Bakspray & cooking spray: gezond of niet?

Food · Door Ilse

Roomboter, olijfolie en vloeibare “bak & braad” zijn populaire producten om in te bakken en om ovenschalen en bakplaten mee in te vetten. Omdat deze vetstoffen echter ook veel calorieën leveren, zijn er steeds meer mensen die caloriearme alternatieven zoeken om hun gerechten mee te bereiden. Een bekend voorbeeld hiervan is “bakspray”. Dit product staat ook wel bekend als:

  • Cooking spray
  • Non-stick pan spray
  • Baking spray

Maar is dit laagcalorische goedje eigenlijk wel gezond en goed voor afvallen? Hieronder lees je het antwoord…

Bakspray: 0 calorieën?

Het belangrijkste (veronderstelde) voordeel van bakspray is dat het geen calorieën levert. Maar hoe kan dat? Het belangrijkste ingrediënt van bakspray is immers koolzaadolie, en olie bestaat uit vetzuren en vet levert calorieën!  De truc is als volgt: Omdat er met behulp van een spuitbus uiterst accuraat, extreem kleine “porties” kunnen worden afgemeten, kan de fabrikant gebruikmaken van een omstreden richtlijn…

Een portie wordt gelijkgesteld aan een spraymoment van plusminus ⅓ seconde. Zodoende bevat één portie bakspray minder dan 5 kilocalorieën en mag het product onder de noemer “0 calorieën” op de markt worden gebracht. *Zucht*

Daadwerkelijk calorie-aantal in bakspray

Zoals je je wellicht kunt voorstellen is het nagenoeg onmogelijk om ⅓ seconde te sprayen, laat staan om binnen dit moment een oppervlak te bedekken. Als je in de praktijk een ovenschaal of pan invet, ben je al snel 3 tot 6 seconden verder. Dat betekent dat een “calorieloze” bakspray tot wel 30 kilocalorieën kan leveren.

Overige nadelen van bakspray

De kunstmatige toevoegingen in bakspray zorgen ervoor dat het goedje kan fungeren als snelwerkende soprestenverwijderaar voor je badkuip of douchecabine. Ook werkt bakspray uitstekend om geplette insecten van je autoruit te verwijderen of je fietsketting te smeren. Maar even terug naar het consumptie-aspect…

Bakspray bevat allerlei voedingsadditieven zoals sojalectine (E-322), mono- en diglyceriden, dimethylpolysiloxaan (E-900), siliconen en smaakstoffen. Hoewel deze stofjes wettelijk gezien veilig zijn voor consumptie, is nog lang niet alles bekend over de (potentieel schadelijke) gevolgen ervan op langere termijn. Daarnaast bevat cooking spray zogenaamde genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) en aerosol, een alternatief voor butaangas. (bron)

Wat mij betreft kun je daarom veel beter roomboter of olijfolie gebruiken, maar dan wel met mate. Wat vind jij van bakspray? Laat hieronder een reactie achter!

16 comments


  • Joop

    19 mei 2018

    Sinds wij bakspray gebruiken, zijn de grilplaten van onze Tefal Optigrill gewoon schoon te krijgen en blijft er niets aan de platen plakken. Was met gewone olie wel anders!

    • Paul

      22 mei 2018

      Deze website heet dan ook Gezond’r en niet Schoon’r. ;)

  • nicky

    3 juni 2016

    Hoi. We hebben laatst bij het saunabuffet pannekoekjes gegeten in spray gebakken. Geen stank, geen vieze smaak en hij gebruikte echt niet veel. De man zei ook dat ze dit in de keuken ook gebruiken (geen vergeelde, openliggende boter die ranzig smaakt). Ik heb nog nooit iets “vies” geproefd. Dat het gezond(er) is? Weet het niet. Ik gebruik thuis “goede” boter.

  • Heleen

    5 januari 2014

    Paul, ik zou zeggen: probeer het eerst eens uit voor je commentaar geeft. Je moet natuurlijk niet op een bloedheet bakblik sprayen. En een gezonde olie kiezen die voor geschikt zijn om mee te bakken.

    • Paul

      5 januari 2014

      Ik becommentarieer niet, maar stel een vraag; ben oprecht benieuwd in hoeverre het gaat spatten en had gedacht dat je opheldering zou kunnen geven, alvorens ik het zelf ga proberen. Ik bedank je niet voor niets voor je berichtje. :)

  • Heleen

    3 januari 2014

    Las elders een recept om zelf gezonde bakspray te maken: 5 delen water op 1 deel olie naar wens (olijfolie, zonnebloemolie of wat je wilt) in een compacte plantenspray doen, even schudden en klaar! Bakspray zonder rotzooi erin. ;-)

    • Paul

      3 januari 2014

      Bedankt voor je reactie! Maar gaat dat niet enorm spatten? Olie blijft immers op water drijven en als het water vervolgens gaat koken lijkt me dat geen pretje. :P Bovendien gaat ‘olie naar keuze’ niet op. Er zijn namelijk plantaardige oliën die niet bepaald hittebestendig zijn. Olijfolie is een goede optie; zonnebloemolie al een stuk minder. Andere goede opties zijn aardnotenolie (arachideolie / pindaolie) en kokosolie (kokosvet / kokosboter). Groeten, Paul

  • lee

    26 juni 2013

    Ik heb ook eens één maal zo een spray gekocht, 2 keer gebruikt en weggegooid, bah! Terug naar de “weinig” roomboter en voor sommige dingen gebruik ik “weinig” plantaardige olie.

  • dieneke

    24 juni 2013

    Het stinkt idd heel erg en het smaakt ook smerig. Vind ook dat je bakblik er een laagje op krijgt wat je er niet meer afgewassen krijgt.

    • yvette

      24 juni 2013

      Dat had ik de eerste keer ook, maar na 2 keer goed afwassen met de hand en Dasty (Wibra) was hij weer schoon. Maar dat heb ik maar bij 1 bakblik, de rest niet…

  • Beertje

    24 juni 2013

    Hallo Lieve Mensen, Wanneer komt er nu eens een iemand die de kolder verhalen van de Margarine fabrikanten aan de kaak stelt, en die de voordelen ven goede boter op een rijtje zet. In de Plus las ik dat je van slaolie en azijn en zout margarine kon maken… Ja, volgens mij kan je daar een soort mayonaise mee in elkaar knutselen, maar kijk maar eens op de ingrediënten op een pakje margarine, en dan op het zelfde lijstje op een pakje roomboter. Mensen in afgelegen gebieden eten wel zelf gemaakte boter, maar geen margarine en van enge ziektes van die lieden hoor je niet. Groeten, Beertje

  • Gerit

    24 juni 2013

    Eigenlijk zou alleen olijfolie moeten worden gebruikt. Het is plantaardig en bevat onverzadigde vetzuren. Door een reactie van vet en zetmeel ontstaat de “baksmaak”.

  • yvette

    24 juni 2013

    Nee, het lijkt mij ook niet gezond nee. Het busje is bijna leeg dus daarna maar gewoon boter gebruiken.

  • yvette

    24 juni 2013

    Ik gebruik de bakspray van Dr. Oetker, maar alleen voor het invetten van mijn bakblik en popcake machine. Werkt wel handig, maar het stinkt en het zit overal!

    • Cobie

      24 juni 2013

      Het is handig maar volgens mij zo synthetisch als het maar kan zijn. Ik gebruik (zo weinig mogelijk) roomboter.

  • bora

    5 april 2013

    Ik heb nog nooit geen bakspray gebruikt. Ik gebruik invetten van een bakblik altijd roomboter.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.