Bakspray & cooking spray: gezond of niet?

Food · Door Ilse

Bakspray ongezond1

Roomboter, olijfolie en vloeibare “bak & braad” zijn populaire producten om in te bakken en om ovenschalen en bakplaten mee in te vetten. Omdat deze vetstoffen echter ook veel calorieën leveren, zijn er steeds meer mensen die caloriearme alternatieven zoeken om hun gerechten mee te bereiden. Een bekend voorbeeld hiervan is “bakspray”. Dit product staat ook wel bekend als:

  • Cooking spray
  • Non-stick pan spray
  • Baking spray

Maar is dit laagcalorische goedje eigenlijk wel gezond en goed voor afvallen? Hieronder lees je het antwoord…

Bakspray: 0 calorieën?

Het belangrijkste (veronderstelde) voordeel van bakspray is dat het geen calorieën levert. Maar hoe kan dat? Het belangrijkste ingrediënt van bakspray is immers koolzaadolie, en olie bestaat uit vetzuren en vet levert calorieën!  De truc is als volgt: Omdat er met behulp van een spuitbus uiterst accuraat, extreem kleine “porties” kunnen worden afgemeten, kan de fabrikant gebruikmaken van een omstreden richtlijn…

Een portie wordt gelijkgesteld aan een spraymoment van plusminus ⅓ seconde. Zodoende bevat één portie bakspray minder dan 5 kilocalorieën en mag het product onder de noemer “0 calorieën” op de markt worden gebracht. *Zucht*

Daadwerkelijk calorie-aantal in bakspray

Zoals je je wellicht kunt voorstellen is het nagenoeg onmogelijk om ⅓ seconde te sprayen, laat staan om binnen dit moment een oppervlak te bedekken. Als je in de praktijk een ovenschaal of pan invet, ben je al snel 3 tot 6 seconden verder. Dat betekent dat een “calorieloze” bakspray tot wel 30 kilocalorieën kan leveren.

Overige nadelen van bakspray

De kunstmatige toevoegingen in bakspray zorgen ervoor dat het goedje kan fungeren als snelwerkende soprestenverwijderaar voor je badkuip of douchecabine. Ook werkt bakspray uitstekend om geplette insecten van je autoruit te verwijderen of je fietsketting te smeren. Maar even terug naar het consumptie-aspect…

Bakspray bevat allerlei voedingsadditieven zoals sojalectine (E-322), mono- en diglyceriden, dimethylpolysiloxaan (E-900), siliconen en smaakstoffen. Hoewel deze stofjes wettelijk gezien veilig zijn voor consumptie, is nog lang niet alles bekend over de (potentieel schadelijke) gevolgen ervan op langere termijn. Daarnaast bevat cooking spray zogenaamde genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) en aerosol, een alternatief voor butaangas. (bron)

Wat mij betreft kun je daarom veel beter roomboter of olijfolie gebruiken, maar dan wel met mate. Wat vind jij van bakspray? Laat hieronder een reactie achter!