Je wordt ermee doodgegooid op televisie en op internet: afslankmiddelen zoals crèmes, pillen, poeders en vage afslankapparaatjes die veel beloven, maar uiteindelijk niet blijken te werken. Op het moment dat je hierachter komt, ben je vaak al vele euro’s (in plaats van kilo’s) lichter.

Daarom heeft Diet-blog.com een lijstje opgesteld met de 7 manieren om te herkennen welke afslankmiddelen NIET werken. Er kunnen enkele uitzonderingen zijn, maar over het algemeen denk ik dat deze lijst behoorlijk nauwkeurig is (bron)…

Niet werkende afslankmiddelen & afslankproducten herkennen

Afslankmiddelen die NIET werken voldoen aan één of meerdere van de volgende eigenschappen:

 1. Ze beloven zéér snel te werken en/of werken permanent, zonder moeite te hoeven doen.
 2. Ze zijn niet onderbouwd met wetenschappelijke bewijslast, maar leunen op zogenaamde testimonials. Dat zijn kleine geschreven stukjes van zogenaamd ’tevreden gebruikers’ die extreem positief overkomen.
 3. Ze claimen dat het werkt zonder lichaamsbeweging of aanpassingen binnen je eetpatroon.
 4. Ze zeggen plaatselijk vet (dus op specifieke plekken) te kunnen weghalen (zoals de Thighmaster, Ab King Pro etc.).
 5. Ze gebruiken in reclames of op websites fantasierijke termen als ‘ongelofelijke werking‘, ‘wetenschappelijke doorbraak’, ‘geheime formule’ of ‘revolutionair’ om het product te beschrijven.
 6. Ze worden vaak niet verkocht via de normale verkoopkanalen (apotheek, drogist, supermarkt e.a.), maar zijn uitsluitend via postorder, TV of (omstreden) website te bestellen.
 7. gebruiken in de reclame vaak één reden waarom je niet afvalt en bieden daar, natuurlijk, de perfecte maatoplossing voor.
 8. Vooral op websites worden (onwetmatig) foto’s en verzonnen testimonials gebruikt van celebrities (popsterren, actrices, modellen e.a.) die dit product in werkelijkheid helemaal niet kennen.

Tot slot

Mensen die willen afvallen zijn veelal radeloos en ten einde raad; zodoende grijpen ze nagenoeg alles aan om van die overtollige kilo’s af te komen. Op zich logisch, want als je zo’n beetje alles al hebt geprobeerd om af te vallen, is zelfs het kleinste sprankje hoop het proberen waard.

Hierdoor vormen lijners, afslankers en diëters echter wél de ideale doelgroep voor oplichters. Vandaar dat er heel veel ‘scams’, ‘hoaxes’ en regelrechte oplichterspraktijken de ronde doen in afslankland.

Heb jij weleens afslankmiddelen, vetverbrandingsapparaten of andere twijfelachtige producten gekocht die niet deden wat ze beloofden (fitnessapparaten die nooit gebruikt zijn niet meegeteld)? ;) Laat het weten in een reactie hieronder!

5 tips om afslankoplichterij via internet te doorzien

Er duiken steeds vaker webwinkels op die afslankproducten verkopen, maar de bestelde en betaalde producten nooit leveren. Als je via-via bij een webwinkel terechtkomt, moet je er dus voor waken dat je niet met oplichterij te maken krijgt. Bestel niet 1-2-3 een duur afslanksupplement, maar doorloop eerst onderstaande stappen…

1. Is de naam bekend?

Google altijd even de naam van een webwinkel voordat je je zuurverdiende euro’s ernaartoe overmaakt. Als een webwinkel negatief naar voren komt op websites van consumentenorganisaties (Kassa, Radar, Consumentenbond e.a.), dan is dat géén goed teken. Ook als er helemaal geen informatie over de webwinkel te vinden is, heb je reden tot terughoudendheid.

2. Zoek naar adresgegevens

Als er géén contactgegevens van een webwinkel te vinden zijn, dan is de kans aanwezig dat je met oplichterij te maken hebt. Webwinkels zijn namelijk verplicht om adresgegevens op hun website te vermelden, inclusief postadres, e-mailadres en telefoonnummer. Als een bedrijf nú al niet bereikbaar is voor potentiële klanten, dan zijn ze zeker niet bereikbaar als er iets mis zou gaan met jouw bestelling.

3. Controleer de adresgegevens

Dat er contactgegevens en adresgegevens op een website vermeld staan, zegt niet alles. De gegevens moeten namelijk deugen. Controleer de adresgegevens van de webwinkel eens via Google (Maps, Streetview, Earth e.a.). Als postcode, straatnaam en huisnummer niet overeenkomen met de gegevens in Google, dan is dat een slecht teken.

4. Kijk of het telefoonnummer klopt

Een goede methode om de deugdelijkheid van een webwinkel te controleren is telefoneren. Als er netjes wordt opgenomen, en men kan inhoudelijke vragen over producten beantwoorden, dan is dat een goed signaal. Bel dus gewoon even op ter controle voordat je afrekent.

5. Probeer de website te bezoeken via de directe URL

Via Google, Facebook en Twitter kun je op allerlei websites terechtkomen. Als je de boel niet vertrouwt, probeer de website dan altijd te bezoeken door de directe URL (www.voorbeeld.com) in je webbrowser te typen. Als blijkt dat een website uitsluitend bereikbaar is via externe (advertentie)links, dan heb je aanzienlijke reden tot wantrouwen.

Heb jij in je omgeving verhalen gehoord over oplichterij m.b.t. afslankproducten en dieetproducten? Deel hieronder jouw ervaring!

30 Reacties

 1. Goedendag,
  Heeft er iemand meer ervaring of informatie over Weight Loss Formula Pro?

  • Beste Piet, Dankjewel voor de waarschuwing! Ik weet dat ik er zelf gretig aan meedoe, maar nagenoeg alle informatie over voeding is pretentieus en tendentieus, en er is niet of nauwelijks wetenschappelijke consensus omtrent de gezondheidseffecten van specifieke voedingsmiddelen. Maar met zogenaamde afslankvoedingsmiddelen gaat de pretentie, tendentie, suggestiviteit, ongenuanceerdheid, misleiding en stennisschopperij inderdaad nog vele stapjes verder (bron)… Afslanken met behulp van Chocolat Slim, Xoçai Dark Chocolat, Raw Cacao of The Chocolate Revolution is dan ook onzin. Dat neemt echter niet weg dat hoogwaardige chocolade positieve eigenschappen heeft. Onder andere dankzij de flavonoïden / flavonolen en flavonen in cacao. Met name de flavan-3-olen die gebruikmaken van het 2-fenyl-3,4-dihydro-2H-chromen-3-ol skelet… Denk maar eens aan catechines (o.a. catechine (C), gallocatechine (GC), catechine 3-gallaat (Cg) en gallocatechine 3-gallaat (GCg), epicatechine, epigallocatechine (EGC), epicatechine 3-gallaat (ECg) en epigallocatechine 3-gallaat (EGCg)… Maar ook proanthocyanidines: dimeren, trimeren, oligomeren en polymeren van de flavanolen… Mijn punt: cacao bevat nuttige / heilzame bestanddelen die goed zijn om binnen te krijgen, maar commerciële marketingtypes gaan ermee aan de haal, nemen er een loopje mee, schrijven er allerlei wonderbaarlijke eigenschappen aan toe, en stoppen ze vervolgens in een ronduit ongezond onzinproduct. Geeft iemand aan dat je zult afslanken, enkel en alleen door een bepaald voedingsmiddel te eten, trap daar dan simpelweg NIET / NOOIT in! Chocolade is simpelweg een genotsproduct met positieve eigenschappen. Deze positieve eigenschappen wegen op tegen de negatieve eigenschappen zolang je er niet te veel van eet. Bovendien is het belangrijk dat je totale voedingspatroon goed is. Afvallen dankzij chocolade lijkt me echter pertinente nonsens. Als je googelt op Chocolat Slim zie je direct allerlei vage recensiewebsites bomvol commerciële webshoplinks en productkortingen die uitsluitend als doel hebben negatieve en sceptische reacties van de eerste Google-pagina’s te verdrukken… En natuurlijk aanvullende (weder)verkoop / affiliate-verkoop van Chocolat Slim. Meer over chocolade kun je desgewenst lezen in de volgende artikels:

   Groeten, Paul

 2. Ow, nog iets… Wat ik wil melden is als je op vakantie bent, misschien is het daar te verkrijgen. Nobese 15 mg het helpt echt mensen, geloof me! In ieder geval dus goed opletten. Groetjes, Cindy

  • Hallo. Ik heb jou reactie gelezen en ik heb gezocht waar ik Nobese 25 milligram kan kopen, maar ik kan ’t nergens vinden. Heb jij wel geluk, laat dan even weten waar ik ’t kan kopen. Vriendelijk dank!

  • Zoals ik eerder al aangaf is sibutramine sinds 2010 een verboden middel in Nederland.

 3. Ik heb Nobese 15 mg gebruikt. Ik weet niet hoeveel kilo ik ben afgevallen met Nobese, maar ik had een pak gekregen met 12 pillen. Had maat 48 ben nu maat 42 in twee weken ben ik zo geworden. Helaas heb ik geen pillen meer, die had ik gekregen van een vriendin. Is echt de enige pillen die mij geholpen hebben. Zie er nu niet meer zo opgezet uit. En moest andere kleding kopen. Voel me echt goed. De bijwerking die ik kreeg was droge mond. Dus was veel drinken. Geen honger maar kon wel eten maar weinig — at eerst 4 boterhammen en was ineens naar 1 boterham vervolgens avond eten groente rijst vlees en dan weer heel weinig . Nog steeds gierig maar kon gewoon niet veel eten, geen trek. Gewoon veel drinken. Zie er nu echt goed uit. Ik eet nog steeds niet meer zoveel want mijn resultaat is natuurlijk zo de bom dat ik dat niet wil verpesten. Ik hoop nu naar maat 38 gaan. Maar die stomme pillen kan ik niet meer bestellen. En sinds ik afgevallen ben niet meer aangekomen of afgevallen 2 maanden later. Als ik nog 12 pillen kon krijgen zou ik echt heel heel erg blij mee zijn. Maar ja ze zijn uit de handel gehaald en er zijn alleen te verkrijgen op internet op vage sites. Echt niet leuk. Iemand een adres voor Nobese? Thanks!

 4. Ik heb twee maanden geleden geld gestort op Celine Direct en de druppels besteld, de zogenaamde startkuur. Nu houden ze me al weken aan het lijntje en zeggen dat ik volgende week mijn product ga krijgen. Maar nu is ’t bijna eind januari en heb ik nog niets gekregen. Ik denk dat ik verdere stappen ga ondernemen, politie en advocaat. Heeft er nog iemand dit meegemaakt met Celine Direct? Laat het me weten, hoe meer bewijs, hoe beter.

 5. Ik werk zelf in een drogisterij. Jaarlijks worden er zeel veel afslankmiddelen aangeboden, maar ik als inkoper geef er geen gehoor meer aan! Afslankmiddelen werken niet, maar de emotionele bijwerking (zoals ik het noem) misschien wel. Je koopt een (duur) product. Je gaat nu niet aan het snoep en taart etc. want dat zou jammer zijn, je wilt je best tenslotte doen om het product uit te testen. Afvallen kán dan het gevolg zijn. Geef geen geld uit aan afslankmiddelen, maar (ga) gezond eten, bewegen en zo gelukkig mogelijk leven. Er moet me nog iets van het hart: Vrouwen groeien op met het idee dat vrouwen slank moeten zijn. Valt het jullie ook niet op, dat er alleen maar vrouwen in de reclames naar voren komen, die afslankmethodes moeten verkopen? Je ziet geen mannen… verschrikkelijk. Het zogenaamde ideaalbeeld moet aangepast worden.

 6. Nou, hier heb ik iets wat wel helpt, Stackers! Je moet er wel bij sporten e.d. Maar je valt ervan af, hebt niet zo’n honger en hebt veel meer energie en daar word je ook weer vrolijk van. Zijn gewoon te krijgen bij bijv. de vitamine store of andere winkels waar ze shakes e.d. verkopen. Je moet wel even in de gaten houden welke bij je passen bijv. voor ontwikkeling spiermassa of vetverbranding of allebei. Houdt trouwens ook even in de gaten dat je ze niet zo maar in België koopt. Die zijn sterker en zijn hier verboden… omdat sommige mensen hiervan gaan hallucineren. Begin met 1 pil per dag en het werkt. Wanneer nodig is kun je de dosis vergroten. Vraag even uitleg aan een winkelmedewerk(st)er. Succes ermee! Ik heb er al 10 kg mee vanaf gekregen!

  • Beste Jessica, Er staat al heel lang een artikel online op Gezondr over Stackers met daaronder honderden reacties van ervaringsdeskundigen. De ‘illegale’ variant met ephedra (efedra-alkaloïden: efedrine-achtige verbindingen) kan echt hele nare bijwerkingen veroorzaken, dus persoonlijk zou ik ‘m absoluut niemand aanraden. Groeten, Paul

  • Stackers moet je ook mee oppassen want als je die pillen elke dag neemt word je daarna 10x moeër.

 7. Ik ben helemaal niet tevreden met deze thee, ik ben in plaats van te zijn afgevallen zelfs bijgekomen. Ik snap niet waarom kranten en tijdschriften het toelaten om deze neppe reclames erin te zetten, want het is ook niet goed voor hun vertrouwdheid, want als er iets in staat wat wel waar is, geloven mensen het ook niet meer… Ik snap niet dat er niemand is die hun kan tegenhouden met het oplichten van mensen, en het belazeren van mensen en het misbruik maken van het geloof van mensen. Ik ben ongeveer 100 euro kwijtgeraakt aan deze thee… En ik heb er maagklachten aan overgehouden. Ik hoop wie deze thee wilt kopen, eerst dit leest en dan pas beslist…

 8. Ja mensen, ook ik ben er diverse keren ingetrapt, ananas-pilletjes waarvan je in recordtijd afvalt, L-carnitine capsules waarvan je zogenaamd 16 kilo in 4 weken afvalt. Nou niet dus. Ik heb al die troep de deur uit gegooid, ben gestopt met snoepen, gebruik geen suiker meer en veel minder vet en ben meer gaan sporten en zie daar, een kilo eraf in 3 dagen tijd. Kost niks, je houdt er zelfs geld aan over omdat je geen zoete en vette dingen meer koopt en alleen gezonde dingen. En vooral als je naar die prijskraker-winkels gaat zoals Aldi en Lidl, je moet even zoeken maar er zijn hele goedkope alternatieven voor light-producten. Niks geen pillen poeders en drankjes, gewoon minder suiker en vetten en meer bewegen.

 9. R. F. van Meeteren Reageer

  L.S. Via de website van de telegraaf ben ik een advertentie tegengekomen van het afslankmiddel Puri-Ligne. Volgens de advertentie bestaat dit product uit een hoge concentratie aan proteïnen, natuurlijke plantenextracten en is volledig veilig. Het is 100% natuurlijk en goed voor de gezondheid. Graag verneem ik van u of u dit product kent en of u deze beweringen onderschrijft. Voor uw reactie bij voorbaat dank. Vr. gr. Raymond van Meeteren

 10. Las iets over gewoon blij zijn met jezelf, maar uiterlijk is niet het enige (probleem) van overgewicht! het kan ook ontzettend veel lichamelijke problemen met zich mee brengen, denk aan diabetes type 2, bepaalde soorten kanker, verhoogd cholesterol, snellere slijtage van gewrichten enz. enz. Nou blijf dan maar gewoon blij… Tuurlijk ben ik het er mee eens dat er niet zo op uiterlijk gelet moet worden, de een is nu eenmaal wat dunner en de ander wat dikker, maar echt dik is gewoon niet gezond. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat werkgevers liever iemand hebben die een normaal gewicht heeft dan overgewicht, niet alleen vanwege de representativiteit maar ook vanwege verminderde productiviteit en meer verzuim. Discriminatie? Voorts kan overgewicht veel psychologische problemen met zich meebrengen, je mag er dan misschien zelf in eerste instantie geen problemen mee hebben, als anderen je erop aan gaan kijken en ze liever met anderen om gaan dan met jou gaat dat toch aan je knagen. (Waardoor sommigen hun frustraties als het ware weg gaan eten en nog dikker worden en nog meer gaan eten enso maar door..De bekende neerwaartse spiraal..) wat een nerd verhaal zeg. :roll: Nou ja, iedereen suc6 met afvallen, gewoon rustig maar doorzetten denk ik? Greetzz, Jen

 11. Ik heb Meester Chang vermageringsthee 2 jaar geleden gebruikt. In 4 weken tijd ben ik 16 kilo kwijtgeraakt, het beloofde resultaat dus. :D Als je gewoon gezond eet en aan een beetje lichaamsbeweging doet werkt de thee prima. Alleen de smaak van de thee is wat minder, maar als je je neus dichtknijpt en het in 1 keer opdrinkt gaat het prima. Ik heb geen enkel negatief ding over de The Chang thee. Nadat ik gestopt ben met het gebruiken van de thee en ik mijn eetpatroon gewoon hield zoals ik tijdens en voor de thee heb gedaan ben ik niks meer aangekomen.

 12. positieve denker Reageer

  Lieve mensen, Er zijn goede producten en slechte, zoals er ook goede en slechte mensen zijn! dit geld ook voor ons gedachten waarin wij wel of niet in willen geloven. Als je iets ziet en je geloofd dat het gaat werken dan zal het zeker werken. Soms schrijven doktoren kalk tabletten voor voor patiënten en blijken die vaak voor klachten te helpen. Weet natuurlijk wel dat je bij het afvallen altijd moet sporten en supplementen kunnen je hier bij helpen voor die extra steuntje… Kortom, als je geloofd en je hebt er vertrouwen in… dan bedoel ik dan ook vertrouwen in je zelf dan heb je eigenlijk al de beste afslank middel die je maar kunt bedenken. Groetjes aan iedereen… En wees eerlijk en positief in alles.

 13. Niet alles hoef oplichterij te zijn! ik ken veel mensen die fitnessapparaten hebben van TelSell en daarmee zijn afgeslankt! Mijn vriendin had de Ab Rocket gebruikt om af te slanken en zij is in 2 halve maand zo,n 6 kilo afgevallen! Dus niet alles hoef oplichterij te zijn… En weetje als er telkens alleen maar negatieve teksten worden geschreven: dat je dit niet moet proberen en dat niet hoef te proberen en dat helpt niet en blablabla… joh echt dan is volgens deze site alles oplichterij ZO KAN JE NOOIT WETEN WAT WEL EN WAT NIET HELPT!!! Dusss enige oplossing is om af te slanken of afvallen hoe je het ook wilt noemen SPORTEN en water drinken en van de SNOEP AFBLIJVEN!!!

  • Beste Nicolle, Deze site staat boordevol met tips omtrent effectief afslanken, misschien de moeite waard om ’s rond te kijken. Overigens worden er in dit artikel geen producten genoemd die niet werken, maar enkel tips gegeven voor het herkennen van afslankmethodes die niet werken. Kan mijns inziens erg handig zijn. :P Groeten, Paul

 14. Ach, als je blij bent met wie je bent, dan straal je dat uit. Hoe lelijk je dan ook bent, je wordt vanzelf mooier. Pfff, konden we de wereld maar verbeteren. Was het maar zo’n feest. Niet dus.

 15. Josephine (Ik ben blij met wie ik ben): Dit is de grootste onzin. Als mensen altijd goed waren zoals ze zijn was de wereld niet zo’n puinhoop. En mensen die dik zijn, zijn vaak (hoewel niet altijd) lelijk en worden veel aantrekkelijker als ze afgevallen zijn, dus stop alsjeblieft met je propaganda. Problemen moet je oplossen, en dit soort attitudes houden mensen alleen maar tegen om zichzelf en de wereld beter te maken.

 16. josephine ik ben blij met wie ik ben Reageer

  Wat maakt het uit hoe je er uit ziet je bent wie je bent en daar moet je blij mee zijn. Wat maakt het uit wat anderen van je denken zo lang jij maar blijf denken ik ben blij met wie ik ben.

 17. Nou ik ben al een maand bezig met The Chang Thee van Celine Direct (vermageringsthee van Meester Chang). Als t goed is zou ik nu al zeker zeven kilo moeten zijn afgevallen. Ik ben dikker geworden door het feit dat ik niet ben afgevallen en mijn 64 euro kwijt ben.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.