Medicijnen tegen menstruatiepijn zijn er genoeg op de markt… Van een normale pijnstiller om pijn in de onderbuik te verlichten tot de anticonceptiepil om ongesteldheidsklachten te stoppen. Er zijn dan ook vele mogelijkheden om menstruatiepijn tegen te gaan, te behandelen, te voorkomen of te onderdrukken. In dit artikel bespreken we de beste medicijnen tegen menstruatieklachten en de beste methodes en technieken om pijn te verzachten die direct of indirect wordt veroorzaakt door ongesteldheid…
Wat is menstruatiepijn?
Voordat we de medicijnen tegen menstruatiepijn onder de loep nemen, bespreken we eerst wat menstruatiepijn nou eigenlijk is. Waardoor wordt menstruatiepijn precies veroorzaakt en wanneer krijg je last van menstruatieklachten en ongesteldheid-gerelateerde pijn? Als je dit weet, is het veel gemakkelijker om voor de optimale behandeling van jouw menstruatieklachten te kiezen.
De menstruatie is de periode in de menstruatiecyclus waarin een onbevruchte eicel –samen met wat bloed en baarmoederslijmvlies– je lichaam verlaat. Met menstruatiepijn worden de steken en krampen bedoeld die je als vrouw zijnde voelt op het moment dat je baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Pijn door ongesteldheid voelt meestal als een hevige, stekende of krampachtige pijn in de onderbuik.
Lichte menstruatiepijn of hevige menstruatieklachten
Ruim de helft van alle vrouwen heeft in bepaalde mate last van menstruatiepijn. Menstruatiepijn gaat in veel gevallen gepaard met hoofdpijn en misselijkheid. In veruit de meeste gevallen is er overigens geen direct verband tussen de hoeveelheid bloed die je verliest en de hevigheid van je menstruatiepijn. Zo kun je niet of nauwelijks ongesteld zijn, en toch helse menstruatiepijn voelen. En je kan hevig bloeden en nagenoeg geen pijn ervaren tijdens je ongesteldheid.
Menstruatiepijn komt het vaakst voor bij jonge vrouwen die pas sinds kort ongesteld worden. Wanneer een vrouw zodanig hevige menstruatiepijn voelt dat ze niet meer normaal kan functioneren –of wanneer menstruatiepijn gepaard gaat met andere klachten– dan is het sowieso raadzaam om een arts te raadplegen. Je huisarts kan je tevens adviseren over de beste medicijnen tegen menstruatiepijn en deze op doktersrecept voorschrijven. Ook kan hij/zij je advies geven bij aanvullende menstruatieklachten zoals stemmingswisselingen, oververmoeidheid, pijnlijke borsten & tepels, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, gewichtstoename etc. (bron)
Medicijnen & alternatieve medicatie tegen menstruatiepijn
Menstruatiepijn uit zich negen van de tien keer als heftige, krampachtige buikpijn, maar soms ook als hoofdpijn. Tegen menstruatiepijn zijn talloze tips, medicijnen (pillen), homeopathische middelen en alternatieve behandelingen op de markt. Menstruatiepijn bestaat in 3 vormen, namelijk:
- Pijn vóór de menstruatie
- Pijn tijdens de menstruatie
- Pijn ná de menstruatie
Daarnaast kan menstruatiepijn mild of hevig zijn en continu of aanvalsgewijs. Welk medicijn tegen menstruatiepijn je het beste kunt nemen, hangt af van de soort en ernst van jouw menstruatiepijn. Hieronder bespreken we de verschillende medicamenten, pillen, pijnstillers, behandelingen & homeopathische middeltjes tegen menstruatiepijn…
1. ‘Reguliere’ pijnstillers als medicijn tegen menstruatiepijn
“Normale” pijnstillers vormen de eerste keus als medicijn tegen menstruatiepijn. Neem bij voorkeur paracetamol. Mocht dat niet voldoende werken, dan kun je ibuprofen proberen. Ibuprofen is een stuk sterker dan paracetamol, maar veroorzaakt meer bijwerkingen, onder meer voor je maag.
2. ‘Speciale’ pijnstillers bij ongesteldheid
Naast paracetamol en ibuprofen zijn er tegenwoordig ook speciale pijnstillers voor menstruatiepijn op de markt. De meest bekende pijnstiller tegen menstruatiepijn is Aleve Feminax. Het voordeel van deze speciale pijnstiller tegen menstruatiepijn is dat ie zich specifiek richt tegen pijnklachten door toedoen van ongesteldheid.
3. Anticonceptiepil helpt bij menstruatiepijn
Als je last hebt van zeer hevige menstruatiepijn (en pijnstillers niet voldoende werken), dan is de anticonceptiepil wellicht het alternatief dat je zoekt. De anticonceptiepil staat namelijk al jaren bekend als medicijn tegen menstruatiepijn. Door de anticonceptiepil vindt er namelijk geen ovulatie meer plaats en wordt de menstruatie een stuk lichter. Menstruatiepijn verdwijnt daarmee doorgaans (bijna) helemaal. Je huisarts kan een anticonceptiepil voorschrijven.
4. Homeopathische middelen tegen menstruatiepijn
Er zijn ook volop homeopathische middelen tegen menstruatiepijn op de markt. Niet-klassieke homeopathische medicamenten oftewel fytotherapeutische supplementen bestaan uitsluitend uit “biologische” oftewel 100% natuurlijke stoffen. Een populair homeopathisch middel tegen menstruatiepijn is A. Vogel Menstruasan. De A. Vogel Menstruasan pillen kunnen een een regelmatige menstruatiecyclus bevorderen en menstruatiepijn verlichten.
5. Allay Patch bij menstruatiepijn
Veel vrouwen die te kampen hebben met hevige menstruatiepijn zijn lovend over de ‘Allay Patch’. De Allay Patch is een soort grote sticker waar elektrische stroompjes doorheen worden geleid die menstruatiepijn verzachten of verhelpen. Een aantal lezeressen van Gezondheid.nu testten dit apparaatje tegen menstruatiepijn. Een van de testpersonen genaamd ‘Meibloempje’ geeft op haar weblog uitgebreide uitleg over de Allay Patch en haar (positieve) ervaring met dit product tegen menstruatieklachten.
6. Progestageen als medicijn tegen menstruatieklachten
Progestageen is een synthetische afgeleide van het lichaamseigen vrouwelijk hormoon progesteron. Deze exogene oftewel lichaamsvreemde progestagenen staat ook wel bekend als “progestativa”. Een progestativum kan menstruatieklachten (waaronder menstruatiepijn) verhelpen of in ieder geval sterk verlichten. Een dergelijk medicament maakt je menstruatie namelijk minder heftig en minder pijnlijk. Voorbeelden van progestageensupplementen zijn o.a.:
- Norethisteron (Primolut®)
- Dydrogesteron (Duphaston®)
- Medroxyprogesteron (Provera®)
- Progesteron (Utrogestan®)
Deze medicijnen worden al dan niet voorgeschreven in combinatie met estradiol. Vraag je huisarts maar eens om uitleg over progestageen als je te kampen hebt met hevige menstruatieklachten en menstruatiepijn. (bron)
7. Huis-, tuin- & keukenmiddeltjes tegen menstruatiepijn
Naast bovengenoemde medicijnen tegen menstruatiepijn zijn er ook nog tal van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om pijn bij ongesteldheid te voorkomen of verhelpen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een warm bad, een warme kruik op je buik, warme thee of warme melk, rug- en/of buikmassages en yoga of andere ontspanningsoefeningen.
Heb jij pijn door menstruatie c.q. ongesteldheid? Of heb je vragen, opmerkingen of aanvullende tips bij menstruatiepijn? Laat a.u.b. hieronder je ervaring, opmerking of advies achter!