Let op: honing is doorgaans niet gezond

Food · Door Ilse

honing-niet-gezond

Honing wordt door veel mensen als een gezonde en natuurlijke zoetstof gezien. Helaas gaat dit in veel gevallen niet op…

Wat is honing?

In de vrije natuur wordt honing door bijen gemaakt van stuifmeel, nectar en honingdauw. Honingbijen verzamelen nectar van bloemen, planten en bomen, vermengen deze met lichaamseigen enzymen en laten de nectar in raten rijpen tot honing. De exacte samenstelling van honing is logischerwijs afhankelijk van de nectarbronnen die bijen aanwenden en daarmee van de planten- & bloemensoorten in de directe omgeving van de korf of kast…

1. Honing = suiker

Honing zoals die in winkels te vinden is, bestaat voor ongeveer 80% uit kristalsuiker oftewel sucrose (fructose + glucose). Deze simpele suiker veroorzaakt schommelingen in je bloedsuikerspiegel en insulineniveau, en zodoende veroorzaakt het hongerpieken, verhoogde vetopslag en drang naar méér suiker.

Naast suiker bevat honing +/- 17% water en 3% micronutriënten, waaronder essentiële vitamines, mineralen, spoorelementen en enzymen. Vooral honingenzymen (invertase, diastase, katalase & glucoseoxidase) zijn bevorderend voor de gezondheid. Helaas wordt honing steeds vaker gepasteuriseerd om de textuur te optimaliseren, en dit gaat ten koste van het enzymgehalte. (bron)

2. Honing & suikerwater

De meeste (goedkopere) honing komt van massaproductie. Imkers halen alle honing uit de korf en de bijen moeten het met suikerwater stellen. Bijen die geen honing eten, staan echter op een te eenzijdig dieet om optimaal enzymen te kunnen produceren. Goede honing komt dus van bijen die zelf ook honing eten; in dat geval haalt de imker slechts een deel van de honing uit de kast.

3. Bestrijdingsmiddelen in honing

Er zijn bijenfarms die (illegale) middelen inzetten om hun bijenvolk te beschermen tegen o.a. de varroa-mijt. Zodoende kunnen er ongewenste schadelijke reststoffen in honing terechtkomen, waaronder pesticiden, antibiotica en virusremmers… En dit kan erg schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

4. Kunsthoning

Aan goedkope honing worden ook nog weleens goedkope vulstoffen en “verbetermiddelen” toegevoegd. Hierbij valt te denken aan kleur-, geur- en smaakstoffen. Bovendien wordt importhoning soms vermengd met suikerwater om de productiekosten te drukken. Er is zelfs kunsthoning die volledig uit een combinatie van water en gearomatiseerde invertsuiker bestaat.

Conclusie

Honing is grotendeels suiker en dus niet bepaald gezond. Eet je toch graag honing, neem dan bij voorkeur biologische bloemenhoning of honingdauwhoning. In deze natuurlijke honingsoorten zijn nog steeds erg suikerrijk, maar ze leveren in ieder geval (essentiële) micronutriënten zoals vitamines, co-vitamines, macromineralen, spoorelementen, fytochemicaliën, enzymen en co-enzymen waar je lichaam iets aan heeft!

Ben jij gek op honing? Deel hieronder jouw positieve of negatieve kijk op honing!