ‘overdaad schaad’ ook voor rauwe honing!

  10. Jammer dat we vaak nepproducten kopen in de supermarkt, maar ja… Dat niet alles is wat het lijkt te zijn, is weer eens een domper: nephoning (suikerdrab), fruitsap (suikersap)… Tja?

  11. Wat een onzinverhaal: de onder 2, 3 en 4 genoemde troep mag onder de naam “honing” in Nederland helemaal niet verkocht worden. Informeer maar eens bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

    • Ik denk dat je doelt op het ‘Warenwetbesluit honing’ (bron)… Dat de substantie als beschreven onder nummer 4 niet onder de noemer ‘honing’ mag worden verkocht in Nederland klopt, daarom staat er ook ‘kunsthoning’ en wordt er gesproken over ‘importhoning’; ik heb in verscheidene landen honing gekocht en gegeten die qua smaak en textuur niets van honing weghad. Bij nummer 3 staat niet voor niets ‘illegale’ tussen haakjes, dus dat het niet altijd mág klopt inderdaad; dat het niet gebeurt, is echter een ander verhaal. Sowieso is binnen de EU het gebruik van antibiotica in bijenkorven verboden; in de rest van Europa echter niet. Hoe dan ook heb ik al tig keer gelezen dat bij steekproeven blijkt dat zowel Europese als niet-Europese (met name Chinese) exporteurs van honing de EU-norm overschrijden v.w.b. pesticiden in honing. (bron) En wat nummer 2 betreft: wat denk je dat bijen ’s winters eten? (bron + bron) In de VS bestaat slechts 25% van de honing daadwerkelijk uit honingcomponenten; de binnen de EU geproduceerde honing is wetmatig gezien samengesteld uit 100% door bijen geproduceerde substantie, maar de voedingsbronnen van de bijen zijn echt niet altijd even natuurlijk als wordt verondersteld. Vooral niet als het gaat om geïmporteerde honing uit Azië die door veel supermarktketens wordt verkocht (zowel huismerken als B-merken als A-merken). Als je zeker wilt zijn van goede kwaliteit honing, koop hem dan direct bij de imker. En achterhaal in geval van supermarkthoning altijd de afkomst via het etiket. Je mag het eens of oneens zijn met bovenstaand stuk, maar onzin is het zeker niet.

  12. Voor het nar bed gaan een heet kopje melk met honing erin, je slaapt heerlijk! Honing is gezond hoor.

  13. Ik ben het eens met Paul. Mensen draaien het vaak om. Het is niet zo dat we duur betalen voor goede voeding, dit zijn de normale prijzen. Alleen, door al het fabrieksvoedsel dat wij massaal eten en daardoor ook gewend zijn aan deze prijzen, denken wij dat dat normaal is. Wij vinden het normaal dat wij vrij weinig aan voedsel betalen en vrij veel overhouden voor luxe artikelen. Niets mis mee maar dat doen we zelf. Je kan keuzes maken wat je voeding betreft. Je houdt hierdoor minder geld over per maand. Maar ik vind dat niet erg als je bedenkt dat je goeie voeding binnen krijgt en goed op je lijf en milieu past.

    • Klopt helemaal! Vroeger was men de hele dag in de weer om het gezin van eten te voorzien en een schamel voorraadje voor de winter aan te leggen. Tegenwoordig willen we alles eten wat ons hartje begeert en daarnaast ook nog eens in grote huizen wonen, in dure auto’s rijden en meermaals per jaar op vakantie. Gezonde voeding is niet per se te duur; in veruit de meeste huishoudens heeft gezond eten simpelweg geen prioriteit meer boven luxeproducten en wil men er niets voor hoeven te laten (staan). De verhoudingen zijn gewoon helemaal zoek… In armere landen gaat nog altijd 40 tot bijna 100% van het inkomen op aan voedsel. In Nederland is dit zo’n 15%.

  14. Dit is echt kort door de bocht. Heel wat imkers doen hun best om zo natuurlijk mogelijk te imkeren. Wij zijn aan heel strenge wetten en controles onderworpen. Je kan niet eens menigmaal als imker eenzelfde bijenvolk behandelen met wat jullie hier vertellen, je zou gewoon je bijenvolk uitmoorden. IK durf met een gerust geweten zeggen dat er heel wat imkers in ons verbond op een zo natuur mogelijke manier te werk gaan, bij de eerst volgende controle van het voedselagentschap zou anders gewoon je hele honing in beslag worden genomen en vernietigd worden. Dat risico gaat geen enkele natuurimker aan. Ik laat zelfs de laatste honingzolder helemaal aan de bijen voor de winter te doorkomen zodat ik geen suikerwater hoef te geven. wanneer loopt het nu fout? Juist ja , vanaf wanneer er de industrie er zich mee gaat moeien en de honing gaat verwerken. Maar scheer ons( imkers) aub niet mee over dezelfde kam als de industrie honing; die kwaliteiten van honing liggen zeer ver uit elkaar. en een pot bij de imker kost 6 euro en dan is daar zeker geen grote winst mee opgebouwd. Ik heb daarnaast natuurgeneeskunde gestudeerd en heb met mijn honing al zeer veel mensen geholpen met hun winterkwaaltjes. Dus als jullie informatie geven geef hem dan juist weer en niet van hier en daar horen zeggen of gelezen, of bekijk dan eerst eens de klinische studies ervan. Let wel: ik heb het hier over natuurhoning recht van bij de imker.

    • @ Greet: Ik snap je kritiek niet. Het punt van de tekst is volgens mij juist dat er veel kwaliteitsverschil in honing is en dat je dus niet alle honing (en dus ook niet alle imkers) over een kam moet scheren.

    • Misschien komt de moraal van het verhaal niet helemaal uit de verf, maar mijn naamgenoot slaat de spijker op z’n kop v.w.b. kwaliteitsverschil. Veruit de meeste honing die je in supermarkten terugvindt is niet afkomstig van kleinschalige imkers, maar van grote eenzijdige boomgaarden waar selectieve (een of enkele) vruchten worden geteeld en erg veel gewasbeschermingsmiddelen (met name fungiciden) worden gebruikt. De documentaire ‘More Than Honey’ vind ikzelf een hele informatieve, overtuigende, maar ook onthutsende documentaire over bijen.

  15. Tja, nog ff en we kunnen niets meer eten…. Waarom worden dingen niet gewoon gemaakt zoals het hoort?? Dus honing zonder allerlei zooi erin en van bijen die ook honing eten… Maar ja, op zoek naar biologisch dan maar, t moet weer extra kosten…. :-( Of is rietsuiker beter door mijn pap en mijn thee?

    • Jedidja, Dat is nou juist het punt: veel producten -waaronder honing- zijn belachelijk goedkoop omdat ze op zo’n goedkope, grootschalige, onnatuurlijke, bio-industrie-achtige manier worden verkregen. Als je een imker op natuurlijke wijze een pot honing laat vullen, dan wordt zijn uurloon hoger, evenals zijn onkosten, waardoor de prijs van een pot honing omhoog schiet. Bovendien is zo’n kleinschalige bijenhouder niet interessant voor grote supermarktketens, waardoor een biologische imker nooit kan concurreren tegen Aldi of AH Euroshopper. Om die reden vind je “echte” honing alleen maar bij relatief dure natuurwinkels en reformzaken. Of bij de imker zelf.

  16. IK VRAAG MIJ AF HOE HET DAN MET DE MANUKA HONEY ZIT, DIE KOOP IK BIJ DE TUINEN EN IS OOK ERG DUUR, IS DAT DAN OOK NIET GEZOND?

    • Manukahoning is afkomstig van de Manukaboom (Leptospermum scoparium). Deze staat ook wel bekend als ‘Manuka struik’ of ‘Tea Tree’. De honing die ontstaat wanneer honingbijen de nectar van de Tea Tree-bloemen verzamelen, heeft een karakteristieke smaak en is bovendien donkerder en voedzamer dan klaverhoning, evenals een antibacteriële en schimmeldodende werking. Let wel: ook onder de Manukahoning bestaat enorm veel kwaliteitsverschil! De beste Manukahoning komt van bijenkorven die middenin de ongerepte natuur staan met een overvloed aan Manuka’s. Hetzelfde geldt overigens voor alle andere honingsoorten… het gaat erom dat bijen de beschikking hebben over een kwalitatief hoogstaand aanbond aan stuifmeel. En dat moet in de directe omgeving van de korf aanwezig zijn.

    • Honing is een levend product, mits het bij een natuurlijk werkende imker is verkregen is het nooit blootgesteld aan enige vorm van hitte. Als honing warmer wordt gemaakt dan onze lichaamtemperatuur van 37°C, dan worden alle nuttige enzymen gedood. Als men dus voor hun welzijn honing toevoegt aan warme thee of melk welke warmer is dan 37°C, heeft dit geen enkel toegevoegde waarde. Men kan net zo goed kristal suiker erin doen. Honing van een imker mag nooit in iets warmers gedaan worden dan 37°C. Ik hoop dat dit nuttig is voor lezers.

    • Er wordt niet aan facetransplantatie gedaan in Nederland geen enkele mdl voert het uit of zijn op hun plaats te vinden, bel maar rond welke ziekenhuis in Nederland het wordt uitgevoerd, ze waren aan het onderzoeken en de onderzoek etc. is stopgezet tot op heden. De manuka honing is inderdaad kan goed werken omdat het zuurstof gehalte hoog is waterstof, rauwe honing is de beste wat je kan krijgen en er bestaan vele van ook zoals de manuka honing en worden goed door de imkers vervaardigd.

    • Bedoel je gezichtstransplantatie of toch fecestransplantatie? :P Boeiende materie, maar nóg minder gerelateerd aan honingconsumptie dan honingklysma’s. Dus graag on topic-reacties, dank u. :)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.