Tot voor kort kende vrijwel niemand in Nederland de zoete aardappel. Het assortiment in de gemiddelde supermarkt was beperkt tot verschillende rassen “standaard” piepers. In Amerika is de zoete aardappel echter al jarenlang favoriet, met name voor Thanksgiving-gerechten.
Ook de Surinaamse keuken maakt veelvuldig gebruik van de zoete aardappel. Sinds korte tijd is de export van zoete aardappels naar Europa enorm gegroeid. De zoete aardappel is nu dan ook een ware rage voor allerlei (kerst)gerechten…
Eigenschappen zoete aardappel
De zoete aardappel wordt ook wel ‘bataat’ genoemd. De aardappel heeft doorgaans een roze-rode schil, maar er bestaat ook een variant met witte schil. De zoete aardappel is wat “bobbeliger” en langwerpiger van vorm dan de standaard aardappel die wij in Nederland kennen. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de bataat een zoete smaak die zich uitstekend leent voor allerlei gerechten. De zoete aardappel wordt vaak gecombineerd met rozijnen en/of pecannoten.
Voedingswaarden zoete aardappel
De zoete aardappel is zetmeelrijk en bevat veel complexe koolhydraten, voedingsvezels, bètacaroteen, vitamine C en vitamine B. Het Center for Science in the Public Interest deed in 1992 onderzoek naar de voedingswaarden van de zoete aardappel. De zoete aardappel kreeg maar liefst 184 punten toegekend, terwijl de normale aardappel het moest doen met slechts 84 punten. Sterker nog: de zoete aardappel bevat meer nuttige voedingsstoffen voor het menselijk lichaam dan de meeste andere groenten.
Tot slot
Ik ben persoonlijk erg blij dat de zoete aardappel tegenwoordig ook in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar is. Ik hoop dan ook van harte dat de bataat ook na de jaarwisseling in het assortiment blijft. Omdat de bataat van zichzelf al lekker zoet smaakt, leent deze aardappel zich uitstekend voor een eenvoudig gerecht zonder jus, mayonaise of sausjes. Kortom: een uitstekende basis voor een gezonde maaltijd wat mij betreft!
Ben jij de zoete aardappel al tegengekomen in de supermarkt en heb jij hem al geprobeerd?