Tot voor kort kende vrijwel niemand in Nederland de zoete aardappel. Het assortiment in de gemiddelde supermarkt was beperkt tot verschillende rassen “standaard” piepers. In Amerika is de zoete aardappel echter al jarenlang favoriet, met name voor Thanksgiving-gerechten.

Ook de Surinaamse keuken maakt veelvuldig gebruik van de zoete aardappel. Sinds korte tijd is de export van zoete aardappels naar Europa enorm gegroeid. De zoete aardappel is nu dan ook een ware rage voor allerlei (kerst)gerechten…

Eigenschappen zoete aardappel

De zoete aardappel wordt ook wel ‘bataat’ genoemd. De aardappel heeft doorgaans een roze-rode schil, maar er bestaat ook een variant met witte schil. De zoete aardappel is wat “bobbeliger” en langwerpiger van vorm dan de standaard aardappel die wij in Nederland kennen. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de bataat een zoete smaak die zich uitstekend leent voor allerlei gerechten. De zoete aardappel wordt vaak gecombineerd met rozijnen en/of pecannoten.

Voedingswaarden zoete aardappel

De zoete aardappel is zetmeelrijk en bevat veel complexe koolhydraten, voedingsvezels, bètacaroteen, vitamine C en vitamine B. Het Center for Science in the Public Interest deed in 1992 onderzoek naar de voedingswaarden van de zoete aardappel. De zoete aardappel kreeg maar liefst 184 punten toegekend, terwijl de normale aardappel het moest doen met slechts 84 punten. Sterker nog: de zoete aardappel bevat meer nuttige voedingsstoffen voor het menselijk lichaam dan de meeste andere groenten.

Tot slot

Ik ben persoonlijk erg blij dat de zoete aardappel tegenwoordig ook in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar is. Ik hoop dan ook van harte dat de bataat ook na de jaarwisseling in het assortiment blijft. Omdat de bataat van zichzelf al lekker zoet smaakt, leent deze aardappel zich uitstekend voor een eenvoudig gerecht zonder jus, mayonaise of sausjes. Kortom: een uitstekende basis voor een gezonde maaltijd wat mij betreft!

Ben jij de zoete aardappel al tegengekomen in de supermarkt en heb jij hem al geprobeerd?

8 Reacties

 1. José v.d kuit Reageer

  Hallo. Kan ik van zoete aardappel ook frietjes maken? En hoe doe ik dat? Moet ik ze eerst voorkoken? Graag antwoord naar mijn email. Groetjes, José

  • Hallo, Schil de zoete aardappel. Was de aardappel en kook hem 2 minuten. Snij met de kleine stand de aardappel in de frietsnijder tot frietjes en afbakken in de frituurpan. Echt heel erg lekker!

 2. willem van Meerten Reageer

  Hallo. Is er iemand die mij kan vertellen waar ik pootgoed van de zoete aardappelen kan kopen?

 3. Hallo. Wie kan mij zeggen waar ik poters van de zoete aardappelen kan kopen, ik wil ze n.l zelf gaan verbouwen op de volkstuin? Groeten, Willem

 4. Edwin van Leeuwen Reageer

  Top artikel! Met Discovered zoete bataten zetten we een merk zoete aardappelen in de markt. Onder dit merk is jaarrond 1 variëteit zoete aardappelen te vinden, dan weet je tenminste wat je koopt! Hoe meer vraag naar deze aardappel, hoe eerder hij in het schap wordt opgenomen! Via discovered_bfg op Twitter worden er constant nieuwtjes en feitjes over de zoete aardappel gepost. Op de site, discovered zoete bataten kan je wat recepten vinden. Deze site wordt uitgebreid zodat er ook wat teeltinfo e.d. op komt te staan. Voor andere ideeën zijn wij altijd in!

 5. Ik vind zoete aardappel enorm lekker en heb de gewone aardappel om die reden al een tijd niet meer op. Ik heb inmiddels geprobeerd: Puree van zoete aardappels met pecannoten en rozijnen; Gepofte zoete aardappelblokjes; Zoete aardappel met pecannoten en cranberry’s (AH Excellent kant & klaar); Zelfgemaakte chips van zoete aardappel… Ik vond al deze gerechten ontzettend lekker, en zie de zoete aardappel dan ook als een absolute aanrader.

 6. Zoete aardappel in blokjes in de ovenschaal met sjalotjes, tijm majoraan, knoflook zeezout, zwarte peper naar smaak… 15 minuten 175 graden een heerlijk gerecht!

 7. Ja ik heb een aantal keren zoete aardappel gegeten je moet er wel van houden want het smaak wel erg zoet maar het word wel beloond door de glycemische index tussen de 45-50 dat is wel voordeel dat je bloedsuikerspiegel niet gelijk heel snel stijgt dat je minder snel last heb van hongeraanvallen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.