De trend voor vintage meubels en decoratieve voorwerpen is nog steeds sterk aan de gang en daarnaast worden mensen zich steeds meer bewust van de nadelige impact van overmatig consumeren op de wereld.
Gelukkig maar, want deze trend en bewustwording zorgt voor een herontdekking van traditioneel vakmanschap en dat maakt het heel logisch om vintage meubels te kopen voor je huis of kantoorruimte.
Wat is fast furniture?
We hebben allemaal wel eens gehoord van de term fast fashion, maar hoeveel van jullie hebben gehoord over de fast furniture industrie en de impact die het heeft op het milieu? Voordat we de voordelen van het kopen van antieke, vintage en tweedehands meubels volledig kunnen begrijpen, moeten we de problemen begrijpen die de moderne fast furniture retailers veroorzaken.
Fast furniture verwijst naar het idee dat zodra we besluiten dat we een meubelstuk niet langer nodig hebben; of dit nu is omdat het niet in ons huis past of omdat we nieuwe trends willen volgen, zelfs als het nog in goede, functionele staat is, we het weggooien en een goedkoop alternatief kopen bij bijvoorbeeld IKEA. De lage en betaalbare prijzen moedigen het publiek aan om de niet-duurzame consumptiepatronen aan te wakkeren door meer te kopen en dus meer weg te gooien. Naarmate de vraag naar goedkope meubels stijgt, neemt ook de productie toe, wat leidt tot niet-duurzame en illegale materiaalwinning en productiemethoden.
Waarom zou je antiek, vintage en tweedehands meubilair kopen?
1. Milieuvriendelijk en gezonder
Naast een prachtige esthetiek hebben vintage meubels ook grote voordelen voor het milieu. Om te beginnen voorkom je dat meubels op de vuilnisbelt belanden.
Het is gezonder voor je – omdat de meubels klaar zijn met het afgeven van de giftige dampen die aanwezig zijn in de afwerking en lijm. Nu we ons meer en meer bewust zijn van de vervuilende stoffen in onze huizen is dit niet te verwaarlozen.
Als je nieuwe meubelstuk moet worden gerestaureerd, gebruik dan waar mogelijk natuurlijke materialen of bespreek dit met de ambachtsman die het voor je restaureert.
2. Een individueel interieur creëren
In de afgelopen 15 jaar is de liefde van mensen voor het kopen van vintage of retro meubels gegroeid en die trend zal zich voortzetten. Door meubels te kopen die in de afgelopen 100 jaar zijn gemaakt, kun je een uniek en stijlvol interieur creëren met een sterke persoonlijkheid en een gevoel van geschiedenis.
Of je nu stukken uit verschillende tijdperken mixt, een interieur in de mid-century stijl opnieuw creëert of oud en nieuw mixt, het wordt een individuele look!
3. Vakmanschap
De meeste vintage meubels die er nog zijn en in goede staat verkeren, zijn meestal goed gemaakt van massief hout, zoals deze collectie vintage eetkamerstoelen. Je kunt de kwaliteit van meubels testen door te kijken naar stevige frames, houtworm (dat behandeld kan worden als het niet te uitgebreid is), laden die soepel lopen enz. Over het algemeen zijn vintage meubels goedkoper dan nieuwe meubels van dezelfde kwaliteit.
Als je de meubels moet restaureren, kun je het als een project aanpakken met behulp van een paar DIY-boeken, een lokale cursus, of als alternatief de hulp inroepen van een meubelrestaurateur of stoffeerder. Dat laatste vergt misschien een iets grotere investering, maar hoe dan ook heb je uiteindelijk een uniek meubelstuk en behoud je de geschiedenis ervan voor minder dan wanneer je een soortgelijk meubelstuk nieuw zou kopen. En het zal veel meer jaren meegaan!
4. Lagere koolstofvoetafdruk
Antieke meubels hebben een langere levenscyclus en hun koolstofvoetafdruk is ongeveer 16 keer kleiner dan die van een nieuw geproduceerd meubelstuk. Het fabricageproces van antieke meubels had een kleinere impact op het milieu omdat ze eeuwen geleden allemaal met de hand werden gemaakt zonder het gebruik van elektriciteit, chemicaliën en door de mens gemaakte materialen.
5. Lagere prijs
Het grootste verkoopargument van snelle meubels is hun prijs. Maar na een bezoek aan veel liefdadigheidswinkels, tweedehandswinkels en vintagewinkels zul je opmerken dat de prijzen daar een stuk lager liggen. Zelfs de goedkoopste meubels in IKEA zijn duurder dan de spullen uit een kringloopwinkel.
6. Hogere kwaliteit en gaan langer mee
Het belangrijkste is dat de kwaliteit van antieke en vintage meubels veel beter is omdat ze vaak van massief hout zijn gemaakt in plaats van vezelplaat. Ze gaan langer mee en zullen jou en mogelijk ook toekomstige generaties blijven dienen, door niet alleen hun functionele elementen maar ook hun geschiedenis door te geven.
7. Ze zijn tijdloos en makkelijk aan te passen
Als het gaat om het aanpassen van je meubels, zijn de mogelijkheden eindeloos. We bedoelen niet dat je een antieke 200 jaar oude tafel moet gaan schilderen, maar als sommige vintage stukken een beetje beschadigd zijn of niet helemaal bij je stijl meer passen, zijn er veel manieren waarop je ze eigen kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld de kleur veranderen, decoraties toevoegen en zelfs het ontwerp veranderen door onderdelen toe te voegen of weg te halen.
Conclusie
Met zo veel nieuwe producten, reclames en trends die ons dagelijks omringen, moeten we de tijd nemen om even rustig na te denken over de impact die we willen hebben met onze keuzes voor het kopen van meubels. De snelle meubelindustrie is een groot milieuprobleem. Door deze eye-opening feiten en de talloze voordelen van het kopen van antieke, vintage en tweedehands meubels te ontdekken, krijgen we een voor de hand liggende keuze voorgeschoteld die ons in staat stelt om een duurzamere levensstijl te leiden.