Libido of ‘geslachtsdrift’ is een vorm van erotische opwinding die ons doet verlangen naar het plezier en de intimiteit waarvan we genieten tijdens seks. Als reactie hierop neemt de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen van een vrouw toe en produceert haar vagina meer glijmiddel. Het libido niveau varieert echter van vrouw tot vrouw en kan op elke leeftijd dalen, wat leidt tot minder zin in seks of minder plezier tijdens seksuele ervaringen.

Een laag libido kan worden veroorzaakt door druk in het leven, psychische problemen, schildklierproblemen, relatieproblemen, sommige medicijnen of veranderingen in hormonen. Het lichaamsbeeld van een vrouw heeft ook invloed op haar seksuele zelfbeeld en libido.

Een gezond seksleven kan een belangrijk onderdeel zijn van een succesvolle romantische relatie en het algehele welzijn van een vrouw. Studies tonen aan dat de emotionele kick van seks het welzijn van zowel vrouwen als mannen enorm ten goede komt en dat koppels vaker genegenheid tonen – zoals knuffelen en kussen – na seksuele activiteit. Handelingen van genegenheid kunnen oxytocine (het feel good hormoon) in de hersenen vrijmaken, wat leidt tot een groter gevoel van welzijn, een afname van stressniveaus en een groter gevoel van kalmte, betere slaap en betere sociale relaties.

Als je een dip in je libido ervaart, ben je misschien te moe, te druk of te verlegen om hulp te zoeken, maar het is belangrijk dat je dat wel doet. Het is belangrijk om te onthouden dat veranderingen in je zin in seks bijna iedereen wel eens overkomen, en de volgende aanpassingen in je levensstijl en de juiste medische ondersteuning kunnen je libido verhogen en je opwinding en verlangen weer opwekken.

Met deze zeven effectieve manieren om een laag libido te stimuleren, kunnen vrouwen hun seksuele passie en plezier verhogen en hun verlangen weer opwekken.

1. Beweeg regelmatig

vrouw-sporten-afvallen

Naast het verbeteren van de doorbloeding, wat je seksuele respons verbetert, kan lichaamsbeweging het zelfvertrouwen en zelfbeeld van een vrouw verbeteren, wat positieve effecten heeft op haar seksuele welzijn.

Libido verhogende tips:

 • Sport: sport regelmatig gedurende de week en zorg ervoor dat je je routine afwisselt om zowel de aerobe conditie als de flexibiliteit, kracht en balans te stimuleren.
 • Houd je bekkenbodemspieren in vorm: bekkenbodem-oefeningen kunnen de intensiteit van het orgasme, het seksuele plezier en de opwinding van een vrouw verhogen. Om te beginnen knijp je zes seconden in je bekkenbodem en laat je hem dan zes seconden los. Doe dit zes keer en neem dan twee minuten pauze.

2. Schud je seksuele routine op

Een kleine aanpassing in je seksuele routine kan je opwinding en libido verhogen.

Libido verhogende tips:

 • Kijk of je wat kunt veranderen: meer spontaniteit creëren of seks hebben op een andere plek en een andere seksuele positie kan soms de opwinding verhogen en het bereiken van een hoogtepunt makkelijker maken.
 • Lees erotische literatuur alleen of hardop voor elkaar: sexy en verleidelijke woorden kunnen een krachtig afrodisiacum zijn.
 • Voeg sensuele elementen toe: gebruik een blinddoek, kaarslicht of muziek om de scène verleidelijker te maken. Iets nieuws proberen kan een meer seksueel geladen sfeer creëren.

3. Neem meer tijd voor het voorspel

libido-verhogen-vrouw-bed

Langzaam doorgaan in de aanloop naar geslachtsgemeenschap kan het plezier van een vrouw in seks en haar vermogen om een orgasme te bereiken enorm verbeteren.

Libido verhogende tips:

 • Laat het voorspel lang op zich wachten: in plaats van kussen en knuffelen te behandelen als seksuele voorgerechten, geniet ervan als een hoofdgerecht. Een langer voorspel kan de opwinding, ontspanning, natuurlijk glijmiddel en het plezier van een vrouw tijdens de seks kan verhogen.
 • Deel een douche of een bad: dit kan je tegelijkertijd ontspannen en opwinden.
 • Geef elkaar een massage: aanraking verhoogt vaak het verlangen en het zorgt ervoor dat je je meer verbonden en verzorgd voelt.

4. Doe dingen samen

Naast samen naar leuke plekken gaan, kun je ook ’s ochtends of ’s avonds afspraken maken met je partner om seks te hebben. Dit creëert anticipatie, wat het vrouwelijke libido kan verhogen.

Libido verhogende tips:

 • Geniet van seks voor het avondeten: zo zorgt een volle maag niet voor een slaperig gevoel.
 • Stuur flirterige berichten: dit bouwt de hele dag seksuele opwinding op.
 • Organiseer een logeerpartijtje voor de kinderen: roep de hulp in van grootouders of vrienden en geniet van een hele avond voor jullie alleen.

5. Ga om met vaginale droogheid

libido-verhogen-vrouw-zoen

Soms hebben vrouwen minder zin in seks omdat seks ongemakkelijk of zelfs pijnlijk aanvoelt. Als je pijn ervaart tijdens het vrijen, praat dan met je huisarts. Een veel voorkomende oorzaak is het verlies van natuurlijke glijmiddel, wat kan worden veroorzaakt door medicijnen en hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, borstvoeding, perimenopauze en menopauze.

Libido verhogende tips:

 • Gebruik glijmiddel: kies een glijmiddel op waterbasis, want varianten op oliebasis kunnen de effectiviteit van condooms verminderen. Speeksel is ook een van de beste glijmiddelen.
 • Ga naar je huisarts: twee keer per week een oestrogeencrème in de vagina gebruiken kan seksueel ongemak aanzienlijk verminderen. Als je in de peri- of menopauze bent, kan je huisarts ook voorstellen om een tijdje hormoontherapie voor de menopauze te gebruiken.

6. Pak je stress aan

Stress kan chronische uitputting veroorzaken, waardoor het seksuele verlangen van een vrouw kan afnemen. De resulterende stresshormonen, adrenaline en cortisol, kunnen ook de opwinding verlagen door je in een vecht- of vluchttoestand te brengen, waarbij je hersenen denken dat je in gevaar bent. Het is moeilijk om je sexy te voelen als je je zo voelt. Relatiestress kan ook emotionele spanning en afstand veroorzaken, waardoor stresshormonen kunnen pieken en seksuele opwinding kan verminderen.

Libido verhogende tips:

 • Ga naar een relatietherapeut: hij of zij kan je helpen bij het doorpraten en aannemen van strategieën om problemen als ruzies, disconnectie en het gevoel voor lief genomen te worden te verminderen.
 • Zoek individuele therapie: met behulp van verschillende benaderingen kunnen therapeuten mentale gezondheidsondersteuning bieden bij een slecht humeur, depressie, angst en burn-out.
 • Doe dagelijks ontspanningsoefeningen: probeer yoga, meditatie of progressieve spierontspanning (waarbij je al je spieren van top tot teen aanspant en loslaat).
 • Neem tijd voor zelfzorg: geniet van een aromatherapiebad bij kaarslicht, maak een wandeling bij zonsondergang of trek dagelijks een half uur uit om een boek te lezen, je rozentuin te onderhouden of andere passies na te jagen.
 • Geef prioriteit aan slaap: streef naar zeven tot acht uur per nacht. Het is aangetoond dat slaapgebrek het seksuele verlangen van vrouwen vermindert. Dit kan komen door veranderingen in de lichaamsklok, stemming en energie.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.