pijn bij het vrijenPijn bij het vrijen is pijn aan of rondom de geslachtsdelen, tijdens of na de geslachtsgemeenschap. Pijn bij het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen omdat het slijmvlies van de schede veel gevoeliger en kwetsbaarder is dan de penis. Pijn tijdens seks kan velerlei oorzaken en gevolgen hebben. Zo kan pijn bij het vrijen een relatie verstoren en kan de zin in seks na verloop van tijd totaal verdwijnen. Ook kan er een ernstige aandoening ten grondslag liggen aan de pijn. Daarom 4 tips om pijn bij het vrijen te voorkomen…

Pijn bij het vrijen voorkomen | Tip 1: Stoot niet te diep

Vrouwen kunnen een diepe pijn in de vagina voelen wanneer een man te hard en te diep stoot. Vaak treedt deze pijn alleen op bij een bepaalde houding. Diepe pijn wordt meestal veroorzaakt doordat de penis tegen de baarmoedermond stoot. De beste oplossing voor diepe pijn in de vagina is een andere houding aannemen die voor beide partners pijnloos en comfortabel is.

Pijn bij het vrijen voorkomen | Tip 2: Bekkenbodem oefeningen

Sommige vrouwen hebben na het vrijen pijn in de bekken. Meestal gaat het hierbij om pijn in de bekkenbodemspieren. Dit soort pijn wordt in veel gevallen veroorzaakt doordat vrouwen tijdens de geslachtsgemeenschap hun bekkenbodemspieren krampachtig aanspannen. Ontspanningsoefeningen en bekkenbodem oefeningen kunnen verlichting brengen.

Pijn bij het vrijen voorkomen | Tip 3: Gebruik glijmiddel

Een schrijnend, branderig gevoel bij de ingang van de vagina komt veel voor. Deze pijn ontstaat meestal als je seks hebt terwijl je niet (voldoende) seksueel opgewonden bent. Hierdoor is de vaginawand onvoldoende doorbloed en niet vochtig genoeg. De vagina raakt dan geïrriteerd door het schuren van de penis. Glijmiddel kan in dat geval uitkomst bieden.

Pijn bij het vrijen voorkomen | Tip 4: Gebruik een condoom

Ook een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) en/of geslachtsziekte kan pijn aan de geslachtsorganen teweegbrengen. Het is daarom verstandig om te allen tijde een condoom te gebruiken als je er niet zeker van bent dat je partner vrij is van SOA’s.

1 Comment

  1. Als je structureel last van pijn bij het vrijen hebt onderzoek dan eens of je geen last van vaginisme of dyspareunie hebt.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.