8 manieren om oplichting bij afslankmiddelen te herkennen

Food · Door Ilse

Je wordt ermee doodgegooid op televisie en op internet: afslankmiddelen zoals crèmes, pillen, poeders en vage afslankapparaatjes die veel beloven, maar uiteindelijk niet blijken te werken. Op het moment dat je hierachter komt, ben je vaak al vele euro’s (in plaats van kilo’s) lichter.

Daarom heeft Diet-blog.com een lijstje opgesteld met de 7 manieren om te herkennen welke afslankmiddelen NIET werken. Er kunnen enkele uitzonderingen zijn, maar over het algemeen denk ik dat deze lijst behoorlijk nauwkeurig is (bron)…

Niet werkende afslankmiddelen & afslankproducten herkennen

Afslankmiddelen die NIET werken voldoen aan één of meerdere van de volgende eigenschappen:

  1. Ze beloven zéér snel te werken en/of werken permanent, zonder moeite te hoeven doen.
  2. Ze zijn niet onderbouwd met wetenschappelijke bewijslast, maar leunen op zogenaamde testimonials. Dat zijn kleine geschreven stukjes van zogenaamd ’tevreden gebruikers’ die extreem positief overkomen.
  3. Ze claimen dat het werkt zonder lichaamsbeweging of aanpassingen binnen je eetpatroon.
  4. Ze zeggen plaatselijk vet (dus op specifieke plekken) te kunnen weghalen (zoals de Thighmaster, Ab King Pro etc.).
  5. Ze gebruiken in reclames of op websites fantasierijke termen als ‘ongelofelijke werking‘, ‘wetenschappelijke doorbraak’, ‘geheime formule’ of ‘revolutionair’ om het product te beschrijven.
  6. Ze worden vaak niet verkocht via de normale verkoopkanalen (apotheek, drogist, supermarkt e.a.), maar zijn uitsluitend via postorder, TV of (omstreden) website te bestellen.
  7. gebruiken in de reclame vaak één reden waarom je niet afvalt en bieden daar, natuurlijk, de perfecte maatoplossing voor.
  8. Vooral op websites worden (onwetmatig) foto’s en verzonnen testimonials gebruikt van celebrities (popsterren, actrices, modellen e.a.) die dit product in werkelijkheid helemaal niet kennen.

Tot slot

Mensen die willen afvallen zijn veelal radeloos en ten einde raad; zodoende grijpen ze nagenoeg alles aan om van die overtollige kilo’s af te komen. Op zich logisch, want als je zo’n beetje alles al hebt geprobeerd om af te vallen, is zelfs het kleinste sprankje hoop het proberen waard.

Hierdoor vormen lijners, afslankers en diëters echter wél de ideale doelgroep voor oplichters. Vandaar dat er heel veel ‘scams’, ‘hoaxes’ en regelrechte oplichterspraktijken de ronde doen in afslankland.

Heb jij weleens afslankmiddelen, vetverbrandingsapparaten of andere twijfelachtige producten gekocht die niet deden wat ze beloofden (fitnessapparaten die nooit gebruikt zijn niet meegeteld)? ;) Laat het weten in een reactie hieronder!

5 tips om afslankoplichterij via internet te doorzien

Er duiken steeds vaker webwinkels op die afslankproducten verkopen, maar de bestelde en betaalde producten nooit leveren. Als je via-via bij een webwinkel terechtkomt, moet je er dus voor waken dat je niet met oplichterij te maken krijgt. Bestel niet 1-2-3 een duur afslanksupplement, maar doorloop eerst onderstaande stappen…

1. Is de naam bekend?

Google altijd even de naam van een webwinkel voordat je je zuurverdiende euro’s ernaartoe overmaakt. Als een webwinkel negatief naar voren komt op websites van consumentenorganisaties (Kassa, Radar, Consumentenbond e.a.), dan is dat géén goed teken. Ook als er helemaal geen informatie over de webwinkel te vinden is, heb je reden tot terughoudendheid.

2. Zoek naar adresgegevens

Als er géén contactgegevens van een webwinkel te vinden zijn, dan is de kans aanwezig dat je met oplichterij te maken hebt. Webwinkels zijn namelijk verplicht om adresgegevens op hun website te vermelden, inclusief postadres, e-mailadres en telefoonnummer. Als een bedrijf nú al niet bereikbaar is voor potentiële klanten, dan zijn ze zeker niet bereikbaar als er iets mis zou gaan met jouw bestelling.

3. Controleer de adresgegevens

Dat er contactgegevens en adresgegevens op een website vermeld staan, zegt niet alles. De gegevens moeten namelijk deugen. Controleer de adresgegevens van de webwinkel eens via Google (Maps, Streetview, Earth e.a.). Als postcode, straatnaam en huisnummer niet overeenkomen met de gegevens in Google, dan is dat een slecht teken.

4. Kijk of het telefoonnummer klopt

Een goede methode om de deugdelijkheid van een webwinkel te controleren is telefoneren. Als er netjes wordt opgenomen, en men kan inhoudelijke vragen over producten beantwoorden, dan is dat een goed signaal. Bel dus gewoon even op ter controle voordat je afrekent.

5. Probeer de website te bezoeken via de directe URL

Via Google, Facebook en Twitter kun je op allerlei websites terechtkomen. Als je de boel niet vertrouwt, probeer de website dan altijd te bezoeken door de directe URL (www.voorbeeld.com) in je webbrowser te typen. Als blijkt dat een website uitsluitend bereikbaar is via externe (advertentie)links, dan heb je aanzienlijke reden tot wantrouwen.

Heb jij in je omgeving verhalen gehoord over oplichterij m.b.t. afslankproducten en dieetproducten? Deel hieronder jouw ervaring!