Tintelende handen en/of vingers is een veelvoorkomend verschijnsel dat in veel gevallen niet direct kan worden gekoppeld aan een duidelijke oorzaak. Tintelende handen en/of vingers doen doorgaans geen pijn, maar kunnen desalniettemin behoorlijk irritant aanvoelen.

Veel mensen maken zich bovendien zorgen over de oorzaak indien ze regelmatig een tinteling in hun hand, vinger of vingertop voelen. In dit artikel lees je alles over deze tintelingen en de mogelijke oorzaken en oplossingen bij tintelende handen of vingers…

Wat is een tintelende hand, vinger of vingertop?

Een tintelende hand, vinger of vingertop komt vaak voor doordat je hand ‘slaapt’. Dit komt doordat de bloedcirculatie naar je hand wordt belemmerd. Een belemmerde bloedtoevoer kan worden veroorzaakt door een verkeerde houding of bijvoorbeeld doordat je per ongeluk op je hand bent gaan liggen of zitten. In dit artikel bespreken we echter tintelende handen en/of vingers waarbij geen direct aanwijsbare oorzaak is…

Hoe voelen tintelingen in je handen en/of vingers?

Een tintelende hand voelt vaak ongeveer hetzelfde als wanneer je hand slaapt en net weer “wakker wordt”. Je hand of vinger voelt tintelend aan en het is alsof er een soort van “sterretjes” ontploffen in je hand. Het gevoel wordt soms ook omgeschreven als branderig en prikkend.

Ook een doffe, gedeeltelijke gevoelloosheid is een symptoom dat vaak samengaat met tintelingen in handen & vingers. Het is dan lastig om iets beet te pakken en je voelt het soms niet of nauwelijks als je in je hand prikt of op je vinger bijt. De tintelingen of tintelende sensatie verdwijnt doorgaans vrij snel, maar kan ook langere tijd aanhouden. De symptomen van tintelende handen en vingers zijn dus als volgt:

 • Sterretjes
 • Prikkelingen in je vingers
 • Tintelende sensatie
 • Dof gevoel
 • Slapend gevoel
 • Gevoelloosheid (verdoofd gevoel)
 • Branderig gevoel, zonder echte pijn

Op welke specifieke plekken doen tintelingen zich het vaakst voor?

Mensen die last hebben van een tintelende hand ervaren de tinteling doorgaans op steeds weer op ongeveer dezelfde plek. Het kan overigens ook zo zijn dat je op meerdere plaatsen in je lichaam last hebt van tintelingen. Zo komen tintelingen vaak voor op de volgende plekken:

 • Duim & pink
 • Handpalm (de plek die op je computermuis rust)
 • Vingertoppen (vooral van de wijsvinger & middelvinger)
 • Tenen

Oorzaak tintelende handen, vingers & vingertoppen

De oorzaak van tintelende handen, vingers en/of vingertoppen is doorgaans niet eenvoudig te achterhalen. Er zijn namelijk vele mogelijkheden oorzaken, waaronder:

 • Botbreuken
 • Overbelasting van bepaalde spieren
 • Beschadigde, afgeknelde & aangetaste zenuwen
 • Carpaletunnelsyndroom (CTS)
 • Syndroom van Renaud
 • Winterhanden en/of wintervoeten
 • (Tijdelijke) slechte bloedcirculatie
 • Hart– & vaatziekten
 • Tekort aan vitamine B12 (komt vaak voor bij vegetariërs)
 • Overschot aan vitamine B6 (bij gebruik van B-supplementen)
 • Overmatige alcoholconsumptie (alcoholisme)
 • Bepaalde medicijnen
 • Epilepsie
 • RSI-klachten (muisarm e.a.)

Let op: Gestadig gebruik van hoog-gedoseerde supplementen met vitamine B6 (pyridoxine), waaronder B-complex, kunnen zenuwaandoeningen en zenuwpijn (acute sensorische neuropathie) veroorzaken in onder andere de armen, handen en vingers. Dit kan onder meer gepaard gaan met tintelingen.

De oorzaak van je tintelingen achterhalen & uitsluiten

Het komt vaak voor dat de oorzaak van tintelingen in de handen en/of voeten vrij onschuldig is. Aan de hand van bovenstaande lijst van veelvoorkomende oorzaken kun je wellicht al achterhalen waarom jij soms last hebt van tintelingen in handen, voeten of vingers. Je kunt in ieder geval alvast een aantal mogelijke oorzaken van tintelende handen en vingers uitsluiten, bijvoorbeeld als je geen alcohol drinkt en supplementen met vit. B12 slikt.

Bekijk bijvoorbeeld de bijsluiter van de medicatie die je slikt eens goed door. En  let erop dat je voldoende pauzes neemt als je beeldschermwerk doet. Mocht je echter geen directe oorzaak zien voor jouw tintelingen in handen of vingers, of mocht je overmatig last hebben van de tintelingen, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Tintelende handen en/of vingers kunnen namelijk ook te maken hebben met een ernstigere onderliggende oorzaak.

Houd een dagboekje bij om de tintelingen in je handen te evalueren

Om de oorzaak van de tintelingen in je handen, vingers of voeten te achterhalen, is het belangrijk om de tintelingen te evalueren. Houd een klein dagboek bij en schrijf daarin het volgende op indien je last hebt van tintelende handen, vingers en/of voeten:

 • Tijdstip & dag waarop je de tintelingen ervaart – bijvoorbeeld maandagavond 3 september om 19:00 uur
 • Duur van de tintelingen – bijvoorbeeld 10 seconde, 1 minuut of een half uur
 • Exacte plaats(en) van de tintelingen – bijvoorbeeld vingertop, duim, pink of handpalm
 • Je lichamelijke en geestelijke gesteldheid op het moment dat de tinteling plaatsvond – bijvoorbeeld ‘ik was heel boos’ of ‘ik was heel moe’

Neem dit verslag mee naar de huisarts; zodoende kan hij of zij zeer gericht met je klachten aan de slag. De kans dat er een oplossing voor de tintelingen in je hand, voet, vingers of tenen wordt gevonden is in dat geval veel groter!

Oplossing tintelende handen & vingers

De oplossing van tintelende handen en vingers is – logischerwijs – geheel afhankelijk van de oorzaak. Een evaluatie van de momenten waarop je last hebt van de tintelingen kan een goede stap zijn in de richting van het vinden van een oplossing tegen tintelende handen of vingers. Houd er rekening mee dat tintelende handen en/of vingers een symptoom van iets is, en dus doorgaans geen opzichzelfstaande ziekte. De oplossing van tintelende handen en vingers kan dan ook doorgaans gevonden worden in het verhelpen van de achterliggende oorzaak.

Heb jij last van tintelende handen, vingers, vingertoppen of voeten en heb jij al een oorzaak en/of oplossing gevonden? Laat het a.u.b. hieronder weten!

492 Reacties

 1. Ik heb vorige week woensdag met een schroefmachine weggeschoten en in mijn vinger gezeten. Dit met bloeden en wonde tot gevolg. Sindsdien tintelt topje van mijn wijsvinger en is minder gevoelig. Raden jullie aan om de huisarts te contacteren of wacht ik nog even totdat wonde volledig is genezen?

  • chelsea van roozendaal

   Ik wou gaan zwemmen in mijn jacuzzi maar toen ik het water met mijn rechter hand aanraakte begon het vingertopje van mijn wijsvinger en middelvinger te tintelen daarna stak ik m’n hand in het water en begon heel mijn hand te trillen weet iemand wat dit is ik heb het nognooit eerder meegemaakt

 2. Beste, Ik heb sinds korte tijd vooral ’s nachts last van tintelende handen. Als ik dan van zijligging naar rugligging draai wordt het meestal wel weer minder. Heb ik wellicht een zenuw beklemming in m’n schouders of nek. De tintelende handen is zowel links als rechts. Bij voorbaat dank voor de reacties.

 3. Ik heb last van tintelende handen en vingers als ik achter de laptop zit. Er zit een soort van elektrisch veld omheen. Op het moment dat ik ervan wegloop is de tinteling ook binnen enkele minuten weg! Iemand ervaringen mee?

  • Ik denk dat ik die sensatie ken. Ik ervaar hetzelfde (althans, iets soortgelijks) met een Apple MacBook Air. Dit fenomeen van statische elektriciteit ontstaat door de aluminium omhuizing / behuizing van de laptop, want aluminium geleidt elektriciteit als een tierelier. Het probleem is bij mij uitsluitend aanwezig als ik de laptop via de gelijkspanningsadapter aansluit op netstroom via een ongeaarde stekkerdoos. Loopt de laptop op diens accu, dan is er niets aan de hand. Dit heeft ermee te maken dat spanning –die normaliter via aardepinnen wordt afgevoerd– terug het stopcontact in wordt geleid. Een geaard stopcontact gebruiken, voorkomt elektrische spanning op goed-geleidende laptopbehuizing. Soms helpt het trouwens om de stekker van je laptop 180 graden te draaien ten opzichte van het stopcontact. Sterkte ermee!

 4. Hallo, ik ben 13 en sinds ik een zware kast verplaatste had ik pijn aan mijn pols als ik erop drukte. Deze pijn ging na een maand weg maar nu heb ik soms irritante zachte tintelingen in mijn hand zowel dag en nacht, kan iemand helpen?

 5. Ik woon op Bonaire. Enkele maanden (oktober 2017) geleden begonnen bij mij tintelingen in mijn hand. Dit gebeurde wanneer ik me vooroverboog. Ben daar mee naar een waarnemend huisarts gegaan en deze heeft mij naar de neuroloog gestuurd. Deze bagatelliseerde mijn ervaringen en deed het af met: “voor mij zit een fitte, energieke man van 61, als de problemen toenemen zie ik hem graag terug”. Gezien mijn al eerder geconstateerde artrose in de onderrug en nek nam ik hier geen genoegen mee en ben naar mijn eigen huisarts gegaan. Deze heeft mij meteen naar de overkant (ziekenhuis) gestuurd om foto’s van mijn nek te laten maken. Vervolgens een nieuwe afspraak gemaakt met een andere neuroloog. Helaas kwam het niet meer tot die afspraak. Op donderdag 8 maart kreeg ik een vermoedelijke CVA en belandde dankzij mijn vrouw binnen 5 minuten in het ziekenhuis. Mijn verblijf duurde 5 dagen en ik ging vervolgens fanatiek revalideren. Spraak was goed volgens logopediste. De fysio constateerde problemen met het evenwicht, fijne en grove motoriek en lopen. Na 5 dagen ontslagen uit het ziekenhuis en begonnen met fysio. Ik ging als een speer. Lopen ging top, spraak 95%, evenwichtsverbetering en prima toename van kracht in de linkerhand. Twee weken geleden (eind maart 2018) begon ik last van tintelingen te krijgen. Dit ging over in gevoelloosheid in de hand (het is alsof je hand ontwaakt uit een slaap) doof gevoel. ook de grote teen begon enkele dagen geleden gevoelloos te worden. Bij het buigen van mijn voorhoofd ervaar ik nu ook stroom door mijn been. Afgelopen week is er op Aruba een MRI gemaakt van nek en hersenen. Helaas was de MRI maar voor de helft op het schijfje gebrand. In ieder geval was er volgens de neuroloog sprake van een ischemische CVA. Een mini-bloeding, zo omschreef hij. De MRI van de nek gaf geen nekhernia aan, maar wel artrose in L4-L5-S1. Niet genoeg voor een operatie. Ik ben docent CKV en maak ook zelf kunst. Ik schilder, teken en ets rechtshandig, maar mijn linkerhand is onontbeerlijk. De symptomen zijn dus ontstaan 3 weken na de CVA, gedurende mijn revalidatietijd. De neuroloog zei dat ik mezelf wellicht teveel belast heb met oefeningen aan de linkerhand. Ik heb daarop aangegeven dat het wellicht ook aan de medicijnen kan liggen. Ik had sowieso voor mijn bloeddruk perindopril en amlodipine. Na de CVA zijn daar voorlopig clopidogrel, atorvastatine, pantoprazol en acetylsalicylzuur. In de bijsluiter van clopidogrel staat dat 1 op de 100 mensen last kunnen krijgen van gevoel van tintelingen, jeuk (heb ik ook) en verdoving. Hij acht dat niet waarschijnlijk en geeft aan nog even door te gaan met deze medicijnen, omdat ik deze week nog naar de cardioloog moet en nog een slokdarmonderzoek moet ondergaan. IK zie de neuroloog volgende week weer. Ik ben / was een sportende, gezond etende, niet rokende, 70 kilo (176m) en gedreven persoon. Ik accepteerde mijn artrose, maar het lijkt of alles nu tegelijk komt. Bij voorbaat dank voor uw reactie. Groet A3 Bonaire.

  • Beste A3, Aangezien ik geen arts ben, kan en mag ik je niet adviseren in je medicamenteuze behandeling. Voor meer algemene informatie kun je eventueel deze artikels raadplegen, evenals de vele reacties eronder:

   Waardoor fenomenen als tintelingen, gevoelsdoofheid, jeuk en stroomschokjes precies worden veroorzaakt, is moeilijk te zeggen. Het gevolg van oefeningen lijkt me onwaarschijnlijk. Verlate restverschijnselen van de CVA of bijwerkingen van medicatie lijkt me waarschijnlijker, maar nogmaals: ik ben geen arts… Héél veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Ik heb ook last van tintelingen in m’n hand en arm en m’n been rechter meer heb ’t ook links gehad maar door naalden van m’9n rug-expert is’- t vermindert .. maar nu ’s nachts nog veel wakker van ’t tintelen verschrikkelijk is het .. ook ik heb een tijd pantoprazol en acetylsalicylzuur geslikt 7 jaren lang na dat ik vanwege spraak gebrek lichaamsuitval alles wat te maken had met een TIA naar het ziekenhuis gebracht met een ambulance bij m’n eigen dokter vandaan maar er werd geen bloedprop gevonden in het ziekenhuis maar ze wouden niks uitsluiten naar twee weken onderzoek kwam er wel een bloedstolziekte naar buiten factor 5 leiden heterichichoot heb 7 jaar bloedverdunners geslikt .. nu er van af omdat er een nieuwe dokter beweerde naar een miskraam dat ik wel van die medicijnen af kon dat ie niet snapte dat de dokter en ziekenhuis mij die medicijnen had gegeven ben er nu inmiddels 4 jaar vanaf maar heb nu ook veel last van tintelingen hoor zonder die medicijnen heb ’t als klein meisje ook eens gehad toen ik nog thuis woonde bij m’n ouders .. later niet meer ma nu al jaren terug word er gek van ’s nachts telkens om de 2 uren wakker naar beneden aspirines slikken bij de vleet .. dacht zelfs aan een allergie van lakens en dekens wat vroeger ook de schoolarts eens beweerde dat ik dat zou hebben maar nooit laten testen .. ik dacht reageer even op dit bericht .. groeten uit Friesland

  • Ik begrijp dat je heterozygoot drager bent van de factor 5-mutatie oftewel factor V-Leiden. Dit is betreft een afwijkende vorm van één der bloedstollingseiwitten. In theorie kán deze afwijking inderdaad ten grondslag liggen aan zenuwtintelingen. Desalniettemin vraag ik me af of men je vitamine B12 en vitamine B6 al eens grondig onder de loep heeft genomen…

 6. @Esther1205 Ik heb hetzelfde, hoe lang duurde het voordat jouw huisarts / arts een spuit in je pols gaf? M.v.g. C de Bruijn

 7. Hi, Enkele maanden geleden begon ik tintelingen in mijn beide handen te voelen. Maar nu voel ik ook pijn in mijn beide armen tot aan mijn schouders. En in mijn ellebogen voel ik ook de pijn. Ik heb nog nooit eerder dit gehad. Dus tintelingen én pijn vanaf mijn vingertoppen tot aan mijn schouders. Wat wilt dit betekenen?

  • Esther1205

   Ik heb hetzelfde gehad. Pijn in mijn schouder zat / zit aan de voorkant. Ik bleek carpaal tunnelsyndroom te hebben, dat een uitwerking had in zowel mijn vinger, ellebogen en schouders. Misschien heb je ook zoiets. In ieder geval de moeite van het uitzoeken waard. De huisarts heeft mij doorverwezen voor onderzoek, waarna ze mij een spuit in de pols hebben gegeven om de zenuw daar te versmallen zodat hij meer ruimte had en de druk verdween. Symptomen werden daarna veel minder. Succes!

  • Sinds een week heb ik een tintelende duimtop veroorzaakt door het knippen met een klein schaartje. Ik hoopte dat het vanzelf zou wegtrekkenmaar helaas. Het gedeelte tussen de duim en linkerwijsvinger is ook pijnlijk bij aanraking. Een pees of zenuw die beschadigd is misschien? Heeft iemand een oplossing?

 8. heb zins een 3 tal weken regelmatig tintelingen in men handen dag en nacht wordt er zelfs wakker van als ik slaap en vermits ik handen arbeid doe is dit nogal lastig zou ik hier verder mee moeten gaan of nog even afwachten?

  • Hallo, ik werd 3 dagen geleden wakker met een dov gevoel in de vingertop van mij linker wijsvinger. Ik dacht hij slaapt dus het verdwijnt wel. Het werd wel ietsje minder maar nog steeds last van… nooit eerder gehad! Ik heb diabetes dus ben bang dat de zenuwschade daarvan komt.. ik hoop dat het ook iets anders kan zijn.. kan iemand me helpen?

 9. Ruim 2 maanden geleden ben ik geopereerd aan cervicale stenose. Nu heb ik sindsdien tintelingen aan mijn beide handen. Is dit normaal, of is hier ook iets aan te doen?

  • Het lijkt me raadzaam om in dit geval contact op te nemen met de afdeling van het ziekenhuis waar je behandeld bent… Of met je huisarts… Zij kunnen je als geen ander vertellen of tintelingen in de handen onderdeel kunnen uitmaken van het genezingsproces / herstelproces of dat er wellicht toch meer aan de hand is.

  • Dank Paul voor je reactie. Heb contact gehad met de neuroloog en ga binnenkort weer in de MRI. Vriendelijke groet, Johanna

 10. Goeiemorgen, Ik heb sedert enkele dagen last van tintelende vingers en handen. Die kwamen heel plotseling en zijn nog niet weggegaan. Enkele dagen geleden ook wat knellingen in mijn nek gehad. Zou dit met elkaar te maken kunnen hebben? Misschien een zenuw die geblokkeerd zit? Ik drink ook graag een glas..nu maak ik me zorgen.

 11. Hallo Paul. Ik heb zowel aan mijn linkerhand als aan mijn rechterhand tintelingen. Deze heb ik zowel overdag als ’s nachts. Als ik mijn arm waar ik de tintelingen heb strek dan gaat het langzaam weg. Het minste wat ik mijn arm buig gaat het tintelen en een dood gevoel in mijn vingertoppen. Ik ben al ruim 40 jaar bloeddonor kan dit ook komen van het prikken van die naalden in mijn arm?

  • Ja, tintelingen kunnen in theorie het gevolg zijn van zenuwschade of aderschade. Als men een ader verkeerd aanprikt of per ongeluk een zenuw aanprikt, kán een aderontsteking of zenuwontsteking optreden, al dan niet met tintelingen tot gevolg. Of hier in jouw individuele situatie daadwerkelijk sprake van is, is aan de hand van je verhaal moeilijk te zeggen. Los hiervan kan het stelselmatig doneren van bloed leiden tot tekorten aan bepaalde nutriënten. Hiermee wil ik bloeddonoren vóóral niet ontmoedigen bloed te doneren –want bloeddonatie is een uiterst belangwekkend en prijzenswaardig fenomeen– maar als je met regelmaat bloed doneert, verlies je daarmee ook vitamines, mineralen, sporenelementen en andere factoren die in je bloed aanwezig zijn. Denk maar eens aan ijzer en vitamine B12. En tekorten hieraan kunnen eveneens leiden tot zenuwtintelingen… Dus misschien loont het zich om eens je ijzerstatus en vitamine B12-status te laten controleren…

 12. Hallo Paul, Ik zou graag iets meer willen weten omtrent het bericht van Eysbergen van 21 november 2017 waarbij hij goed advies geeft over masseren van de elleboog met resultaat omtrent tintelingen en gevoelloze vingers (pink en ringvinger) maar kan niet reageren op het bericht…

  • Eysbergens berichtje was een reactie op het bericht van ‘Meisje 17 jaar’. Als Eysbergen zich heeft ingeschreven voor reacties op zijn reactie, dan zal hij een melding ontvangen als jij eveneens reageert op datzelfde bericht…

  • Beste, Ik heb enkele dagen geleden een fietsongeval gehad. Sindsdien heb ik pijnlijke tintelende handen en vingers. Op de onderzoeken ziet men geen echte schade (breuken of knellingen) tenzij heel klein beetje irritatie aan het ruggenmerg in de nek van de slag. Dokter zegt dat zij niets meer kunnen doen en dat ik oefeningen moet doen. Heb jij een idee welke oefeningen? Hartelijk dank voor uw hulp. M.v.g. Jean

  • Nee, ik weet nier precies op welke oefeningen men doelt. Persoonlijk zou ik dit navragen bij de arts die de betreffende oefeningen aanbeval. Mocht diegene niet specifieker of concreter worden dan “oefeningen doen”, dan zou ik aandringen op doorverwijzing naar een fysiotherapeut of oefentherapeut.

 13. Beste, Ik zit vanaf 3/1/2018 in de plaaster met een gebroken pink. 3 vingers zitten bij elkaar, wijsvinger apart en duim apart. Nu heb ik enkele dagen een ‘voos’ gevoel in de top van mijn duim. Het gevoel dat die slaapt en minder gevoelig…

  • Ga naar je huisarts! Mogelijkerwijs wordt een zenuw afgekneld…

 14. Eysbergen, hoe weet ik dat ik de zenuw bij mijn elleboog te pakken heb? Ik word gek van de pijn. Loop bij de fysio maar ik zie geen verbetering…

  • Vroeger noemde ik dat ’t telefoonbotje. Het is n gevoelige zenuw in de elleboog. Zachtjes masseren met je linkerhand en het gaat echt over! Ik heb zelf al 4 maanden last van tintelingen in m’n rechterhand! Gister heb ik hier gelezen dat je met deze ‘truc’ jezelf kunt genezen… Vannacht nergens last van gehad!

 15. Hallo ik heb het zelfde probleem tintelende vingers echt niet leuk meer. Eerst had ik het in de morgen tegen half 4 tot dat ik aan het werk ging. Nu de hele dag door en minder kracht in me hand. Waar zit dat zenuwtje ergens? Kunt u dat duidelijk aangeven? Gr. Gert

 16. Piet, Ik heb regelmatig last van tintelingen in mijn beide handen, in de middelste vingers, alleen in de nacht, ik word daar soms wakker van. Dan ga ik liggen zwaaien met mijn armen (dat maakt geen geluid, voor mijn echtgenote) en mijn handen wrijven. Ook ga ik soms uit bed, loop naar het toilet bijv. en dan gaat het ook over. Is mijn slaap houding dan niet goed? op linker of rechterzijde? Het is heel irritant en vervelend.

  • Beste Piet, jouw beschrijving lijkt heel erg op die van mij. Ik kan mijn tintelende vingers (zeer strak en pijnlijk) ook midden in de nacht krijgen en er wakker van worden. Nu is het zo dat ik de klacht pas heb gekregen toen in een nieuwe baan kreeg. Ik ben schuurder geworden en maak zolang ik aan het werk ben, steeds en veel dezelfde beweging met mijn handen / armen. Het is mij zo dat ik daardoor erg vermoeid ben en deze vermoeidheid gaat langzaam over. Hopelijk gaat de pijnlijke prikkeling over als ik dat werk wat langer doe en mijn spieren daaraan gewend raken. Misschien heb je hier iets aan.

  • Nog vergeten: knijp flink in het tintelende gedeelte zodat de bloedsomloop ter plekke weer in beweging komt. Doe dit in elke tintelende vinger en je zult merken dat het vrij snel weer weggaat. je kunt dan gewoon doorslapen zonder te hoeven opstaan.

 17. Meisje 17 jaar Reageer

  Hallo, ik heb een jaar geleden anorexia nervosa gehad en sinds toen heb ik last van een lage bloeddruk, en tintelende voeten (als ik mijn benen omhoog leg) en handen (meestal de pink en ringvinger en hand aan de pink kant wanneer ik wakker wordt) ik heb bij de dokter bloed laten prikken en ik heb geen tekorten. Nu vroeg ik mij vanaf waar het vandaan zou kunnen komen?

  • Meisje 21 jaar

   Hoi, Meisje 17 jaar. Ik heb dit ook precies hetzelfde. Ik dacht zelf dat het aan een tekort van B12 kwam, maar als jij hier ook nog last van hebt?

  • Meisje 17 jaar

   Een tekort aan b12 is het bij mij dus niet (komt ook niet vaak voor) dus ik ben nogal bang dat mijn hart zwakker is geworden ???? binnenkort toch ff naar de dokter.

  • Hallo. Als je geen gekke dingen hebt gedaan met je arm en geen echt aanwijsbare oorzaak kunt aangeven dan zit het probleem in je elleboog. Waarschijnlijk wordt je er helemaal gek van. Dat klopt ik had precies hetzelfde en daarom wil ik je helpen. Ik kan je iets leren zodat het tintelen in 2 minuten stopt. Ik ben er nu al meer dan 5 jaar vanaf. Ik heb zelf 7 artsen er naar laten kijken waarbij de laatste mij wilde opereren. Dit was een neurochirurg. Toen ik mijn verhaal vertelde stond ze heel verbaasd te kijken en had er nog nooit van gehoord. Ze gaf mij nog een maand bedenktijd, maar toen was het dus allang over. Het is wel zo dat de gevoeligheid in je hand pink en de helft van je ringvinger geleidelijk aan weer normaal worden, maar je tintelingen zijn weg. Nu de oplossing: Zoek met de middelvinger van je andere hand het hele dunne zenuwtje in het topje van je elleboog en ga dit heel zachtjes masseren. Als je het goed doet moet je binnen 1 a 2 minuten al voelen dat er iets gebeurt namelijk het tintelen wordt minder of is al gemaal weg. Als dit verhaal je aanspreekt en lukt het je niet om de zenuw te vinden, reageer dan want je moet wel een goed gevoel hebben in je vingertoppen. Ik kan je er nog veel meer over vertellen. Succes!

  • Eysbergen, ik ben heel benieuwd naar het vervolg van je verhaal. Bij mijn man zijn de zelfde symptomen en artsen zeggen dat ze niks meer kunnen doen en ook niet met operatie of medicatie. We zijn radeloos. Het is zo erg dat alles er onder lijd.

  • Anorexia Nervosa kan leiden tot een ernstig tekort aan vitaminen, waaronder vitamine B12 en B6, hetgeen tintelingen in de handen en vingers kan veroorzaken. Ook kan directe druk op zenuwen (door verlies van bovenliggend vetweefsel) tot schade aan de zenuwen leiden. Zie ook:

   En op de aangekaarte elleboogzenuw terug te komen: waarschijnlijk gaat het om de zenuw (‘nervus ulnaris’ oftewel elleboogzenuw) die –via een groef in het bot– achter het zogenaamde telefoonbotje (de ‘epicondylus medialis’) door loopt. Deze structuur is in feite géén op zichzelf staand botje, maar een uitstekende knobbel van het opperarmbeen. Zie desgewenst ook:

   Sterkte & groeten, Paul

  • Hallo Eysbergen, Ook ik ben erg benieuwd naar meer informatie omtrent het masseren van de elleboog want heb ook al een jaar last van steeds erger wordende tintelingen in pink en ringvinger welke redelijk gevoelloos zijn… Er is een EMG en echo van de elleboog gemaakt en de iets dikker geworden zenuw zit een beetje klem wat klachten geeft. Niets aan te doen zeggen ze… Opletten met erop steunen en niet te ver buigen…

 18. Ik ervaar al een ruime tijd tintelingen en een doof dood gevoel in 3 tenen van mijn rechter voet. Sinds een paar dagen is dit ook zo met mijn linker hand met pink ring en middelvinger. Vandaag tintelt ook mijn rechterhand op de zelfde plaatsen. Nu staat er in het lijstje ook dat het kan komen door medicijngebruik. Ik slik inmiddels al zo 3 maanden naproxen om een peesplaatontsteking van mijn voet weg te krijgen. Vind echter niets van dergelijke bijwerkingen terug in de bijsluiter. Is hier iets bij U wellicht bekend hier over?

 19. Ik heb 10 uur in een vliegtuig gezeten en heb vaak op mijn linkerhand geleund, ik werd ook meerdere keren wakker met een slappende hand. de dag erna begonnen mijn tintelingen in mijn linkerhand. Is dit gewoon tijdelijk, dus niks waar ik me zorgen over hoef te maken?

  • iemand wel eens aan de combinatie – tintelen op de rug van de polsen en de hand -en materiaal van tanden en kiezen gedacht? bij mij komt het door aanraking van het tandvlees met alle metalen specifiek in mijn geval grade 5 titanium wat behalve het ‘niet giftige’ titanium ook aluminium en vanadium bevat. alle metalen van goud tot aluminium gaven mij klachten ongeveer als carpool syndroom en tintelingen op pols en de rug van de (vooral) linkerhand ben hier al lang mee aan het sukkelen en ben eindelijk zover dat ik de link heb kunnen leggen naar de tandarts ;) vooral een goede tandtechnicus is in dit geval belangrijk en de oplossing is tot dusver alle metalen vervangen door plastic of zirconium (puur titanium CT -dus geen grade 5- met aluminium en vanadium – heeft het voordeel van de twijfel) let op ik praat hier alleen over mijn eigen ervaring waar ik na maandenlang zoeken mijn eigen gedachten over heb laten gaan ben benieuwd of er meer de link leggen… je kunt wel handen en zo gaan opereren en vitamines slikken, maat kijk eerst in je mond, die spullen zitten daar 24/7 met de eventuele galvanisatie… en dat kan een bron zijn voor rare aandoeningen zoals bij mij die tintelingen op linkerhand en polsen… hoe vreemd het ook klinkt!

 20. Ben op 25 juli geopereerd aan mijn linkerhand voor het ACTS, de dag erna begon mijn pink blauw te zien en heb ik daar geen gevoel meer in, wat kan dat zijn!

 21. Ik snap het niet. Jullie verhaal is duidelijk, nu vragen jullie bij het einde va het verhaal of mensen met een oplossing willen reageren? Nu reageert iedereen met alleen maar met klachten en geen oplossingen, terwijl als je goed leest wat er in het verhaal staat, weet je wat je moet doen, hou een dagboek bij en ga langs je huisarts. Na een tijdje zoeken of er een oplossing tussen staat ben ik gestopt met lezen, heel erg jammer is dat. Helaas moet ik dus verder zoeken en is dit balen als je vijf ziektes heb, daarop nog vijf verschillende soorten kanker heb gehad, dit soort kwaaltjes als tintelingen in de vingers er ook nog bijkomen en enorm lang moet wachten op elke afspraak en operatie, ik hoopte hieronder een tijdelijke oplossing te vinden en niks kan vinden. Erg jammer als mensen niet snappen waarvoor de reacties hieronder bedoeld zijn.

  • Er bestaat nu eenmaal geen universele oplossing voor tintelingen in handen en vingers. Dat komt omdat er heel veel potentiële oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan zulke tintelingen. De oplossing bestaat dan ook uit het achterhalen van de onderliggende oorzaak en het bestrijden c.q behandelen ervan. Dit gebeurt hoofdzakelijk door het uitsluiten van potentiële veroorzakers… Het uitsluiten van een vitamine B12-tekort… Het uitsluiten van een vitamine B6-tekort… Het uitsluiten van epilepsie en een aanverwante neurologische aandoeningen… Het uitsluiten van medicijn-geïnduceerde tintelingen… Het uitsluiten van circulatieproblemen… Het uitsluiten van RSI-problematiek… Het uitsluiten van diabetes… Het uitsluiten van MS… Veel mensen lezen het artikel niet en hopen dat iemand de oorzaak kan aanwijzen aan de hand van een beknopt verhaaltje. Maar zolang hier geen hele concrete en uitzonderlijke aanknopingspunten in staan, blijft het antwoord telkens hetzelfde. Wat dat betreft behoor je inderdaad tot de uitzonderingen die bovenstaand artikel WEL begrijpend hebben gelezen. :)

 22. Sinds paar weken wordt ik meerdere keren wakker van tintelingen in mijn pink en wijsvinger. Dat klein beetje doorstraalt naar mijn onderarm. Soms ook gewoon aan beide handen te gelijk (als ik bij voorbeeld op mijn linker zij lig).

  • Het kan ook dat er in de nekwervel een zenuw klem zit, heb namelijk dezelfde klachten. Fysiotherapie kan een oplossing zijn.

 23. Hallo… Sinds 3 dagen heb ik een tintelend branderig gevoel in mijn armen en gaat naar mijn handen en ook in mijn voeten… Vandaag voel ik het hardst… Zelfs als ik beweeg gaat dit niet weg… Tis vooral in rust da ik het het meest voel. Als ik bezig ben dan voel ik het ook maar dan minder… Ik ervaar dit de eerste keer en weet niet wat dit is… Ik maak me erg veel zorgen…

  • Enig idee hoe de tintelingen zijn ontstaan of wat de oorzaak zou kunnen zijn?

 24. Beste redactie, Sinds enkele weken tintelingen in voeten, doof gevoel, soms pijn met lopen, of ik op watten loop. Daarnaast ook pijn in mijn polsen (niet altijd). Ik ben zo bang, ik ben 51 jaar, het kan de overgang zijn, ik heb al bloed geprikt, a.s. vrijdag naar de huisarts. Ik ben echt er depressief van, met deze pijn kan ik niet (goed) lopen, neemt de kwaliteit van leven af… Geen zin hierin. Wat als het toch iets anders is? Maar begrijp toch wel uit forums dat het niet te genezen is, maar wat moet ik er dan aan doen om het draaglijk te maken… Ik ben echt wanhopig. Ben ZZP-er, als ik niet werk, dan komt er niets binnen. Voel enorme druk om te blijven werken, maar het leven is voor mij nu wel even zonder glans, zeker met de onzekerheid. Alle informatie op internet neemt een loopje met mij, ik kan niet meer normaal denken. Ik moest even mijn verhaal kwijt.

  • Het hele punt van bovenstaand artikel is dat zenuwtintelingen juist WEL te genezen zijn… Wat echter van cruciaal belang is, is het achterhalen van de onderliggende oorzaak! Laat allereerst een gebrek aan vitamine B12, een overschot aan vitamine B6, een ijzergebrek, een tekort aan schildklierhormonen en een vitamine D-tekort uitsluiten. Komt daar niks uit, vraag je huisarts dan om een doorverwijzing naar een neuroloog of reumatoloog om eventuele problemen t.a.v. houding, overbelasting, ontsteking, doorbloeding, mobiliteit, zenuwprikkeloverdracht en/of bloedcirculatie te laten uitsluiten. In heel veel gevallen wordt de onderliggende oorzaak van prikkelingen / tintelingen / doofheid achterhaald en met succes een behandeling in gang gezet. Aangezien deze klachten vooralsnog ‘slechts’ enkele weken aanhouden kan het zelfs best zo zijn dat ze vanzelf weer verdwijnen. Wat voor werk doe je trouwens? Iets waar herhaaldelijke / repetitieve bewegingen aan te pas komen?

  • Beste Paul, Ik zit achter de computer, veel stress met deadlines halen etc. Ook heb ik onlangs zwemmerseczeem gehad, las ergens dat dat een oorzaak kan zijn? Ben nu bezig om te werken tegen verzuring, dus geen koffie meer, maar thee (anti-verzuring thee). Een bad nemen met een Alka anti verzuringsbadzout? Misschien inlegzooltjes kopen… Pfff… ik wil alles wel aanpakken…

  • Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie die inderdaad een tintelend gevoel kan veroorzaken, maar eigenlijk alleen op de aangedane plekken. Dus niet over het hele lichaam… Persoonlijk zou ik allereerst eens kijken naar de ergonomiteit van je laptopsituatie. Dus je zithouding, stoel en positie van voeten, knieën, nek, schouders en armen. En ik blijf erbij: laat vooral ook een vitamine B12-tekort, een vitamine B6-overschot en een magnesiumtekort uitsluiten… Zie ook de tips in de volgende artikels:

  • Beste Paul, Nog even een aanvulling, ben van alles aan het zoeken, maar is Body Stress Release ook een optie? Of bijvoorbeeld Het Instituut voor Neuropathische Pijn in Soest? Groetjes, Janienca

  • Ja, in theorie kan Body Stress Release uitkomst bieden bij dit soort klachten. Hetzelfde geldt overigens voor bijna alle vormen van massage en (paramedische) oefentherapie. De vraag is en blijft echter of je klachten daadwerkelijk worden veroorzaakt door mentale of fysieke stress… En of het Instituut voor Neuropathische Pijn uitkomst kan bieden, ligt eraan of er daadwerkelijk sprake is van neuropathische (zenuw-gerelateerde) zenuwpijn en niet van een andersoortige pijnvorm… Zie ook:

   Dus ook in dat opzicht is medisch onderzoek de eerste stap om te zetten…

  • Nog even een aanvulling… Kan het zijn dat door suiker de tintelingen toenemen? Dus ook ijs bijvoorbeeld? Voor mijn gevoel is dat van invloed…

  • Wel als je te kampen hebt met diabetes oftewel suikerziekte. Tintelende lichaamsdelen (met name handen en voeten) kunnen voorkomen bij diabetes mellitus, zeker als diabetessymptomen reeds langere tijd aanwezig zijn. In dat geval kan het zenuwgestel namelijk schade ondervinden aan schommelende bloedsuikerniveaus, met name naarmate het glucoseniveau in het bloed te hoog oploopt.

 25. Ik heb steeds slapende of verdoofde handen en vingers, maar soms gaat het niet over, sinds kort een paar dagen achter elkaar dag en nacht last van, soms zo erg dat niks helpt. Wat moet ik doen?!

  • Naar de huisarts gaan om de oorzaken in bovenstaand artikel te laten uitsluiten…

 26. ik wil paul even corrigeren B12 kun je geen overschot van hebben is water oplosbaar en bij een mogelijk tekort vitamine pillen er voor gaan slikken is uit den boze want dat kam valse waardes in het bloed geven als er een opnamestoornis is , er zit wat in t bloed dus test mooi maar t lichaam kan er niks mee want het is geen werkbare vorm , b12 tekort kun je aan overlijden of blijvend invalide worden , ik heb dus een opnamestoornis en moet injecties krijgen , en de tintelingen en branden heb ik nog steeds evenals andere neurologische klachten door blijvende zenuwschade

  • Dan zou ik op mijn beurt jou graag corrigeren… Zoals je in talloze reacties hieronder kunt lezen, is een vitamine B12-tekort inderdaad waarschijnlijker dan een vitamine B12-overschot… Maar dat wil geenszins zeggen dat je geen overschot aan vitamine B12 kunt opbouwen. Integendeel, dit is een wijdverbreide misvatting! Vitamine B12 is –net als de andere B-vitamines– inderdaad wateroplosbaar, maar eveneens uitzonderlijk in dit rijtje van B-vitamines… Juist omdat er (net als van de vet-oplosbare vitamines) WEL een voorraad van wordt aangelegd in het menselijk lichaam (doorgaans voldoende voor 3 tot 10 jaar). Sterker nog: de ongegronde aanname dat je eventuele overschotten aan water-oplosbare vitamines ‘gewoon weer uit plast’ is exact de reden dat supplementenfabrikanten tot duizenden malen de ADH van vitamine C en allerlei B-vitaminen in hun supplementen proppen. En dit is weer de exacte reden dat steeds meer mensen te kampen krijgen met bijvoorbeeld vitamine B6-vergiftiging: intoxicatie door een vitamine die net als B12 wateroplosbaar is. En van B6 wordt normaliter dus niet eens een voorraadje aangelegd in organen… Met als gevolg dezelfde symptomen als bij een vitamine B12-tekort: neurologische klachten zoals brandende zenuwpijn, zenuwtintelingen, uitvalverschijnselen, permanente zenuwschade, et cetera. Overigens ben ik het met je eens voor wat betreft vitamine B12 suppleren: nooit op eigen houtje doen! ALTIJD eerst naar je huisarts om pernicieuze anemie te laten uitsluiten! Zie desgewenst ook de volgende artikels voor aanvullende informatie:

   Al met al is een vitamine B12-vergiftiging oftewel cobalaminevergiftiging vrij zeldzaam, maar komt deze wel degelijk voor; met name door toedoen van suppletie van hooggedoseerde vitamine B12-preparaten terwijl er helemaal geen sprake is van een daadwerkelijk vitamine B12-gebrek. Dus door toedoen van zelfmedicatie / zelfsuppletie…

 27. Ik ben wakker geworden gister met mij rechterarm en rechter duim wijsvinger en middelvinger helemaal verdoofd. Ook de bovenkant van de hand en onderkant van handpalm. Kan dit vanuit mijn nek komen?

 28. Hallo, ik heb sinds twee dagen een verdoofd gevoel in mijn rechter ringvinger (topje) aan de kant van middelvinger. Het voelt heel vervelend en heb geen idee waar dit vandaan komt?

 29. Hallo. Vanmorgen te horen gekregen dat ik artrose in m’n handen en polsen heb. Nu is het zo dat ik bijna alle ochtenden wakker word, en soms ’s nachts met een tintelende arm en vingers. Behoorlijk pijnlijk. Gelukkig na een poosje bewegen verdwijnt het weer. Het gaat bij mij met name om de pink en ringvinger. Soms de middelvinger. Kan het ook CTS zijn?

  • Ja, zolang CTS niet is uitgesloten als mogelijke oorzaak, behoort dit syndroom tot de mogelijke veroorzakers van tintelende handen en vingers…

 30. Hoi, Ik loop al een hele tijd met tintelingen in de arm tot in de vingertoppen, maar ook pijn in de schouder. Ik heb in opdracht van de orthopeed een echo laten maken v/d schouder, en vandaag gehoord dat het geïrriteerde pezen zijn, maar ik vraag mij af of die tintelingen daar ook bij horen?

  • Beste Klasien, Een pees betreft een pezige spieraanhechting die de verbinding vormt tussen een spier en een bot. Zodoende verbinden ze dus spieren met botten. Een geïrriteerde pees zou in dat opzicht niet de directe oorzaak moeten kunnen zijn van tintelende vingers. Wel kan een geïrriteerde schouderpees indirect te maken hebben met tintelingen in de vingers… In het (schouder)gebied waar de betreffende pees doorheen loopt, lopen immers ook zenuwbanen vanaf de hersenen via de ruggengraat naar de schouders en zodoende verder afgetakt naar beneden richting armen, handen en vingers. Dus mocht er sprake zijn van een zenuwbeknelling in het schoudergebied, dan kan dit in theorie tintelingen in de arm, hand en vingers veroorzaken… En in theorie kunnen bepaalde onderliggende oorzaken van een peesirritatie ook een zenuwirritatie tot gevolg hebben. Een schouderpeesirritatie kan zelfs tot zwelling leiden, waardoor een schouderzenuw in de verdrukking komt… Of er daadwerkelijk sprake is van een onderling verband is zo 1-2-3 niet vast te stellen of uit te sluiten, maar de mogelijkheid bestaat in ieder geval wel.

  • Hoi Paul, Bedankt voor de reactie! Ikzelf twijfel echt of dit met elkaar in verband staat, het tintelen is echt zeer irritant, ik kan niet met mijn arm ergens op leunen, als ik in bed lig tintelt het, en als ik mijn arm in rust leg ook. Wat ik ook vreemd vind, is dat onderaan mijn duim een kleine verdikking zit, waar ik erge jeuk aan heb, en ook op mijn wijsvinger. Maar goed, ik krijg nu nog een MRI-scan van mijn nek, dus maar weer afwachten…

 31. Slapeloze nachten 5 uur gaan slapen half 8 er uit is niet normaal. Beide handen slapen en tintelen, wijs vinger en middel vinger het ergst. Het voelt of de pijn tot op de botten door dringt.Neuroloog heeft testen gedaan en daar hoor ik de uitslag 9 mei van, maar tot die tijd loop ik met een bijna onhoudbare pijn rond.

 32. Beste paul, ik heb sinds 3 weken hele korte tintelingen in mijn vingers en voet. Diagnose cis/ms heb ik sinds augustus 2015 na eerste schub. Al die tijd geen lichamelijke klachten gehad. Ik sport veel 4 a 5 keer in de week. Werk nog 24 uur. Neem tevens vitamine d3 (3000ie) en b12 (3000ug) en magnesium 400 in vrij hoge dosis. Zou deze combinatie de tintel klachten van sport en vitamines deze klachten kunnen activeren? Ik probeer zo gezond mogelijk te leven om het ms verhaal onder controle te houden. Groet

  • Beste Jenny, MS (multiple sclerose) is een zenuwaandoening, waarbij aantasting van de myelineschede van zenuwvezels door immuun-afweercellen plaatsvindt. Héél veel MS-patiënten krijgen dan ook te kampen met zenuwtintelingen. De zenuwklachten bij MS lopen uiteen van tintelingen / prikkelingen tot een dof c.q. doof gevoel / dove plekken tot kriebels (‘gevoel alsof er mieren over de huid kruipen’) tot gevoelsstoornissen tot stroomstootjes tot allerhande zenuwpijnen. Bij veel MS-patiënten speelt het ’teken van Lhermitte’ een belangrijke rol; dit is een elektrische gewaarwording die langs de nek, langs de wervelkolom en in de ledematen gevoeld wordt. In theorie kan een tekort of overschot aan vitamine B12, een overschot aan vitamine B6, een tekort of overschot aan magnesium of een aanzienlijk overschot aan vitamine D3 een rol spelen, maar in jouw individuele situatie is het lastig om de MS-factor uit te sluiten. Mijn punt is dat bloedtests ten aanzien van vitamines en mineralen nooit kwaad kunnen, maar dat het me hoe dan ook raadzaam lijkt om verder te kijken dan dat… Sowieso ben ik GEEN arts, dus het lijkt me ZEER verstandig om dit probleem van tintelingen in vingers en voet met je neuroloog te bespreken! Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 33. Hoi ik word al weken ’s nachts wakker met slapende rechter hand en arm zo erg soms dat ik met me linkerhand de rechterarm optillen moet zo zwaar en gevoelloos ik dacht steeds zal verkeerd gelegen hebben in bed maar ik merk dat ik t nu. Ook steeds vaker overdag krijgt vooral in me vingers in rechterhand. Ik heb ook veel last van hartritmestoornissen ben daar al paar keer aan geholpen kan dit verband hebben met elkaar.

  • Slapende ledematen zijn vaak het gevolg van een verslechterde doorbloeding. Bijvoorbeeld afknelling van bloedvaten door –inderdaad– een foutieve zithouding of lighouding… Zie eventueel ook de volgende artikels:

   Als je zomaar ineens een slapende hand of slapende vingers ervaart (zonder dat je bijvoorbeeld bovenop je handen hebt gezeten), dan zou er een andere oorzaak ten grondslag kunnen liggen aan de verslechterde doorbloeding… Of zelfs iets dat niet direct / primair gerelateerd is aan je doorbloeding… Van CTS (carpale tunnelsyndroom) tot een hernia (nekhernia / rughernia) tot beschadiging van bloedvaten / aders tot diabetes mellitus tot een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) tot overmatige spierspanning (met spierverkrampingen / spierspasmen tot gevolg) tot zenuwbeknellingen tot een ernstig tekort aan vitamine B12 of overschot aan vitamine B6. Hartritmestoornissen zouden in theorie gerelateerd kunnen zijn, maar dit is aan de hand van je verhaal moeilijk te bepalen… Een schildklierprobleem kan in theorie zowel slapende handen als hartritmestoornissen verklaren. Hetzelfde geldt voor doorbloedingsstoornissen (t.a.v. hartkramp / angina pectoris en/of myocardischemie). Weet je van welke hartritmestoornis sprake is? En wat zeggen je artsen van de huidige situatie?

  • Eerst een ablatie aan sinusknoop Ivm hoog ritme en daarna een longvene ablatie ik sta op t punt om een vervroegde afspraak te gaan maken ik loop nooit zo snel naar de dokter maar t valt ook op dat ik de laaste tijd ook altijd koude handen heb.

 34. Verbeek patricia Reageer

  Ik neem magnesium plus D en mea tot al. Ik heb tintelingen dag en nacht. Zo een pijn dat ik het niet meer volhoud. Ga poetsen in een rusthuis. Aan wat zou het kunnen liggen werk of die vitaminen

  • Beste Patricia, Ik ben niet bekend met ‘Magnesium Plus D’, noch met ‘Mea Tot Al’. Kun je de precieze namen en exacte merken / producenten voluit spellen? In welke delen van het lichaam bevinden de tintelingen zich precies? In theorie kunnen tintelende lichaamsdelen zeker te maken hebben met repetitieve arbeidsverrichtingen (t.a.v. RSI e.a.), zowel als met een overschot of tekort aan bepaalde voedingsstoffen (t.a.v. vitamine B12, vitamine B6 e.a.)… Maar zonder aanvullende informatie is dit een kwestie van koffiedikkijken.

  • Mea is vanomega Parma belgium venecoweg in nazareth e magnesium B plus D is van b labs belgium thonetlaan in Antwerpen. Heb zo een slaap handen dat ik zoveel pijn aan heb dat ik ervan moet huilen. Geen tekort aan b 12 vitaminen.Heb er spuiten voor gehad

  • Beste Patricia, Ik kan nergens een voedingssupplement genaamd MEA terugvinden, niet van Omega Pharma, noch van een andere producent. Bedoel je misschien ‘Ymea Totaal & Vitaliteit’? Ik neem aan dat je met het andere ‘MagneBplusD® FEMINA’ van B+pharma Belgium bedoelt… Het eerste supplement levert sowieso 143% ADH vitamine B6 per dagdosering. Het tweede supplement levert 128,6% ADH vitamine B6 per dagdosering. Een vitamine B6-overschot zou dan ook best weleens de oorzaak van je (zenuw)tintelingen kunnen zijn… Zie ook het volgende artikel: Vitamine B6: tekort of overschot aan pyridoxine… Ook krijg je alleen al via deze twee supplementen in totaal 300% ADH vitamine D binnen, wat –afhankelijk van je overige vitamine D-bronnen– tot een vitamine D-overschot kan leiden. Zie ook het volgende artikel: Vitamine D-tekort: klachten, symptomen & behandeling…… Overigens is het niet zo dat enkele vitamine B12-injecties garant staan voor het (permanent) voorkomen of verhelpen van een vitamine B12-tekort op cel-niveau. Zie ook dit artikel: Vitamine B12-tekort: klachten, behandeling & supplementen… Een magnesiumsupplement moet je overigens niet nemen als er geen sprake is van een magnesiumtekort, want je mineralenhuishouding / elektrolytenhuishouding is JUIST gebaat bij een optimale balans tussen alle verschillende elektrolytische mineralen. Een overschot aan magnesium is dan ook net zo schadelijk als een tekort aan magnesium. Zie ook dit artikel: Magnesium: de functie van dit mineraal + de symptomen van magnesiumtekort… Laat je bloed eens grondig controleren op vitamine B6 (qua overschot in bloed), vitamine B12 (ook t.a.v. holo-TC / actief B12, MMA / methylmalonzuur en homocysteïne), magnesium (zowel bloedwaarde als celwaarde) en vitamine D (aan de hand van D3-bloedwaarde). Sterkte ermee!

  • Als ik dit zo lees zou het om voedingssupplementen, mineralen, vitamines gaan die in de overgang geslikt worden. De overgang zelf kan ook tintelingen veroorzaken. Een wijziging in de hormoonspiegel is vaak een oorzaak hiervoor.

 35. Hallo, sinds enkele maanden heb ik last van tintelingen in beide handen, en dan vooral 3 vingers, duim wijsvinger en middenvinger, nu is het alleen maar erger aan het worden, dat de pijn doortrekt naar mijn elleboog. Ondertussen al naar de huisdokter geweest en doorverwezen, testen gedaan met elektroden, resultaat: ofwel cortisone inspuiten (nee dank u) of een brace dragen (dat doe ik nu aan mijn linkerhand). Maar ondertussen is mijn rechterhand dan erger geworden. Derde oplossing: kleine operationele ingreep laten doen, geknelde zenuw? Maar is dit wel de juiste oplossing? De tintelingen heb ik zowel ’s nachts als overdag, en mijn onderarm doet er zelfs pijn van. Nu ga ik ook een brace halen voor mijn rechterhand, maar moet ik dan met 2 braces rondlopen…allééé!!! Wat zou u aanraden??? Vriendelijke groeten, Joyce v.d. V

  • Zonder op de hoogte te zijn van de exacte onderliggende oorzaak van je tintelende handen is er niemand die je iets concreets kan aanbevelen. Ik begrijp dat de voorgedragen potentiële oplossingen als volgt zijn: 1. Een cortisone-injectie; 2. Een brace OF 3. Een operatieve ingreep… Maar welk probleem –dus welke oorzaak— heeft men precies gediagnosticeerd? Je vraagt jezelf af of er sprake is van een beknelde / afgeknelde zenuw, maar ik neem aan dat je artsen je hebben verteld wat er volgens hen aan de hand is?

 36. Beste Paul, Ik had een paar maanden geleden af en toe tintelingen in beide handen. De huisarts verwees mij door naar de fysiotherapeut omdat ik nogal veel vocht vasthield. Na een aantal behandelingen voor lymfoedeem ging het beter. Echter vijf weken geleden heb ik mijn rechter bovenarm gebroken na een val van de fiets. Een week daarna begonnen de heftige tintelingen in mijn linkerhand. De fysiotherapeut kan moeilijk herleiden waar het vandaan komt. Er kunnen weinig tests gedaan worden omdat ik mijn Rechterarm niet kan gebruiken. Rechts heeft waarschijnlijk rust gehad want daar voel ik het niet. Links voel ik nu 24/7 tintelen maar vooral ’s nachts is het soms hevig. Zo erg dat het pijn doet en mijn bed uit moet. Het gevoel is moeilijk te verminderen. Mijn bloed is Toevallig pas onderzocht en was goed. Ik ben 45 jaar. Wat zou ik kunnen doen? Alvast bedankt. Lisette

 37. Beste Paul, Sinds de laatste maanden hebben mijn vingers gespiegeld aan elkaar een branderige zwelling. Ik ervaar hier geen pijn bij en vaak is het na 1 tot 2 uur weer verdwenen. Zo net ervoer ik in de trein dat mijn pink aan mijn linkerhand flink opzette en brandde. Nu ik eenmaal na een halfuurtje thuis ben begint mijn pink aan mijn rechterhand op te zwellen (linkerhand is het branderige gevoel / zwelling alweer verdwenen). Wanneer ik dit aan mijn wijsvinger ervaar, heb ik echter wel pijn. Aan het topje van het vingerkootje. Zelf ben ik apothekersassistent en heb gekeken naar tekorten qua vitamines, medicatiegebruik of oververmoeidheid. Maar ik kan hier niet haarfijn uit opmaken waarom dit nu gebeurt. In ieder geval vriendelijk dank! Angeline Veldhuis

  • Dit zou kunnen duiden op een vitamine B6-vergiftiging, maar als ik het goed begrijp ben je hier al op getest? Is de zwelling in je vingers ook daadwerkelijk voelbaar en zichtbaar? Of is het veeleer een zwellende sensatie die je voelt opkomen?

 38. Beste Paul, Bedankt voor je tijd en je reactie. Ik zal eens stoppen met die extra vitamine B12 en die prostaat vitamines. Eens kijken wat hier de uitkomst van is. Als dit niet helpt ga ik toch maar weer eens naar de huisarts en laat mijn bloed eens controleren op een eventueel vitaminetekort. Nogmaals bedankt voor je tijd! Groetjes!

 39. Beste Paul, Ik heb sinds kort tintelingen in mijn voetzolen en wat tintelingen in mijn duim en ringvinger. Ook heb ik een week geleden prikkend gevoel gehad over mijn hele lichaam. Het lijkt net alsof iemand met het puntje van de naald heel even op je vel prikt. Nu moet ik wel erbij vertellen dat ik vanaf januari weer begonnen ben met joggen (3km) 3 dagen in de week. Toen ik het een beetje moe was kreeg ik 2 weken na het stoppen wat tintelingen in mijn linker onderbeen en een beetje een dof gevoel. Dit was na 1 a 2 dagen weer weg. Nu heb ik (4 a 5 weken later) weer tintelingen en deze heb ik al een week. De voetzolen zijn al wat minder, maar af en toe voel ik wel iets. Ik heb van alles gelezen over wat het kan zijn en daar word je niet vrolijk van. In bed tijdens de slaap heb ik helemaal nergens last van… Geen prikkelingen of tintelingen. Het begint pas als ik opsta. Nu krijg ik… Als ik onderaan over mijn ruggenwervel wrijf tintelingen op mijn bovenbenen. Op het werk zit ik voornamelijk de hele tijd en ook nog in een slechte houding. Ik ben sinds afgelopen zaterdag begonnen met het innemen van vitamine B12, om te kijken of het daar minder van wordt, maar tot op heden merk ik daar nog niet erg veel van. Ik slik ook al geruime tijd prostaat formule van Uni Pharma, maar dit is plantaardig dacht ik. Ook ben ik erg angstig en dat komt omdat ze afgelopen jaar een lichte vorm van huidkanker bij mij hebben geconstateerd. Ik hoef maar een pijntje te voelen of een plekje te zien en dan schiet ik vol met angst en dit is regelmatig het geval. Nu ben ik dus ontzettend bang dat ik MS heb, terwijl ik weet dat deze symptomen ook iets anders kunnen zijn. Heb je enig idee wat ik kan doen of wat het kan zijn? Ik was kind aan huis bij de huisarts door mijn angsten etc. dat ik nu zoiets heb van… nu even niet.

  • Beste Johan, Persoonlijk denk ik niet dat je direct aan iets ernstigs zoals MS of kanker moet gaan denken… Je geeft eigenlijk zelf al een paar mogelijke aanknopingspunten. 1. Door de slechte zithouding kan er een milde zenuwbeknelling zijn ontstaan. Door het hardlopen (wat in beginsel natuurlijk hartstikke positief is) kunnen weefsels meer druk gaan uitoefenen en de hypothetische zenuwbeknelling verergeren… 2. Het voedingssupplement (Unipharma Prostaat Formule) dat je gebruikt moge dan plantaardig zijn, maar dat zegt helaas niks over het effect ervan… Unipharma Prostaat Formule bevat pompoenzaad, hydroxypropylmethylcellulose (HPMC), microkristallijne cellulose, populierbast, populierblad, schors van de “Pygeum africanum” (‘Afrikaanse pruim’), sabalvrucht / zaagpalmbes, zinkcitraat, brandnetelblad, Wilgenroosje, zwarte aalbes, magnesiumstearaat en colloïdaal siliciumdioxide. Alleen al zink, magnesium en silicium kunnen in theorie gerelateerd zijn aan je tintelingen (al is dit nogal ‘far-fetched’)… En Joost mag weten wat er zoal in de overige ingrediënten zit qua voedingsstoffen. Sowieso kan ik nergens achterhalen in welke concentratie ieder ingrediënt aanwezig is en in welke vorm (concentraat / extract o.i.d.). Dus met een beetje geluk zit er van iedere stof heel weinig in, maar mogelijkerwijs kan er van een bepaalde stof (bijvoorbeeld vitamine B6) heel veel in zitten… Ik begrijp dat je niet graag naar een arts gaat, maar dit is de enige manier om uitsluitsel te krijgen over je tintelingen / prikkelingen… Persoonlijk zou ik eerst je vitamine B12 en vitamine B6 controleren (en juist GEEN vitamine B12-supplement innemen, want dat veroorzaakt mogelijkerwijs een vals-hoge bloedwaarde). En mocht daar niets uitkomen, dan kun je desgewenst een neuroloog raadplegen. Heel veel succes en sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 40. j.a. schreuder Reageer

  na 44 jaar als huisschilder en moet er nog 7 te gaan staan er drie vingers krom tegen mijn handpalm aan. wel lastig met een hoop dingen. maar de laatste tijd altijd pijn in de rest van mijn vingertoppen. een pan met koud water of kokend heet water beet pakken. voel geen verschil?

  • Dit klinkt als een vergevorderde zenuwaandoening… Moeilijk in te schatten waardoor de zenuwen zijn aangetast… Bepaalde stoffen in verfproducten? Soort van RSI door het vasthouden van kwasten? Ik heb echt geen idee… Ben je er al eens mee langs de huisarts geweest?

  • j.a. schreuder

   Geweest bij huisarts foto’s laten maken. Soort van koetsiershanden denk zelf van veel kracht zetten op je vingers intensief schuren. Wel veel asbestpoeder gemengd met verf en daar mee spuiten. Ja was vroeger.

 41. Al een tijdje links regelmatig een slaaphand, sinds kort pijn in linker arm en mijn linker borst is ineens gegroeid. Hmmm kan dit met elkaar te maken hebben?

 42. Hey! Ik doe archeologisch werk en heb veel kracht verzet in mijn handen met scheppen. Nu merk ik dat mijn hand slaapt / brandt, voornamelijk als ik wakker wordt, maar dit had ik ervoor niet. Ik denk aan overbelasting. Hoe zorg ik dat dit gevoel weggaat?

 43. Ik heb sinds een aantal maanden (6) nu last van tintelende handen, en begon met pijnlijke enkels toen de binnenkant van de knieën en toen de polsen en nu de handen de pijn is soms zo erg dat ik het tot op de botten van mijn vingers voel, zoals nu is rechts het ergst, ik heb al 2 paracetamol ingenomen en 1 uur later een OXYNORM 5 MG smelttabletje. Maar tot nog toe geen resultaat. Ik loop er wel nu voor bij een NEUROLOOG in de hoop dat die weet wat er is. De 16e april gaan ze een ECHO en stroomtestjes doen, dus afwachten voor mij, met die vreselijke pijn, pfff. Bij voorbaat mijn dank, Coby van der Velde

  • Zijn je vitamine B12 en vitamine B6 het afgelopen halfjaar al eens gecontroleerd?

  • Ja zeker heb een aantal keren een bloedtest gehad en die waren allemaal goed, ik slik wel 1 maal per dag een vitamine D pil omdat door de chemo en bestraling vorig jaar ik opeens geen vitamine D meer had.

  • Oh, wacht even… Chemotherapie (o.a. met cisplatine) leidt maar al te vaak tot een magnesiumtekort… En voor de omzetting metabolisatie van vitamine D is magnesium vereist. Dus naarmate een magnesiumgebrek langer aanhoudt, zal vanzelf ook een vitamine D-gebrek optreden. En hoe meer vitamine D-supplementen je vervolgens neemt om (tevergeefs) je vitamine D-tekort aan te vullen, des te meer magnesium wordt opgebruikt. :( Het zou me dan ook niet per se verbazen als er sprake zou zijn van een (al dan niet ernstig) magnesiumtekort… Zie eventueel ook de volgende artikels:

   Ik ben overigens GEEN arts, maar persoonlijk zou ik allereerst eens een magnesiumtekort laten uitsluiten… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 44. Mijn probleem is een soort jeukerig, tintelig, beetje branderig gevoel in mijn rechterhand op de rug van de hand (ik ben rechts). Dacht eerst dat het ergens een allergische reactie op was, maar het is niet de huid zelf, maar meer een punt onder de huid. Heb gedacht aan muishand, doe veel op de computer, maar alle symptomen daarvan lijken zich meer aan de palm of duim van de hand voor te doen. Ik probeer de tintelingen te negeren, maar ik heb de hele dag de neiging te krabben, terwijl dit niets oplost. Ik heb geen uitslag, rode huid of iets dergelijks. Maar het is enorm irritant.

 45. Hallo, ik ben al even thuis door ontsteking in schouder , tenniselleboog, cyste in pols. Moet ook een zenuwtest doen wegens vermoedelijk geknelde zenuwen. Sinds kort nu ook bolletje in l hand net onder middenvinger, waar hij de handpalm raakt zogezegd. Krijg vaak kramp als ik iets wil opnemen en dan staan mijn pink en wijsvinger even geblokkeerd. Wat kan dit nu weer zijn?

 46. Ik heb sinds een tijdje een vervelend verdoofd gevoel in mijn wijsvinger. Ik dacht dat het met kou te maken had maar nu lees ik hier iets over B12 en B6. Ik slik nu een paar weken een voedingssupplement voor mijn nagels, huid en haar: collageen hydrolysaat. Er staat op de verpakking niks over B12 of B6, maar zou dit ermee te maken kunnen hebben?

  • Hydrolyse wordt veelal toegepast voor de productie van gehydrolyseerde eiwitten. Collageen is een lijmvormend eiwit dat een essentieel onderdeel vormt van bindweefsels. Er zijn meer dan 28 verschillende typen collageen, maar type I t/m IV zijn verreweg het belangrijkst voor huid, haar, nagels, tanden, botten, pezen, kraakbeen en bloedvaten. Hydrolyse van de peptidebindingen in eiwitten breekt de eiwitten af tot kleinere polypeptiden en uiteindelijk tot aminozuren (eiwitbouwstenen)… In gehydroliseerde eiwitten zijn de aminozuurketens zodanig verknipt dat ze minder gemakkelijk als ‘lichaamsvreemd’ worden herkend door het lichaamseigen afweersysteem; zodoende zouden ze minder overgevoeligheidsreacties zoals intoleranties en allergieën veroorzaken… Collageenhydrolysaat is dus gehydroliseerd collageen-eiwit. In feite levert hydrolyse van collageen gelatine op, dus collageenhydrolysaat is een soort van (dure) gelatine. Supplementen met collageenhydrolysaat worden binnen de krachttraining ook wel ‘Beef Protein’ genoemd, maar in veruit de meeste gevallen wordt het collageen gewonnen uit visresten. Al met al is gelatine de meest gangbare benaming voor deels gehydrolyseerd collageen. Omdat gedeeltelijke hydrolyse van collageen een plakkerige gelatine-bende oplevert, wordt collageen voor voedingssupplementen nog verder gehydrolyseerd, waardoor de oplosbaarheid wordt vergroot, en er technisch gezien geen sprake meer is van gelatine… Mijn punt is dat collageenhydrolysaat min of meer de voedingswaarde heeft van gelatine. Voor zover ik weet levert geen enkel type gelatine van nature noemenswaardige hoeveelheden B-vitamines. Wel natrium, kalium en magnesium. Of collageenhydrolysaat de verklaring kan zijn voor je tintelende / verdoofde gevoel in je wijsvinger durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk het eigenlijk niet… Tenzij de producent bepaalde micronutriënten heeft toegevoegd aan het betreffende collageenhydrolysaat-supplement… Welk type / merk gebruik je precies?

  • Bedankt voor uw reactie. Ik gebruik die van Ergomax. Het is gemaakt van wild gevangen kabeljauw.

  • Ergomax noemt haar product “Gelatine – Collageen Hydrolysaat – Wilde Kabeljauw”, het is naar eigen zeggen inderdaad gemaakt van 100% gehydroliseerde kabeljauwhydrolysaat, dus er zou geen noemenswaardige hoeveelheid vitamine B6 in moeten zitten… Overigens bevat gelatine wel relatief veel van het aminozuur arginine: een natuurlijke vaatverwijder. In theorie zou de tintelende sensatie / gevoelloosheid hier iets mee te maken kunnen hebben…

  • Wederom bedankt voor uw reactie. Ik ga voorlopig even de dosering van het collageenhydrolysaat halveren en kijken of het probleem met de tintelingen dan is opgelost. Gr. Mieke

  • Beste Paul ik ben diabeet en had zo nu en dan last van tintel in me handen. Tis inmiddels tijd niet meer gebeurd sport veel. Maar sinds vanochtend voel ik weer getintel in me ring vinger en pink en in me handpalm ook ik slaap ook veel te kort maar wat kan het dus zijn?

  • Beste Jeffrey, In principe kan er sprake zijn van elk van de in het artikel hierboven opgesomde oorzaken van tintelende handen en vingers… Maar aangezien je aan diabetes lijdt, bestaat natuurlijk de kans dat je diabetes de oorzaak is. Het verband tussen tintelingen en diabetes heb ik eerder al eens beschreven in deze reactie… Sterkte ermee!

 47. Ben tot twee keer toe geopereerd aan een triggerduim, die na de operaties beide keren zijn gaan insteken tot bloedvergiftiging toe, dit bij een en dezelfde duim rechts. Nu heb ik daar aan mijn rechterhand, erge tintelingen in mijn hand, alle vingers. Ook aan die kant heb ik een chronische tennisarm waarvoor ik niet geopereerd meer kon worden dus draag meestal een brace. Als ik tegen de avond bezig ben met mijn creatieve hobby, krijg ik zelfs slaap of zeg maar tintelingen in mijn rechterborst, houding verander helpt dan niet. Waar zit er iets niet goed? Of staat alles los van elkaar.

  • Ik heb iedere nacht last van slapende handen maar als ik daar van wakker word en wat schud gaat dat weer weg, vanmorgen was dat ook zo maar kort daarna “sliep'” mijn rechterhand weer in en ik heb bijna een uur moeten bewegen om het ongedaan te maken. Ik vond het best eng. Mijn vingers waren wit en ijskoud. Wat kan ik hier tegen doen? Ik slik al jaren vitamine B12 en vitamine D omdat ik boven de 70 ben. Gr. Jenny

  • Het klinkt alsof je beweegt tijdens je slaap en zodoende in ‘gekke’ posities terechtkomt, waarbij je handen bekneld komen te zitten en slecht worden doorbloed… Ik wordt nog weleens wakker doordat ik met m’n volle lijf bovenop mijn arm lig. Mijn arm is dan volledig gevoelloos en moet ik met mijn andere arm onder mezelf vandaan trekken… Wat je hiertegen kunt doen? Niet zo veel, volgens mij… Misschien proberen in een bepaalde houding in slaap te vallen, een verstelbaar bed aanschaffen of een bed nemen met armsteunen. Dus iets doen om je houding veilig te stellen.

 48. Beste, sedert geregelde tijd heb ik last van een gezwollen gevoel in mijn ringvinger en pink. Dit gaat van lastig tot soms pijnlijk. Van een echte zwelling is geen sprake want mijn trouwring kan ik uitdoen en aandoen zoals anders. Het komt voor enkele dagen op en verdwijnt dan weer voor een onbepaalde tijd om dan weer op te duiken. Zou dit een zenuwbeknelling of iets dergelijk kunnen zijn, en wat is mijn best te nemen actie? Bedankt op voorhand!

 49. Goede morgen, na een operatie aan de pols boven en onderkant. Omwille van tumors die zijn weggenomen, heb ik nu een tintelend en slapend gevoel in middenvinger en een stuk van de handpalm. Ben op 18 januari geopereerd 2017! Er zou een zenuw herstelt zijn de vraag is hoe lang kan het duren voor het gevoel terugkomt. Gr. Marina

  • Dat is zeeeeer moeilijk te voorspellen. Hoe goed een zenuwbeschadiging zich herstelt, is immers volledig afhankelijk van de aard en ernst van de zenuwbeschadiging, van hoe succesvol de hersteloperatie verliep, en van je lichamelijke herstelvermogen. Aangezien de operatie reeds 2 maanden geleden is, zou ik persoonlijk informatie inwinnen bij het ziekenhuis waar je bent geopereerd. Of anders bij je huisarts. Heel veel sterkte toegewenst!

 50. Hallo, Sinds enkele dagen prikkelende vingertoppen, (alsof ze slapen) pink, ringvinger en middelvinger, aan beide handen. Gebruik geen medicijnen en voor zover ik weet, gezond. Ben een vrouw van 51…

  • Gebruik je voedingssupplementen met daarin vitamine B6? En is je vitamine B12-huishouding al eens gecontroleerd?

  • Hallo Paul, Nee ik gebruik niets! Er is nog nooit geprikt op B12. Weet niet eens wat dat precies inhoud… Ik eet gezond, rook niet.

  • Er zijn verscheidene mogelijke oorzaken van tintelingen in handen en vingers, zoals je ook in het artikel hierboven kunt lezen. Maar twee bekende en veelvoorkomende oorzaken van tintelingen (die ik persoonlijk dagelijks tegenkom) zijn een tekort aan vitamine B12 en een overschot aan vitamine B6. Zie desgewenst ook:

   Overigens is de kans op een vitamine B6-overschot niet bepaald groot zolang je geen voedingssupplementen of vitaminesupplementen inneemt, maar een vitamine B12-tekort komt bij allerlei groepen mensen voor, zo ook bij mensen die gezond eten / leven. In dat opzicht zou het raadzaam kunnen zijn om allereerst een vitamine B12-gebrek te laten uitsluiten middels een bloedwaardebepaling via je huisarts. Al is het maar om een dergelijk vitaminegebrek te laten uitsluiten. Mocht hier niets uitkomen, dan is het in elk geval gemakkelijker om gericht verder te zoeken naar de onderliggende oorzaak van de tintelingen in handen / vingers…

  • Je bent 51, dan is de kans groot dat je in de overgang zit. Verandering van de hormoonspiegel veroorzaakt ook deze klachten.

 51. ik gebruik carbamazapine en keppra een anti epileptica sinds afgelopen jaar last van reynaud, eerder voeten maar afgelopen jaar ook handen sommige vingertoppen die erg pijnlijk kunnen zijn ik gebruik nu nifedipine, 2x daags 10mg en effect niet echt merkbaar wellicht dat deze medicaties niet goed samengaan, heeft u tips welke medicatie wel goed werkt voor het verwijderen van de bloedvaten in vingers/handen alvast dank voor uw tips/ervaringen groet, johan

 52. Ook ik heb de laatste tijd erg veel last van een verdoofd gevoel in mijn vingers. Kan het ook zo zijn dat het ligt omdat ik diabetes ben?

  • Ja, een verdoofd of tintelend gevoel in de vingers KAN inderdaad te maken hebben met diabeet zijn / diabetes hebben… Dit verband is vrij algemeen bekend.

 53. Hoi, ik heb eigenlijk al een aantal jaar last van heftige tot geen gevoel meer in de vingertoppen. Maar met de jaren wordt het steeds erger. Alleen moet ik erbij zeggen dat het alleen tot nu toe gebeurt in de winterperiode. Nu heb ik dan wel eens gedacht hè, misschien is het de kou. Maar ook als het warmer is in de winter of als je goed de verwarming aan hebt maakt dat allemaal niks uit. Ik slaap hierdoor slecht. Ik begin steeds meer te denken of het niet het tunnelsyndroom is. Maar op 1 of andere manier durf ik niet naar de huisarts te gaan omdat ik dan bang ben dat het dit probleem is. Mijn handen zijn zeer belangrijk in alles. Mijn werk / sport / thuissituatie. Heb er al wat artikels over gelezen dat het geopereerd moet gaan worden. Mijn vraag geld dus: Hoe denk jij hierover? Gr. Rocky

  • Voor zover mij bekend zijn de tunnelsyndromen (CTS en RTS) niet zo sterk gebonden aan seizoen of temperatuur. Wel is het zo dat bepaalde ontstekingsbevorderende genen ’s winters actiever zijn (en ontstekingsremmende genen juist inactiever) (bron)… Het probleem lijkt me dan ook veeleer te maken te hebben met doorbloeding of met een vitamine D-tekort. Zie ook:

   Heb je ook last van koude handen of vingertoppen (leg ze eens tegen je wang…), van een ‘slapende’ sensatie of van spierkrampen? Persoonlijk zou ik er toch echt mee langs de huisarts gaan. Je bent te allen tijde zelf degene die ervoor kiest om al dan niet geopereerd te worden. Of er überhaupt een operatie nodig is, betwijfel ik overigens ten stelligste… Men kan allereerst een zenuwbeknelling uitsluiten door het patroon en het verloop van de gevoelloosheid en tintelingen in kaart te brengen… Men kan druk uitoefenen op zenuwen in nek, pols, elleboog, et cetera, om te zien wat er gebeurt… Men kan nutritionele tekorten of overschotten uitsluiten (ijzer, vitamine B12, vitamine D, elektrolyten, vitamine B6 e.a.)… Men kan longen, hart en bloedvaten onderzoeken… Daarnaast heeft men nog röntgenfoto’s, MRI-scans, zenuwtests (EMG) en bloedonderzoek achter de hand om diagnoses te bevestigen. Een operatie is echt niemands eerste keuze… Heel veel sterkte ermee!

 54. hallo . ik heb een vraag ik heb al weken last van tintelende handen is net alsof het slaapt

  • Bovenstaand artikel gaat over tintelende handen en vingers, dus als je wilt weten wat de algemene oorzaken zouden kunnen zijn van je klachten, lijkt het me allereerst raadzaam om dit door te nemen. Sterkte!

 55. Ik heb nu 2 dagen last van een tinteling in mijn pink, en deze wil maar niet weggaan. Ik kan mijn pink gewoon bewegen. Moet ik naar de dokter gaan?

  • Is er iets met je pink gebeurd alvorens de tintelende sensatie begon?

  • nee, er is niks met mijn pink gebeurd. Ik werd ’s ochtends wakker en sindsdien heb ik er last van

  • Mocht de tintelende sensatie aanhouden, dan zou ik er inderdaad mee langs de huisarts gaan.

 56. Op 15 december ben ik onwel geworden op het werk. Ambulance erbij, hartfilmpje gemaakt, bloedsuikerspiegel nagekeken. Alles was goed en geen reden om mij mee te nemen. Ben naar huis gestuurd (nadat ik weer wat opgeknapt was) en thuis gekomen, flink aan de diarree, en flink overgegeven. In de middag begon mijn gehele linkerkant te tintelen. Van onder naar boven. Precies in het midden van mijn lichaam naar de buitenkant toe. Lang verhaal kort te maken, MRI gehad enz. enz… Blijk ik een hersenstaminfarct gehad te hebben… Nu zitten we reeds in februari en nog steeds de tintelingen. Is ook niet erger geworden, maar ook niet minder. Wanneer verdwijnt dit gezeur? Het gaat vervelend worden. Of is er iets simpels om het te verlichten? Heb ook bloedverdunners…

  • Beste Marcel, Helaas komt dat vaker voor bij een herseninfarct. Mijn moeder heeft dat ook. Het is na 10 jaar ook dan nog steeds zo. Maar misschien is het een idee om het je arts voor te leggen. Sterkte. Sanne

 57. Henk van den hurk Reageer

  Ik heb sinds plusminus 7 maanden als ik mijn armen gebogen hou een tinteling in mijn vingers (pink, ringvinger en middelvinger) dit aan alle twee de armen zodra ik ze weer recht doe gaat het weer weg. Het is een gevoel of mijn vingers slapen dus gevoelloos. Ik ben al 45 jaar bloeddonor zou het daar iets mee te maken kunnen hebben dat de naald iet beschadigd na verloop van tijd.

  • Als men per ongeluk een zenuw aanprikt, kunnen in theorie zulke klachten worden veroorzaakt, maar persoonlijk zou ik allereerst eens je ijzer en vitamine B12 laten controleren…

 58. Iedere ochtend, en soms ook ’s nachts, wordt ik wakker met een geheel tintelende rechterhand. Het is dan ook net of ik speldenprikken voel. Op het moment dat ik dit schrijf zijn mijn wijsvinger en middelvinger aan het tintelen. Zelf heb ik een vermoeden waar het aan kan liggen; al een poos heb ik last van mijn rechterschouder. Soms is deze zelfs gevoelloos. Wellicht dat er iets klem zit en ga maar eens een afspraak met de huisarts maken.

  • Dit zou inderdaad te maken kunnen hebben met een zenuwbeknelling in het nek/schoudergebied…

 59. ik heb continu tintelingen aan de buiten kan van mijn linker hand en in me pink en ringvinger van mijn linker hand dit heb ik sinds een ongeluk wat in het zwembad is gebeurd (iemand is vanaf een lucht kussen wat op het water ligt op mijn nek terecht gekomen) de fysio zet elke week iets op de plaats aan de rechter kant van mijn nek en bij mijn rechter schouder dan gaat het 2 a 3 dagen goed en dan beginnen de tintelingen weer wat kan dit zijn?

  • Dag Dewy, ik heb precies exact hetzelfde!!! Het is gekomen vanaf toen ik aangereden was. Maar ik vind het heel lastig en ik heb veel last van. Als je ooit een oplossing vind graag mij ook informeren. Een tijdje geleden heb ik twee kussens in bed onder mijn hoofd en dat helpt wel want dan lig je niet zo direct op je arm.

 60. ik wordt s nachts vaak wakker omdat 1 hand of beide handen tintelen. Het is niet zo dat ik er dan op gelegen heb. Wat kan dit zijn?

  • hier wordt veel larie verkocht, ik denk dat je huisarts beter een 14dagen atibiotica kuur voorschrijft eer dat je er vanaf zult zijn,heeft niks met u gezondheid of vitamine te maken en ook niet met bloedverdunners of uw doorstroming van de hoeveelheid bloed.

  • De eerste larie die ik hier lees, komt van jou, Guy. Tintelende handen en vingers kunnen wel degelijk het gevolg zijn van een tekort of overschot aan (B-)vitamines… En je gezondheid kan wel degelijk een rol spelen; denk maar eens aan zenuwaandoeningen… Waarom zou je bij tintelingen in hemelsnaam gebaat zijn bij een (preventieve) 14-daagse antibioticakuur?! Dit suggereert dat zenuwtintelingen het gevolg zouden zijn van een bacterie… Al met al ben jij degene die larie verkoopt.

 61. Mijn middelvinger rechterhand deed al een paar paar dagen zeer, dacht spierpijn, maar nu begint mijn hele hand te slapen, wat kan het zijn, ik kom al vaak bij de dokter, en wil niet weer ernaartoe, het is steeds wat.

 62. Ik had ook al een paar jaar last van tintelingen in de handen en ónder de voeten van álles geprobeerd en niets hielp totdat een neuroloog een MRI liet maken van de nek en daar zat de oorzaak beknelling van de zenuwen stenose en beschadiging van het ruggenmerg geopereerd en tot nu toe geen resultaat nog steeds pijn en doof gevoel in de handen en voeten helaas.

 63. Heb n bijna 2 weken een doof gevoel en tinteling in mijn linker pink en ringvinger, eigenlijk de hele zijkant van mijn hand. ook krijg ik deze 2 vingers niet meer recht. iemand een idee!

  • Ik heb precies hetzelfde nu 2/3 dagen last van tintelende handen en hele dag door… Alleen kan ze wel recht krijgen. Het straalt wel een beetje naar de bovenarm beetje pijnlijk als ik strekken moet ook beetje moeite met strekken geen idee wat het is en hoe het komt… Met links doe ik ook vrij weinig ben rechtshandig en als ik iets met 2 handen moet doen word rechts ook zwaarder belast…

 64. Beste Paul, Ik heb 3 weken geleden ongeveer de hele avond karton geknipt. Sindsdien had ik een dof gevoel in mijn vingertop en tintelingen in mijn vinger. Ik loop stage bij een trimsalon en afgelopen vrijdag is de kam tegen een plekje aangekomen waardoor de tintelingen nu nog erger zijn geworden. Het doffe gevoel ook. De dokters assistente die ik belde zei dat ik die vinger niet meer mag belasten. Kan ik dan beter voorlopig geen stagelopen? Ik heb mijn hand nodig voor mijn werk straks…

 65. Wesley van der heijden Reageer

  Hoi. Ik heb sinds drie maanden elke ochtend last van tintelingen in me handen. Vooral als ik net wakker word. Dit gaat gepaard met brandend gevoel en me vingers die op slot slaan als ik ze wil buigen. Het gevoel trekt door tot me boven arm. Werk zelf in de steigers en heb dus elke dag me handen nodig om te sjouwen maar dat word nu belemmerd door de symptomen. Wat kan dit zijn en wat is raadzaam wat ik er mee doe.

 66. Hallo, Ik ben onder behandeling voor een Frozen Shoulder bij de Fysio. Het gaat eigenlijk best veel beter (na een jaar therapie) maar nu heb ik sinds een paar dagen last van tinteling in mijn hand. Kan dit met elkaar in verband staan?

  • Ja, dat kan. Maar dat hoeft niet per se… Dit vraagstuk zou je voor moeten leggen aan je fysiotherapeut.

 67. Hoi, Ik heb sinds gisteren een tintelende en beetje gevoelloze duim, alsof hij ‘slaapt’. Ik ben gisteren in de middag in slaap gevallen op de bank en loop sindsdien met het gevoel. Het is nu dus al bijna anderhalve dag bezig en ik begin mij wel een beetje zorgen te maken, ik ben voornamelijk bang dat ik nu per ongeluk iets permanent beschadigd heb… Komt dit vaker voor voor? Is dit normaal en gaat het vanzelf over, of moet ik actie ondernemen?

 68. Ik ben vandaag verlost van mijn zwachtels om mijn rechterarm en hand/vingers. Nu heb ik een heel raar doof gevoel in mijn duim. Ook niet fijn om er iets mee vast te pakken. Kan er een zenuw bekneld hebben gezeten? En zijn er misschien tips wat ik daaraan zou kunnen doen?

 69. Dinsdag heb ik, bij een overschot aan boodschappen, twee tassen boodschappen gedragen met één hand. Dat betekende een tas met mijn wijs- en middelvinger en een tas met mijn ringvinger en pink. Tijdens het dragen voelde ik al dat dit vrij zwaar was, maar daarna voelde ik een soort tinteling in mijn ringvinger, alsof hij sliep. Sinds gister is dat gevoel er nog steeds, maar voel ik het voornamelijk als ik op de onderkant van mijn vingertop druk. Heb jij een idee wat dit kan zijn? Bedankt!

 70. Woensdag ben ik wezen duiken op Madeira. Het water was koud en ik had een goede wetsuit aan. Ook had ik handschoenen aan, alleen in de rechter handschoen zaten veel gaten (de duikschool had geen andere). Tijdens het duiken voelde ik dat mijn handen erg koud werden (dit heb ik nooit eerder gehad tijdens het duiken) en ik gaf die signalen ook aan bij de instructeur die deze verder negeerde. Toen ik uit het water kwam merkte ik pas hoe koud mijn handen waren. Ik kon zelf niet meer mijn wetsuit uittrekken. Ik heb direct een warme douche genomen, maar ik heb nog steeds (5 dagen later) een doof gevoel en wat tintelend gevoel in de vingertoppen (duim, wijsvinger, middelvinger) van mijn rechterhand. Ik maak mij hier wat zorgen over. Wat kan ik hiertegen doen en gaat dit over? Het is namelijk een heel irritant gevoel.

  • Afhankelijk van hoe diep je hebt gedoken en van de exacte watertemperatuur aldaar, kunnen je klachten inderdaad te maken hebben met extreme kou / onderkoeling / koudeletsels. Wat je eraan kunt doen en of je klachten vanzelf overgaan is moeilijk te zeggen. Dat is afhankelijk van allerlei randomstandigheden. Gezien je gevoelloosheid reeds meerdere dagen aanhoud, zou ik er persoonlijk even mee langs de huisarts gaan.

 71. Ik heb al een aantal dagen last van een dof gevoel aan de rechterkant van mijn gezicht en een prikkelende tong (trekt niet scheef en met mijn ogen is ook niks aan de hand). Nu krijg ik ook last van tintelende / prikkelende armen. Ik ben recent veel kilo’s afgevallen en een vitamine B12-tekort herken ik veel van. Ook last van haaruitval. Ik gebruik nu vitamine B12 zuigtabletten, aangeraden door de stichting vitamine B12 tekort, maar na hoeveel dagen zou ik hier wat van moeten merken? Ik maak me toch wat zorgen, maar heb op de tintelingen en prikkelende gevoel na geen andere klachten…

  • Heeft Stichting Vitamine B12 Tekort je niet aangeraden om allereerst een bloedwaardebepaling te laten verrichten via het huisartsenlaboratorium om te zien of er daadwerkelijk sprake is van een vitamine B12-tekort? Omdat momenteel de vitamine B12 uit de B12-supplementen in je bloedbaan circuleert, kun je nu helaas niet meer zien of er daadwerkelijk sprake is (of was) van een tekort aan vitamine B12 en of je klachten daadwerkelijk worden (of werden) veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B12. Bovendien hoeft iemand met een vitamine B12-gebrek niets van vitamine B12-supplementen te merken als er sprake is van een opnamestoornis, bijvoorbeeld door pernicieuze anemie. Je bloedwaarden gaan dan wel omhoog, maar het tekort in cellen en weefsels blijft gewoon bestaan. Wat je dus eigenlijk wilt weten is of er daadwerkelijk sprake is / was van een vitamine B12-tekort en of je klachten hier daadwerkelijk door worden / werden veroorzaakt…

 72. Ik ben afgelopen week onder algehele narcose geweest. En sinds toen heb ik in de hand waar het infuus zat, een dof en tintelend gevoel. Kan het een en ander met elkaar te maken hebben?

  • Sinds 8 jaar heb ik tintelende handen meestal rechts, toen is destijds door een val, mijn schouder uit de kom geweest (rechts) en sindsdien heb ik er af en toe veel last van, als ik thuis even de vaat doe, of als ik mijn huisje heb gepoetst dan heb ik ’s nachts last van dit irriterende gevoel in de rechterhand, ook nu op dit moment moet ik mijn hand af en toe naast me laten hangen, omdat het in slaap geraakt, dit is echt niet meer houdbaar, al meerdere injecties heb ik in de schouder gehad, en een in de pols, blijkbaar is door het terugplaatsen van het UZ personeel van de schouder in de kom een zenuw geraakt, wat kan ik nog doen om ’s nachts opnieuw mijn verdiende rust te kunnen hebben (om gek te worden).

 73. Een week geleden heb ik het gras onkruidvrij gemaakt en daarbij heel lang op één hand gesteund. Vanaf die tijd heb ik een paar vingers die tintelen een beetje doods aanvoelen en kan ik deze vingers niet goed gebruiken waardoor ik wat kracht op de hand mis. Ik heb mijn hand een hele week gebruikt en voel maar een lichte verbetering. Zou ik de hand moeten laten rusten of zijn er andere handelingen die ik kan doen waardoor de doorstroming beter wordt, wie weet raad?

 74. Paul van Oosterhout Reageer

  Hallo, Ik heb al enige dagen last van een tintelend gevoel in mijn linkerhand. Vingertoppen, handpalm. Ook een beetje gevoelloos. Gitaar spelen gaat ook moeilijker. Nu ben ik een week of twee geleden op vakantie geweest naar Zuid Frankrijk. Met de auto. Een lange rit. Zou dat dit probleem veroorzaakt kunnen hebben? Lange tijd in dezelfde houding.

  • Ja dat kan wel. Misschien dat er een zenuw bekneld is komen te zitten… Of de autorit ook daadwerkelijk de oorzaak is van je tintelende handpalmen en vingers is moeilijk te bepalen, maar persoonlijk zou ik er eens mee langs je huisarts gaan. Twee weken is nogal een tijd…

 75. Beste, Ik heb enige tijd geleden een operatie gehad aan mijn voet waar ik een zware zenuwverdikking had. De operatie was een succes, bandje weggesneden. lange tijd pijnloos. Sinds die tijd begon ik in andere delen van mijn lichaam ook pijn te voelen, linker zitvlak. linker elleboog, linker pols, linker pink / hand, en sinds kort rechterhand de vinger top. Voor mijn werk gebruik ik veel mijn handen, en in mijn vrije tijd game ik, een combinatie die het misschien heet getriggered, maar het voelt alsof er iets groters achter zit, ook heb ik tintelingen in mijn linkerschouder gehad, en in mijn linker gezicht, maar deze zijn minder lang aanwezig. Heeft het zin om me ergens op te laten testen?

 76. Ik heb sinds een paar weken regelmatig een slaperig / doof gevoel in mijn linkerhand / linkerpols. Voornamelijk de bovenkant / zijkant van mijn hand, tussen mijn pols en duim in. Soms ook het onderste stuk van mijn onderarm. Ik heb afgelopen weken een paar keer een soort ‘knapje’ gevoeld in mijn linkerhand, net alsof er iets knapte, daarna lijkt dat slapende gevoel te komen. Begin deze week voelde ik zo’n ‘knapje’, de dagen ernaar had ik last van een slapend gewricht/hand zoals ik omschrijf. Gisteren was het minder maar nu vandaag weer. Ik heb de afgelopen 2 jaar ook 2 x een hele vaste linkerarm gehad, die kon ik niet meer bewegen. De huisarts zei dat het een ontsteking van klieren was, en ik heb medicatie gekregen. Ik heb wel een te hoge bloeddruk, veel stress ook. Maar ik geloof niet dat stress alleen zoiets kan veroorzaken. Mijn linkerhand / vingers zijn ook veel warmer dan m’n rechterhand. Iemand ook zoiets of hier ervaring mee?

 77. Ik heb overdag last van tintelingen in vingers en voeten. Zodra ik naar bed ga is het over. Heb het al 5 maanden. Wordt er gek van. Wat kan het zijn? Mijn bloed is getest op vitamines en virussen etc. maar niks uitgekomen.

 78. Hallo, ik heb tintelingen aan mijn wijsvinger en middelvinger sinds begin april 2016 7 x 24 uur in de week, aan het begin was het niet zo erg, toen had ik last van mijn pols, maar ik dacht dat het kwam door het werken met computers, ik heb ook soms last van mijn pols. Naast het werken met computers, ik tennis ook nog 3 keer in de week, maar de laatste 4 weken ben ik gestopt met tennissen en met werken achter de computer. De tintelingen is alleen maar erger geworden. Inmiddels heb ik ontdekt dat als ik mijn hoofd naar rechts draai krijg ik een soort stroom in de vorm van kramp vanaf mijn nek en gaat door mijn rechter arm tot aan mijn vingers. Als ik midden in de nacht wakker wordt van de pijn, dan weet ik dat mijn hoofd naar rechts is gedraaid, dus moet ik mijn hoofd naar links draaien om wat rust en minder pijn te krijgen. Volgende week krijg ik een MRI, maar zoals ik lees en hoor is het begin van een vervelende ziekte :-(

  • Tintelingen in de vingers hoeven absoluut niet het begin te zijn van een ziekte / zenuwaandoening. Op mij komt het veeleer over alsof er ergens een zenuw bekneld zit. Maar ik ben geen arts…

  • Beste José, Ik heb hetzelfde probleem gehad, als het is begonnen met je wijsvinger zoals bij mij kan het zijn dat je gewoon tekort hebt aan vitamine B hoe raar het ook klinkt, na er maanden zelf mee te hebben gelopen heeft mij een dokter gewoon vitamine B gegeven en was het weg op een paar dagen tijd. Hoop dat het ondertussen al is opgelost of verbeterd, mocht dit niet het geval zijn misschien eens proberen.

 79. Ik heb al zo’n 9 jaar last van verschillende soorten tintelingen in de ledematen. De neuroloog en reumatoloog konden niets vinden en daardoor ben ik zelf gaan bekijken wat de oorzaak kan zijn. Al vrij snel bleek dat het voedsel gerelateerd is. Maar het heeft toch nog een behoorlijke tijd geduurd eer ik er achter kwam dat sulfiet de grootste boosdoener is. En als je dan weet dat er in heel veel producten sulfiet zit begrijp je dat er dagen zijn dat je meer last zult hebben doordat het sulfiet zich opstapelt in je lichaam en niet zo snel afgevoerd kan worden. Ik hoop dat ik hier wat mensen mee kan helpen. Door zo veel mogelijk biologisch te eten kan ik het redelijk onder controle houden, maar helemaal voorkomen kun je het niet. Zeker niet als je zoals ik graag eens een glaasje wijn drinkt.

 80. Ik heb al een aantal jaar last van pijn in mijn linkerhand als je er vanaf de linkerzijde tegenaan drukt, doet het heel erg veel pijn. Soms heb ik daarbij tintelingen, maar alleen als ik er veel mee doe / de hand veel belast. Ook voel ik het daar als ik kracht zet met alleen mijn pink. Dan voel ik het een aantal dagen zeuren en soms zelfs steken. Hetzelfde heb ik bij mijn rechtervoet aan de rechterkant. Dit past misschien niet helemaal op deze pagina, maar ik dacht misschien weet iemand toch wat ik moet doen of waar dit door komt.

 81. Ongeveer 2 jaar geleden heb ik een dubbele uitgebreide longembolie gehad. Hiervoor ook ruim een week in het ziekenhuis gelegen en levenslang aan de bloedverdunners. Maar ongeveer een maand na de longembolie kreeg ik tintelingen in mijn linker voet en hand. Nu 2 jaar later heb ik daar nog steeds last van. Het is niet pijnlijk, maar wel vervelend en het is er 24 x 7. Dus altijd :-( Nu heb ik hart-en-vaatonderzoek gehad, alles is goed, maar de tintelingen kunnen door de internist niet worden verklaard. De voet zou een gevolg kunnen zijn van de beentrombose die heeft geleid tot een longembolie, maar de tintelingen in mijn hand kan hij niet verklaren. Ook de huisarts weet het niet en denkt dat het misschien iets met houding te maken kan hebben. Hebben jullie een tip / verklaring. Kan het iets met bloedverdunners / bloedverdunnende medicatie te maken hebben?

  • Dit komt mij erg bekend voor. Ook ik heb eind januari een flinke dubbele longembolie gehad en een slagaderlijke afsluiting in mijn lies. Nu heb ik dus ook sinds ongeveer 1 week continu tintelingen in mijn beide handen.

 82. Op zich fijn te lezen dat ik niet de enige ben die al jaren last heeft van tintelende voeten / benen en handen / armen. Wat ik niet vind, is het samenlopen van de klachten met mijn menstruatiecyclus. In de 1-2 weken voor ongesteldheid zijn de klachten vaak vele malen erger en word ik er ’s nachts van wakker. In de andere 2 weken is het meestal minder. Soms zijn de tintelingen een maand weg, en ik kan maar niet achterhalen hoe het komt dat de klachten soms weg zijn, en soms weer voor maanden de kop op steken. Ik voel de tintelingen ook in mijn hoofd wat geheugen en concentratieproblemen oplevert… Een B6-overschot en B12-tekort lijkt me veel constantere problemen geven…

  • Wat mij betreft ietwat vreemd… Als de tintelingen erger zouden worden na de menstruele bloedingen, zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een onderling verband tussen zenuwtintelingen enerzijds en menstrueel bloedverlies anderzijds. Met het bloed dat je verliest, raak je immers ook vitamines en mineralen kwijt, waaronder ijzer, vitamine B12, vitamine D en elektrolyten (elektrolytische macromineralen en sporenelementen). Waarom het tintelen juist erger wordt voorafgaand aan de menstruatie kan ik niet echt duiden. De tintelingen zouden zelfs het directe gevolg kunnen zijn van de progesteronstijging… Daarnaast KAN het tintelen te maken hebben met endometriose / adenomyose, maar vaak is er in geval van zulke endometriose-klachten (naast tintelingen) ook sprake van (hevige) lage buikpijn, vermoeidheidsklachten, algehele zwakte, gevoelloosheid en/of misselijkheid. Mocht er eveneens sprake zijn van oog-gerelateerde klachten (zichtklachten / gezichtsklachten), dan behoort MS ook nog tot de mogelijke oorzaken, maar dit is extreem vergezocht en dus niet zomaar aan de orde. Al met al worden tintelingen (van armen, handen, benen en voeten) halverwege de menstruatiecyclus maar al te vaak onder de noemer ‘premenstrueel syndroom’ (PMS / PMT) geschaard, waar je vervolgens mee moet leren leven. Persoonlijk zou ik voor de zekerheid toch eens je bloed laten controleren op een vitamine B12-tekort, ijzertekort, vitamine D-tekort, elektrolytendisbalans en ontstekingsparameters (o.a. BSE, CRP en gamma-GT) die kunnen wijzen op endometriose, al is het maar uit absolute voorzorg. Sterkte, beterschap en groeten, Paul

  • Beste allemaal, Ook ik heb sinds een jaar last van tintelingen (met name in mijn linkerhand). Ik ben eens gaat testen met voeding. Ik ben tot de ontdekking gekomen dat het is begonnen toen ik kruidenzout (met pepers) ben gaan gebruiken. Ik heb ook artikelen gelezen dat pepers je lichaam totaal uit balans kunnen brengen. Die kruidenzout heb ik weggegooid, maar nu komen die tintelingen steeds een dag nadat ik bijvoorbeeld Vietnamese loempia’s of bamischijfjes heb gegeten. In elk geval iets waar pittige kruiden in zijn verwerkt. Als dat soort dingen niet eet, dan heb ik ook geen tintelingen. Ik hoop dat ik iemand hiermee een plezier kan doen. Test het uit. Als je tintelingen krijgt, ga eens nadenken, heb je de vorige dag iets pittigs gegeten? Tintelingen kunnen overigens ook komen van aspartaam, wat zenuwcellen afbreekt in je lichaam.

  • Hallo, Ik heb reeds al 9 maanden en ben 17 jaar last van tintelende handen soms duim, wijsvinger en middelvinger en dan soms pink en ringvinger. Maar ook soms alles te samen. Net in die periode begon me elleboog ferm te knakken dus dachten ze aan een muisgewricht maar niks gevonden. Er is reeds ook al een MRI en een X-ray en elektrische schokken gedaan. De symptomen verergeren bij het te lang plooien van de elleboog dan begint het zeer erg te knakken en dan komen de tintelingen op. Het ergste is bij het weggaan en dat er dan ook alcohol gedronken word. Dan voelt me elleboog de dag erna zeer pijnlijk overal knakt het, overal tintelingen handen bij iedere bewegen waarbij ik me elleboog beweeg en de schouders… O ja en me elleboog knakt soms helemaal niet en dan soms een hele tijd.

 83. Beste dames en heren, Voor de mensen waar geen oplossing voor word gevonden of diagnose word vast gesteld heb ik misschien een oplossing bij tintelingen hoop het niet voor jullie. Maar ik heb een zeldzame ijzer ziekte die genetisch bepaald is het is erfelijk. bij deze ziekte kunnen tintelende handen voor komen begin stadium van reuma dit heeft mijn oom ervaren bij mij en mijn vader waren ze er op tijd bij en gestart met aderlatingen dit is de enige manier om deze ziekte te bestrijden. er zijn verschillende vormen je kan al op vroege leeftijd er last van krijgen net als ik. dit is ook het zwaarste geval dan heb je de ziekte dubbel geërfd. in het meest geval erf je het in eenvoud dit houd in dat je er op latere leeftijd pas last van krijgt bijvoorbeeld vanaf je 40ste. ik hoop dat ik hier mensen mee help!!! P.S. als je dit hebt stop met alcohol drinken, geen vitamine pillen, niet te veel rood vlees. eet veel fruit en groenten, drink is thee goed voor je ijzer afbouw en misschien het allerbelangrijkste leg dit op tijd voor aan je arts het kan tot veel ergere ziektes leiden. met vriendelijke groet en beterschap, Riccardo

  • Beste Riccardo, Bedoel je misschien hemochromatose oftewel ijzerstapelingsziekte? IJzerstapeling houdt in dat je te veel ijzer opneemt uit voeding. Dit voedingsijzer wordt opgestapeld in voornamelijk lever, hart en alvleesklier, en kan inderdaad verscheidene klachten teweegbrengen. Waaronder aantasting van organen en gewrichten, maar inderdaad ook tintelingen. Als hemochromatose tijdig wordt ontdekt, kunnen zulke klachten grotendeels worden voorkomen. Hemochromatose is meestal primair / erfelijk / aangeboren / genetisch / hereditair van aard, maar soms ook secundair. Secundaire hemochromatose oftewel hemosiderose is de niet-erfelijke variant van hemochromatose. Tintelingen door toedoen van hemochromatose kunnen in dat opzicht ook het gevolg zijn van veelvuldige bloedtransfusies, nierdialyses, levercirrose (al dan niet door alcoholmisbruik), hepatitis C / leverontsteking, thalassemie / hemoglobinopathie (onvoldoende en afwijkende hemoglobine-aanmaak), sikkelcelziekte, chronische hemolyse of sideroblastische anemie. Dit even ter aanvulling / verduidelijking… Hoe dan ook, heel erg bedankt voor je tip! Sterkte & groeten, Paul

 84. Sinds een al wat langere tijd heb ik last van spontaan een dode vingertop. Het gaat altijd om de wijsvinger, middelvinger of ringvinger. Nooit de duim of pink. Dit kan soms wel tot meer dan een uur duren. Sinds kort heb ik in vaker last van spontaan blauwe vingers. Ik heb hem dan niet gestoten of zo maar voel opeens een pijnlijke plek en binnen no time is hij daar blauw. Pas was dat mijn rechter middelvinger bovenop het gewricht. Als het blauw is is mijn vingertop ook gevoelloos, die gevoelloosheid gaat dan na een tijdje over om vervolgens na een tijdje weer terug te komen. Dit kan zo makkelijke twee dagen doorgaan. Toen mijn vinger niet meer blauw was, was het de week daarop ook weer raak en had ik op dezelfde plek weer een blauwe vinger. Afgelopen week ging mijn linker wijsvinger zeer doen en zag ik dat deze ook weer spontaan blauw geworden was nu aan de binnenkant onderaan het gewricht bij mijn eerste kootje.Ook hier weer hetzelfde verhaal met de dode vingertop. Erg vervelend. Vandaag bij het autorijden kreeg ik weer spontaan een gevoelloze vingertop aan mijn linker middelvinger, alleen nu geen blauwe vinger. Nadat ik bijna een uur gereden had kreeg ik weer gevoel. Ik heb het nooit als een probleem gezien en altijd gedacht dat een vaatje wel eens kapot kan gaan in je vinger maar nu is het wel erg vaak achter elkaar en krijg ik ook steeds meer last van die dode vingertoppen. Is het echt zo onschuldig als ik denk? Groetjes, Franka

 85. Ron van Hengel Reageer

  Ik heb last van tintelende vingers en in iets mindere mate ook mijn voeten (dit heb sinds 1 week). Nu ben ik diabetes patiënt type 2, mijn arts denkt dat het daar mee te maken heeft, iemand hier ervaring mee. En wat kan je er tegen doen?

  • Systemische ziekten zoals diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen inderdaad tintelingen, zenuwpijnen en aanverwante neurologische verschijnselen veroorzaken. Bij langdurig bestaande diabetes kan het functioneren van de zenuwen zelfs volledig verstoord raken (diabetische neuropathie). Diabetes is zelfs de belangrijkste veroorzaker van perifere neuropathie. Perifere neuropathie wordt gekenmerkt door gevoeligheid, gevoelloosheid, zenuwpijn en/of tintelingen aan de uiteinden van het lichaam; allereerst distaal: aan de tenen en vingers. Later ontwikkelen de neurologische klachten zich steeds meer richting de lichaamskern, dus proximaal: een weg via de voeten, handen, armen en benen. Bij sensibele neuropathie zijn het oppervlakkige gevoel en de fijne tast afgenomen / toegenomen, waarbij meestal ook tintelingen optreden; ook het grove tastgevoel, de temperatuurgewaarwording en pijngewaarwording kunnen veranderen. Motorische neuropathie wordt gekenmerkt door het uitvallen van de kleine spiertjes in de voet en/of de hand, waardoor de sterkere buigspieren van de tenen de overhand krijgen en tenen in klauwstand komen te staan. Autonome neuropathie beperkt zich niet tot de tenen en vingers, maar treft het volledige lichaam, waarbij ook de doorbloeding van de tenen en/of voeten en vingers en/of handen s aangedaan. Hierdoor wordt eelt dikker en breekbaarder, huid juist dunner, nagels brokkelig, zweetproductie minder en botdichtheid neemt af. Reeds geleden schade aan de zenuwcellen en zenuwvezels is doorgaans niet te herstellen. De behandeling van diabetische neuropathie richt zich dan ook op het tegengaan van verdere achteruitgang; dit betekent dat je als diabetespatiënt je bloedglucosespiegel zo goed mogelijk binnen de (nauwe) grenzen moet zien te houden met behulp van een gezonde leefstijl en goed ingestelde diabetesmedicatie. Daarnaast richt de behandeling van (perifere) diabetische neuropathie zich veelal op het verminderen van de symptomen, waaronder tintelingen en pijnklachten. Ik ben overigens geen arts; dit is slechts wat ik erover heb gelezen. (bron) Je huisarts, internist-diabetoloog, anesthesioloog en neuroloog zouden je hier inhoudelijk over moeten kunnen informeren. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten Paul

  • Ik zit in hetzelfde schuitje en heb spieronderzoeken en bloedvatonderzoeken gehad tot een EC scan toe. Ook fysiotherapie werkt niet. Men kan de oorzaak niet vinden en ook ik word er doodmoe van. Erg pijnlijk is het allemaal niet maar wel vreselijk irritant. zelfs het draaien van een sjekkie gaat niet meer zoals vroeger en heel soms valt er spontaan wat uit mijn handen. Wie weet iemand of arts die wel weet / kan vinden waar de oorzaak ligt?

  • Wellicht dat je de oorzaak van de tintelingen dan veeleer moet zoeken in zenuwen dan in spieren of bloedvaten. Dus een afspraak met een neuroloog zou raadzaam kunnen zijn…

 86. Hallo, Ik heb al een geruime tijd last van dode tintelende vingers en handen. Ben al eens naar de huisarts geweest en die gooit het op het roken. Maar ik heb het al een tijdje de hele dag door, en als ik deze reacties allemaal lees, weet ik niet waar ik moet beginnen waar de oorzaak bij mij vandaan komt… Ik heb bijna een jaar geleden wel hielspoor gekregen, waar ik nu nog steeds last van heb. Heb daarvoor steunzolen gekregen. In dat afgelopen jaar heb ik naast de tintelingen ook andere klachten erbij gekregen, bijvoorbeeld pijn onderin m’n billen, waardoor zitten soms moeilijker gaat. Ook als ik ’s morgens opsta voel ik bijna overal wel pijntjes, wat in de loop van de dag voor een gedeelte wegtrekt. Ook heb ik last van mijn rug, maar deze kwaal heb ik al jaren en is een erfelijke kwestie. Mijn houding is zeker niet goed, zeker niet na mijn hielspoorklachten, want daardoor ga ik anders lopen. Mijn moeder heeft ook artrose, wat misschien ook wel meewerkt aan mijn klachten? Ook heb ik wel even supplementen geslikt. Er is wel eens bloed afgenomen om te kijken of ik reuma had, maar daar kwam niks uit. Door dit alles weet ik niet goed waar nou die tintelende vingers en handen vandaan komen. Ik had de tintelingen eerder ook weleens, maar het is nu wel heel erg, en de hele dag door, dus ik ga mij nu wel zorgen maken, en ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen… Weer naar de dokter (waarvan ik het gevoel heb dat hij me wel snel afscheept) of het nog aankijken?

  • Wat voor supplementen heb je geslikt? En hielpen ze ook maar enigszins? En heb je je bloed al eens laten controleren op B-vitamines (m.n. B12, B6, B3…) en op vitamine D en ijzer? En heb je naast de tintelingen en pijnklachten nog andere gezondheidsklachten of kwalen?

  • Het waren gewoon multivitamines, heb mijn bloed nog niet laten testen op B of D vitamines of ijzer. Verder geen klachten.

  • Ik zou in ieder geval je bloed eens laten controleren op vitaminetekorten en mineralentekorten… Mocht daar niks uitkomen vraag je huisarts dan om een doorverwijzing naar een neuroloog om te laten onderzoeken of er sprake is van een zenuwgerelateerd probleem. Sterkte!

  • Verschueren Eddy

   Wat het hielspoor betreft, daar ben op beide voeten op korte tijd van verlost geraakt door Shockwave therapie bij de orthopedist.

 87. Inmiddels heb ik deze klachten al 7 jaar variërend van een paar seconden tot 12 uur, en ook variërend van een vinger / stukje voet tot een volledige rechter of linker kant. Bij veel ziekenhuizen / artsen geweest waarbij ik ook veel onderzoeken heb gehad. Er werd gedacht aan epilepsie omdat ze storingen zagen, maar helaas niet voldoende. 5x aan mijn rug geopereerd (scoliose en neurostimulator), hypoglykemie, ‘Failed back Surgery Syndrome’ (FBSS), spiermoeheid, en fibromyalgie zijn de diagnoses die ik heb. Ben erg moeilijk te prikken omdat ik dunne diep liggende aderen heb, en elke aanraking is pijnlijk hierdoor zijn onderzoeken vaak een ramp… pijn, oververmoeid wat is onderzocht in de slaappoli, rusteloosheid in ledematen, bankschroefgevoel, en vooral de tintelingen zijn het ergste van het A4’tje vol aan klachten. De tintelingen voelt alsof het “slaapt” maar toch anders, kan er dan niets mee en het doet ook pijn. Na 7 jaar wil ik zo graag een diagnose, maar geen ziekenhuis kan mij nog helpen, ben zelfs gaan kijken of t psychisch was want tja je moet wat! Maar dat bleek niet zo te zijn. Op een gegeven moment heb je zoiets van het maakt niet uit wat zolang ik maar weet wat er aan de hand is. Zelfs in Gent heb ik heel veel onderzoeken gehad dat ze in Nederland niet deden in meerdere ziekenhuizen en ook hun stonden met hun handen in het haar en kreeg ik t vreemde woord “uitbehandeld”. Ik probeer te genieten van alle kleine dingen maar mijn partner en ik leven al jaren in onzekerheid. Nu ben ik 26 en we hebben al veel dromen weg zien vagen. Ook ben ik nu elk jaar best hard achteruit gegaan en mag vaak blij zijn als ik elke dag zelfstandig kan douchen. Ik hoop dat hier iemand mij tips kan geven en a.u.b. niet de “goede adviezen” van accepteer t gewoon. Heb al heel veel moeten accepteren maar dit zou als falen voelen als ik niet doorga om een diagnose te vinden, je weet nooit wat het kan opleveren en heb nog altijd goede hoop.

  • O ja, de tintelingen heb ik voornamelijk als ik op mijn rug lig in bed, maar niet op mijn arm/been. Ook heb ik het staand, lopend en zittend, maar liggend het meest. Dit gebeurd meestal gemiddeld 3 tot 4x per week. Onderzoeken die o.a. al gedaan zijn (kan er natuurlijk wat vergeten omdat het er best veel zijn geweest): – veel bloedonderzoeken zoals vitaminetekorten enz.; – epilepsie; – carpale tunnelsyndroom; – zenuwaandoeningen; – nekhernia; – hersentumor; – ziekte van Lyme; – ziekte van Fabry; – MS; – bepaalde DNA-onderzoeken; – blokkades in nek / rug; – psychische aandoeningen; – zenuwgeleidingsonderzoeken; – meerdere EEG’s, waaronder ook 24-uurs; – slaaponderzoek met elektroden i.v.m. slaapstadia; – epiduroscopie i.v.m. littekenweefsel / blokkade in rug; – prikken in rug; – natuurlijk ook de nodige gewone testjes, waaronder MRI-scans, CS-scans, botscan en röntgenfoto’s.

  • Beste Samantha, Ik wilde eigenlijk je vorige bericht beantwoorden, maar zag ineens deze lijst met ondergane onderzoeken voorbijkomen. Eerlijk gezegd kan ik zo 1-2-3 geen oorzaak van je tintelingen bedenken die niet reeds is onderzocht. Ik ga er heel diep over nadenken en zodra me ook maar iets te binnen schiet, zal ik op je oorspronkelijke bericht reageren. De boodschap te zijn uitbehandeld, vind ik eveneens enorm cru! Hopelijk wordt de onderliggende oorzaak van je tintelingen vroeg of laat (liever vroeg dan laat) toch nog ontdekt, zodat gepaste behandeling kan worden ingezet. En wellicht zijn er nog bezoekers met vergelijkbare ervaringen die tot bepaalde ideeen, inzichten of handvatten kunnen leiden. Onwijs veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Dank je wel Paul, Het is ook enorm cru dat woord maar inmiddels al een aantal keer gekregen. Ik hoop dat er bij jou of anderen iets te binnen schiet dat zou heel erg fijn zijn. De klachten kreeg ik voordat ik pijnmedicatie kreeg dus daar kan het ook niet aan liggen helaas. Heb het wel in de winter vaker dan in de zomer dan heb ik het meestal 1 tot 2 keer per week. En in de winter soms elke dag. Vandaar dat het gemiddelde 3 tot 4 keer per week is. Bedankt voor je snelle antwoord! En wens je een prettige dag toe. Groetjes, Samantha

  • Beste Samantha, Ook ik heb het als ik op mijn rug lig en onlangs kwam ik erachter dat ik het ook heb als ik lang moet staan. Bij een neuroloog geweest, en deze vertelde mij dat een beklemde zenuw in de buik de oorzaak is. Zwangere vrouwen en mensen met dikke buiken kunnen hier last van krijgen, zo werd mij verteld. Aangezien ik noch zwanger, noch dik ben maar wel een een buikje heb (zoals zoveel vrouwen) ga ik er maar even van uit dat dit de oorzaak is. Een oplossing had ze niet, misschien trainen om de buikspieren te verstevigingen.

  • Hallo Diana, Wat fijn dat je eindelijk weet wat je oorzaak is, ik heb het ook in mijn armen en het meest in mijn rechterhand. Mijn zenuwen zijn al meerdere keren nagekeken op verschillende manieren, daar bleek niets uit te komen. Ben ook niet zwanger / een dikke buik. ;) Dan zou ik dat al 7 jaar moeten hebben. Ben normaal gebouwd (maat 38), wel een scoliose van 40 graden. Hoe kwamen ze erachter dat het een beknelde zenuw in je buik is en hoe lang zocht je eigenlijk al naar een diagnose / onderzoeken? Groetjes, Samantha

  • Ik zit met het zelfde en dan niet allen vingers maar de gehele hand en alle vingers ook zit het in mijn voeten en benen heb net onderzoek gehad en volgens de arts die de onderzoek deed was het een zenuw beschadiging in mijn linker been maar over mijn handen wou hij niks zeggen dat must ik maar an de neuroloog vragen daar moet ik de 5 de februari heen dan hoor ik wat er met mijn handen is en het andere been weet niet of ze dat bij jou ook onderzocht hebben zo niet zou ik dit onderzoek gaan aanvragen dat gaat met stroom schokken hoop dat jij hier wat an heb want ik weet hoe vervelend dit is je heb geen gevoel meer in de handen om de haverklap en laat alles vallen heel naar allemaal!

  • Ik heb ook heel veel last van tintelingen gehad in mijn armen en vingers.. Na lange onderzoeken hebben ze bij mij men eerste ribben weggehaald. Mijn bloedvaten werden door mijn eerste ribben en sleutelbeen afgekneld, te weinig ruimte. Nu gaat het goed en heb zelden nog tintelingen in mijn armen en vingers.. erg blij dat ik deze operatie heb laten doen.. Maar bij sommige kan het ook liggen aan hun houding. Door dat ze veel spierspanning hebben in hun schouders. Ze trekken hier door de hele dag door hun schouders op, waardoor de bloedvaten afgekneld raken. Tussen de ribben en sleutelbeenderen.. Een echo maken van je bloeddoorstroming heb ik ook gehad en toen kwamen ze erachter dat bij mijn armen omhoog doen mijn aderen volledig werden afgekneld..

  • Heb heb de tintelingen ook niet enkel in mijn vingers het verschild van de gehele rechter of linker kant dus volledige arm en been, En andere keer 2 volledige benen, dan rechter hand, dan paar vingers, dan een voet enz. Heb al heel veel onderzoeken gehad naar deze tintelende sensaties, ik denk dat jij een onderzoek zult krijgen wat ze gebruiken op een carpale tunnelsyndroom op te sporen ook dit heb ik gehad. Maar omdat bij mij zelfs aanraking pijnlijk is was het onderzoek voor mij ook pijnlijk maar de meeste mensen ervaren het als een tinteling. Heb ook onderzoeken gehad met naaldjes en schokjes ook vanaf mijn enkels tot voorhoofd. En nog wel meer in die 7 jaar. Veel artsen en ziekenhuizen gezien en veel onderzoeken gehad voor de tintelingen. Alvast veel succes en sterkte 5 februari! Hoop dat er iets voor je mag uitkomen! Groetjes, Samantha

  • Hallo Ria, wat heftig!! Maar aan de andere kant fijn dat je nu weet waar het tintelende gevoel vandaan kwam en is opgelost. Ik heb een forse scoliose en getordeerde wervelkolom blijkbaar was dat uniek wat ze zeiden in België in het ziekenhuis. Tenminste hoe mijn rug is gedraaid dan. Dan kan het inderdaad ook met de bloedvaten te maken kunnen hebben. Handen en voeten zijn ook meestal koud bij mij en ben zeer moeilijk te prikken door mijn dunne diepliggende aderen. Ik ga dit ook eens navragen! Maar hoe zeg je zoiets bij de huisarts? Die ziet me alweer aankomen… ;)

  • Ik heb sinds een tijdje tintelingen in de handpalm wat doorstraalt na mijn vingers. Maar als ik schud met me hand gaat het wel weer weg. En na een tijdje komt het tintelende gevoel weer terug. Mijn rechterhand valt ook vaak in slaap. Heb elke keer het gevoel dat die in slaap is en dat heb ik ook met me linkerkant terwijl ik maar een telefoon of iets in me handen heb wat kan het zijn? Kan iemand me helpen?

 88. Ik ben erachter gekomen waardoor ik tintelingen in mijn linkerhand krijg. Het komt nadat ik specerijen (scherpe pepers) heb gehad. Misschien kan ik iemand hiermee helpen. Test het uit!

 89. Sinds ongeveer 4 weken heb ik last van prikkelingen in duim en wijsvinger , soms straalt het uit naar de handpalm , slapen is een ramp ik kan niet op mijn linkerarm liggen , en ga ik op de rechterkant liggen weet ik niet hoe ik de pijn kan ontlopen , normaal kon ik mijn arm onder het hoofdkussen doen maar dan verga ik van de pijn in mijn schouder , ben bij de huisarts geweest die schonk weinig aandacht eraan , hij zei … ik zie dat u bent afgevallen , kan zijn dat de zenuwbanen tegen elkaar komen , het vet is namelijk weg ! nou ja … daar doe je het dan maar mee , maar voorlopig barst ik van de pijn s nachts ! kan iemand mij raad geven ? o ja … ik zwem 2 x per week intensief

  • Hallo Joke, Jeetje zeg, ik heb exact dezelfde problemen aan de rechterkant! Slapen is een drama, ik weet niet meer waar ik met mijn arm naartoe moet als ik wil slapen, pijn in schouder en vreselijk tintelende duim en wijsvinger. Ik maak me wel zorgen omdat ik 10 jaar geleden aan nekhernia ben geopereerd aan de linkerkant. Vandaar dat ik nog niet bij de huisarts ben geweest maar zal er wel van komen want het wordt steeds erger!

 90. Beste, Ik ben in de leeftijd van 30 jaar en heb deze winter voor het eerst een voos / tintelend gevoel in mijn linker pink en de helft van mijn ringvinger in de lengte gezien richting de zijde van de pink. Het is irritant, maar kan er wel mee werken en leven. Typen is het pinkje is erg lastig. Nu is het zo dat ik 14 jaar terug een ernstige beknelling heb gehad aan mijn linker hand, met name mijn vingers van de pink tot de middelvinger. (Dat gedeelte wat momenteel voos aanvoelt). De botjes waren destijds gebroken van de ring-, en middelvinger, kneuzingen en veel huid was er destijds af. Er werd gevreesd voor behoud van mijn 3 vingers, maar het is allemaal perfect gerepareerd met stalen pennen aan de buitenzijde. Dit met dank aan de chirurgen. Ik kan dan eigenlijk wel een oorzaak achterhalen waarom als ik die tintelingen heb, het is trouwens ook voor het eerste na de schade van destijds, maar wat kan ik hier nu mee doen? Kan me niet voorstellen dat ik dit mijn hele leven nog moet aanvoelen. Zo lastig! Mocht je info hebben dan hoor ik het graag. M.vr.gr. Wiljan

 91. Ik, man 27 jaar. Heb hier ook al enkele jaren last van. Van mijn kindertijd al. Gebeurd alleen als ik in bed lig. Telkens ik denk dat ik goed lig en direct in slaap zou kunnen vallen gebeurd het dat beide handen slapen. Waardoor ik dan uiteindelijk toch niet kan slapen. Dan strek ik mijn arm en is het voorbij. Als ik dan terug goed lig gebeurd het opnieuw, opnieuw en opnieuw. Soms wordt ik wakker met slapende handen. Dan denk ik dat mijn handen al lang slapen in mijn slaap, want dan doet het zo’n pijn dat optillen, draaien moeilijk is, alsof mijn handen tijdelijk verstuikt zijn.

 92. Hallo, sinds een jaar of 3-4 heb ik last van tintelende (vaker ook pijnlijk) handen en armen. Hoofdzakelijk tijdens het slapen en ik wordt er dan ook wakker van. Wanneer ik mijn armen dan gestrekt langs mijn lijf laat liggen trekt het meestal wel weg. Het wordt ieder jaar erger. Soms ook overdag en bij bepaalde bewegingen of iets vast pakken. Enerzijds denk ik richting RSI. Het vreemde vind ik echter dat ik er in de zomermaanden geen last van heb. Het begint circa september – oktober. Fysiek heb ik (ene dag meer dan andere) wat zwaarder werk, maar dat is in de zomer niet minder. In familie wel veel voorkomende hartproblemen, maar verklaart voor mij ook niet waarom ik er in de zomer geen last van heb. Mijn huisarts heeft me vorig jaar wel naar orthopeed gestuurd (tevens vanwege been, rugklachten), deze heeft vast gesteld dat er geen sprake van hernia is. Dat wist ik zelf ook wel. Denk zelf ook niet dat het ene met het andere te maken heeft. Weet nu wat het is met been/rug en hoe daar mee om te gaan. Heeft iemand een idee over de tintelingen, dan lees ik het graag.

 93. Hallo, Ik ben 3 weken geleden geopereerd aan de elleboog vanwege een tenniselleboog die maar niet verdween en heb nu 3 weken gips gedragen maar nu heb ik even lang al een voos gevoel in mijn duim? Graag een reactie. Dank bij voorbaat!

 94. Beste lezers, Ik heb 10 dagen terug een 7 uur durende buikoperatie ondergaan en in die houding is er een zenuw beklemd geraakt. Gevolg is een dove tintelende rechterhand, muis van hand, duim, wijsvinger, middelvinger en linkerdeel ringvinger. Ook de onderarm maar die in mindere mate. Nu is alles wel wat afgezakt omdat ik in het begin vocht vasthield maar nog lang niet goed. Vooral ’s nachts kan ik er niet van slapen omdat je geen enkele houding kan vinden die opluchting geeft. Ook bij overgang kou naar warmte en dus na rust is het een hele poos verergerd. Je kan dan niets beetpakken of de simpelste dingen als schrijven en veters strikken gaan dan niet. Heeft iemand dit ook gehad na een operatie en wat kun je er zelf aan doen? Volgende week afspraak met neuroloog maar het duurt gewoon te lang. Kan me door dit niet helemaal zelfstandig redden en dat is heel erg jammer.

 95. Vraagje ik heb steeds vaker last van tintelingen alleen in me grote tenen en in me rechterhand en gewoon weg verschillende momenten op de dag. In me grote tenen de held dag en elke dag zeer vervelend gevoel. Iemand raad?

 96. Hallo, 2.5 jaar geleden kreeg ik pijn in mijn linkerschouder. Volgens artsen niks te zien. Ik bleef maar volhouden en oeps na 2.5 jaar, onze excuses je hebt gradatie 3 en je bot steekt in je chronisch ontstoken pees. In dat jaar heb ik veel heftige dingen meegemaakt zoals overlijden beste vriendin, verhuizing, man baan kwijt, man ziekte van Ménière, miskraam. Ik ben in Duitsland geopereerd. Net voor ik geopereerd werd stond mijn lichaam letterlijk in brand. Deze pijn was onbekend maar zo pijnlijk. Heb vervolgens Lyrica (werkzame stof: pregabaline) gekregen. Heb laatst 4 weken geen last gehad. Vrijdag gestart met homeopathie om het zenuwstelsel tot rust te brengen maar kwam het weer opzetten. Branderigheid op verschillende plekken, van kuit tot bil en van nek tot rug. Ook prikken en tintelingen in armen, voeten en handen. Nu een paar dagen later heb ik vooral tintelende handen. Mijn huisarts denkt overbelast zenuwstelsel. Ben al een keer bij neuroloog geweest, maar dit was voor een reflextest en m’n neus aanwijzen e.d. Ze kon het niet verklaren. Nu ga ik binnenkort naar een andere neuroloog omdat ik grondig onderzocht wil worden. Ben bang voor een enge zenuwziekte of MS. Kan dit ook in stand worden gehouden door Lyrica, stress of chronische hyperventilatie (CHV)? Groetjes, Marijke

  • Beste Ik heb een beetje hetzelfde probleem als jij!! ik heb al 5 jaar tintelingen en branderig gevoel in mijn benen en handen… na 5 jaar en honderden onderzoeken later is gebleken dat ik niets heb die mijn symptomen zouden kunnen verklaren… vorige maand werd ik doorverwezen naar een professor neurologie in Gent en die man kon me vertellen met een bijna zekerheid dat het stress is!!! stress??? ik hoorde het donderen in Keulen… hoe kan stress nu ervoor zorgen dat mijn armen en benen zo vreemd aanvoelen!? ik denk dat ik gewoon wat te hectisch druk heb geleefd en toen de eerste symptomen kwamen heb ik gewoon niet goed geluisterd naar mijn lichaam!!! en de rest is gewoon een vicieuze cirkel… misschien moet je toch eens denken aan stress hoor…

 97. Ben 52 jaar en heb sinds een tijdje af en toe een slapende voet na bijvoorbeeld gewoon een uurtje te hebben autogereden. Ook heb ik af en toe “zware armen” en zeer lichte tintelingen in de vingertoppen, zowel links als rechts. Soms slapen er op eens een paar tenen, dat gaat dan na een paar minuten weer over, vaak even kortdurend gepaard gaand met zeer heftige hoofdpijn. Ben best een beetje bezorgd.

  • Hallo, ik had ook zoiets en toen bleek ik veel te hoge bloeddruk te hebben. Met medicatie is nu alles goed.

 98. Heb een operatie van een cyste aan de duim gehad 10 dagen geleden tot op heden is nog steeds mijn duim aan het slapen nog geen enkele moment uit verdoving geweest, voel me hier echter niet gerust in. Is er hier nog een wakkere ziel… die er raad mee weet a.u.b.?

 99. Nikki Doornberg Reageer

  Sinds 3 weken doe ik productiewerk, folder feeders vullen, en sinds die tijd heb ik veel last van constant tintelende handen. Ik ben niet de enige daar die er last van heeft. Ik geloof ook sterk dat het gaat om overbelaste handen die weinig rust krijgen. Op het moment van werken heb ik er geen last van, maar op de fiets wel wanneer ik met mijn handen leun op het stuur. Het kost ook zo’n 2 volle dagen voordat ik er volledig geen last meer van heb. Ik kan mijn handen niet verticaal houden met de handen omhoog wijzend, maar ook niet horizontaal. Dit maakt mij ’s nachts wakker en houd mij dan ook wakker. Al voor een tijdje probeer ik van alles om hier vanaf te komen: groente en fruit, zonlicht, beweging voor goede doorbloeding. Maar het enige wat ik kan doen is mijn armen stil laten hangen en wachten tot de uren verstrijken en ik er helemaal geen last meer van heb. Of totdat ik weer moet werken.

  • Beste Nikki, Het zou me niets verbazen als voor jou min of meer hetzelfde geldt als voor Jennifer, wiens vraag ik zojuist hieronder heb beantwoord. Een RSI-probleem zoals CTS zou je tintelende handen kunnen verklaren… Beterschap!

 100. Hallo, de laatste tijd krijg ik steeds vaker last van een slapende arm, dit gaat vanaf mijn schouder tot aan mijn vingertopjes, de ene keer erger dan de andere keer. Nu vannacht echter, werd ik wakker van die slapende arm en dit is heel de dag aangehouden. Ik ben banketbakker en gebruik mijn handen natuurlijk volop, zou dit de oorzaak kunnen zijn? En wat kan ik hier tegen doen?

  • Beste Jennifer, Gaat jet slapende gevoel in je schouder, bovenarm, onderarm, pols, hand, vingers en vingertoppen gepaard van tintelingen? In dit artikel over slapende ledematen kun je sowieso meer lezen over de mogelijke oorzaken van slapende armen en handen… Het ‘slapen’ van ledematen (transient paresthesia) –en bijkomende sensaties van gevoelloosheid en tintelingen– kan zeker te maken hebben met repetitieve bewegingen van de schouders, ellebogen, polsen en vingergewrichten. De klachten zouden bijvoorbeeld gerelateerd kunnen zijn aan CTS: Carpaal Tunnel Syndroom (drukneuropathie c.q. beklemmingsneuropathie) of perifere neuropathie. In beginsel zijn dit soort zenuwbeknellingsproblemen vergelijkbaar met die van een muisarm; ze vallen onder de RSI-klachten (Repetitive Strain Injuries). RSI is een verzamelterm voor meer dan 20 arbeidsgerelateerde en sportgerelateerde spierklachten en gewrichtsklachten die ontstaan door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. Hierbij valt (naast de welbekende muisarm) te denken aan een slijmbeursontsteking, peesontsteking, Cubitaal Tunnel Syndroom, duimpeesirritatie van De Quervain, schrijverskramp, skiduim, voetbalknie, tennisarm, golfelleboog, schoudergordelsyndroom (TOC), et cetera. Ik kan me in ieder geval absoluut voorstellen dat repetitieve banketbakkershandelingen zoals deeg kneden absoluut kunnen bijdragen aan RSI… Persoonlijk zou ik er eens mee langs de huisarts gaan. Sterkte & groeten, Paul

 101. Hoi allemaal ik heb vanaf juni 2015 last van tintelingen in mijn vingers in allebei de handen. En ook zere gewrichten vooral bij opstarten ’s ochtends. En heb ook vooral last van verdoofd gevoel in mijn handen. Heb allerlei onderzoeken gehad op carpale tunnel syndroom en op reuma ma helaas is het allebei niet. En toen dachten ze dat het vanuit mijn nek kwam dus toen in de MRI ma helaas kwam daar ook niks uit. Dus de artsen staan voor een raadsel misschien dat jullie nog een idee hebben wat het zou kunnen zijn?

  • Kim Mureau

   Hoi Paul, Ik heb het een tijdje gebruikt ma dat werkte niet die vitamine B. Groetjes, Kim

  • Ik vroeg over B-vitamines omdat een overschot aan vitamine B6 juist ook de veroorzaker/aanstichter kan zijn van zenuwproblemen, waaronder tintelingen in handen en vingers. Dus als je geruime tijd B-complex en/of multivitamines hebt ingenomen ZOU er sprake kunnen zijn van een vitamine B6-overschot. En het kan lang duren voordat een teveel aan vitamine B6 zichzelf oplost… Je zou je huisarts dus kunnen vragen om je B6-bloedwaarde te laten bepalen…

 102. Ik heb mijn rechter duim overbelast tijdens houthakken, waarbij ik de steel van de bijl te stevig heb vastgepakt. Gevolg is dat de rechterkant/rechter vingertop van mijn rechter duim gevoelloos (verdoofd) aanvoelt. Het tintelt een beetje en het doet pijn wanneer ik een steel van gereedschap stevig vastpak. Dit is inmiddels vijf dagen aan de gang. Wat is het advies? Bij voorbaat dank!

  • Hier heb ik ook last van zulke tintelingen. Door schaar vasthouden en te veel druk erop te zetten. Geen pijn, maar raar dof gevoel, dacht na een nachtje rust er wel vanaf te zijn, maar niet dus… Hoe is dit bij jou over gegaan Erik ?

 103. Hallo, Ik heb de afgelopen weken/maanden dat ik ’s nachts wakker word met pijn in ’n hand/handen vaak uitgestraald vanuit mijn onderarm. Het voelt heel anders dan als je hand slaapt, duurt ook echt vaak een paar minuten voordat het gaat tintelen (zoals bij een slapende hand) en dat het over gaat. Vaak voelt het van binnen alsof mijn hand dan enorm gezwollen/dik is (van buiten is niks te voelen). Ik weet niet goed of het nodig is om hiervoor naar de huisarts te gaan. Ik ben ruim een halfjaar geleden bevallen en geef nog borstvoeding. Zou het hier iets mee te maken kunnen hebben? Of eventueel toch een vitaminetekort? Ik denk dat het pas gekomen is na mijn zwangerschap…

  • Dit klinkt als een zenuw-gerelateerd probleem ten aanzien van sensorische gevoelszenuwen. Misschien dat een bepaalde armzenuw wordt afgekneld, maar het zou bijvoorbeeld ook te maken kunnen hebben met een tekort aan vitamine B12 of een overschot aan vitamine B6… Je zou je huisarts sowieso alvast kunnen vragen of je bloed getest mag worden op een vitamine B12-tekort of vitamine B6-overschot. Mocht daar niks uit komen, dan zou je een doorverwijzing naar een neuroloog kunnen overwegen. Gebruik je momenteel vitaminesupplementen of andersoortige voedingssupplementen? Sterkte in elk geval!

  • Hoi Danielle, ik heb hetzelfde als jij. Heel lang last van gehad, toen een tijdje niet meer en sinds een paar maanden weer volop. Vandaag zelfs overdag nog steeds gevoelige handen, alsof het slapende gevoel net niet helemaal weg is. Ik heb het idee dat het in de binnenkanten van mijn ellebogen ontstaat. Weet jij al wat het is?

 104. Ik ben in april geopereerd voor een gastric bypass. Sinds een maand of 2 word ik ’s nachts geregeld wakker met een dood gevoel in m’n handen. Ik slik dagelijks m’n vitaminen. Tijdens de laatste controle van B12 en B6 in orde. Tenminste, er is niet gebeld dat het niet in orde was. Toch vind ik deze symptomen vreemd. Heb 2 weken na de operatie wel een acuut B12 tekort gehad. Verkrampte handen en voeten, tintelende lippen, wazig zien, moeite met praten. Moest dit aanvullen met extra hoog gedoseerde tabletten. Kunnen die slapende handen ook een symptoom zijn van B13 tekort?

  • Beste Judith, Vitamine B13 (orootzuur) werd ooit beschouwd als onderdeel van het vitamine B-complex, maar inmiddels weet men dat het geen onmisbare voedingsstof is en dus geen vitamine. Het is zelfs geen co-vitamine of halfvitamine; veeleer een ‘onzinvitamine’ die wordt aangeprezen door supplementenfabrikanten, net als B15 en B17. Orootzuur ontstaat in je lichaam en hoef je dus niet te eten of drinken. De klachten die je omschrijft kunnen inderdaad wel ontstaan door een vitamine B12 of een overschot aan vitamine B6. Welk vitaminesupplement neem je dagelijks in? Als het een multivitamine met het volledige B-complex is, kan het namelijk best zo zijn dat je veel te veel B6 binnenkrijgt ten opzichte van B12. Heb je aan je huisarts de bloeduitslagen meegevraagd? Een vitamine B6-overschot wordt namelijk best vaak over het hoofd gezien omdat er overwegend op tekorten wordt gescreend. Overigens kan het ook nog zo zijn dat er tijdens de operatie een zenuw is beschadigd die richting je hand leidt… Hoe dan ook: heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 105. Loek van Buuren Reageer

  Ik blijf het proberen omdat ik tot nu toe nog geen reactie heb gekregen… Een maand geleden begon mijn probleem toen ik ik bed lag, lichte rillingen over mijn lichaam. Het leek eerst een lichte koorts… Later kreeg ik overdag klamme koude handen,,steeds wisselend… Warm, koud, warm… Als ik in bed lig, begin ik met koude voeten. Na een kwartier gaat heel mijn lichaam licht gloeien… Zeker bij de polsen, hierdoor slaap ik erg slecht. Ik heb vandaag mijn bloed laten controleren, wie herkent dit? Groet, Loek

  • Mijn eerste reactie is… de overgang. Maar ik weet natuurlijk niet hoe oud je bent… Mijn tip: ga naar een dokter, als je slecht slaapt kan je daardoor ook andere klachten krijgen en dat is wel het laatste wat je wilt, beter een keer te vaak de dokter bezoeken dan een keer te weinig.

 106. Loek van buuren Reageer

  Hoi, Ik heb al sinds een maand last overdag van koude zwetende handen/voeten. En als ik in bed lig dan verdwijnen deze koude voeten/handen en wordt alles warm, met lichte tintelende ledematen. Hierdoor slaap ik je laatste tijd erg slecht. Graag een reactie. Vriendelijke groet, Loek uit Breda

 107. Loek van buuren Reageer

  Hoi, Sinds een week heb ik als ik ’s nachts in bed lig overal lichte tintelingen. Dus handen, polsen en voeten. Hierdoor denk ik heb ik slaapproblemen gekregen. Overdag heb ik nog wel eens last van koude handpalmen en voeten, met zweethanden… Wie heeft hier een verklaring voor? Eerst dacht ik dat het kwam omdat ik een ontsteking had in een kies, die er overigs is uitgehaald. Vriendelijke groet, Loek

 108. Hallo. Ik heb nu een aantal dagen last van tintelingen in mijn linker arm, voornamelijk zijn het de vingers die tintelen. Bij het bewegen van arm en nek wek ik de tintelingen op. Soms heb ik aan de linkerkant van mijn gezicht ook tintelingen. Omdat ik nu in het buitenland zit, raadpleeg ik niet zo snel een arts. Echter moet ik wel bekennen dat mijn spieren aan de linkerkant nek en schouder erg hard zijn.

  • Dit klinkt als een zenuwbeknelling. Misschien heb je bepaalde activiteiten ondernomen (snorkelen, zwemmen, volleyballen o.i.d.) die je normaal gesproken niet doet, waardoor bepaalde spieren, banden, kapsels of pezen in het nek- en schoudergebied overbelast of geïrriteerd zijn geraakt. Als deze weefsels opzwellen, kunnen zenuwen in de verdrukking brengen, waardoor tintelingen optreden. Voorzichtige en vakkundige massage van de schouders en het halsgebied kan soms al enige verlichting brengen.

 109. Ruim 2 maanden geleden heb ik, met veel kracht, enkele schroeven in hardhout gedraaid. Hierbij heb ik de schroevendraaier in mijn handpalm van mijn rechterhand laten rusten. Met mijn linkerhand heb ik toen de schroeven erin gedraaid. Sindsdien heb ik 24/7 last van tintelingen in mijn pink en ringvinger (2 slapende vingers, pijn in de handpalm) van de rechterhand. Als ik mijn rechterhand gebruik, wordt de pijn erger. De tinteling en de pijn gaat echter nooit weg. Iemand een idee wat ik hier aan kan doen?

  • John, ik heb voorbije weekend exact dezelfde werken uitgevoerd en sindsdien ook 24/7 tintelingen in de duim van de hand waar de schroefmachine mee bediend werd. Ik vermoed dat ik met een beknelde / afgeknelde zenuw zit of een overbelasting. Doe zulke werken namelijk nooit. Als ik het volgende week nog heb spring ik snel even binnen bij de huisarts.

 110. Hoi, Een paar weken geleden maakte ik wat sprongen op een trampoline (of ik dat nog zou moeten doen met 37 is een andere vraag…). Bij een landing op mijn achterwerk, benen naar voren, met de bedoeling weer op mijn voeten te komen, kraakte mijn nek. Sindsdien heb ik “last” van mijn nek aan de rechterkant precies tussen het oor en midden van de nek. Daarbij heb ik ook last van tintelingen in mijn rechter arm en rechter hand. Bijvoorbeeld als ik op de fiets zit of aan tafel zit met eten… Zou het een met het ander te maken kunnen hebben… Toch maar naar de huisarts met deze vage klacht?

  • Ja, je trampoline-capriolen en je nekklachten kunnen zeker met elkaar te maken hebben. Wellicht is er een nekwervel of tussenwervelschijf verschoven, waardoor een zenuw die richting het oor loopt, bekneld is geraakt. Aangezien je nekklachten nu al meerdere weken aanhouden, zou ik er zeker even mee langs de huisarts gaan. Beterschap!

 111. Ik heb altijd een tintelend gevoel in mijn handen als ik op mijn rug lees en een boek ‘boven me’ lees. Ook als ik dan op me telefoon zit terwijl me handen op mijn onderste ribben rusten. Omdat mijn handen dan een klein beetje omhoog staan lijkt me het logisch dat de bloedtoevoer dan minder wordt. Het duurt na het verplaatsen van mijn handen dan wel vijf minuten voordat de tintelingen weg zijn. En het duurt zo’n kwartier voordat ze komen. Heb ik gelijk dat dit normaal is? Ik maak me er geen zorgen over hoor, maar vraag me af of anderen dit ook hebben.

  • Ja, dit is vrij normaal. In ieder geval krijgen heel veel mensen in exact diezelfde situatie last van tintelingen in armen, handen en vingers. Puur doordat je hartpompfunctie de zwaartekracht dient te vereffenen die als het ware aan je bloed trekt. Je hart moet dus meer bloed tegen de zwaartekracht in pompen en minder bloed met de zwaartekracht mee.

 112. Sinds een maand nu. Flinke steken in mijn rechterarm en zware tintelende vingers. Ik heb ontdekt als ik mijn hoofd naar achteren doe, dan begint mijn arm vreselijk pijn te doen en tintelt mijn hand niet normaal. Mijn rechterarm voelt ook heel erg bobbelend aan. Op dit moment heb ik in mijn wijsvinger een blijvend dof gevoel. Iemand die dit herkent?

 113. Hallo allemaal, Ik heb nu een week last van m’n linkerschouder, onderarm en duim… vooral tintelen, arm en onderarm een beetje doof gevoel. Ik weet dat het door ’t sporten komt, krachttraining. Ik ben deze week gewoon gaan trainen, maar wel alles iets lichter… Herkent iemand dit, en hoe lang duurde het voordat het weer wegging? Het is begonnen met cardio, fanatiek roeien… Iets minder fanatiek was toch beter geweest, maar is nu al te laat… Gr. Werner

  • Waarschijnlijk een zenuw die ietwat bekneld is geraakt door een verrekte spier of overbelaste pees. Hoelang deze blessure aanhoudt is lastig in te schatten zonder de exacte onderliggende oorzaak van je klachten te achterhalen. Persoonlijk zou ik nog een week rustig aan doen. Als de klachten niet afnemen of juist erger worden, zou ik een huisarts, sportarts of fysiotherapeut raadplegen. In dit artikel over schouderklachten (en de vele reacties) eronder vind je wellicht de nodige aanknopingspunten…

 114. Hallo, heb sinds vandaag de hele dag door tinteling in mijn rechter duim. Ik maak me zorgen en heb zo het idee dat die duim wat donkerder uitziet als mijn andere vingers. Wat kan het zijn?

  • Heb je met je duim klem gezeten ergens tussen? Of is er iets anders mee gebeurd?

  • Sinds vandaag heb je last en je maakt je nu al zorgen? Dus…

 115. Beste, Een achttal jaren geleden had ik door een ongeval een schouder uit de kom, sindsdien begonnen ook de tintelingen in de vingers. Toen ik wat aan het klussen sloeg thuis, begon ik eerst wat een raar gevoel in de arm te voelen maar dacht het zal wel over gaan. Nu acht jaren later heb ik nog steeds met lange pauzes tussen die tintelingen ringvinger en Middenvinger zijn dan een beetje gevoelloos door de tintelingen,ik houd dan ook even de hand en arm naar beneden en dan gaan deze weg. Maar ook de nachtrust word daardoor niet gespaard, als ik ergens met de fiets heen ga of ik doe grote afstanden dan heb ik ’s nachts last van de tintelingen zoals hiervoor beschreven. Meestal helpt het dan wat als ik plat op de buik ga liggen met de arm uit bed, maar dan begint het ook in de linkerhand. Niet zo erg denk ik dan, maar nu begin ik me toch zorgen te maken. Ik heb al verscheidene malen naar het ziekenhuis geweest, maar daar kan men enkel (op spoed dus) maar de raad geven (of je zeer lang laten wachten) om de arm gestrekt naast je te houden. Langs deze weg wil ik wat raad en eventueel hulp vragen, want dit kan echt niet meer zo doorgaan. Soms lig ik nachten na elkaar te woelen en te draaien om de juiste positie te vinden. Het lukt soms dat ik een uurtje of twee kan slapen, maar dan begint het terug. Need help dus wie kan me helpen? Ben radeloos…

  • Met dit soort klachten moet je niet naar de Spoedeisende Hulp gaan; er is immers geen sprake van een spoedgeval. Vraag je huisarts liever om een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Dit lijkt me al met al een zenuw-gerelateerd probleem. Waarschijnlijk is er tijdens de ontwrichting van je schouder iets verschoven in je schoudergewricht, waardoor een zenuw bekneld is komen te zitten. Zo’n verdrukte of afgeknelde zenuw kan door de hele arm tintelingen, zenuwpijn en gevoelloosheid veroorzaken. Ben je in al die tijd nog nooit doorverwezen naar een gewrichtsspecialist of zenuwspecialist voor specialistisch onderzoek en/of behandeling?

  • Hilde Broeckx

   Probeer eens een osteopaat. Ik had een gelijkaardig probleem en een goeie krak van de osteopaat heeft dit opgelost. Die krak deed geen pijn, was eerder iets waar ik al jaren naar snakte.

 116. Hallo, Had een toffe job, mits ineens te overvallen, moest ik geopperd worden aan mijn linker knie en dan moest ik krukken, met te krukken heb ik een reuma aanval gehad op mijn beide handen, mijn rechtse hand is zowat genezen maar mijne linkse wilt maar niet genezen en heb veel tintelingen in die hand zowat heel de dag door. Neem ook cortisonen in 4 mg dat is zelf naar de 8 mg kan gaan als ik te veel pijn en tintelingen heb. Heb hier ook nog een ander probleem ik kan niet stil zitten heb in de hoogte graad ADHD. Dat ik hier ook met van alles bezig ben dat mijn linkse hand zeker moet rusten, maar hoe doe je dat als je ADHD hebt hè? Ik kan dat gewoon niet. Ben in behandeling bij een specialist van mijn tintelende handen en die ziet ook dat ik niet heb stil gezetten hè? Waar ik het meeste last van heb is die aanhoudende tintelingen in de handen die stoppen maar niet. Heb mijn alcohol gebruikt al hard verminderd komt het daar door, had een mooi beroep maar door mijn hand kan ik niet meer metselen en ik hoop in de toekomst dat mijn hand geneest. Heb zelf al van vlees veranderd eet nu alleen nog maar rundvlees, maar niets help hier precies. Ik zoek maar, die tintelingen blijven en als mijn rechtse begint te tintelingen dan stop ik hier voor zeker 2 dagen met rust. Daarvoor moet ik, ik wil mijn rechtse hand niet verliezen zelf door die ziekte. Ben rechtshandig hè. Zo bedankt Van Oost

 117. Ik heb sinds een maand constant eerst links een tintelende pink en ringvinger gehad, nu breidt het zich uit naar andere vingers en pols. Het verdwijnt alleen als ik mijn hand naar beneden houd, of als ik op mijn rechterzij lig met mijn linkerarm op mijn heup. Ik slik (herkende ik na jullie verhaal) sinds een maand een nieuwe multivitamine met 20 mg B6 waarvan 10 mg als pyridoxal-5 fosfaat. Misschien is dat i.c.m. wat ik eet (veel smoothies, groenten en fruit) te veel. Met die multi ga ik dus even stoppen. Verder slik ik 2 mg melatonine en biergist tegen opvliegers, heb ik artrose en veel last van een afknelling in mijn linkerschouder gehad. Ik ben benieuwd of het overgaat, bedankt voor de informatie!

  • Houd er rekening mee dat ook biergist vitamine B6 bevat! Biergisttabletten leveren naast B-vitamines veel chroom en seleen. Het stomme van dit ‘supplement’ (eigenlijk een afvalproduct van bierbrouwerijen) is dat niemand weet hoeveel van welke B-vitamine er precies in zit. Ook de concentratie chroom/chromium en seleen/selenium is giswerk. Als je toch al vitamine B6 in de vorm van B-complex inneemt, is de inname van biergist dus EXTRA risicovol. Overigens zou het structurele gebruik van biergist het menselijk lichaam mogelijkerwijs ook nog eens gevoeliger kunnen maken voor schimmels zoals Candida albicans. (bron)

 118. Hallo, Ik heb 8,5 week terug mijn handbotje (onder middelvinger) gebroken en daarna ongeveer 4 weken gips gehad. Daarna was de hand dik en vingers slecht te buigen. Daarom krijg ik nu handfysio. Sinds een paar dagen heb ik hele prikkelende vingertoppen. De stijfheid houdt ook aan. Toch oefen ik veel.

  • Gon van Dam

   Ik loop sinds een week met pijnlijk prikkelende handen en vingers, nadat ik 5 weken gips had vanwege een breuk in de kop van het spaakbeen. Word soms echt gek van de pijn!

  • Rik Kruisdijk

   Hallo Marijke, Ik heb hetzelfde. Ben benieuwd wat de reactie van de professionals zal zijn. Als het erbij hoort, ben ik al gerust gesteld. Ik heb een gebroken pols. 1 week spalk; 4 weken kunststof gips. Nu een week drukverband en dan nog 3 weken niet sporten. Maar die tinteling is heel vervelend en ik maak me ook zorgen. Ook die pijn gaat nog niet weg. Kan niet knijpen en bijvoorbeeld schillen of snijden met een mesje. Kon soms wel janken…

 119. Hallo, Ik heb een week geleden m’n elleboog erg hard tegen de hoek van een tafel gestoten. Sindsdien heb ik constant een slapende/gevoelloze pink en ringvinger. Ook het deel van mijn hand onder deze vingers voelt verdoofd aan. Is dit alleen door het stoten van m’n elleboog of heeft dit een andere reden?

  • Beste Siebe, Logischerwijs kan ik geen definitief uitsluitsel geven over de onderliggende oorzaak van je elleboogklachten en het dove gevoel in je vingers. Maar als de vingerklachten tegelijkertijd met het stoten van de elleboog zijn ontstaan, is de kans natuurlijk erg groot dat het één gerelateerd is aan het ander. In je elleboog bevindt zich sowieso je ’telefoonbotje’. Het telefoonbotje (oftewel ‘weduwnaarsbotje’, ‘elektrisch botje’ of ‘elektrische knobbel’) is het deel van de elleboog dat wordt gevormd door het onderste stukje van je humerus (opperarmbeen). Dit deel van je elleboog wordt officieel ‘epicondylus medialis’ genoemd. De zenuw ‘nervus ulnaris’ loopt door een groef over dit stukje elleboogbot en kan precies op die plek direct worden geraakt. Als je je elleboog precies op die plaats stoot, ontstaat dan ook een korte, intense zenuwpijn die uitstraalt tot in de pink en ringvinger. Dit alarmerende gevoel is dan ook precies de reden waarom men spreekt van een telefoonbotje. De pijn die optreedt als je je telefoonbotje stoot, wordt weduwnaarspijn genoemd. In geval van chronische elleboogklachten die gerelateerd zijn aan de ‘epicondylus medialis’ spreekt men ook wel van een zogenaamde golferselleboog (‘epicondylitis medialis’). Hoe dan ook gaat de pijn na een klap op je telefoonbeentje doorgaans binnen enkele minuten weer weg. Als de pijn na een week echter nog niet is verdwenen, zou ik er uit voorzorg even mee langs de huisarts gaan. Zie eventueel ook dit artikel:

   Sterkte & groten, Paul

 120. Hallo, Drie weken geleden had ik lichte steken in mijn hart, een week lang, maar per dag duurde dat niet langer dan 5 minuutjes. Na die week had ik ook een raar gevoel in m’n linkerarm. Ik ben direct naar de spoedeisende hulp geweest omdat mijn vaders kant hartproblemen heeft. Mijn hartfoto zag er goed uit en nu hebben ze gezegd dat m’n bloed er ook goed uitzag. vandaag (2 weken later) heb ik terug een raar gevoel in m’n linkerarm, maar deze keer geen steken in m’n hart. Ik maak me wel zorgen dat ik hartproblemen zou hebben. Enig idee?

  • Hallo, Ik heb ook al paar weken raar gevoel in hart denk ik die plots opkomt ook soms ’s nachts als ik in bed lig en ook tintelende vingers en handen vingers doen pijn ook en soms pijn elleboog of linker of rechterarm ook soms in ’s nachts iets raars dan denk ik is is dat artrose of reuma morgen ga ik testen gaan doen van mijn hart dan pas ga ik op mijn gemak zijn als ik weet of er niks aan mijn hart of zo is ik laat het u dan weten wat de uitslag is mvg Doris

 121. Hey, Een aantal dagen geleden kwamen mijn vingertoppen tussen de deur. Er werd flink wat kracht op gezet en vervolgens voelde ik weinig in de twee vingertoppen. Inmiddels is in eentje het gevoel terug, maar de ander voelt heel dof aan. Hierbij gaat het slechts om het bovenste stukje. Als ik het aanraak dan voel ik wel een soort lichte tinteling maar niet meer dan dat. Erin prikken met een naald levert geen pijn op. Kan iemand mij helpen? Weet iemand wat er aan de hand zou kunnen zijn? Alvast bedankt!

  • Dit is en teken dat er een (sensorische) gevoelszenuw/pijnzenuw beschadigd is geraakt. In dat geval wordt de zenuwprikkelgeleiding verstoord. Pijnprikkels worden dan niet goed doorgegeven aan je hersenen. Meestal herstelt de zenuw zich na verloop van tijd, waardoor ook de prikkelgeleiding weer tot stand komt, maar in geval van een flinke zenuwbeschadiging kan deze gevoelloosheid blijvend zijn. Ik weet niet precies wat je met “een aantal dagen geleden” bedoelt, maar zolang er geen sprake is van zwaar letsel aan de vingers, herstelt de boel zich meestal vanzelf. De terugkeer van het gevoel na een zenuwbeknelling of zenuwverdrukking begint meestal met tintelingen en prikkelingen… Mocht je je zorgen maken, ga dan even langs de huisarts. Sterkte ermee!

 122. Hallo, Sinds korte tijd extreem veel last van tintelend en ijskoud gevoel in voornamelijk mijn linkerhand. Het ergst is dit naar de avondkant toe. Ik heb hier heel wat opzoekingen over gedaan en samengaand met mijn vermoeidheid kom ik steeds bij MS uit. Kan dit? Of maak ik mij nu onnodige zorgen? Ik heb geen last van gevoelloosheid of pijnlijke spieren. Heb het ook vaker als ik al lange tijd op mijn GSM aan het tokkelen ben, kan dat er voor iets tussen zitten? Mijn mama zegt dat het waarschijnlijk van mij op te jagen is want ik heb in het verleden reeds veelal last gehad van hyperventilatie. Ik wil ook niet te snel naar de dokter lopen als het helemaal onnozel zou zijn. :)

  • De loutere aanwezigheid van een koude sensatie en tintelingen in 1 van beide handen is absoluut geen reden om je zorgen te maken over MS. Er zijn talloze klachten en kwalen die kou en tintelingen in de hand kunnen werken. Zowel de koudesensatie als de tintelingen kan worden uitgelokt door problemen met de bloedcirculatie of zenuwprikkelgeleiding… Er zou bijvoorbeeld al sprake kunnen zijn van een soort RSI-klachten, waarbij een zenuw wordt verdrukt. Persoonlijk zou ik hier toch even mee langs de huisarts gaan… Sterkte!

 123. Tijdens mijn slaap komt het regelmatig voor dat een of beide handen slapen. Ik weet dat ik er dan niet op lig, maar ze liggen op mijn buik/borst of, als ik op mijn zij lig, bij mijn gezicht. Als ik mijn handen verleg, is het vrij snel weer verdwenen. Dat is prettig. Ik wordt er echter wel een paar maal per nacht wakker door. Hoe komt dit en kan ik dit voorkomen? Zodat ik doorslaap…

 124. Ik heb een dochter van nu 7 die al een jaar of 2 klaagt over “babykriebels overal”. Vingertoppen/tenen/vaginaal… Tot voor een paar maanden klaagde ze er niet meer over, maar nu is het weer terug, en heel erg! De huisdokter liet me proberen de koemelk uit haar leven te bannen en te zien wat dat geeft (ze had allergie als baby), maar we zijn nu 2 weken verder en de tintelingen waren gisteren weer heel erg. Ze zit constant te friemelen en met haar tenen op en neer te wippen. Ik heb geen idee in welke richting ik het moet zoeken, noch waar ik terechtkan met haar. Ik ging vorige zomer al eens naar de huidarts vanwege de extreme kriebels en tintelingen bij m’n dochtertje, maar die kon me niet helpen, noch verwijzen… Hij dacht aan “kinderverzinsels”. Maar mijn dochter verzint dit niet. Enige hulp mogelijk a.u.b.?

  • Beste Gina, Vertoont de huid van je dochter ook zichtbare veranderingen of afwijkingen, dus aan het huidoppervlak? Of lijken de tintelingen c.q. kriebels echt onderhuids te ontspruiten? De oorzaak van ‘onzichtbare’ kriebels kan echt van alles zijn… Van een neurologisch probleem, dus een zenuwafwijking… Maar inderdaad ook een -al dan niet histaminische- overgevoeligheidsreactie op een bepaalde stof. Het kan bijvoorbeeld gaan om een allergische reactie op stoffen die worden gegeten of gedronken, maar ook om stoffen die worden aangeraakt of ingeademd. Naast zuivel dien je ook te denken aan fruit, noten, zaden/pitten, vlees, vis, soja, granen, schaaldieren/schelpdieren, vis, vlees, kruiden, pollen/stuifmeel, schimmels, huisdieren, stof, huisstofmijt, synthetische textielsoorten, cosmetica, huidverzorgingsproducten, wasmiddelen, wasverzachters, parfum, tandpasta et cetera. Als er geen sprake is van zichtbare huidklachten is de kans op een huidinfectie of andersoortige huidaandoening relatief klein. In geval van zichtbare huidafwijkingen zou er ook nog sprake kunnen zijn van een schimmelinfectie, psoriasis, eczeem of iets dergelijks, maar dan zou je huisarts waarschijnlijk allang hebben ingegrepen… Ik ben overigens GEEN arts en kan dan ook geen concrete oplossing bieden, maar mocht ik in jouw schoenen staan, dan zou ik aandringen op doorverwijzing naar een allergoloog en/of dermatoloog. Mocht je huisarts ECHT niet meewerken aan een verwijzing, dan zou ik desnoods een second opinion aanvragen of definitief overstappen naar een andere huisarts. Natuurlijk vertoont ieder kind weleens streken, maar chronische jeuk, kriebels en tintelingen van de huid verzint een kind echt niet… Onwijs veel sterkte toegewenst en hopelijk achterhaal je snel de oorzaak, zodat er ook snel een oplossing kan worden gevonden! Groeten, Paul

  • Beste Gina, Ik heb geen oplossing, maar onze dochter van 6 heeft nu dezelfde klachten. Hoe gaat het inmiddels met jouw dochter? Ons dochtertje heeft er alleen ’s nachts last van, wordt dan wakker en zit dan een half uur te schreeuwen. We gaan vanmiddag naar onze huisarts en hopen dat het niet een van de ernstige oorzaken heeft die ik op het internet tegenkwam.

 125. Heb nu bijna 1 maand van tintelingen in mijn bovenbenen. Het kriebelt en is een voos gevoel, ook is het prikkelend. Het is begonnen 6 weken na mijn bevalling. Ik herken mezelf niet meer, ben mezelf niet… depri hierdoor pfff… Ik kan niet bij de pakken blijven neerzitten, heb 2 kinderen voor wie ik moet zorgen, dus kan niet altijd piekeren! Pak nu Redomex 10 milligram, maar nog geen effect. Maar ja, het is nog maar 1 pilletje dat ik heb ingenomen. Help me a.u.b.!

 126. Hallo, Ik heb sinds 22 februari 2015 zeer regelmatig last van het syndroom van Raynaud (daarvoor nooit last van gehad). Het syndroom van Raynaud uit zich in plots witte vingers die vervelend aanvoelen en zich na een uur weer langzaamaan vullen met bloed totdat ze donkerpaars zien en vervolgens weer hun normale kleur krijgen. De laatste weken komt het gelukkig veel minder voor. Maar nu heb ik sinds goede vrijdag last van gevoelloze vingertoppen, een dof gevoel zeg maar. Dit dove gevoel in de vingers is non-stop, alleen als ik slaap voel ik het niet. Soms doen een paar van mijn tenen ook mee met dit gevoel. En af en toe een deel van mijn gezicht. In januari heb ik nog een check-up gehad qua bloed en toen waren alle waarden super. Verder niet echt klachten, behalve wat moeheid overdag (niet elke dag) en soms een vage pijn in mijn linker arm en soms als ik op mijn linkerzij lig word ik misselijk. Is dit iets waar ik me zorgen over moet maken?

 127. Hoi, Mij valt sinds kort op (ongeveer paar weken) dat mijn linkerhand in vergelijking met mijn rechterhand wat gevoelloos aanvoelt. Het is niet zo dat mijn hand slaapt, maar het zit er meer een beetje tussenin. Verder heb ik een paar keer per dag dat mijn vingers en vooral mijn vingertoppen echt koud aanvoelen. En ik heb een enkele keer gehad dat mijn wijsvinger “uit zichzelf” beweegt, voornamelijk naar de zijkant. Wat kan dit zijn? Groet, Christiaan

  • Dit klinkt als een probleem(pje) met (sensorische) gevoelszenuwen/zintuigzenuwen en (motorische) bewegingszenuwen. Het zou bijvoorbeeld een lichte zenuwbeknelling of zenuwontsteking kunnen zijn. Voor uitsluitsel zul je echter even langs de huisarts moeten gaan. Beterschap!

 128. ik ben 5 februari 2015 opgenomen in Juliana-Oord. Ben daar in slaap gevallen voor 20 minuutjes en vanaf dat ik wakker werd had ik aan de linkerhand een “dropping hand”. Juliana-Oord weigerde mij een arts, laat staan een neuroloog. Na een paar dagen heb ik uiteindelijk 5 minuten een huisarts gezien, ze heeft niet eens naar mijn hand gekeken. Nu ben ik weer thuis en ben naar de neuroloog geweest en het is afwachten voordat ik onderzoeken krijg. Ik heb nu in de ene rechterhand aan de binnenzijde van duim vanaf de nagel omhoog een dood gevoel in de huid. Nu 2 dagen al. Wat staat mij te wachten? Ik heb in Juliana-Oord constant B-vitamines gekregen, dus daar kan het niet aan liggen. Mijn linker “dropping-hand” heb ik nu 5 weken en er is vooralsnog geen enkele verbetering merkbaar.

 129. Hoi, Ik heb reeds een paar maanden last van slapende pinkvinger, ringvinger en middelvinger. Ook in het onderste deel van de hand heb ik weinig gevoel. Voor mijn linkerhand heb ik reeds verschillende tests afgelegd en ze vinden niets. Ze zouden me nu naar een neuroloog willen doorverwijzen, maar daar ben ik nog niet aan toe. Wat gedaan?

  • Als je huisarts aangeeft dat neurologisch onderzoek op z’n plaats is, denk ik dat er niet veel anders op zit dan een bezoekje aan de neuroloog, ongeacht of je eraan toe bent of niet. Klinkt misschien cru, maar tintelingen zijn maar al te vaak een zenuwgerelateerd probleem en een neuroloog is nu eenmaal gespecialiseerd in (gevoels)zenuwen. Als de neuroloog niets vindt, zou het ook nog een doorbloedingsprobleem kunnen zijn… Sterkte & beterschap!

 130. Hoi, Ik heb ook erg last van tintelende handen en voeten. Ik word er constant wakker van. Het duurt erg lang voordat het weggaat, het is vooral mijn rechterhand en dan mijn wijsvinger en ringvinger. Maar ook mijn grote teen, van de week heb ik de tintelingen bijna heel de dag gevoeld.

 131. Goedemorgen ik heb nu sinds december een nieuwe baan als kamermeisje en heb daarbij ook last gekregen van slapende vingers. Bij mij gaat het om de rechterhand wijsvinger, middelvinger en ringvinger en soms ook het topje van mijn duim. Wel kamp ik al jaren met gevoelloze handen in de ochtend als ik wakker word en ’s avonds als ik ontspan. Ik twijfel steeds of ik hiervoor naar de dokter moet en hoop dat jullie advies hebben. Want het is echt een vervelend gevoel! :( M.v.g. Sabine

  • Beste Sabine, Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een zenuwontsteking (neuritis), gewrichtsontsteking (artritis), peesontsteking (tendinitis) of verdrukking van zenuwen, bijvoorbeeld t.a.v. carpaletunnelsyndroom (CTS), waarbij een zenuw (nervus medianus) ter hoogte van de pols bekneld raakt door een te nauwe carpale tunnel. Zo zijn er overigens nog veel meer mogelijke oorzaken van tintelende vingers en gevoelloze handen. Persoonlijk zou ik er dan ook zeker even mee langs de huisarts gaan, vooral ook aangezien je er al +/- 4 maanden mij rondloopt. Heel veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 132. Ik heb ook een vraag. Ik heb twee jaar terug een ongelukkig iets mee gemaakt. Op m’n werk moesten we een luik onderdoor kruipen, maar ik kwam te vroeg omhoog. Toen heb ik die klap op me rug/nek opgevangen. Een week later na die klap kreeg ik een tintel vanuit me nek achter me oor, naar linker gezichtshelft, linkerarm en linkerhand, ook gelijk met dof gevoel en krachtvermindering. Vele CT-scans, MRI-scans en röntgenfoto’s (en 2 jaar) verder heb ik nog steeds die tintelingen in gezicht (alleen links) en arm/hand. Ik wil graag een verklaring vinden hiervoor. Ik denk zelf aan whiplash of beklemde/beknelde zenuw… Nu is me kracht iets teruggekomen, maar wil graag van me tintel af. Wie kan me nu nog helpen of wat kan ik doen? Heb met kerst nog vastgelegen met me nek en sindsdien is ook ’t geheugen verslechterd! Wat kan ik nog doen? Ziekenhuis weet het niet meer!

  • Dit zou te maken kunnen hebben met hersenletsel (hersenschudding/hersenbeschadiging), maar je zou verwachten dat men dit zou hebben opgemerkt op de scans die zijn uitgevoerd. Bovendien zouden de restverschijnselen van een zware hersenschudding na 2 jaar flink verminderd moeten zijn en zouden je artsen dit aan de hand van je verhaal moeten hebben herkend. Misschien toch een flinke klap gehad op je nekwervels of tussenwervelschijven, waardoor inderdaad een zenuw bekneld/beklemd is geraakt… In zo’n geval kunnen verschijnselen optreden zoals bij een nekhernia of wervelkanaalvernauwing. Al met al worden tintelingen, een dof gevoel (gevoelloosheid) en spontaan krachtverlies maar al te vaak veroorzaakt door uitval of beschadiging van bepaalde (motorische) bewegingszenuwen of (sensorische) gevoelszenuwen. Heb je al eens een vorm van oefentherapie of massagetherapie ondergaan?

  • Ja, Ik heb fysio, manueel, Cesar en dry needling gehad, maar niks van dat alles kon het tintelen doen verdwijnen. Sinds vrijdag loop ik bij de chiropractor en die zegt dat de communicatie van de rechter hersenkamer niet lekker samenwerkt met de linker arm en hand. Dus nu ben ik onder zijn behandeling en hoop dat ik snel er vanaf kom. Dacht zelf ook al aan zoiets… Bedankt voor de info!

 133. Ik lees bij diverse mensen dat ze buiten tintelingen in de handen/vingers of, vingertoppen, dat ze ook last hebben van een branderig gevoel (van de zenuwen). Dit kan betekenen dat het misschien CIAP is. CIAP = Chronisch Idiopathische Axonale Polyneuropathie. CIAP is een ontsteking van de zenuwen die kan voorkomen in de handen, armen, voeten en benen. Chronisch Idiopathische Axonale Polyneuropathie kan behandeld worden, soms helpen medicijnen niet en dan kun je misschien pijnstilling krijgen. Bij mezelf hielp de behandeling niet en krijg tegenwoordig morfinepillen tegen de pijn.

  • Sorry, maar mijn neuroloog en diverse websites geven aan dat de spierziekte CIAP (Chronische idiopathische axonale polyneuropathie) niet te behandelen is… Check even je B12!

 134. Hoi, Ik heb al een aantal jaar regelmatig last van tintelende vingers (duim, wijsvinger en middelvinger) aan beide handen. Maar de laatste tijd trekt ’t tintelende gevoel vanuit m’n linkerhand door naar de bovenkant van m’n linker onderarm. Ik maak me daar best zorgen over omdat ik ’n paar jaar geleden die arm een te lange zenuwbeknelling heb gehad, waardoor ik die arm zeker 3 maanden lang niet kon bewegen. Ik kan helaas niet naar de huisarts omdat ik er geen heb en niet verzekerd ben. Ik maak me best zorgen hierover en ik hoop dat iemand me kan vertellen wat het zou kunnen zijn. Ik ben pas 26 jaar. Groetjes, Nikki

  • Beste Nikki, Ik ben GEEN arts, maar je klachten doen me inderdaad sterk denken aan een zenuw-gerelateerd probleem. Voor uitsluitsel zul je toch echt een arts moeten bezoeken. Je weet hopelijk wel dat een consult bij een huisarts te allen tijde gedekt wordt door je zorgverzekering en zelfs niet van je eigen risico wordt afgeschreven… Sowieso worden middels de basisverzekering veruit de meest basale ziektekosten verzekerd. Mocht je echt helemaal niet verzekerd zijn, dan moet je echt oppassen, want dit is in Nederland wettelijk verplicht via de Zorgverzekeringswet. Het niet hebben van een zorgverzekering is dan ook strafbaar en beboetbaar. (bron) In ieder geval heel veel sterkte en beterschap toegewenst. Groeten, Paul

 135. Hallo, Ik heb aan een discusdenervatie (hittebehandeling van een tussenwervelschijf) in de nek een tintelende wijsvinger en middelvinger overgehouden en pijn in de rechterarm. Dit is nu bijna 2 weken geleden. Heb de arts gebeld en die zegt dat dit nog wel een paar weken kan aanhouden. Het maakt me erg onzeker. Heeft iemand ervaring hiermee?

  • Beste Olga, Bij een denervatie worden gevoelszenuwen ingekort, doorgesneden of verwijderd ter verlichting van pijn. Door een dergelijke zenuwbehandeling wordt op de langere termijn pijnbestrijding bewerkstelligd, maar in principe wordt je zenuwstelsel opzettelijk plaatselijk ‘beschadigd’. Het lijkt me dan ook niet onwaarschijnlijk dat je zenuwpijn, tintelingen en/of gevoelloosheid aan zo’n ingreep kunt overhouden op plekken waarin zenuwen uitmonden die verbonden zijn aan de geopereerde zenuwbundel. Ik kan me eveneens voorstellen dat de gevoelsstoornissen pas verdwijnen wanneer de aangedane zenuwen genezen zijn. Ikzelf ben overigens GEEN arts en probeer enkel met je mee te denken… maar als je arts aangeeft dat het genezingsproces nog enkele weken kan duren, mag je daar volgens mij best van uitgaan. Heel veel beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 136. Hallo, Ik heb sinds 3 weken last van gevoelloze handen, armen en gezicht. En ook een beklemmende gevoel op me linkerborst 24 uur lang. Ik ben naar de arts geweest hiervoor, hij heeft een hartfilmpje laten maken en ook mijn bloed laten onderzoeken. Dat bleek allemaal goed te zijn. Ik ben nu doorverwezen naar fysiotherapeut, maar ik begin me nu toch wel ernstig zorgen te maken hierover, want het gaat maar niet over. Ik heb verder geen pijn in mijn lichaam, maar dit is niet wie ik ben. Ik herken mezelf niet op deze manier, want ik ben iemand die 5 dagen in de week sport en werkt, maar door dit gevoel kan ik nu niets. Kunt u mij alsjeblief helpen of informatie geven, want ik word hierdoor echt depressief en moedeloos… :(

  • Beste Kadir, Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er veel verschillende factoren die tintelingen en gevoelloosheid in ’t lichaam kunnen veroorzaken. Over jouw persoonlijke situatie kan ik dan ook weinig inhoudelijks vertellen. Een doof, tintelend, prikkelend, slapend (en soms ietwat duizelingwekkend) gevoel in hoofd, gelaat en rondom de ogen past in zijn algemeenheid onder meer bij een overmaat aan mentale stress, overspannenheid, depressiviteit, latente/verborgen hyperventilatie en een chronisch gebrek aan vitamine B12. Het komt wel vaker voor als dit gepaard gaat met het ervaren van een tintelend of doof gevoel in armen, handen en/of vingers. Ik ben GEEN expert, laat staan een arts, maar mij persoonlijk doen je klachten toch hoofdzakelijk denken aan hyperventilatie of een zenuw-gerelateerd probleem. Wellicht kan je huisarts je doorverwijzen naar een longarts en/of neuroloog… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Laat je eens prikken of je geen vitamine B12-tekort hebt. Deze symptomen kunnen namelijk bij een gebrek aan B12 horen. Ik moest ook naar fysio want men dacht aan hyperventilatie. Uiteindelijk ook allerlei neurologische klachten gekregen en de oorzaak bleek: een chronisch/jarenlang vitamine B12-gebrek. Nu al een paar jaar B12 spuiten om de 2 weken. Als ik langer wacht krijg ik weer last v/d borst en tintelingen…

 137. Ik heb heel vaak ’s avonds koude en tintelende handen. Het is een lichte tinteling, maar behoorlijk intens en irritant, zeker tijdens het maken van huiswerk.

 138. Regelmatig heb ik een doof, tintelend gevoel in de handen, vooral als ik een tijdje de handen over elkaar heb gehad. Nu 2 dagen met een verfkrabber bezig geweest. Door het drukzetten met dat ding is mijn hele duim verdoofd! Heb het idee dat naarmate ik ouder word dit ook erger wordt. Ben wel benieuwd waar dit vandaan komt?

 139. veerle heymans Reageer

  Mijn tintelende slapende hand… duurt al twee dagen en nachten. Is ontstaan na lang mijn telefoon vast te houden. Ik wil maar even laten weten dat het ook langer kan duren.

 140. Ik lees hier vaak over tintelende vingertoppen, bij mij zijn het vingertoppen die een brandend gevoel geven, alsof ik ze verbrand heb aan een pan of zo. Was eerst alle vingers, nu alleen nog mijn wijsvinger. Iemand een idee wat dit kan zijn. Heb heb al 2 weken, nu wel wat in mindere mate.

 141. Op 7 december krijg ik een jicht-aanval in mijn linker pols. Een maand later is de pijn nog altijd niet te harden. Men beslist om een cortisone spuit te geven, en jawel, de pijn verdwijnt grotendeels. Nu, de pijn is dragelijk maar mijn vingers tintelen gans de dag door. Een gevolg van de jicht-aanval is het verdict. Nu is het 29 januari en ik heb sinds 7 december niet fatsoenlijk kunnen slapen. Rechtop in een zetel is de beste houding, met mijn arm hangende. De arm wordt dikwijls zo pijnlijk dat ik rechtop moet en schudden met de arm. Het hevigst is de jicht in liggende houding, hoe raar het ook klinkt… maar zit ik, wordt het iets meer dragelijk. De pijnlijke tinteling begint in de duim, gaat verder naar de wijsvinger en tot slot de hele hand. Ik zou eens graag in bed liggen en slapen, slapen, slapen…

 142. Vorig jaar begon het… Ik kreeg ineens tijdens het koken een witte vinger wat begon met een tinteling… Daarna weinig last gehad, nu sinds een paar weken komt het elke dag een keer voor. Het is vaak me middelvinger en het duurt 10 minuten voordat hij weer helemaal bij is getrokken… En het gevoel van de tintelingen in de vinger helemaal weg is… Het is niet alleen als ik autorijd, het is ook tijdens het omkleden van m’n zoontje of zoiets dergelijks. Graag uw reactie. Met vriendelijke groet, Jose

 143. Ik ben een 15-jarig meisje en ik werd afgelopen zaterdag wakker met een dof aanvoelende pink. Ik dacht dat dat gevoel weg zou gaan, maar het is nu zondagavond en ik voel het nog steeds. Ik heb ergens gelezen dat dit een symptoom van reuma kan zijn. Ik vind het zelf maar een eng idee. :(

  • Beste Suzzy, Reuma treedt zelden op zulke jongen leeftijd op, al bestaat kinderreuma c.q. jeugdreuma wel. Je klachten zouden echter ook best kunnen voortkomen uit een zenuwbeknelling in je vinger of iets dergelijks. Misschien heb je tijdens je slaap per ongeluk op je hand gelegen of is je pink ongemerkt in een ongemakkelijke hoek blijven haken achter je kussen. Mocht de doofheid/gevoelloosheid aanhouden, ga dan even in overleg met je ouders naar de huisarts. Groeten & sterkte, Paul

 144. Hallo, Ik heb al enige tijd last van tintelende vingers of zelfs in mijn hele rechterarm. Het is geen constante last, maar het komt toch verschillende keren per jaar voor. Meestal alleen in mijn vingers, maar ook al 6x in de arm nu. Ik heb epilepsie vanaf mijn 17e door een auto ongeluk. Ondertussen ben ik 32. Mijn vraag is wat de link is tussen de epilepsie en de tintelingen? Kan ik misschien een beetje meer uitleg hierover krijgen a.u.b.? Groeten en bedankt alvast! Cindy

  • Beste Cindy, Het verband tussen tintelingen enerzijds en epilepsie anderzijds is volgens mij als volgt… Een tintelende of prikkelende sensatie kan een teken zijn van een partiële epileptische aanval. Epilepsie is namelijk een aandoening waarbij als het ware kortsluiting optreedt in de hersenen, waardoor zenuwprikkeloverdrachten verstoord kunnen raken. Je hersenen sturen immers de rest van je zenuwstelsel aan. Zenuwen sturen op hun beurt spieren aan, dus bij een epileptische aanval kunnen naast prikkelingen c.q. tintelingen in o.a. handen, armen, benen of voeten ook ongecontroleerde spiertrekkingen of spierspasmen optreden. Niet alleen van ledematen, maar bijvoorbeeld ook rondom de mond. Al met al kan een epileptische aanval zich dus uiten als een prikkelend/tintelend gevoel. Ik ben overigens GEEN arts; mijn vrouw heeft epilepsie, dat is de enige ervaring die ik heb met epileptische aanvallen. Hopelijk heb je er iets aan. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

 145. Ik heb sinds een driekwart jaar dat ik ’s morgens wakker word met tintelende vingers en ik heb dan niet op mijn hand(en) gelegen of dat mijn arm in een oncomfortabele positie lag. Wanneer ik mijn vingers dan beweeg en strek geeft dit een soort gloeiend gevoel. Met een 2 à 3 minuten is het weer weg. Hoe zou dit komen? Graag uw reactie. M.v.g. Mar

 146. Sinds zo’n twee a drie weken heb ik dag en nacht last van tintelingen in de linker en rechter hand, maar ook in mijn l/r rechter voet en l/r been. Graag even uw reactie. Alvast bedankt. Maar ik weet sinds kort dat ik winterhanden, wintervoeten en wintertenen heb?

 147. Enkele weken na de bevalling heb ik een doof gevoel gekregen in mijn linker wijsvinger en middelvinger. Vooral de vingertoppen voelen aan alsof ze slapen. Dit gevoel is er dag en nacht, blijft hetzelfde en gaat niet over. Ik heb hier al ruim 2 maanden continue last van. Wat kan het zijn en heeft dit mogelijk met de zwangerschap/bevalling te maken?

 148. Ik heb een verdoofd gevoel in linker duim en wijsvinger sinds 6 weken. Tevens krijg ik mijn linkerhand niet meer gestrekt en geen controle over linkerarm meer. Kracht is eruit. Ik heb 8 jaar geleden enkele TIA’s gehad, maar alles werkte daarna weer naar behoren. Ik woon momenteel in Thailand, kan speciale massage mij helpen?

 149. Ik krijg sinds 2 maanden mijn linkerhand niet meer gestrekt. Tevens in de top en wijsvinger een verdoofd gevoel. Ook geen controle meer over de hele linkerarm. Ik heb 8 jaar geleden een paar TIA’s gehad, maar alles werkte daarna weer goed. Ik gebruik dagelijks een bloedverdunner nu. Wat kan de oorzaak zijn?

 150. Ik heb in oktober een griepspuit gehad, het deed pijn. Nu anderhalve maand later, heb ik nog steeds pijn met bepaalde bewegingen, en tinteling in de vingers. Hebben ze een spier geraakt? Wat kan er gebeurd zijn? Moet ik terug naar de huisarts? Wie weet er raad?

  • Wellicht is er een bloedvat op een ongelukkige manier geraakt, waardoor een aderontsteking is opgetreden. Of er is een zenuw geraakt met als gevolg een kleine zenuwbeschadiging of zenuwontsteking. Aangezien je na plusminus 2 maanden nog steeds pijn ervaart, zou ik er inderdaad even mee langs de huisarts gaan. Hij/zij kan wellicht een lokale ontstekingsremmer o.i.d. voorschrijven.

  • Hallo, Ik ben Nathalie en ik heb door de dag soms pijn in m’n tenen, een verdovend gevoel. Ook in mijn vingers en het duurt wel eventjes voordat het weg is. Ook soms steken in de knie. Mijn oren sissen ook al eventjes. Wat kan dit zijn?

 151. Beste, Ik ben een man van 57 jaar en heb sinds kort (3 à 4 weken) last van pijn in het schouderblad, bovenarm en elleboog en (ernstige) tintelingen in middenvinger, wijsvinger en duim. Deze zijn ook geregeld wat kouder dan de andere vingers. Er is geconstateerd dat e.e.a. vanuit de nek komt. Als ik mijn hoofd achterover beweeg, start meteen de pijn of de tintelingen. Ik ben nu onder behandeling van een fysiotherapeut, zonder noemenswaardig resultaat. Lijkt het u verstandig ermee naar een of andere specialist te gaan?

  • Beste Aad, Ik heb precies het zelfde en de fysiotherapeut en de huisarts heeft ontdekt dat de zenuw in mijn nekwervel knel zit of is opgezet. Door mijn hoofd links te kantelen gaat de tinteling in een paar seconden weg. Nu spierverslappers gekregen en na een maand wordt er door de fysio weer behandeld.

  • Ga direct naar een neuroloog! Schade kan permanent zijn als de zenuwen afsterven door een beknelling.

 152. Hallo, Ik heb een ongeluk gehad met mijn auto. Ik zat net 5 seconden in mijn nog stilstaande auto en ben frontaal met 80 aangereden door een bestuurder met alcohol op… Geen tijd gehad om een gordel om te doen of auto op contact te zetten (geen airbag dus). Nu heb in veel stress in mijn lichaam en een beetje last van m’n nek gehad. Nu heb ik af en toe kleine tintelingen in mijn hand en vingers. In het ziekenhuis is een kaliumtekort geconstateerd. Waardoor kunnen deze tintelingen komen? Stress? Kalium? Of toch nog door de klap op de spier of wervels?

  • Beste Bjorn, Wat een vreselijk verhaal! Tintelingen in ledematen kunnen in principe allerlei mogelijke oorzaken hebben. De opties die je noemt zijn alle drie denkbaar. Overmatige of chronische stress kan inderdaad gepaard gaan met tintelende sensaties, met name rond de mond en in de vingers. Ook een kaliumtekort oftewel kaliumgebrek kan paresthesie oftewel tintelingen veroorzaken. En zenuwschade (zenuwletsel is immers niet ondenkbaar na een verkeersongeval) behoort tot de belangrijkste oorzaken van aanhoudende en duidelijk voelbare tintelingen in handen en vingers. Voor uitsluitsel zul je echt een arts moeten raadplegen. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Hey Bjorn, Ik heb precies hetzelfde na een auto-ongeluk, sandwich met 70 kilometer per uur achterop. Eerste 2 weken geen reactie, daarna opgestaan ’s morgens en alles vast: nek, schouder, gevoelloze arm… Nu na 2 maanden nog steeds een stijve nek en schouder. En een gevoelloze vingertop van de rechter wijsvinger. Komt dit je bekend voor?

 153. Ik heb al 3 maanden geen gevoel meer in mijn vingers, tenen en tong. Het begon eerst met trillende oogleden en toen gevoelloosheid in vingers, tenen en tong. Bloedtest gedaan en daar kwam een vitamine B12-tekort uit. Ik slik nu medicijnen (Thiamine HCl 50 PCH 50 mg) maar het helpt voor geen meter! Echt een K*$ ervaring om geen gevoel te hebben op die plekken!

  • Bij jouw vitamine B12-tekort moet je behandeld worden met cobalamine (vitamine B12). Dit kan per injectie gegeven worden of via een hoog gedoseerd supplement. Thiamine is vitamine B1. Hiermee kun je geen verhoging van het vitamine B12 krijgen. Bespreek het met je huisarts voordat je zelf gaat sleutelen aan je gezondheid met supplementen of neem contact op met een orthomoleculair arts/diëtist. Jouw klachten kunnen ook verband houden met een verhoogd vitamine B6 gehalte. Laat dit ook bepalen bij de huisarts. Slik je supplementen met vitamine B6 erin? Kijk dit na.

 154. Sinds dat ik paar dagen geleden wakker werd had ik ineens een tintelend gevoel in de vingertop van mijn wijsvinger. Ik dacht dat het de volgende dag wel weg was, maar dat was niet het geval. Ik ben een gamer en zit vrij vaak op mijn computer, als ik niets te doen heb ga ik gamen. Meestal game ik gelijk na school en soms hele dage in het weekend. Dit doe ik nu al jaren, maar ik vindt het raar als het ligt aan het game als ik hier eerdere jaren geen problemen mee heb gehad. Het is een irritant gevoel want ik ben namelijk een codeerder, dus typen voelt raar aan. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

 155. Sinds een paar weken heb ik regelmatig dat mijn linker duim tintelt. Heel erg vervelend! Het is echt alleen m’n linkerduim en op m’n duim, dus iets verder naar boven tussen duim en wijs vinger in zeg maar, dus de rechterkant van m’n linker hand, irritant is het zeker! Ben al aan het opletten of ik het krijg als ik bijvoorbeeld in een bepaalde houding zit, maar tot nu toe kan ik niet echt de oorzaak vinden!

 156. Tintelingen tijdens het uitlaten van de hond. De riem hangt losjes in mijn hand en na 5 minuten geeft het tintelingen en moet ik veranderen van hand. Gas geven bij motorrijden is soms lastig door trillingen en verlies van kracht. Ik leg dan afwisselend enkele vingers op de rem. Ook de andere hand geeft soms problemen. ’s Morgens wakker worden door pijn in mijn hand. Omdraaien veroorzaakt hetzelfde in de andere hand met nog het probleem dat ik al twee keer een injectie heb gehad tegen pijn in de schouderkop. Een te snelle beweging naar de linker stoel in de auto geeft ook een pijnscheut. Soms denk ik in bed liggend dat een laken de boel afknelt tussen mijn arm en lichaam. De telefoon is het lastigste; na een minuut moet ik van hand verwisselen vanwege de doofheid in de hand. Links vooral, aangezien ik met rechts andere dingen en mijn linker oor beter is. Vanaf het begin van het jaar heb ik speciale zooltjes via een podoloog. De hielspoor is niet meer aanwezig links, maar nog steeds is het lopen op watten van mijn rechter aanwezig, als ik ’s morgens opsta. Een beetje ravotten met de hond is dan een goede beweging. Meteen daarna een halfuur lopen met de hond. Een aantal maanden geleden heeft de huisarts al een carpale tunnel syndroom gediagnosticeerd en adviseerde toen een opgerolde theedoek in mijn hand te wikkelen met leukoplast. Ook kan ik zomaar tijdens het eten kramp krijgen aan mijn pink en ringvinger van de rechterhand. Waarschijnlijk vanwege het vasthouden van mes of links pink en ringvinger (vork). Altijd bij het vasthouden van iets komt er spanning in mijn hand. Een verfroller, kwast, ballpoint, muis! Ook een schaar geeft kramp. Het fietsstuur geeft spanning op de muis van mijn hand bij de duim (links). Als ik op de bank zit en mijn telefoon (mobiel) bewerk en mijn ellebogen op de benen steun is het al snel raak bij mijn handen. Even de handen vouwen of afslingeren in de lucht helpt dan even. Massage op de binnenkant van de hand laat dan pijn onderaan de vingers voelen vooral de middelvinger. Toen de huisarts mijn hand even fijnkneep was dit niet echt prettig! Er is een foto gemaakt en bloed afgenomen. Ik ben benieuwd naar de uitslag.

  • Ozzie heins

   Afgelopen donderdag is het eerste verslag binnen gekomen. Mijn eigen huisarts is op vakantie. De vervanger van de vervanger meldt dat op de foto de slijtage normaal is bij mijn leeftijd. Ook het bloed gaf geen uitslag voor reuma. De arts denkt aan een beknelde zenuw. Afwachten wat mijn eigen huisarts gaat doen! Ondertussen is het auto rijden een lichte kwelling. Eten met mes en vork is een aparte belevenis! Op mijn polsen zit blijkbaar ook een soort telefoonbotje. Bij een hoek van 90 graden knikt er iets in mijn pols en ik krijg een schok. Ik ga maar even op vakantie. Als er geopereerd moet worden kan ik helemaal niks meer doen, ben ik bang voor!

  • Beste Ozzie, Ik las uw verhaal over de tintelingen in de vingers enz. Dit alles was voor mij zo herkenbaar en ben daarom zeer benieuwd naar de afloop. Heeft er een eventuele behandeling resultaat gehad? Graag hoor ik van u. Groeten, Mart

 157. Ik heb aan het begin van maart een botbreuk in m’n vinger opgelopen. Op meerdere plaatsen; eentje bij het middelste vingerkootje en eentje aan het bovenste vingerkootje. Nu zit er dus aan beide kanten van het bovenste vingerkootje een bult en die bulten doen pijn als ik erop druk. Ook tintelt mijn vinger vaak… wat dan wel na een tijdje stopt. Zoals net heb ik vanaf 17.00 een tintelend bovenste kootje gehad en die tintelt nu nog steeds een beetje. Ook is het gevoel soms weg. Is het slim om hiermee naar mijn huisarts te gaan?

 158. Hoi, Een aantal weken geleden ben ik begonnen met motorrijden. Tijdens het lessen kreeg ik meer slaapgevoel in mijn rechterhand. Nu na 7 lessen mag ik nu gaan afrijden, maar dat lukt me niet aangezien mijn rechterhand na 5 minuten slaapt en ik dus de rem niet in kan knijpen of goed gas kan geven! Daarnaast heb ik er nu dagelijks last van. Ook als ik aan tafel zit, op de bank zit/lig/hang of gewoon tijdens het autorijden. Van niks naar een hoop dus… Toch maar binnenkort naar de huisarts als ik alles zo doorlees. Grt. Mark

  • Beste Mark, Dit kan een CTS-probleem zijn. Door het draaien met de pols kan de nervus medianus (middelste armzenuw) in het verloop van de carpale tunnel bekneld komen te zitten. Persoonlijk zou ik er ook even mee naar de huisarts gaan. Sterkte & groeten, Paul

 159. Sinds 2 weken heb ik elke nacht dat ik wakker word van mijn linker hand en middelvinger die tintelen. Ik zou niet weten hoe dat komt, kan iemand mij helpen? Het is overigens alleen ’s nachts.

 160. Ik heb al lang last van de urnale zenuw. Deze is geïrriteerd volgens de neuroloog en ik heb tintelingen in mijn pink en ringvinger en aan de onderkant van de hand aan de zijde van deze van deze twee vingers. Daarnaast heb ik ook jeuk op die plaatsen en bij de elleboog. De neuroloog gaf aan dat ik op mijn werkhouding moest letten (ik ben programmeur). Ik ben nu onder de behandeling van de fysio. Deze week zou het volgens hem over moeten zijn en anders moet ik terug naar de neuroloog. Het gaat maar niet over ondanks dat de fysio alles los heeft gemaakt en ik goed probeer te letten op mijn houding. Daarnaast doe ik gerichte krachttraining en rekoefeningen. Vooral tijdens werken heb ik er veel last van bovengenoemde klachten. Deze klachten blijven aan en ik ben er helemaal klaar mee. Wat kan ik doen?

  • De klachten die je beschrijft vallen onder de noemer ‘ulnaris neuropathie’, ‘cubitale tunnel syndroom’ oftewel ‘sulcus nervi ulnaris syndroom’. Hiermee wordt een aandoening van één of meerdere van de 3 armzenuwen, de ‘nervus ulnaris’ en/of elleboogzenuw bedoeld. Indien de elleboogzenuw wordt geïrriteerd, gebeurt dat meestal ter hoogte van zijn verloop in de elleboog zélf, waar deze langs je ‘telefoonbotje’ loopt en extra kwetsbaar is. Soms is géén behandeling nodig en kun je klachten verminderen of verhelpen door heftige armbewegingen (buigen/strekken) te vermijden. Maar bij blijvende hinderlijke tintelingen en pijn in pink en ringvinger kan een operatie noodzakelijk zijn. Bij zo’n operatie aan de ‘nervi ulnaris’ (ulnaristranspositie) wordt de zenuw ter hoogte van de elleboog blootgelegd en ietwat richting de buigzijde van de elleboog gelegd. In de weke weefsel ligt ‘ie namelijk wat vrijer en wordt ‘ie minder makkelijk verdrukt door een te nauwe groeve of bindweefselband. Soms wordt ervoor gekozen de zenuw enkel vrij te leggen en niet te verplaatsen (ulnarisneurolyse). In dat geval wordt de bindweefselband doorgesneden die van de ‘epicondylus ulnaris’ naar de elleboogspunt loopt. Zie ook:

   Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, sterkte & beterschap, Paul

 161. Mijn vader (65 jaar) heeft al 2 jaar last van tintelende benen, voeten en handen. Het begon met een branderig gevoel in de tenen die toen overging, maar nu heeft hij er de hele tijd last van. Vanaf het moment dat hij wakker wordt, heeft hij er last van. We zijn natuurlijk al naar de dokter geweest en het bloed was oké. Hij heeft ons medicatie gegeven in verband met de vitamine B12, maar dit hielp niet. We zijn dan op eigen initiatief naar het ziekenhuis gegaan en hij heeft er bepaalde proeven en scans moeten ondergaan waarbij men met naalden en elektrische schokken aan zijn benen bezig waren. Het bleek allemaal in orde te zijn. Op een dag kregen we dan telefoon van de dokter die vermelde dat het eventueel van een tekenbeet zou kunnen zijn. Maar ja, wat ben je ermee? De pijn bleef, mijn vader ging zelf op bepaalde dagen al om 8 uur naar bed door de pijn. Uiteindelijk zijn we weer op eigen initiatief naar een ander ziekenhuis gegaan in de hoop dat zij de eventuele oorzaak en behandeling zouden weten. Deze hoop was tevergeefs, hij heeft er een MRI-scan moeten ondernemen, maar dit leverde ook geen gunstig resultaat op, juist dat er een verdikking van zijn ader is. Maar volgens de dokter kan dit geen mogelijke oorzaak zijn. Ik vind het verschrikkelijk om mijn vader zo te zien lijden, terwijl we niets kunnen doen. :( Hij heeft de hoop al verloren, maar ik probeer steeds iets te vinden waardoor de pijn wat vermindert. Zo heb ondervonden dat de pijn wat verzacht als ik ijszakjes over zijn voeten leg. Wat ook een belangrijk detail is, dat hij rookt, hij probeert sinds enkele weken te stoppen, dit had in het begin een effect, hij vond immers dat de pijn wat verminderde. Maar de pijn kwam terug. Kan iemand mij helpen, of kent u iemand dit dit ook heeft? Ik weet dat deze reactie niet zal gelezen worden, of niet worden beantwoord, maar als u dit toch leest gelieve te antwoorden. :)

  • Beste Malou, Het zou een probleem kunnen zijn met de doorbloeding; bij een ontoereikende bloedaanvoer kunnen namelijk tintelingen en gevoelloosheid (of juist pijn) optreden. Maar het probleem kan evengoed zenuw-gerelateerd zijn. Welke arts veronderstelde eigenlijk een tekenbeet en om welke reden precies? Want in dat geval zou immers het vermoeden van de ziekte van Lyme kunnen bestaan. Maar ik neem toch aan dat jullie arts dat dan zou hebben verteld… Persoonlijk zou ik de arts nog eens contacteren of desnoods een second opinion aanvragen bij een andere arts. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • Ik had dezelfde symptomen en kreeg REDOMEX 10mg voorgeschreven van mijn huisarts, 1 tablet voor het slapengaan. ’t Zou een antidepressivum zijn, al ben ik, denk ik toch, helemaal niet depressief. Maar ’t zou ook heel effectief zijn tegen zenuwpijnen. Geloof het of niet, maar na een jaar branderige voeten en pijn aan de benen te hebben ervaren, verdwenen de klachten al na de eerste tablet. Misschien het proberen waard? Maar wel eerste aan de huisarts vragen of het kan voor uw vader.

 162. Elske Mooijman Reageer

  Mijn vader (88) heeft sinds enkele jaren naast diverse ouderdomsklachten, met vlagen. Veel last van tintelende handen. Het is moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Hij slikt verschillende medicijnen, bijvoorbeeld bloedverdunners (aspirine). Ook heeft hij lichte suikerziekte. Hij is slecht ter been en loopt daarom met een rollator, dat zal de klachten zeker versterken. Maar hij kan ook last hebben terwijl hij al uren niet gelopen heeft. Iemand een suggestie?

 163. J.C. Barneveld Reageer

  Ik heb ook constant kramp in mijn handen. Het ergste is de linkerhand; kramp in de duim wijsvinger en ringvinger. Ben daar ook al aan geopereerd, Carpale Tunnel Syndroom, maar de kramp en de tintelingen zijn er niet door weggegaan. Nu hebben ze ook nog eens bij mij artrose in al mijn gewrichten gevonden tijdens een algehele scan met radioactieve injectie. En ik ben ook longpatiënt en hartpatiënt. Kan dat ook een oorzaak zijn? Moet ook 16 uur per dag een brace dragen voor mijn linkerhand.

 164. Na langdurige inspanning van 10 – 14 uur heb ik last gekregen van tintelende vingers aan een hand. Ook slapend gevoel. Dit heb ik genegeerd, dus gewoon doorgegaan gedurende de 14 uur erna. Normaal ging dit tintelende gevoel over, net als bij een slapende hand. Echter in dit geval heb ik er al ruim 3 weken last van. Hoe dit op te lossen?

  • Absoluut mee naar de huisarts gaan als je daar nog niet bent geweest. Een tintelende hand die (extreem) langdurig aanhoudt kan duiden op een beknelde zenuw o.i.d.

 165. Hallo allemaal, Ik heb al weken stijve vingers handen doet de hele dag pijn de pijn is net als vroeger als je als kind in de winter buiten speelde dat je handen koud waren en dan warm moeten worden ,me handen zijn niet koud warm juist. Elke ochtend stijve vingers, in de avond ook in de nacht wakker van de pijn kan me werk bijna niet meer uitvoeren.

 166. Bij een tinteling en een doof gevoel in de pink en een deel van de ringvinger: 1. Niet te lang wachten met naar de dokter gaan! Dit vooral om uit te sluiten dat je geen combinatie van symptomen hebt die buiten de grenzen van zenuwbeknelling vallen. Ik ben echt verbaasd om te lezen dat sommige mensen hier al jaren last van hebben zonder er echt iets mee te doen. 2. Niet te lang wachten met behandeling. Dit kan in het begin zeer simpel zijn: houd rust, strek je arm zoveel mogelijk, wanneer het kan, houd enkele malen per dag een ijsblokje tegen je elleboog (in het kuiltje aan de achterkant dat je kent van het befaamde telefoonbotje), gebruik Voltaren Emulgel, Flexiumgel of iets in die trant en slik eventueel enkele malen per dag ibuprofen (600g) voor een korte periode. Zo luidde het advies van mijn dokter. 3. Als het goed is, zijn je klachten op zijn minst sterk verminderd binnen een periode van 3 weken. Zo niet, bezoek dan een dokter. Geen paniek! Kan zeer onschuldig zijn. Overbelasting, continue belasting (vaak door leuning tegen de rand van een tafel/bureau en opbouwende irritatie zijn veel geziene oorzaken).

  • andre rijkers

   Ik ben vorig jaar juli geopereerd aan mijn wervelkolom (nek); het is echter niet beter, maar slechter geworden. Ik voel het de hele dag door. Volgens de chirurg was de operatie geslaagd… Ik slik de volgende medicijnen: Tramadol, Alprazolam, Amitriptyline en Oxazepam. Wie helpt mij?

 167. Zoals zovelen heb ik ook last van tintelende vingers, wat zich steeds meer de kop op steekt, zoals nu. Ik zit nu in de schrijfhouding en ik voel het al aankomen, zo ook als ik achter het stuur van een auto zit of motor rijd, moet ik mijn handen de één na de ander naar beneden laten hangen en mijn hoofd weg draaien. ’s Nachts in bed als ik op mijn zij lig of op mijn rug, en ik heb mijn armen vanaf mijn elleboog gebogen, komt het opzetten in mijn wijs-, duim- en middelvinger. En als ik dan mijn armen niet strek, wordt het steeds erger tot zelfs pijn toe. De klachten worden steeds erger, en na een onderzoek blijkt het niet vanuit mijn nek te komen. Bij de masseur geweest, resultaat 0. Nu moet ik ook regelmatig het schrijven onderbreken om mijn armen te laten hangen, daar ik anders niet door kan gaan vanwege de hevige tinteling in mijn eerder genoemde vingers. Wat nu? Ik ben benieuwd naar een reactie wat te doen in deze situatie. Groeten, Chiel

  • Beste Chiel, Dit klinkt als een zenuwgerelateerd probleem. Misschien worden de tintelingen in de vingers veroorzaakt door beknelling of overbelasting (RSI of CTS)? Onwijs naar dat de behandeling tot nog toe niet aanslaat. Mijn ervaring is dat je in zulke gevallen alleen maar kan aandringen op meer onderzoeken. Dus bij je arts aangeven dat je klachten niet verdwijnen of verminderen, ondanks de massages en therapieën. Kan je arts hier niks in betekenen, dan kun je altijd een second opinion aanvragen bij een andere arts. Groeten & sterkte, Paul

 168. Ik heb sinds een week echt last van tintelingen in handen en armen. Ik word er ook ’s nachts wakker van. Ik heb het tijdens het autorijden en ook nu bij het intikken van deze tekst. Mijn handen zijn wat dikker dan voorheen en ik had enorme moeite om mijn ringen af te krijgen. Ik heb last van cholesterol, maar daar neem ik medicijnen tegen. Extra is dat ik de voorbije twee weken toch 20 vierkante meter compost in de tuin gestrooid heb, na vervoer per kruiwagen… maar ik heb echt geen spierpijn, rijgpijn of gelijk wat gehad… alleen maar wat overbelastingsgevoel in mijn linker pols. Heeft u advies?

  • Ben ook al bijna 1 jaar met neurologische klachten. Tintelingen in armen, benen, voeten, zelfs soms in het aangezicht (voorhoofd, wangen, topje van de neus). Overal geweest (cardioloog, uroloog, neuropsychiater, neuroloog, osteopaat, kinesist, orthomoleculair arts, oogcentrum…) 2 tot 3 maal. Bloed en urinetests gedaan. MRI Scan, elektrische schokjes gehad, naalden met stroom, spiermeting, zenuwmeting etc. Uiteindelijk ook Redomex gekregen, werd er doodziek van. Nu aan de Deanxit (1 om 17.00 uur) en 1 Zolpidem voor ’t slapengaan. Cholesterol onder controle, bloeddruk onder controle met medicatie. Geen diagnose, behalve dat men overal zegt: “werkstress, te weinig slaap, te veel slechte houding, zittend werk (auto en kantoor), te veel beeldschermwerk en te veel psychologisch belast. Aanbevolen: yoga & meditatie. Enkele homeopathische middelen en vitamine D-kuur (B12 had ik al genoeg en te veel veroorzaakt ook neuropatische verschijnselen). Ben niet diabeet, geen B12 tekort/teveel. Geen hernia, geen fibromyalgie, geen ischias… Over 2 weken weer bloedprikken op tekenbeet/Lyme e.a. voor onderliggende ziekten…? Word er inmiddels depri van na 14 maanden elke week ergens in een ziekenhuis of dokterskabinet te zitten. Iemand soortgelijke ervaringen? Overal waar ik al geweest ben en terugga voor de klachten, word ik helaas ook niet meer ‘au serieux’ genomen… En toch zit het niet in mijn hoofd, ik voel het overal, incl. mierenlopen/tintelingen/verdoofd gevoel… maar ’t verplaatst zich telkens weer… Help!

 169. Drie jaar geleden stapte ik een boot in waarbij het trapje kantelde en ik 1,5 meter naar beneden viel, keihard recht op m’n linker schouder. Daarbij brak het linker sleutelbeen net niet, maar was wel van zijn plaats af. Ik heb daar twee uur gelegen, werd duizelig, onwel en kon niet opstaan. Daarna toen ik wat bijgekomen was heb ik het op zijn plaats geduwd en m’n arm zes weken in een draagdoek gehangen. Hoewel het nooit echt goed kwam heb ik er slechts beperkt nog last van. Echter recent heb ik ineens irritant veel spierpijn in de schouder gehad en nu die ongeveer weg is blijkt ineens de hele linkerarm wel licht te tintelen. Het voelt aan alsof er verband is tussen de val van drie jaar geleden en dit. Omdat ik al 25 jaar onafhankelijk ben, de hele wereld over reis en vanwege die situatie ook nooit een ziekte verzekering kan afsluiten ga ik niet dokteren zonder dat er echt iets ernstigs aan de hand is. Mijn vraag is dus: is het denkbaar dat het trauma dat ongetwijfeld ontstond bij de keiharde val, destijds, heeft geleid tot deze tinteling en de volgende vraag is dan of dat behalve wat ongemak nog verder kwaad kan in de zin dat ik er ondanks dat ik al 60 ben nog aandacht aan moet besteden.

 170. Ik heb anderhalf jaar geleden mijn pols gebroken (31 okt. 2012), toen heeft de arts er een plaatje in gezet (25 feb. 2013), weer geopereerd omdat ik pijn en tintelende vingers bleef houden, en nu (27 feb. 2014) ben ik weer geopereerd omdat ik nog steeds tintelende vingers hield. Wat bleek: mijn zenuwen zaten vast. Nu tintelen mijn vingers nog steeds en ook zijn ze snel koud. Weet iemand of ik daar ooit vanaf kom?

 171. Ik heb enkele dagen geleden mijn vingers verstuikt tijdens volleybal. Ik moest 2-3 dagen voor de zekerheid gips dragen, maar de 2e dag begon het gevoel in mijn duim af te nemen, vooral de top en sowieso niet meer dan de helft. Nu is mijn gips eraf en voelt het alsof mijn duim slaapt. Heb alles geprobeerd: bewegen, knijpen, kraken, maar het gevoel blijft hangen. Ook krijg ik een raar gevoel als ik iets aanraak. Ik heb het al aan de dokter laten zien en hij heeft erin geprikt om te kijken of ik het voelde in mijn duim. Ik voel het wel, maar het slaapt, wat enorm irritant is! Iemand? Help!

 172. Ik had 2 jaar geleden zo veel last van een slapende arm dat ik ervan wakker werd. Ik kon de arm niet bewegen; geen gevoel, een dode arm. Ik heb toen een test laten doen en ik had CTS. Dus ik kreeg een spuit in mijn pols, maar ik heb het 2x moeten laten doen. Nu heb ik last van tinteling in de vingers, links vaker dan rechts. Ik moet in januari 2014 weer een test laten doen en ik ben zeer benieuwd wat daarvan de uitkomt zal zijn. Normaal gesproken mag je niet meer dan 2x een spuit krijgen zei de huisarts en dan zou een kleine operatie moeten plaatsvinden!

 173. Hallo lotgenoten! Mijn hele linkerkant tintelt van de prikkelingen/trekkingen. Nou ben ik geholpen en geopereerd voor mijn epilepsie. Als ik epileptische aanvallen kreeg, dan viel mijn hele linker kant uit. Dankzij de operatie die ik inmiddels ondergaan heb (20-12-2010) moet het dus verholpen zijn, maar daar twijfel ik dus zelf aan. Na de operatie heb ik weer een EEG-onderzoek gehad; daaruit bleek dat alles is weggehaald wat de aanvallen zou hebben veroorzaakt, dus ik moet nu aanval-vrij zijn! Daar twijfel ik dus aan. Nu zegt mijn specialist dat het angst- of paniekaanvallen zijn en dat ik daar dan zelf aan moet werken. Volgens mij moet er nog wat zitten wat ze niet helemaal weg konden halen. Ik heb toch nog een EEG-onderzoek gehad!? Nou heb ik zelf mijn vraagtekens; zouden het dan toch paniek- of angstaanvallen zijn waar ik aan moet werken en mezelf overheen moet helpen, dat ik er toch onbewust mee bezig ben? Ik voelde altijd mijn aanvallen opkomen, en toen begon de epilepsie; eerst tintelingen in m’n hand, vervolgens in mijn been en in mijn gezicht. Na het tintelen verviel ik in onbewustheid (alleen de linkerkant). Moet ik dan toch de specialist geloven!? Na de operatie voel ik nog steeds hetzelfde: alles aan m’n linkerkant tintelt, prikkelt, trekt en schokt. Ik weet het niet meer… Kan iemand hier een antwoord, verklaring of reactie op geven? Alvast bedankt!

  • Beste Christine, Voor een buitenstaander is het lastig om een totaalbeeld van de situatie te vormen, maar puur aan de hand van jouw verhaal vind ik de diagnose ‘angstaanvallen die je zelf moet zien te verwerken’ wel heel erg gemakzuchtig en kort door de bocht. Wellicht is het raadzaam om een second opinion te bewerkstelligen? Sterkte & groeten, Paul

  • Kheb ook al een tijdje last van tintelde handen en vingers. Kheb gisteren bij de fysiotherapeut een electromyogram (EMG)-onderzoek laten doen. Blijkbaar is er niks mis met mijn handen en vingers, je ziet nergens een beknelde zenuw of andere afwijking! Kvroeg haar dan vanwaar die tintelingen zouden kunnen komen? Ze begon dan vragen te stellen of ik stress-angst of rap ongerust ben. Kzei, nee niet dat ik weet… Ze begon dan vragen te stellen over mijn zoon… of hij misschien problemen had, en dergelijke privé vragen! Kzei bah, nee geen problemen… alles gaat goed! Kwerd eigenlijk een beetje sprakeloos van al die bizarre vragen! Ze heeft me “antidepressieve geneesmiddelen” voorgeschreven… met de uitleg van: “mensen die stressen of depressief zijn, gaan hun pijnklachten wat opblazen en overdrijven”… Kgeloofde mijn eigen oren niet… ik kwam daar buiten met een heel raar gevoel! Besluit… ik neem die medicamenten niet in, kga eerst bij de huisdokter langs, kwil eerst weten wat er nou eigenlijk aan de hand is.

  • Beste christine, ik heb dezelfde klachten als jij en ik heb erbij last van hyperventilatie. Daardoor en door de epilepsie (a.g.v. operatie en druk op zenuw) heb ik veel last van angst en paniekaanvallen. De neuroloog weet het ook niet precies: epileptisch of psychisch (a.g.v. operatie). EEG is altijd goed en MRI ook. Voor chronische hyperventilatie ga ik nu verder naar de osteopaat en voor angst en paniek heeft de neuroloog me doorverwezen naar de psycholoog, eventueel met medicatie tegen angst als dat niet voldoende is. Wanneer de klachten dan nog blijven of erger worden is het denk ik toch epileptisch en moet mijn medicatie aangepast worden. Ik ga nu aan het psychologische en osteopatische traject beginnen, dus hoop op succes! Misschien is dit bij jou ook zo… Twijfel je? Zeker een andere neuroloog raadplegen!

 174. sigrid harbers Reageer

  Hallo, Ik heb al 5 weken last van een dof, tintelend gevoel in mijn linker arm. De huisarts kan maar niets vinden en dat gevoel trekt nu ook naar mijn schouder/nek. Kunnen jullie me vertellen of dat te maken kan hebben met een bloedvat-vernauwing?

  • Hallo Sigrid, Jouw symptomen tezamen met tintelende handen herken ik meteen. Zijn je spieren op je schouders hard? En word je ’s morgens wakker met een tintelende hand? Dan zou ik eens naar de fysio gaan om te kijken of dit mogelijkerwijs van je schouders afkomt. Er loopt namelijk 1 zenuw vanuit je nek naar je pols, en het kan zijn dat deze beklemd zit. Vaak wordt dit met fysio verholpen. Blijf je hier last van hebben, dan zou ik me vooral door laten verwijzen naar een neuroloog om te kijken of je misschien niet het carpale tunnel syndroom hebt. Heel veel succes! Gr. Shron

  • Beste Sigrid en Shron, Ik heb exact dezelfde symptomen, alleen begon het bij mij met een grieperig gevoel, dus niet zoveel aandacht aan gegeven. Tijdens en vlak na mijn zwangerschap heb ik CTS gehad, omdat het er een beetje op leek. Het verschil was alleen dat het toen om de duim en 2 vingers ging en nu mijn hele hand prikkelt en doof aanvoelt. En mijn arm vanaf de kop van de schouder ook pijn doet. Inmiddels 4 weken bij de fysiotherapeut die de weke delen behandelt op schouderniveau en die gaat vanmiddag samen met manueel therapeut verder diagnosticeren omdat het volgens hem vanuit de schouder en nek komt. En zijn behandeling ongeveer 2 dagen effect heeft en het dan weer de kop op steekt. De tintelende hand is overigens vrijwel de hele dag. Ben benieuwd!

 175. Hallo, Ik heb sinds een week tintelende armen, handen, benen en voeten en soms voel ik het zelfs in mijn gezicht. Ik heb wel eens vaker last gehad als ik opstond dat mijn handen sliepen, maar dat ging dan ook weer vanzelf over na een tijdje. Nu blijven de klachten; de tintelingen gaan gewoon niet weg. Ben al naar de dokter geweest en mijn bloed was oké. Die heeft mij dan naar de osteopaat gestuurd, maar tot nu toe nog geen resultaat. Hij dacht dat ik een maagontsteking zou hebben, maar daar twijfel ik aan. Want dan zou mijn bloedresultaat dat hebben uitgewezen. Ik lees heel veel dat mensen hier aan hun handen last van hebben, maar ik heb het over heel mijn lichaam en bovendien constant. Het wordt ook steeds erger, zelfs dat het pijn doet… En dan gaat het weer iets beter, maar de tintelingen blijven. Iemand een idee wat dit kan zijn?

  • Ik zou in jouw geval toch eens een neuroloog raadplegen. Er zijn wel een aantal ziektes waarbij deze symptomen meestal aanwezig zijn, waaronder MS. Uitsluitsel daarvan krijgen is dus aan te raden.

 176. Ik heb hier nu al 9 maanden last van. Wat moet ik doen!? Heb tintelende handen op school en het gaat niet goed. Ook thuis! Ik ben boos dat ik zo’n pijn heb. Plz plz plz help me! Handen wassen Helpt soms, maar vaak ook niet. Mijn dokter zegt dat ie me niet kan helpen. Plz help…

  • Ik heb dit ook gehad en ben bij toeval getest op vitamine B12-tekort. Daar krijg ik al een tijdje injecties voor en ‘lo and behold’, de tintelingen namen snel af en verdwenen uiteindelijk compleet. Mij werd ook verteld dat dit onderzoek niet standaard wordt gedaan.

 177. Ik heb sinds kort last van tintelingen in mijn linker arm en hand, doch bij het meten v/d bloeddruk is geen aanwijsbare oorzaak te bekennen. Ik heb nog weleens last van hartkloppingen en steken in de borststreek.

 178. Hallo, ik heb vanaf december 2012 last van tintelingen in mijn rechter pink en de rechter vingertop van mijn ringvinger. Ook een soort van verdoofd gevoel. Kan bijna niets vastpakken en laat soms dingen uit mijn hand vallen. De tintelingen zijn iedere dag constant aanwezig. Ben bij een neuroloog terechtgekomen en er is een meting gedaan met stroomstootjes om te kijken wat er aan de hand is en heb ook krachtverlies. Het is nu alleen maar erger geworden. Uitslag heb ik nog niet binnen.

  • Hoi Rihanne, Ik heb identiek dezelfde symptomen. Heb je ondertussen al resultaten van je tests? Groetjes, Karine

  • Dan zou ik je toch echt willen aanraden om langs de huisarts te gaan. Veel sterkte in ieder geval!

  • Ga a.u.b. naar de dokter en laat je B12 testen. Ik had dit ook en het werd steeds erger. Uiteindelijk tintelde het over mijn hele lichaam. Het bleek zenuwschade door een vitamine B12-tekort! Lees je maar goed in. Onzin van B12 tekort bij vegetariërs. Kan ook door perniceuze anemie of andere ziekten komen. Het kan zijn dat je lichaam geen B12 opneemt. TINTELINGEN zijn een van de vele symptomen hiervan!

  • Beste Coco, Dat een vitamine B12-tekort ook kan ontstaan bij vleeseters, wil natuurlijk niet zeggen dat deze deficiëntie niet veel vaker voorkomt onder vegetariërs. Een beetje kortzichtig om dit “onzin” te noemen. Bovendien komt ook pernicieuze (en dus niet “perniceuze”) anemie c.q. macrocytaire anemie relatief vaak voor onder vegetariërs. Deze kwaadaardige c.q. “maligne” vorm van bloedarmoede is overigens een gevolg van een B12-tekort, geen oorzaak. Het is inderdaad een bekend gevolg van vitamine B12-malabsorptie (voedingscobalamine-malabsorptie, een opnamestoornis). Dit onvermogen om eiwitgebonden vitamine B12 op te nemen uit voeding via de darmwand heeft echter ook weer een achterliggende oorzaak. Meestal atrofische gastritis (maagontsteking) type B, verstoorde darmflora, vermindering van maagzuur en/of pepsinogen, de ziekte van Crohn, een bypass of gebruik van maagzuurremmers. Je beredenering is dan ook extreem kort door de bocht. Het is wetenschappelijk aangetoond en zelfs algemeen geaccepteerd dat vitamine B12-tekorten vaker voorkomen onder vegetariërs en veganisten. Hoe dan ook heel veel beterschap toegewenst. Groeten, Paul

 179. Beste lezers, Ik ben tatoeëerder en maak het nu voor het eerst mee. Ik tatoeëer de laatste tijd meer, dus misschien is het overbelasting, maar ik slaap ook veel minder de laatste tijd (vanwege mijn vriendin en overlijden van mijn schoonmoeder). Kan dit ook komen door stress? En zo niet, hoe kan ik mijn B12 bijvullen om te kijken of dat helpt? M.v.g. Pim

 180. Ik heb de laatste tijd veel last van tintelende handen en voeten. Het gevoel ontstaat als ik in rust ben, dus even ga liggen of ga slapen. ’s Morgens als ik wakker wordt voel ik het direct. Beide handen en voeten.

  • Precies zoals jij zegt als je in rust bent, ik heb hetzelfde. Kan er ook een hele tijd geen last van hebben, maar het komt wel regelmatig terug. Bij mij is het alleen een tinteling in de linker hand en onderarm en linker voet, vooral voetzool. Ben jij al wat wijzer geworden?

 181. Ik heb ook last van tintelende armen, handen en vingers. Fysio zegt dat ik m’n smartphone op tafel moet leggen. Als ik naar m’n houding kijk, kon hij wel eens een heel goed punt hebben…

 182. Dag allemaal, Al 10 jaar lang word ik wakker met tintelende vingertoppen / vingers ik ben voor een aantal procent het gevoel in mijn vingers kwijt heb geen grip op dingen. Wanneer ik op sta uit mijn bed is het gevoel helemaal weg en heb ik er verder geen last van. Iemand een idee? Over het algemeen merk ik dat ik niet zulke sterke vingers heb als mijn leeftijdsgenoten.

  • Kees, Laat a.u.b. je vitamine B12 testen. Het kan namelijk zenuwschade zijn.

 183. Ik heb nu al 3 tot 4 weken last van mijn rechter arm. Het tintelen begint bij mijn schouder en zakt door naar mijn vingers. Het kan niet zijn dat het door een paar biertjes drinken komt. Ook al drink ik niet dan komt het er ook. De tintelingen beginnen in mijn rechter bovenarm, daarna mijn onderarm en dan mijn hand en vingers. Het is een verdovend/verlammend gevoel. Dit heb ik dan de hele dag door; het komt ineens uit het niets. Mijn arm is vrij van knellingen, dus niet dat ik op mijn arm leun of zo. Mijn arm is vrij en dan komen de tintelingen er toch. Wie kan mij zeggen hoe dit kan komen en wat er te doen is tegen de tintelingen? Mensen hebben mij verteld dat het gevaarlijk kan zijn en dat ik een verlamming kan krijgen in m’n arm en mijn arm erdoor niet meer kan gebruiken. De ander zegt dat het door een bloedpropje kan komen, maar mijn bloed stolt niet. Weer een ander zegt dat het geopereerd moet worden. Wie heeft de juiste oplossing voor mij? Vriendelijk groet, Romeo

 184. Maxim Schoonjans Reageer

  Ik had ook tintelingen in beide handen. Ben naar een specialiste geweest (fysische geneeskunde) waar ze een EMG hebben gedaan… Daaruit bleek dat beide zenuwbanen beschadigd waren. Een ingreep drong zich op, ulnaristranspositie genaamd. De ingreep duurt hooguit een halfuurtje, maar het herstel is pijnlijk. Vorige week vrijdag (29/03/2013) is mijn linkerkant geopereerd. Rechts heb ik ondertussen helemaal geen last meer sinds de ingreep.

 185. Sinds enkele maanden word ik heel vroeg in de morgen wakker van tintelingen in mijn vingers, dit kan soms flink zeer doen. Wanneer ik mijn arm langs het bed laat hangen, verdwijnt het. Als ik dan weer in slaap val, duurt het slechts kort voordat het weer begint. Soms ga ik half-zittend slapen> Ook dan verdwijnen de tintelingen, maar dit is natuurlijk niet lang vol te houden. Ook is mijn stroombotje/telefoonbotje van mijn elleboog regelmatig gevoelig tijdens het tintelen. Als ik tegenwoordig langer dan 5 minuten fiets, beginnen mijn handen ook te tintelen. Ik hoop dat iemand mij hierover iets meer kan vertellen. Misschien kan ik dan eindelijk weer eens een nachtje doorslapen.

  • Thomas Brigitte

   Op dit moment ervaar ik juist hetzelfde in mijn rechterhand en -arm. Is het bij u ondertussen in orde gekomen? En welke therapie of operatie heb je ondergaan? Groetjes, Brigitte

 186. Ik heb sinds enkele maanden ’s nachts, meestal vroeg in de morgen, last van tintelende vingers; soms doet het vervelend zeer. Als ik mijn hand langs mijn bed laat hangen, verdwijnen de tintelingen, maar wanneer ik weer in slaap val, komen zij terug. Wat ik ook wel eens doe is half rechtop slapen, maar dit is niet lang vol te houden natuurlijk. Ook dan verdwijnen de tintelingen meestal. Ook voel ik soms het stroombotje/telefoonbotje van mijn elleboog. En ook als ik langer dan 10 minuten fiets, beginnen mijn handen te tintelen. Ik hoop dat iemand iets weet waardoor ik weer eens lekker een nachtje door kan slapen.

  • Ik heb de zelfde klachten/tintelingen, maar weet niet wat ik moet doen, ’t blijft toch irritant…

 187. Hallo iedereen die last heeft van tintelende vingers… Ik ben al heel wat gerustgesteld dat ik niet alleen dit probleem ervaar, maar uit alle reacties besluit ik dat het een zoektocht zal zijn om de oorzaak te achterhalen van mijn specifieke klacht. Naast het bezoek aan mijn huisarts i.v.m. regelmatige controle van hoge bloeddruk en cholesterol en beginnende overgangsklachten, neem ik mezelf ook voor om regelmatig tai-chi te beoefenen. Ik heb het een paar jaartjes verwaarloosd maar voel nu al na enkele sessies dat mijn lichaam en geest er weer veel deugd zullen van ondervinden. Ik wens iedereen alle succes toe in het zoeken naar de voor hen meest geschikte aanpak van ’tintelende vingers’. Marie-Anne

  • Ik heb sinds kort last van een tintelende rechterarm tot mijn vingertopjes aan toe. Het voelt koud van binnen, maar mijn huid voelt warm/klam/zweterig aan. Ik sport sinds kort, maar misschien te heftig. Mijn gsm gebruik ik dagelijks, waar waarschijnlijk een deel van de klachten vandaan komen, wellicht door de houding en het intikken van de toetsjes. Let maar eens op: als je je gsm een week niet gebruikt wordt het tintelen minder. Ik ga het nu zelf uitproberen. Volgende week hoop ik te kunnen vertellen dat het minder of over is gegaan.

 188. Wat ik me afvraag: we zitten met z’n allen zo vaak op onze mobiel, ’s avonds nog in bed even kijken, nou ja even… Volgens mij is de manier waarop we dan met onze handen werken niet natuurlijk en te lang en te eentonig en is de doorstroming daardoor niet goed, waardoor je allerlei klachten krijgt. Zou daar ook een oorzaak kunnen liggen?

 189. Vitamine B12-gebrek komt veel voor bij vegetariërs??? Wat een achterhaalde onzin! Niets is minder waar. Bij veganisten, dat kan, maar dat weet ik niet. En het lijkt me héél erg verstandig om geen stellingen (of wat daarvoor door moet gaan) te poneren die NIET waar zijn. Overigens: ik ben absoluut GEEN vegatariër.

  • Beste Ellen, Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die uitzonderlijkerwijs goed kan worden opgeslagen in de lever, waardoor er (in tegenstelling tot alle andere wateroplosbare vitamines) een voorraadje van kan worden opgeslagen. Het klopt wel degelijk dat een vitamine B12-tekort beduidend vaker voorkomt bij vegetariërs dan bij vleeseters. De werkzame variant van vitamine B12 komt namelijk uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen (vlees, vis, zuivel, eieren etc.). Vegetariërs eten logischerwijs minder dierlijke producten dan niet-vegetariërs en dat betekent automatisch dat zij meer risico lopen op een vitamine B12-tekort (bron). Natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld mensen die extreem veel eieren en yoghurt eten, maar op Gezondr wordt bij voorkeur van modale situaties uitgegaan. Het is overigens zo dat er in bepaalde algen een B12-gelijkende stof voorkomt, maar deze fungeert niet als vitamine binnen het menselijk lichaam. De inname van zeewier is dus geen alternatief voor dierlijke voeding wat betreft vitamine B12-intake (wat voorheen echter wel werd gedacht). Groeten, Paul

 190. Hallo, Ik heb al enkele dagen last van een tintelende linker pink, linker ringvinger (minder) en heel lichtjes linker middenvinger. De tinteling begint ’s morgens, tot ik ga slapen. Ik ben een IT’er, maar zit al een jaar of 5 iedere dag lang achter mijn computer. Ik kamp ook met wat overgewicht (doe niet echt aan sport). Gemoedstoestand is normaal. Ben geen vegetariër. Iemand enig idee van de oorzaak? Mvg. Ruben

  • Beste Ruben, Tintelingen kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan het macromineraal ijzer. Vooral vegetariërs krijgen nog weleens te kampen met een ijzertekort omdat ijzer voornamelijk uit dierlijke bronnen (vlees, vis e.a.) wordt verkregen. Bepaalde plantaardige voedingsmiddelen zijn tevens rijk aan ijzer. Hierbij valt te denken aan broccoli, bloemkool, gedroogde vruchten, pompoen, tomaten, citrusvruchten, volkorengranen en noten. Het kan dan ook raadzaam zijn om meer ijzer te nuttigen. Wil je meer zekerheid, laat dan eens je bloedwaarden controleren bij een huisartsenlaboratorium. Groeten, Paul

  • Hallo Rubin, Ik heb dit ook gehad een paar jaar geleden. Ook naar het ziekenhuis geweest, maar ze konden niets vinden… Totdat ik er zelf achter kwam waardoor het kwam. Ik leunde vaak op mijn elleboog achter de pc, waardoor ik die tintelingen voelde. Dus ik ging er wat meer opletten wanneer ik achter de pc zat en ook met andere dingen, want in je elleboog loopt je zenuw wat naar je vingers toe. Dit helt echt enorm!

 191. Tja, herkenbare zaken! Ik ga zeker jullie raad opvolgen! Ik word ’s morgens wakker met tintelende handen. Heb geregeld last van wintervoeten, maar winterhanden, daar had ik nog niet van gehoord. Misschien is het dat. Ik neem nochtans Ginkgo Biloba voor de bloeddoorstroming. Vorig jaar heeft me dit echt geholpen de winter door te komen, echt volledig zonder last! Nu word ik geregeld een uurtje eerder wakker voordat de wekker afloopt. Ik leg me dan meestal op mijn zij. Misschien lig ik gewoon verkeerd en komt het daardoor. Ik ga het uitproberen.
  Bedankt iedereen voor de goede raad.

 192. Hallo allemaal, Ik heb al anderhalf jaar last van tintelende armen en handen en sinds een maand of 8 ook tintelende voeten en daarbij rusteloze benen, niet altijd tegelijkertijd. Ik word er vaak wakker van en word er ook behoorlijk nerveus van. Sinds een paar jaar heb ik diabetes, waarvoor ik metformine slik. Mijn huisarts zegt dat ze absoluut niet weet waar het vandaan zou kunnen komen, maar ondertussen loop ik er al een behoorlijk tijdje mee. Ik neem geen Simvastatine, want daar krijg ik ook nog eens gigantische krampen van; dan spring ik helemaal uit mijn bed. Ik ben bij het diabetescentrum geweest en die zeiden dan wel dat mijn rechtervoet al wat gevoelloos was aan de zijkant… Dat doen ze door er zo’n soort stemvork tegenaan te zetten. Maar wat ik eraan moet doen? Wie kan mij helpen? Alvast bedankt!

  • Eddy Fransen

   Hallo, Diabetici type 2 die metformine (Glucophage, Riomet, Fortamet, Glumetza, Obimet, Dianben, Diabex, Diaformin e.a.) gebruiken kunnen last krijgen van verminderde opname van vitamine B12. Dit veroorzaakt tintelingen en een verdoofd gevoel in tenen en vingers. Kijk eens op het web wat de oorzaken en symptomen zijn van vit B12-tekort. Ik raad u aan om een ander medicament voor wat betreft de diabetes te vragen aan de dokter en uw B12-niveau terug op peil te brengen via injecties of voedingssupplementen. M.v.g. Eddy

 193. Ik heb voornamelijk met koud weer (sinds vorig jaar winter) last van witte, tintelende vingertoppen van mijn linkerwijs- en middelvinger. Volgens mijn huisarts is het een eerste verschijnsel van reuma en waarschijnlijk ook wel de erfelijke vorm daarvan. De precieze benaming van de reumavorm ben ik kwijt.

 194. Sinds een aantal weken heb ik met regelmaat last van tintelingen in mijn linkerhand, begeleid door een zenuwtrekking in mijn duim. Deze zenuwtrekking komt uit overbelasting, want dat is bij beide duimen het geval. Alleen de tinteling in mijn vingers is totaal nieuw voor mij. Mede door overbelasting denk ik!? Tevens loop ik al bij een fysiotherapeut wegens rug- en nekklachten, misschien dat het daar ook wel vandaankomt. Het voelt in ieder geval niet fijn, want het belemmert mij in het werken.

 195. Goed artikel. Heb last van tintelende wijsvingers en weet nu dat het van de alcohol is… Andere overeenkomsten met de lijst van mogelijke oorzaken is er niet. Wat ik wel zou willen weten is de precieze oorzaak. Is dit dan een lokaal of globaal dichtslibben van de aders of eerder een afsterven van de zenuwen? Is dit een definitief symptoom of omkeerbaar indien men de oorzaak (i.e. alcohol) wegneemt.

 196. Ik heb -zoals vandaag- enorm last van tintelende vingers, maar ’t branderige gevoel trekt al uren door tot aan mijn bovenarmen. Ben sowieso enorm slap en futloos al een aantal weken. Heb algemeen al veel last van spierspanningshoofdpijn en migraine-aanvallen. Een aantal maanden terug voelde ik in mijn hele lichaam tintelingen en branderige gevoelens, waardoor ik een aantal dagen amper kon werken. Maar ben er nog niet mee naar de huisarts geweest. Iemand een idee?

 197. Twee weken geleden begon mijn duim te slapen. Dit breidde zich steeds meer uit; mijn hand, arm, hals en achterhoofd voelden verdoofd. Ik ben in paniek naar het ziekenhuis gegaan, maar bleek in elk geval geen hartaanval te hebben. De dokter gaf me de volgende dag valium en een verwijzing naar een psycholoog omdat het misschien wel stress was. Nu, twee weken later heb ik veel last. Het verdoofde gevoel is er constant en als ik iets pak of aanraak voelt het alsof mijn hand bevroren is. De kou komt van binnenuit, m’n hand voelt niet koud aan. Mijn linker oor doet pijn en ik heb een kriebel op (lijkt wel in) mijn hoofd die niet te traceren is. Ook heb ik erg veel last van een soort somberheid, veel huilen en overgevoeligheid. Ik heb echt geen idee wat er allemaal aan de hand is, bij bloedonderzoek lever, schildklier, suiker en ontstekingen blijkt dat in orde te zijn. Wie kan mij verder helpen?

  • Het kan zijn dat er mogelijk een psychische oorzaak zit achter je klachten. Zoek een psycholoog die ISTDP kan toepassen (ca. 5/6 sessies).

 198. Kan inderdaad door veel oorzaken komen. Ik heb een kou in me schouder op gelopen door met een open raam te rijden, en heb dus ook tintelde vingers. Ik gebruik reflex spray dat bij mij goed werkt.

 199. Ik heb last van tinteling in voeten en handen. Het begon toen mijn medicijnen-capsules werden vervangen door tabletten. Ik heb epilepsie, dit is heel naar. Die tintelingen heb ik de hele dag.

 200. Vanmiddag ben ik gevallen op mijn elleboog, en nu (avond) heb ik tintelingen in mijn hand/vingers.

 201. Ik heb al 1 week erg veel last van tintelingen in m’n pink en ringvinger, daarnaast straalt het helemaal uit door m’n arm heen. Mijn vingers zijn ook vaak gevoelloos. Ik word er echt helemaal gek van, dus heb vanmiddag maar even voor de zekerheid een afspraak gemaakt bij de huisarts. Omdat het vanaf mijn moeders kant erfelijk is dat er iets mis is met de bloedvaten maak mij dus best ongerust.

 202. Ook ik heb al een paar maanden last van tintelingen in mijn handen en armen. Ik ben naar een osteopaat gegaan en ben nu 3x geweest, maar voel het nog steeds. Ik denk dat het in mijn nek klem zit en ben afgelopen dinsdag gekraakt. Dat gaf wel een opgelucht gevoel in schouders en nek, maar de tintelingen zitten er nog altijd. Ook kan het heel goed met de overgang te maken hebben, maar ik lees dat er ook veel mannen last van deze aandoening hebben. Ik ben 54 jaar en nog helemaal niet toe aan dit soort ’trut-klachten’. Ik hoop stilletjes op een wonder!

  • Nou Vera, Ik ben 28 jaar en heb sinds een paar dagen ook tintelingen in mijn vingertoppen. Dus dat op zich hoeft geen trutklacht te zijn. :)

 203. Ik heb als ik mijn nek zover mogelijk van links naar rechts beweeg een paar uur daarna last van tintelende vingertoppen, vooral wijs en middelvinger. Kan dit te maken hebben met een zenuw?

 204. Chelsea Tomintouls Reageer

  Sinds een half jaar heb ik last van tintelende handen en soms de arm erbij. Daarvoor wilde ik wel eens een gevoelloze vingertop of duim hebben. Ook had ik altijd makkelijk kramp in de grote tenen. De tenen zijn opgelost, ik eet 1 banaan per dag en de kramp is weg. De vingertop/duim is zeer incidenteel, misschien 4x per jaar, reden onbekend. De tintelende handen heb ik soms in de nacht, waarschijnlijk verkeerd gelegen, alhoewel ik dat vroeger nooit heb gehad. Maar zodra ik voor of na het slapen omhoog kom en een beetje in de kussens ga liggen, mijn boek pak of een puzzeltje wil maken dan gaan gegarandeerd mijn handen tintelen. Duidelijk een slechte bloeddoorstroming, maar weer, vroeger had ik dat nooit. Ik ben overigens 57 jaar. Maar de oplossing is er, ik heb nu een e-reader gekocht en die weegt niets. Vanmorgen pakte ik weer mijn puzzelboekje en het tintelde weer, pak ik de e-reader gebeurt het niet. Misschien toch een tip voor sommige mensen. Je wordt een dagje ouder en het hoeft echt niet altijd een gezondheidskwaal te zijn.

 205. Ik heb zondagavond uit woede een stuk glas in m’n handpalm gestoken en zit nu met een ringvinger waarvan het topje nog steeds tintelt. Ik voel ook de pijn van de wond aan m’n ringvinger en niet in m’n handpalm. Heb ik wellicht een zenuw geraakt? Is dit blijvend? Graag een reactie! P.S. Ja, ik ben opzoek naar een coach…

 206. Fien Hefti van Teeffelen Reageer

  Even mededelen. Wisten jullie dat B12 tabletten niet vergoed worden en de B12 injecties wel. B12 moet je heel lang gebruiken en een injectie om de drie maanden is dan veel makkelijker!

 207. Het is de grootste onzin dat je vitamine B12 tekort kunt uitsluiten als oorzaak van tintelingen als je een B12 supplement slikt. De grote meerderheid van mensen met een B12 tekort hebben meer dan genoeg B12 in hun voeding, maar kunnen dit niet in hun lichaam opnemen. Dan kun je supplementen slikken wat je wilt, je neemt het niet op en het heeft dus geen enkel effect. Ik spreek helaas uit eigen ervaring en heb dit ook jarenlang niet geweten tot ik me er in ben gaan verdiepen. Voor een opnamestoornis is er maar 1 juiste behandeling: B12 injecties.

 208. Hoi allemaal, Ik heb jullie verhalen gelezen en kan mij in sommige dingen inderdaad wel vinden. Ik heb ook sinds een aantal weken prikkelingen in mijn linkerarm en linker achterhoofd. Heel irritant vind ik het en het maakt mij bang. Ongeveer 6 weken geleden kreeg ik ontzettende hoofd- en nekpijn. Liep overigens ook al maanden met pijn in mijn linkerschouder. Maar ik wijd nog steeds alles aan mijn 4e auto-ongeluk (laatste in 2008), overigens nooit mijn schuld. De eerste aanrijding was het ergst, toen was ik 11 jaar en fiets ging door voorruit van de auto en ik vloog over de auto heen. Duidelijk symptomen van whiplash-letsel, maar niemand wist dit toen (is inmiddels 30 jaar geleden). Daarna 2 kleinere aanrijdingen met lichte klachten en in 2008 heftiger. Heb ook de aanrijding toen ik 11 was weer gevoeld. De angst/pijn. Maar goed, ik sukkel wel door. Maar na die heftige pijn 6 weken geleden kreeg ik prikkelingen in mijn linkerkant. Nu heb ik al zoveel in mijn lijf dat ik denk, ach kom maar, dat kan er ook nog wel bij. Maar het maakt mij best wel bang. Is er geen bloeding/afknelling en loop ik gevaar? Ik vind artsen zo laks! We betalen steeds meer voor gezondheidszorg en de zorg is op zijn Hollands gezegd K*T!!! Maar nu mijn vraag: Weet iemand een echt goede neuroloog. Mag wel naar een neuroloog toe. Ik wil gewoon eens goed onderzocht worden. Bijvoorbeeld een MRI. Als het goed is kunnen ze daar toch alles op zie… Of niet? Zit al te denken, zal ik het zelf in Duitsland laten doen (EUR 1000,-). Maar dan word ik weer boos, want ik betaal hier in Nederland 135 euro per maand aan de zorgverzekering. En wat krijg ik er voor terug? NIKS!!! Maanden wachtlijsten. Ja, als ik de koningin zou zijn, dan lag ik er al onder natuurlijk, maar ik ben maar een nummer! Nou voor jullie sterkte ook allemaal en als iemand een tip heeft graag! Want ik lees wel prikkelingen in hand/arm maar niet over achterhoofd. Bedankt!!! Groetjes, Anria

  • Sabrina (Redactie)

   Beste Anria, Jeetje, 4 auto-ongelukken. Dat is niet niets zeg! Als ik je goed begrijp dan is je huisarts bereid je door te verwijzen naar een neuroloog. Ik ben het helaas op basis van eigen ervaring met je eens dat de Nederlandse gezondheidszorg vrij laks kan zijn. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wie je treft. Zo ken ik ook voldoende Nederlandse dokters die juist zeer kundig en behulpzaam zijn. Enigszins afhankelijk van je zorgverzekering, krijg je de kosten voor medische hulp in het buitenland doorgaans ook gewoon vergoed… Zolang je maar wordt doorverwezen door een medisch specialist, dit is meestal je huisarts. Praktijkvoorbeeld: ik werd zelf niet serieus genomen door mijn Nederlandse neuroloog en liep daar op vast. Ik heb mijn huisarts vervolgens gevraagd om me door te verwijzen naar een Belgische neuroloog. Daar word ik uitstekend geholpen en mijn zorgverzekering vergoedt alles, inclusief onderzoeken. Conclusie: informeer bij je zorgverzekering of ze zorg in Duitsland en/of België vergoeden. Vaak hebben ze zelfs contracten met bepaalde ziekenhuizen waar je dan zonder extra papierwerk terecht kunt. Heel veel sterkte ermee en ik hoop dat je er snel achter komt waar je klachten vandaan komen!

  • Hallo, Ik hoop dat je inmiddels bij een neuroloog bent geweest en je klachten over zijn. Een goede neuroloog is Dr. Proot in ziekenhuis Terneuzen, een Belg zoals de meeste artsen daar. CZ heeft afspraken met het ziekenhuis in Gent en Brugge, waarschijnlijk ook in Antwerpen. Ik ben toch blij dat de huisarts en specialisten in het ziekenhuis allemaal Belgen zijn, heb het namelijk niet echt op de Nederlandse arts (dit i.v.m. ervaringen uit het verleden). Sterkte allemaal!

 209. Hallo, ik heb al een aantal weken last van een tintelende pink en soms een tintelende ringvinger. Het komt en gaat om de zoveel minuten en ik heb het meerde keren op een dag. Ik sport redelijk veel (3x fitness-krachttraining, 2x kickboksen en 3x voetballen). Ik maak me redelijk druk om dit gevoel en hoop dat het niet te ernstig is, ik ga morgen naar de dokter en hoop dat er wat nuttige tips zijn om te gebruiken. In mijn geval zal het denk ik overbelasting zijn maar goede tips zijn altijd welkom! Groetjes, Milan

 210. Heb sedert geruime tijd last van tintelende handen. Zeer pijnlijk en soms kan ik geen voorwerpen vastnemen door de gevoelloosheid. Laatst een spuit met cortisonen gekregen; nu afwachten of er verbetering optreedt. Zo niet, dan moet ik een operatie bij de handchirurg ondergaan.

 211. Hallo, Sedert meer dan 4 weken heb ik continue het gevoel dat de linkerkant van mijn rechterhand alsook mijn linkerarm tot en met de elleboog ‘slapen’, hetzelfde aan de rechterkant. Het is een gevoel van gevoelloosheid maar ik voel er toch nog enige pijn in. Links is het pijngevoel de laatste 2 weken al flink verminderd. Ik heb ook steeds minder kracht en ook dit het meeste aan de linkerkant. Wat zou dit kunnen betekenen? Kan iemand mij wat wijzer maken zodat ik niet onmiddellijk naar de dokter moet.

 212. Ik heb sinds afgelopen vrijdag last van tintelingen/gevoelloosheid in mijn linker middelvinger. Heel toevallig belt eind van de middag mijn huisarts op dat mijn cholesterol boven de 7,0 is. Moet ik me nu zorgen maken, vooral omdat het mijn linkse hand is?

  • Hoi, hier moet je geen zorgen maken, want dit is een goede cholesterol, cholesterol heb je nodig, het is de reparatie van je bloedvaten. Neem A.U.B. GEEN Cholesterolverlagers, daar ga je helemaal aan kapot, ik zie het in mijn werk gebeuren (verzorging). Zie forums en ervaringen! Bekijk verder artikelen over cholesterol, bijv. Prof. Dr, Walter Hartenbach, en nog vele. Bij tintelingen misschien ook denken aan tekort vitamine B12 zie website Hindrik de Jong, met heel veel info en ervaringen en behandeling en lange lijst met symptomen, waaronder tintelende handen en vingers. Kan komen door maag- en darmklachten (wordt dan niet opgenomen in het lichaam), stress, narcose, antibiotica, pijnstillers, maagzuurremmers, cholesterolverlagers, reumamedicatie, diabetes medicijnen, na zwangerschap, bloeddrukverlagers, bètablokkers, plasmedicatie. Vriendelijke gespecialiseerde internisten: Dr. J.J.A. Auwerda in Lelystad en Dr. van Loon in Utrecht, patiënten komen uit het hele land. Aspartaamvergiftiging (E950 en E951): 92 lichte tot zeer ernstige klachten, waaronder zenuw-gerelateerde tintelingen! En alle zoetstoffen in alle light en suikervrije producten, frisdrank en de zogenaamde gezonde zuivelproducten, en ook in tandpasta + veel medicatie!!! staat een lijst van op internet, in veel koeken / koekjes en hartige dingen, dus goed etiketten lezen. Hartklachten, hartritmestoornissen, depressief, spier- en gewrichtsklachten, psychische en neurologische klachten, en zo verder, en kijk misschien nog even naar de zogenaamde goedgekeurde E-nummers in de voeding en medicatie, is een printversie van, vooral de conserveermiddelen en smaakversterkers. Gevolg verkeerde diagnoses en onnodige verkeerde medicatie, gestuurd worden naar alle soorten specialisten (ME, MS, Parkinson, depressie, reuma, artritis). De meeste artsen zoeken geen verband tussen voeding en klachten! Leve de voedingsindustrie en farmaceutische fabrikanten! “Voeding is je medicijn” en “wat de artsen je niet vertellen” dit zijn boeken. kun je ook terug vinden op internet. Allemaal van harte beterschap!!! Hoop jullie mensen met tintelingen in de handen en voeten hier een beetje geholpen te hebben.

 213. Ik heb sinds een aantal jaren regelmatig last van tintelingen in mijn handen en voeten. Het wordt o.a. uitgelokt door het drinken van cola. De huisarts raadde me aan om “pseudo-allergie” op te zoeken. Maar daar werd ik tot op heden nog niet veel slimmer van. Momenteel probeer ik op te letten op reacties van eten en drinken. Als iemand daar ook ervaring mee heeft, dan lees ik dit graag. Groetjes, Karin

  • Beste Karin, Pseudo-allergieën zijn overgevoeligheidsreacties die afwijken van klassieke allergieën en intoleranties. Hypersensitiviteit of overgevoeligheid jegens bepaalde voedingsmiddelen komt heel veel voor. De exacte voedingsstof die de reactie uitlokt, blijft vaak ongeïdentificeerd. Het betreffende voedingsmiddel mijden is dan eigenlijk het enige wat je kan doen. Is het een specifiek merk cola waardoor tintelingen optreden of ontstaat het tintelende gevoel in handen en voeten door alle soorten cola? Of ook door andere (koolzuurhoudende) frisdranken? In dit artikel over pseudo-allergieën vind je eventueel meer informatie… Sterkte! Groeten, Paul

 214. Hallo, Ik heb sinds eergisteren last van het topje van me pink (tintelt). Het is gekomen doordat ik met een beetje vochtige handschoenen op de brommer naar de stad ging en toen is me handschoen gaan bevriezen en sinds dat moment heb ik nog steeds last van het topje van me pink. Alvast bedankt!

 215. ik heb sinds een paar dagen spierpijn in mijn nek loop nog bij de fysio, maar nu ik zo last heb van mijn nek en rechter schouder heb ik ook tintelingen in mijn rechterhand. wat ik doe ik voel het de hele dag. gebruik alleen voor de nacht 2 paracetamol anders kan ik niet slapen, maar ik word er wel onrustig van heb er aanstaande donderdag ook even met mijn therapeut over hoe ik hier mee aan moet. en ik zou willen dat ik hier meer reacties over krijg. groetjes, Elly

 216. Hoi, Ik heb al 5 jaar tintelingen in mijn vingers en voeten. Heb het met de arts erover gehad, maar die reageert niet. Dus ik weet het ook niet. Maar wel vervelend! Gr. Ineke

 217. Twee weken geleden voelde ik me vreselijk. Ik zat in de bus en ik kreeg het opeens bloedheet, het water stond op m’n voorhoofd. Ik voelde me misselijk en duizelig worden. Eerst begon mijn hele linkerarm te tintelen en al gauw mijn tweede arm (niet alleen de handen maar heel de arm). Toen ik de bus uit stapte kon ik amper normaal lopen. Ik maakte me zorgen, maar ik kon niet veel doen. Na een halfuur ging dit tintelende gevoel weer weg, maar ik vraag me af waardoor dit kan. Gr. Kelly

  • Latente c.q. chronische hyperventilatie (CHV / LHV) –met dientengevolge zuurstoftekort of zuurstofoverschot– zou een mogelijke verklaring voor je tintelingen kunnen zijn…

  • Klinkt als hyperventilatie, als je het vaker hebt kan fysio helpen.

 218. Bij mij waren er tintelende klachten van de schouder tot aan de vingers. Er zaten cystes op het uiteinde van mijn sleutelbeen (dat is dus de bovenkant van je schouder). Daardoor sterft dat uiteinde af. Je lichaam reageert met aanmaak van kalk en dat schuurt bij beweging en krijg je ontstekingen en dus ook tintelende vingers en veel pijn. Een operatie heeft het uiteinde en de kalk en ontsteking verwijdert. Na 2 maanden nog steeds tintelend vingers. Maar uiteindelijk na 3 maanden zijn de tintelingen verdwenen. Bij overbelasting krijg ik het wel terug. Groetjes Betty

 219. Ben in september aangereden door een motorfiets, een Harley. Ik kwam weer bij in de ambulance. Sindsdien heb ik last van tintelende vingers, fysio helpt niet en de dokter weet ook geen oplossing. Deze tintelingen zijn er constant en in al mijn vingers. Bij precies werk voel ik niets met die vingers en ik wil graag boten bouwen [model]. Maar misschien helpen de adviezen van deze site wel. De groeten, Ruud

 220. Hoi, Ik heb nu sinds een paar weken last van tintelende handen en vingers en kan er niet van slapen. ’t Jeukt echt verschrikkelijk. Wie weet is ’t de B12, ik ga het proberen. En ook maar naar de huisarts. Tijdens en na de zwangerschap (nu ruim een jaar geleden) had ik last van het carpaal tunnel syndroom, wellicht is dit een staartje?

  • Hoi Sam, Als je vermoedt dat je B12 tekort hebt laat hier dan bloedonderzoek naar doen. Als je een opnamestoornis hebt gaat een supplement je niet helpen! Ben je inmiddels bij de huisarts geweest? Zijn je klachten verminderd?

 221. Ik heb een maand of zeven last van een tintelende arm gehad bij het fietsen en bij het naar voren zitten. Later kreeg ik pijn in het midden van mijn linker onderarm. Zenuwpijn. Fysiotherapie hielp niet. Drie weken geleden, na een middagje basgitaar spelen en fietsen, viel opeens het gevoel in mijn duim, wijsvinger en gedeeltelijk middelvinger weg. De dokter liet me de volgende dag foto’s maken, maar daar was niets bijzonders op te zien. Inmiddels aan de diclofenac en manueel therapeut, maar nog steeds een doof gevoel in mijn vingers. Moet ik mijn hand laten rusten, of juist veel bewegen? Ik weet het niet meer. Is dit Carpaal Tunnel Syndroom, nekhernia, RSI? (ik zit ook veel achter computer, maar dit is wel mijn linkerhand, terwijl ik rechts ben).

  • Hoi Jasper, Volledig herkenbaar, tot basgitaar spelen toe. Heb je nog last, en zo nee, wat heb je eraan gedaan? Groet, Dave

  • Hallo Jasper, Ik heb veel last van winterhanden, tintelingen en nachtelijke pijn in het kraakbeen van mijn oor. Uiteindelijk ben ik bij een acupuncturist terecht gekomen. Ik dronk veel te weinig water, had veel te weinig bloed (wel goede kwaliteit, maar ontoereikende hoeveelheid). Ik kreeg een dieetadvies: veel appels, abrikozen, bieten, 1,5 liter water per dag, matiging wat betreft alcohol en geen zuivel van koeien. Gaat veel beter!

 222. De laatste tijd lijk ik er veel erger last van tintelingen te hebben: handen, voeten, armen, benen, vingers. het komt zomaar opdagen, geen vast tijdstip. het voelt koud, gevoelloos, tintelend. Ik vraag me af waarom het ineens zo is verergerd?

  • Misschien een chronisch tekort aan vitamine B12, ijzer en/of schildklierhormonen dat na verloop van tijd is toegenomen? Doorgaans geldt: hoe ernstiger het gebrek, des te intenser en frequenter de tintelingen.

  • Hallo Soraya, Heb je nog steeds last van tintelingen? Ik zelf heb ongeveer dat, al sinds maart vorig jaar. Er is al erg veel onderzoek gedaan. Nog niets concreets gevonden, helaas. Bij jou?

 223. Aan alle mensen met hun tintelende klachten aan de handen: probeer zoveel mogelijk de ellebogen te ontzien. En dan vooral het rusten op de ellebogen. Een aantal zenuwen bij de elleboog zitten namelijk dicht onder de huid. Heb er zelf ervaring mee gehad. Na onderzoek in het ziekenhuis (spuiten en stroompjes) was het voorstel om extra te gaan letten op het rusten op de ellebogen. Na enkele weken waren de tintelingen in handen en vingers over. Succes!!!

  • Goede tip. heb links klachten / tintelingen terwijl ik rechts ben. maar steun natuurlijk dan wel op mijn linker elleboog ga het proberen om hier niet op te steunen.

 224. Ik heb tintelende vingers en soms ook stijve vigners, vooral in de nacht. Dat heb ik al een paar jaar. Ik ben diabeet. Daarom dacht ik dat het erbij hoort. In het verleden had ik 3 totaal verdoofde vingers, een paar jaar lang. Met sporten is het helemaal verdwenen gelukkig. Maar nu tintelen ze weer. Ik weet er geen raad mee.

 225. Els, Ik heb bijna dagelijks vooral in de nacht last van tintelingen in de voeten zelfs de benen handen armen vaak ook mijn lippen en rond de lippen mijn tong voelt vreemd aan. Daarbij vaak hartkloppingen. Daarbij heb ik dan ook heel vaak last van duizelingen ernstige en minder ernstige. En als het er iets mee te maken heeft weet ik niet maar ik heb last veel last van vergeetachtigheid. Weet iemand of het met elkaar in verband staat?

  • Deze klachten (waaronder tintelingen) zouden met schildklier en/of vitamine B12 te maken kunnen hebben, maar ik ben geen arts…

  • vandenberghe dorine

   Ik heb al lange tijd last van tintelingen. Het begon eerst in beide handen, geopereerd aan carpale tunnel syndroom. Nu heb ik het weer terug, maar ook aan beide benen, tot tintelingen aan de tenen. Allerhande onderzoeken gedaan. Nu heb ik ook last heb van nek en hoofdpijn, en heeft men ontdekt dat er zenuwen bekneld zitten doordat 2 wervels bekneld zitten en op het mergbeen drukken. Nu moet ik me dringend aan mijn nek laten opereren. Als ik u was zou ik eens een scanner passeren. Ik hoop je een beetje op weg te hebben geholpen. Ik heb overigens ook veel last van stress! Veel beterschap en succes! Groeten, Dorine

  • Ik loop al vier jaar met klachten zoals stroomgevoel in armen, handen, benen en voeten en ook last van nek en raar gevoel in hoofd. Na veel onderzoeken ben ik uiteindelijk in Duitsland geopereerd aan mijn halswervels. Door artrose heb ik kanaalstenose waardoor het beenmerg in de verdrukking kwam, met zenuwtintelingen tot gevolg. Ze hebben drie tussenwervelschijven vervangen door titanium plaatjes, de vergroeiingen weg gefreesd en de wervels vastgezet. Helaas is het stroomgevoel nog niet verminderd, maar het herstel van de zenuwen en het tintelen kan wel een jaar duren. Laat je bij tintelingen door artrose / stenose wel goed voorlichten voordat je overgaat tot opereren want er zitten wel heel veel risico’s aan. Sterkte!

  • Hoi, Heeft er iemand wel eens aan CHV gedacht? Dat is chronische hyperventilatie. Ik liep al heel lang met allerlei klachten rond, waaronder tintelende / prikkelende handen e nvingers, en toen ik las wat CHV is, viel alles op zijn plek!

  • Ik sukkel al jaren met tintelende handen en vingers en heb al operaties en infiltraties gehad. Ook heb ik al jaren last van chronische hyperventilatie. Probleem is dus dat ze daar niets aan kunnen doen. Kine-oefeningen met ademhaling hielpen niet en ik kan ook niet echt een verband leggen tussen de twee klachten. Bij wie kun je dan eigenlijk terecht? Grts, Kitty

  • Hallo, Ik loop al 5 jaar met CHV rond en neem medicatie daarvoor om de angsten wat te onderdrukken. Sinds 3 maanden last van prikkende handen, vooral als ik ze was onder koud water of bij wind! Weet er iemand iets hierover?

  • Klinkt heel erg naar vitamine B12-tekort. Ik had/heb dezelfde klachten en knap heel erg op na een vitamine B-prik. Die kreeg ik eerst op proef om te kijken of er verschil was. Misschien kun je dat proberen…

 226. hallo, ik heb heel erg last van trillende vingers vooral ’s nachts is dit het grootste probleem en soms in de ochtend. ik weet niet hoe dit komt want dit heb ik in 2005 voor het eerst gehad met mijn zwangerschap waardoor mijn hele arm ’s nachts bleef slapen. dit bleef ik 1 jaar aanhouden want de dokter zei dat het door mijn zwangerschap kwam maar ik dacht meer omdat ik vroeger last had van epilepsie. na 1 jaar was het trillen voorgoed weg. maar nu heb ik de tintelingen weer want ben in 2010 bevallen en hierdoor ook door mijn zwangerschap die trillingen gaan krijgen en nog steeds niet weg. WAT MOET IK EIGENLIJK DOEN…

  • Heb je je vitamine B12, schildklierwaarden en ijzer al eens laten controleren?

 227. hallo, ik heb sinds vorige week last van tintelingen in mn beide vingertoppen, alsof zij slapen. daarbij voelen mijn borsten, bovenin m’n rug en bovenin m’n buik ook aan alsof deze slapen. Is er iemand bekend hiermee? De tintelingen zijn de gehele dag door… zwaar irritant gevoel… Mijn huisarts is met vakantie, kan wel terecht bij de andere arts maar wil liever wachten totdat m’n eigen huisarts terug is. graag zie ik reactie tegemoet. Groetjes, Sojero

  • Waarom op je eigen arts wachten, nu heb je ook een kans op een andere kijk op je gezondheid.

 228. Mijn hand voelt stijf aan en plooit wat moeilijk. De wijsvingertop voelt doof aan en alsof hij niet helemaal wakker is. Dit is wel na een schouderoperatie. Iemand dit al meegemaakt en komt het wel weer goed?

 229. Heel veel sporten geeft dus overbelasting van de spieren, en dit is volgens mij bij mij de oorzaak van tintelende vingers. Ik fitness 5x per week, met een behoorlijk zwaar schema. waarschijnlijk overbelasting / irritatie / zwelling van spieren, waardoor zenuwen verdrukt raken. Dus iets minder dan maar om tintelingen in het vervolg te voorkomen.

 230. Sabrina (Redactie) Reageer

  @Alex. Klopt helemaal. Bedankt voor de aanvulling, ik heb het artikel zo aangepast dat het niet meer lijkt alsof het exact hetzelfde is.

 231. volgens mij zijn winterhanden en voeten niet hetzelfde als het syndroom van raynaud, wel wordt het beide veroorzaakt door kou.

  • Ik heb een kou gevat en daardoor ook tintelingen op de handen. Heel vervelend is dit. En wat ik ook slik of eet, het gaat echt niet over!

 232. Ik heb ook deze klachten (tintelingen in 10 vingertoppen) en mijn huisarts vroeg naar de manier van slapen en de hoogte van mijn kussen. Hij is van mening dat het aan mijn te platte kussen ligt en omdat ik meestal op mijn zij slaap en vrij breed ben, “hangt” mijn hoofd te veel met afgeknelde zenuwen tot gevolg. Ik slaap nu sinds enkele dagen op een orthopedisch kussen en slik B-vitaminen. Ik voel nu al dat ik beter uitgerust ben ’s ochtends maar van mijn klachten ben ik nog niet af. Ik denk dat dit wat langer tijd nodig heeft.

  • Zeer attent opgemerkt van je arts. Hoe gaat het met je sindsdien?

 233. Een jaar geleden ben ik aan mijn hart geoppereerd en sinds dien ik heb vaak last van koude voeten en heb het zowiezo snel koud en ook heb ik last van tintelende handen. Voornamelijk pinken en de palmen. Zou het ook met stress te maken kunnen hebben, graag uw reactie?

  • Ik heb steeds ’n raar gevoel in m’n linkerhand (bovenop). Het tintelt en een branderig gevoel, ook ’s nachts. Ben wat angstig dat ik het aan m’n hart heb. Of… zou het van het vele roken komen? Wie heeft ’n duidelijk antwoord hierop? M.v.g. Ina

 234. heb al een paar jaar last van tintelende vingers en handen. doet soms erg zeer voor dat het gevoel weer terug is vooral in de handpalm en kussen onder de duim. denk ook aan overbelasting i.v.m. werk. maar misschien zit de boel wel vast of bekneld, vooral vaak last van nek en schouders. na massage vaak iets beter. heb ook een hartinfarct gehad bijna 2 jaar terug maar had daarvoor ook al last en vooral ’s nachts en ’s morgens vroeg. toch blijkt het vaak een overbelasting te zijn. gr. Tine

 235. ik heb tintelende vingers en handpalm, ik heb er wel vaker last van en dit keer na het werken. ik heb een jaar geleden een snee in mijn wijsvinger links gehad, maar er was geen zenuw door, maar toch voelt de snee dof aan. kan het daar aan liggen of gewoon door het werken, vakkenvuller, zware dingen tillen. m.v.g. Carol

 236. Ik heb sinds vorige week woensdag tintelende ring vinger en pink,ook naast mijn handpalm voelt het vreemd,ik werk in de thuiszorg mischien overbelasting ,toch maar even afspraak maken met de dokter denk ik

  • riemiis jan

   Hallo, Ik heb sinds een paar maanden last van een gevoelloze pink en ringvinger. Ook die kant van m’n hand voelt raar aan. Is er misschien iemand die een idee heeft van wat dit zou kunnen zijn?

  • Quirina v.d. Wolf

   Hoi, Ik heb het ’s morgens als ik wakker word, tintelende vingers, komt dan vlak boven m’n elleboog vandaan.

  • Een medewerker van ons had ook dergelijke klachten. Heb hem naar de fysio gestuurd, deze constateerde een zenuw bij de elleboog die knel zat: los gemasseerd en weer helemaal de oude…

  • Ik heb last van tintelende handen, al vrij lang. Het hindert me vooral erg bij muziek spelen en bij het typen. Wat heeft uw dokter gezegd dat het is?

 237. Ik heb sinds een week continue last van tintelende vingertoppen en het begint nu ook in mijn voeten. ik weet dat ik neurologische schade heb van een ernstig B12 tekort, maar ik neem al jaren injecties, dus ik heb nu geen tekort. Ik vrees dat er zenuwen in de knel zitten omdat ik ook al een tijd last van mijn nek heb.

  • Deze symptomen heb ik ook sinds kort. Tintelingen aan de vingertoppen heb ik al een paar maanden, maar sinds 2 weken heb ik onwijs last aan m’n nek.

  • Tinteling in een arm of vingers komt inderdaad door een beklemming van een zenuw; dit voel je ook bij een bepaalde beweging of positie van de nek. Dan is er te weinig ruimte voor de zenuwbaan. Dan zal er fysiotherapie moeten plaatsvinden zoals ik heb soms. Dat kan de kwaal zeker verhelpen.

  • Ik heb al een paar jaren tintelende vingers; het begon in het topje van mijn linkerpink. Een neuroloog zag op de monitor een kleine uitstulping in mijn wervelkolom bij de hals. En hier zouden de tintelingen naar alle waarschijnlijkheid vandaan moeten komen. De uitstulping wordt nu halfjaarlijks gecontroleerd, maar blijft hetzelfde. De tintelingen zitten inmiddels overal in mijn beide handen. Bij kou is het veel erger dan bij warmte. Een operatie zou me misschien kunnen helpen, maar nu weet ik wat ik heb en kan ermee leren leven… De operatie stel ik daarom zo lang mogelijk uit. Vitamine B12 wordt overigens alleen opgenomen als het per injectie gegeven wordt, diep in een spier.

 238. catrine IJnzonides Reageer

  Sinds kort gedurende dag en nacht een tintelende linkerhand. Met oefeningen wordt het iets minder, maar ook iets pakken is heel moeilijk, graag uw reactie en bij voorbaat dank, Catrine IJnzonides

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.