BlaasontstekingVrouwen zijn veel vatbaarder voor urineweginfecties dan mannen. Sterker nog, één op de vijf vrouwen krijgt er last van in haar leven. Veel vrouwen krijgen ook meerdere malen een urineweginfectie (bacteriële blaasontsteking, urineleiderontsteking, urinebuisontsteking, nierkelkontsteking, nierbekkenontsteking e.a.).

Nu kun je elke keer naar de dokter gaan voor een antibiotica-kuur tegen deze urineweginfectie, maar het is natuurlijk veel fijner om een urineweginfectie te voorkomen. Vandaar dit artikel met 5 manieren om deze vervelende kwaal te voorkomen.

1. Drink cranberrysap

Cranberrysap heeft de unieke eigenschap dat het één van de belangrijkste oorzaken van serieuze urineweginfectie, de E. Coli bacterie, tegengaat. Door cranberrysap te drinken kan deze bacterie zich minder goed delen, waardoor de kans op urineweginfectie kleiner wordt.

2. Hydrateren

Door genoeg water te drinken raak je minder snel uitgedroogd. Dit heeft als grote voordeel dat je ook minder snel een urineweginfectie oploopt. Bacteriën worden letterlijk weggespoeld als je genoeg drinkt.

3. Veeg op de goede manier

Na het plassen is het belangrijk om van voor naar achter te vegen met toiletpapier. Hiermee voorkom je dat bacteriën rond de anus richting de plasbuis worden geveegd, en is de kans op een urineweginfectie ook minder groot.

4. Plassen na seks

Als je na seks direct gaat plassen, voorkom je dat bacteriën je plasbuis binnendringen en zodoende een urineweginfectie teweegbrengen.

5. Vermijd geparfumeerde producten

Veel hygiëne producten zoals inlegkruisjes, deodorant en poeders bevatten stoffen die de plasbuis kunnen irriteren. Hierdoor ben je vatbaarder voor bacteriën die urineweginfecties kunnen veroorzaken. Kijk daarom goed op de verpakking van deze producten en zoek naar de varianten zonder deze stoffen als je regelmatig last hebt van een urineweginfectie.

Weet jij nog meer tips om urineweginfecties te voorkomen? Laat ze weten in een reactie!

15 Reacties

  1. Als je vaak last hebt van een blaasontsteking: voeten op een verhoging zetten tijdens het plassen. Zo plas je de blaas helemaal leeg en blijft er geen retentie achter.

  2. Cranberrytabletten zijn te koop bij het Kruidvat. Helpen goed. Cranberrysap in pakken is volkomen overbodig, daar zit vrijwel niets in.

    • Nee hoor, dit gegeven over de cranberry of grote (Amerikaanse) veenbes is totaal onwaar. Vers cranberrysap is namelijk veel beter voor de gezondheid dan gecondenseerde extracten of concentraten van cranberries. Een cranberrytablet van Kruidvat levert 300 milligram cranberry-extract (gestandaardiseerd op 1% proanthocyanen), wat weinig zegt. Veel webshops willen je zelfs doen geloven dat 1 cranberry-tablet overeenkomt met 5 kilo verse cranberries / veenbessen. Dit is logischerwijs totaal uit de lucht gegrepen. Sowieso zegt de term ‘extract’, ‘concentraat’, ‘sap-extract’ of ‘sapconcentraat’ niks over welk deel van de droge stof van de veenbes is overgebleven en wat er nog aan bio-actieve stoffen in het product zit. Vers cranberrysap is hoe dan ook een oneindig veel betere bron van nutriënten dan stokoud, uitgedroogd cranberrypoeder wat tot tabletten of pilletjes is geperst. Antioxidanten, vitamines en fytonutriënten behoren niet voor niets tot de levende natuur. De flavonoïden en PAC’s komen binnen een cranberry (samen met water) voor in een onderlinge synergie. In een tabletje zit levenloos stof. Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat vers cranberrysap veel effectiever is dan cranberry-extract. (bron) Het omgekeerde (dat cranberry-extract/cranberry-concentraat beter is dan vers cranberrysap) is in ieder geval volledig onjuist. Ga dus liever voor vers, 100% biologisch veenbessensap.

    • Ja hoor. Kies gewoon vers, ongezoet, 100% cranberrysap (bij voorkeur biologisch). Bij de meeste supermarkten verkopen ze bijvoorbeeld “Zonnatura 100% Puur Cranberry Sap”.

    • Koop bijvoorbeeld een doos ingevroren cranberries. Ik weet dat de cranberry in ieder geval bij de AH bevroren in het vriesvak ligt. Doe ze in een blender of pureer ze met een staafmixer/pureerstang en doe er desgewenst 50% water bij om het sap aan te lengen c.q. te verdunnen, waardoor het wat minder sterk en geconcentreerd qua smaak wordt.

    • A.Kruizinga

      Cranberrysap hebben ze ook bij de Lidl. Kost 1 euro volgens mij.

    • De “Cranberry Drink” van McEnnedy die ze bij Lidl verkopen is geen cranberrysap. Het goedje bestaat voor slechts 25% uit vruchtenbestanddelen en bevat veel toegevoegde suiker. Hetgeen men aanduidt als “vruchtenbestanddelen” is bovendien niet eens cranberrysap; het gaat om concentraat uit cranberrysap. Hoeveel van de nuttige voedingsstoffen uit het -ooit verse- cranberrysap zijn overgebleven is dus totaal onbekend. Dit drankje heeft dus nauwelijks iets met cranberrysap te maken, daarom is het ook zo goedkoop.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.