Medicijnen tegen menstruatiepijn zijn er genoeg op de markt… Van een normale pijnstiller om pijn in de onderbuik te verlichten tot de anticonceptiepil om ongesteldheidsklachten te stoppen. Er zijn dan ook vele mogelijkheden om menstruatiepijn tegen te gaan, te behandelen, te voorkomen of te onderdrukken. In dit artikel bespreken we de beste medicijnen tegen menstruatieklachten en de beste methodes en technieken om pijn te verzachten die direct of indirect wordt veroorzaakt door ongesteldheid…

Wat is menstruatiepijn?

Voordat we de medicijnen tegen menstruatiepijn onder de loep nemen, bespreken we eerst wat menstruatiepijn nou eigenlijk is. Waardoor wordt menstruatiepijn precies veroorzaakt en wanneer krijg je last van menstruatieklachten en ongesteldheid-gerelateerde pijn? Als je dit weet, is het veel gemakkelijker om voor de optimale behandeling van jouw menstruatieklachten te kiezen.

De menstruatie is de periode in de menstruatiecyclus waarin een onbevruchte eicel –samen met wat bloed en baarmoederslijmvlies– je lichaam verlaat. Met menstruatiepijn worden de steken en krampen bedoeld die je als vrouw zijnde voelt op het moment dat je baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Pijn door ongesteldheid voelt meestal als een hevige, stekende of krampachtige pijn in de onderbuik.

Lichte menstruatiepijn of hevige menstruatieklachten

Ruim de helft van alle vrouwen heeft in bepaalde mate last van menstruatiepijn. Menstruatiepijn gaat in veel gevallen gepaard met hoofdpijn en misselijkheid. In veruit de meeste gevallen is er overigens geen direct verband tussen de hoeveelheid bloed die je verliest en de hevigheid van je menstruatiepijn. Zo kun je niet of nauwelijks ongesteld zijn, en toch helse menstruatiepijn voelen. En je kan hevig bloeden en nagenoeg geen pijn ervaren tijdens je ongesteldheid.

Menstruatiepijn komt het vaakst voor bij jonge vrouwen die pas sinds kort ongesteld worden. Wanneer een vrouw zodanig hevige menstruatiepijn voelt dat ze niet meer normaal kan functioneren –of wanneer menstruatiepijn gepaard gaat met andere klachten–  dan is het sowieso raadzaam om een arts te raadplegen. Je huisarts kan je tevens adviseren over de beste medicijnen tegen menstruatiepijn en deze op doktersrecept voorschrijven. Ook kan hij/zij je advies geven bij aanvullende menstruatieklachten zoals stemmingswisselingen, oververmoeidheid, pijnlijke borsten & tepels, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, gewichtstoename etc. (bron)

Medicijnen  & alternatieve medicatie tegen menstruatiepijn

Menstruatiepijn uit zich negen van de tien keer als heftige, krampachtige buikpijn, maar soms ook als hoofdpijn. Tegen menstruatiepijn zijn talloze tips, medicijnen (pillen), homeopathische middelen en alternatieve behandelingen op de markt. Menstruatiepijn bestaat in 3 vormen, namelijk:

 • Pijn vóór de menstruatie
 • Pijn tijdens de menstruatie
 • Pijn de menstruatie

Daarnaast kan menstruatiepijn mild of hevig zijn en continu of aanvalsgewijs. Welk medicijn tegen menstruatiepijn je het beste kunt nemen, hangt af van de soort en ernst van jouw menstruatiepijn. Hieronder bespreken we de verschillende medicamenten, pillen, pijnstillers, behandelingen & homeopathische middeltjes tegen menstruatiepijn…

1. ‘Reguliere’ pijnstillers als medicijn tegen menstruatiepijn

“Normale” pijnstillers vormen de eerste keus als medicijn tegen menstruatiepijn. Neem bij voorkeur paracetamol. Mocht dat niet voldoende werken, dan kun je ibuprofen proberen. Ibuprofen is een stuk sterker dan paracetamol, maar veroorzaakt meer bijwerkingen, onder meer voor je maag.

2. ‘Speciale’ pijnstillers bij ongesteldheid

Naast paracetamol en ibuprofen zijn er tegenwoordig ook speciale pijnstillers voor menstruatiepijn op de markt. De meest bekende pijnstiller tegen menstruatiepijn is Aleve Feminax. Het voordeel van deze speciale pijnstiller tegen menstruatiepijn is dat ie zich specifiek richt tegen pijnklachten door toedoen van ongesteldheid.

3. Anticonceptiepil helpt bij menstruatiepijn

Als je last hebt van zeer hevige menstruatiepijn (en pijnstillers niet voldoende werken), dan is de anticonceptiepil wellicht het alternatief dat je zoekt. De anticonceptiepil staat namelijk al jaren bekend als medicijn tegen menstruatiepijn. Door de anticonceptiepil vindt er namelijk geen ovulatie meer plaats en wordt de menstruatie een stuk lichter. Menstruatiepijn verdwijnt daarmee doorgaans (bijna) helemaal. Je huisarts kan een anticonceptiepil voorschrijven.

4. Homeopathische middelen tegen menstruatiepijn

Er zijn ook volop homeopathische middelen tegen menstruatiepijn op de markt. Niet-klassieke homeopathische medicamenten oftewel fytotherapeutische supplementen bestaan uitsluitend uit “biologische” oftewel 100% natuurlijke stoffen. Een populair homeopathisch middel tegen menstruatiepijn is A. Vogel Menstruasan. De A. Vogel Menstruasan pillen kunnen een een regelmatige menstruatiecyclus bevorderen en menstruatiepijn verlichten.

5. Allay Patch bij menstruatiepijn

Veel vrouwen die te kampen hebben met hevige menstruatiepijn zijn lovend over de ‘Allay Patch’. De Allay Patch is een soort grote sticker waar elektrische stroompjes doorheen worden geleid die menstruatiepijn verzachten of verhelpen. Een aantal lezeressen van Gezondheid.nu testten dit apparaatje tegen menstruatiepijn. Een van de testpersonen genaamd ‘Meibloempje’ geeft op haar weblog uitgebreide uitleg over de Allay Patch en haar (positieve) ervaring met dit product tegen menstruatieklachten.

6. Progestageen als medicijn tegen menstruatieklachten

Progestageen is een synthetische afgeleide van het lichaamseigen vrouwelijk hormoon progesteron. Deze exogene oftewel lichaamsvreemde progestagenen staat ook wel bekend als “progestativa”. Een progestativum kan menstruatieklachten (waaronder menstruatiepijn) verhelpen of in ieder geval sterk verlichten. Een dergelijk medicament maakt je menstruatie namelijk minder heftig en minder pijnlijk. Voorbeelden van progestageensupplementen zijn o.a.:

 • Norethisteron (Primolut®)
 • Dydrogesteron (Duphaston®)
 • Medroxyprogesteron  (Provera®)
 • Progesteron (Utrogestan®)

Deze medicijnen worden al dan niet voorgeschreven in combinatie met estradiol. Vraag je huisarts maar eens om uitleg over progestageen als je te kampen hebt met hevige menstruatieklachten en menstruatiepijn. (bron)

7. Huis-, tuin- & keukenmiddeltjes tegen menstruatiepijn

Naast bovengenoemde medicijnen tegen menstruatiepijn zijn er ook nog tal van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om pijn bij ongesteldheid te voorkomen of verhelpen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een warm bad, een warme kruik op je buik, warme thee of warme melk, rug- en/of buikmassages en yoga of andere ontspanningsoefeningen.

Heb jij pijn door menstruatie c.q. ongesteldheid? Of heb je vragen, opmerkingen of aanvullende tips bij menstruatiepijn? Laat a.u.b. hieronder je ervaring, opmerking of advies achter!

35 Reacties

 1. Ik heb sinds 4 jaar dag in dag uit menstruatiepijn. Ik menstrueer al een paar jaar niet meer. Zelf denk ik aan overgangsverschijnselen maar dat is niet uit onderzoek bevestigd. Ik slik Tramadol om de pijn onder controle te houden, maar zelfs dat helpt niet meer voldoende. Ik heb veel onderzoeken gehad, maar er komt niets uit. Ik word er echt wanhopig van want het verziekt de kwaliteit van mijn leven. Ik ben 44 jaar en het zal zeer waarschijnlijk toch echt met de overgang te maken hebben (hele familie zat vroeg in de overgang), maar die pijn is ondraaglijk. Iemand nog een goede tip? In het reguliere segment kom ik niet verder, maar ondertussen blijf ik wel met die helse (menstruatie-achtige) pijn zitten en ik stel mij echt niet aan. Alle tips zijn welkom want ik zou graag weer een pijnloze buik en liezen willen.

  • Heb geen kant en klare oplossing maar zou kunnen dat bepaalde voedingssupplementen, als vitamine D, bepaalde vetzuren, magnesium, zouden kunnen schelen in de klachten. Zou je jezelf in moeten verdiepen. Verder hebben veel vrouwen een te laag progesteron, kan je ook bijsturen. Dingen als yoga en acupunctuur zouden misschien ook kunnen helpen.

 2. Een orgasme helpt, ben ik achter. Al meer dan 1,5 jaar heb ik last van hele erge menstruatiepijn. Dit is meestal één dag, een paar uurtjes. Dan voel ik me zo doodziek. Her en der heb ik al gelezen dat een orgasme kan helpen en ik ben er inmiddels achter dat dit voor mij ook werkt: ik word niet meer zo ziek. De truc is om bijvoorbeeld de avond voordat je heftige dag komt je partner aan te sporen tot gemeenschap ^^ of jezelf zo ver te brengen. Op het moment dat je pijn al heftig is, heb je daar natuurlijk geen zin meer in, dus dat moet je voor zijn. Sowieso, ook met lichte krampjes en überhaupt ongesteldheid ben ik er vaak niet voor te porren, maar inmiddels zet ik mezelf ertoe aan omdat ik weet dat het zeer verlichtend werkt bij menstruatiepijn. Nooit gedacht dat een orgasme mijn probleem zou oplossen, maar stukken beter dan pilletjes en zo natuurlijk!

 3. Zelf heb ik goede ervaringen met de Painmaster. Die geeft pijnvermindering door microstroom. Het bestaat uit twee plakelektroden c.q. kleefelektroden met een klein batterijtje erop. Ze schijnen nu zelfs een variant te hebben voor menstruatiepijn, maar die heb ik nog niet te koop gezien.

 4. Ik ben meisje van 20 jaar. Ik heb hartstikke veel last van menstruatiepijn. Paracetamol help niet. Ibuprofen helpt niet. Aleve Feminax helpt maar heel lichtelijk. Aleve helpt alleen dat ik niet ga spugen. Bad helpt alleen als ik erin zit. Wat kan ik nu doen, ik ben helemaal radeloos? Tips tegen hevige menstruatiepijn van harte welkom!

 5. Petronella Miersma Reageer

  Hallo allen, Ook ik heb extreme menstruatieklachten. Na vele onderzoeken resten mij nog twee dingen, een spiraaltje of zo’n NuvaRing. Ik ben geen voorstander van hormonen, maar er is helaas weinig wat hiertegen helpt. Bij mij komt het overigens door zwaar vitamine D-gebrek. Wat velen niet weten, is dat Naproxen ervoor zorgt dat de verkrampingen van de baarmoeder minder worden en je dus automatisch minder pijn ervaart. Maar je hoeft daar niet speciaal Aleve Feminax voor te halen, want de normale Naproxen (gewoon bij Kruidvat) werkt hetzelfde en dus heb je minder toevoegingen en is nog goedkoper ook. Ibuprofen zorgt er alleen maar voor dat de menstruatie langer duurt en soms zelfs heftiger bloedverlies veroorzaakt. Ik ben geen voorstander van chemische middelen, maar ik ontkom er niet aan. En dan werkt dit behoorlijk goed. Als je je aan een bepaalde dosis houdt zal de pijn zelfs korter duren dan normaal. Ik weet niet of ik dat hier mag plaatsen, dus dat komt dan alsnog wel als ik toestemming krijg. Gojibessen is echt niet raadzaam omdat de gojibessen in Nederland helemaal niet zo goed zijn. De meesten worden er zelfs ziek van zoals elders op deze site staat. Nog een waarschuwing voor de mensen die veel pijnstillers gebruiken. Een aantal zullen daardoor zelfs gewicht toenemen en vocht gaan vasthouden. Hoop dat iedereen hier iets aan heeft. Groeten, Petronella

 6. Ik gebruik nu al ruim een jaar de Mirena spiraal. de meeste maanden dat ik moest menstrueren was dit ook erg voelbaar. Pijn in mijn onderbuik, rug en bovenbenen. Ik werd er helemaal gek van. Er zijn ook maanden geweest dat ik geen menstruatiepijn had en hooguit licht bloedverlies had. Vanmorgen werd ik wakker met weer pijn in mijn onderbuik en hevige pijn in me bovenbenen. Het is meer zeurende pijn die de hele dag al aanhoudt. Ik weet dat het niet goed is om ibuprofen te gebruiken tijdens het gebruik van de Mirena. Vanavond heb ik een etentje en ik wil dat het dan weg is! Wat kan/mag ik gebruiken om de pijn te verminderen of beter gezegd weg te krijgen? En is het erg dat ik na 1 jaar gebruik van de Mirena nog steeds bijna maandelijks klachten heb?

 7. Hallo iedereen, denk niet direct, een man weet er niets van… Mijn vrouw had endometriose, nu in de overgang dus gelukkig voorbij, maar weet er dus veel van. Wat een ellende. Ik heb een medische achtergrond en ben gevraagd een nieuw product op de Nederlandse markt te vertegenwoordigen tegen menstruatiepijn: de ZIIVAA. Heel sceptisch heb ik dit bekeken, want bij mijn vrouw hielp niets, alleen schadelijke doses aan naproxen deden iets. Dit product werkt echter bizar goed. We hebben nu een aantal gebruikers en die zijn laaiend enthousiast. Ze gebruiken geen pijnstillers meer, hebben eigenlijk geen last meer en snappen niet dat het zo lang heeft geduurd voordat een dergelijk simpele oplossing is ontwikkeld. De ZIIVAA is een soort van riem die je gedurende 15 minuten op je heupen plaatst, met een bepaald mechanisme breng je druk aan op je bekken en hiermee maak je je bekken als het ware ietsje smaller. De pijn die je voelt bij menstruatie komt van het samentrekken van de baarmoeder maar die zit vast aan bandjes die weer vast zitten aan bijvoorbeeld bekken en heiligbeen. De spanning op de bandjes veroorzaakt de felle pijn die je voelt. Door het bekken ietsje smaller te maken, haal je de spanning weg en de pijn gaat weg. Zoals gezegd, we zijn pas net begonnen en staan over een maand met een grote test. De redactie heeft de riem getest en is ook heel enthousiast. De riem is een goedgekeurd Amerikaans medisch product en je kunt ineens van de pijnstillers en hormonen af zijn. Werkt de riem niet, dan krijg je direct je geld terug. Je mag de riem 2 maanden gebruiken, dus 2 cycli. Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie. Vriendelijke groet, Ronald en Joke

  • Beste Ronald (en Joke), Ik heb jullie reactie m.b.t. de ZIIVAA-belt destijds geplaatst omdat ik de strekking ervan erg interessant en veelbelovend vond. De commerciële links heb ik echter uit de reactie verwijderd omdat me dat net iets te ver ging. Inmiddels is er beduidend meer informatie over de ZIIVAA te vinden dan toen en wat blijkt: het is een riem met een kussentje eraan dat simpelweg op de heup drukt. In principe is daar natuurlijk niks mis mee, maar wat is het voordeel van de ZIIVAA compressieriem boven een gewone riem waar je handmatig een kussentje tussen stopt? Werkt dat niet net zo goed bij menstruatiekramp en menstruatiepijn? De riem kost bijna 100 euro, maar (echt niet denigrerend bedoeld) hij ziet eruit als een goedkope spanband die door een systemisch nekkussentje is geregen. Al met al zie ik de innovatie er totaal niet van in. Zou je hier enige opheldering over kunnen verschaffen? Bij voorbaat dank… Groeten, Paul

 8. Maria De Herdt Reageer

  Hallo iedereen, Ik heb met grote belangstelling jullie reacties gelezen over de menstruatiepijnen. Ikzelf heb er geen probleem mee, ben al in de menopauze, maar het gaat over mijn dochter van 32 jaar. Zij heeft elke maand verschrikkelijke hoofdpijn de eerste dagen van haar menstruatie en is daardoor ook enorm misselijk. Weet er iemand wat er aan gedaan kan worden? Liefst iets homeopathisch. De huisdokter heeft haar pijnstillers voorgeschreven zoals Ibuprofen en Dafalgan, maar zelfs dat helpt niet. Dus het is zeer ernstig. Bedankt voor de reactie. Groetjes, Maria

  • Gelukkig heb ikzelf er nog nauwelijks last van. Ik heb jaren aan een stuk in de week VOOR de menstruatie teunisbloemolie-capsules ingenomen en dit heeft me enorm geholpen. Ik woon allang niet meer in België, maar veronderstel dat het er nog steeds verkrijgbaar is. Groetjes, Natascha

 9. Ikzelf gebruikte altijd Ibuprofen. Tot dat de huisarts aangaf, dat je door Ibuprofen meer gaat vloeien en de pijn heviger wordt. Sindsdien gebruik ik Naproxen natrium (eigen merk Kruidvat). Nu ben ik erachter gekomen dat je hier minder vruchtbaar van kan worden. Dus nu op zoek naar een ander middel…

 10. Beste allemaal, Fijn om te lezen dat er mensen geholpen zijn dankzij Daais tip over gojibessen. Houd er echter wel rekening mee dat er ook heel veel mensen zijn die er juist (buik)klachten door krijgen. Bekijk de reacties maar eens onder het artikel over gojibessen… Wees er terughoudend en voorzichtig mee en eet er niet ineens grote hoeveelheden van. Dan kun je eerst eens aankijken hoe je lichaam op goji’s reageert. Hoe dan ook: sterkte allemaal! Groeten, Paul

  • Hallo Paul, ik kom graag nog even terug op de discussie van oktober. Ik heb jouw reactie helaas nooit gezien, sorry daarvoor. De ZIIVAA is een bij de FDA geregistreerd Medisch Product. Daarmee heb je een soort van status van “het werkt en bij verkeerd gebruik brengt het geen schade toe”. De werking van de ZIIVAA berust op druk en dan bedoelen we voldoende druk om je bekken fractioneel smaller te maken. De veronderstelling dat een flinke riem met kussens hetzelfde resultaat kan bewerkstelligen is een begrijpelijke maar klopt niet. Je moet over een redelijk oppervlak de juiste druk kunnen krijgen en dat is de moeilijkheid. Men is in 2005 begonnen met het uitwerken van het idee en na 7 jaar was het product door de uiteindelijke keuring heen waarmee het dus het predicaat “Medical Device” kreeg. In die jaren is de ZIIVAA op meer dan 2000 vrouwen getest. Wij raden experimenteren met spanbanden en kussens ten strengste af omdat je hiermee onoverkomelijke schade kan toebrengen aan je bekken. De ZIIVAA heeft juist het predicaat “veilig” omdat je dus geen schade toe kan brengen, ook niet bij verkeerd gebruik. De kosten, ja, die zitten in jarenlang onderzoek, testen, nog meer testen, goedkeuringen ed. Inmiddels hebben wij een behoorlijk aantal klanten en wij krijgen zo’n 7-10 % van de riemen terug omdat ze niet werken of niet voldoende werken. Dat betekent nog altijd dat en meer dan 90 % van de klanten besluit de riem te houden. Lees op onze Facebook pagina maar eens de laatste reactie. Dat zijn toch wel significante resultaten. Mocht je discussie voort willen zetten, ik ben goed bereikbaar via email en telefoon. Voor geïnteresseerden, de ZIIVAA komt met niet goed – geld terug en mag 2 maanden geprobeerd worden. Dit is bewust omdat we willen dat het echt werkt en we weten dat deze 7-10 % van alle vrouwen nu eenmaal geen baat heeft bij de ZIIVAA. Concreet heb je dus niets te verliezen..

  • Hallo Ronald, Dat verklaart het één en ander. Ik zal de link naast je naam laten staan zodat meer mensen over de ZIIVAA kunnen lezen. Ik ben benieuwd naar de gebruikersrecensies! Groeten & succes ermee, Paul

 11. Niet rot bedoeld, maar wat een verademing om te lezen dat ik niet de enige ben met deze erge klachten. De huisarts weet het inmiddels niet meer en ik kreeg zo het gevoel een zeur te zijn, ik ga ook die gojibessen eens proberen. Waar kopen jullie ze? Als jullie nog meer tips hebben om de maandelijkse hel te verlichten, hoor ik ze graag!

 12. Hoi Dena, Wel een heel laat bericht terug, maar ik vind het echt geweldig voor je dat bij jou de gojibes ook heeft geholpen. Ben blij dat ik er iemand mee heb kunnen helpen, ik eet ze nu niet meer elke dag, maar ongeveer 1 week voor de menstruatie begint neem ik wat je zegt een handje vol van de besjes en de pijn is voorbij! Ik hoop ook zo dat meerdere mensen dit uit zullen proberen. Voor mij nooit geen menstruatieklachten meer!

 13. Ik ben zelf 13 en ik ben 1 keer ongesteld geweest (bijna 2 weken lang) en toen 3 maanden niet en nu begint de menstruatie pijn opeens weer. Heeft dat misschien nog gevolgen of kan ik als niet-volwassene daar nog iets aan doen?

  • Petronella Miersma

   Hoi, Het is heel normaal als de menstruatiecyclus in het begin niet regelmatig is, Dat komt doordat je hormonen nog in balans moeten komen. Hier hoef je je helemaal niet druk over te maken. Sommige meisjes blijven onregelmatig, maar bij de meesten verandert dat wel in de loop van de tijd. Gr. Petronella

 14. Tegen menstruatiepijn kun je Cure Tape (Kenesio Taping) plakken op een speciale manier. Via vele fysiotherapeuten aan te leren en te koop. Er is ook een speciaal ontwikkelde kant-en-klare pleister te koop. Deze is wel duurder dan zelf knippen van een rol. Je plakt een kruis op je buik en een strook tape op de bovenkant van je heiligbeen. Mijn ervaring is wel dat je zodra de pijn begint moet tapen, niet eerst een tijd met de pijn rondlopen. Voor meer info kun je ook googelen op menstruatiepleisters.

 15. Hallo, Ik heb ook altijd heel veel menstruatiepijn. Als het echt niet meer gaat, dan neem ik meestal Perdo Femina in. Ik vind zelf dat het wel goed werkt. Zeker omdat het echt gericht is op menstruatiepijnen.

 16. Beste Daai, ik wil je echt uit de grond van mijn hart bedanken voor je tip over goji-bessen! Ook ik heb elke maand vreeslijke pijn, dan ben ik 2-3 dagen echt “uit bedrijf”. Ik heb verschillende pijnstillers (ook Feminax) gebruikt, maar ik bleef 2-3 dagen met een kruik op de bank liggen… 2 maanden geleden las ik jouw tip en kocht goji-bessen. Sindsdien eet ik elke dag na het eten 10 gram bessen… Ik merk al dat de pijn minder is, daar ben ik heeeeeeeeel blij mee. Ik zal ze blijven eten en hopelijk ben ik over een paar maanden pijnvrij… Nogmaals bedankt!

 17. Hoi Wendy,
  Ik heb sinds mijn sterilisatie heftige menstruatiepijnen. Het enige dat bij mij helpt is Sanalgin. Dit is te krijgen bij het Kruidvat en Etos. Sanalgin zit in een oranje met wit doosje. Deze los je op in een beetje water en drinkt het dan op. Na ongeveer 15 a 20 minuten begint het te werken en ik kan dan 4 a 5 uur vooruit. Het wordt sneller opgenomen door je lijf als je beweegt. Zelf wil ik geen medicijnen meer nemen en ben op zoek naar alternatieven zoals duizendbladthee. Misschien ook iets om te proberen? Of aan de pil als het je niet uitmaakt om medicijnen/hormonen tot je te nemen. Succes!

  • Dank je. Ik ben van de week naar de huisarts geweest ervoor. Ik had er echt genoeg van. We hebben alles uitgelegd en hebben besloten om een prikpil te proberen. Hopelijk werkt het. Gr. Wendy

 18. Hoi. Ik heb al sinds mijn eerste ongesteldheid zware buikpijn. Ik heb 600 gram ibuprofen, maar het helpt niks. Weten jullie misschien nog iets? Ik wil er echt vanaf en ben bereid om een operatie te ondergaan om het te laten ophouden. Maar als er een andere manier is, doe ik dat natuurlijk liever eerst.
  Gr. Wendy

 19. Hoi Angela, die kun je gewoon kopen bij een notenbar of natuurwinkel of anders via internet. Gewoon even opzoeken via Google (gojiberry’s). Suc6!

 20. Voor alle vrouwen die elke maand weer enorm veel pijn hebben bij de menstruatie!

  Ik had er ook elke maand weer vreselijk veel last van, zo erg dat ik begon te zweten en tegen het flauwvallen aan zat. Ben ervoor bij de dokter geweest, maar daar kreeg ik een of ander tablet voorgeschreven die ik een half uur VOOR de pijnaanval in moest nemen! Tja nu weet je nooit wanneer die pijn begint en dus altijd weer te laat met innemen en alsnog vreselijk veel pijn.

  Maar sinds ongeveer een jaartje geleden ontdekte ik de goji-bes, had van iemand gehoord dat de goji-bes een hele waslijst van goede eigenschappen had, en dus ben ik gaan zoeken op Google en vond de goji-bes met inderdaad een hele waslijst aan goede eigenschappen. Ik ben toen begonnen met het innemen van dit besje, meer omdat het zo gezond voor je is. Maar niet wetend dat dit besje al mijn menstruatiepijn weg zo nemen!

  ik kon het niet geloven,maar na een aantal maanden dit besje te hebben gebruikt namen mijn menstruatie-klachten enorm af. Nu bijna een jaar later heb ik echt geen Panadol meer nodig en ben ik zo goed als af van al die vreselijke pijn! Echt een wonderbes noem ik het. Weet niet of het bij jullie zal helpen, maar ik vind het ’t proberen waard.

 21. Ik heb ook iedere maand weer hevige menstruatiepijn en menstruatieklachten. Feminax helpt meestal een tijdje, maar ik wil (en mag) er niet te veel van gebruiken. Een warm bad of een warme kruik wil ook nog weleens helpen, maar dat verlicht de pijn alleen een beetje. Heeft er iemand de Allay Patch geprobeerd die hierboven staat? Daar ben ik wel erg benieuwd naar, maar vind 40 euro een te dure “gok”. Ben benieuwd naar ervaringsdeskundigen!

 22. Sabrina (Redactie) Reageer

  @Anoniem – Ik heb even naar een mogelijke relatie tussen sinaasappelsap en menstruatieklachten gezocht, maar er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die een dergelijk verband vaststellen. Sterker nog, er is juist wel een wetenschappelijk onderzoek (gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine in 2005) dat op basis van 3000 proefpersonen concludeert dat een verhoogde inname van vitamine D en calcium de kans op menstruatieklachten juist verlaagt.

  Desalniettemin kun je natuurlijk altijd eens proberen een aantal maanden geen sinaasappelsap te drinken om te zien of het bij jou helpt. Voor de rest is het slikken van de pil de meest gebruikte “oplossing” om menstruatieklachten tegen te gaan. Succes!

  • @ Sabrina
   Heel erg bedankt! Ik ga het proberen, hopen dat het werkt!

 23. Ik hoorde van iemand dat je geen sinasappelsap moet drinken als je ongesteld moet worden. Klopt dat? En zijn er nog meer van die tips die kunnen werken? Ik val namelijk elke dag wel flauw als ik aan het menstrueren ben. Alvast bedankt!

 24. Ik gebruik al jaren Aleve Feminax (soort ibuprofen) bij opkomende menstruatiepijn en ben daar zeer tevreden over. Misschien het proberen waard!?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.