Je kunt veruit de meeste niet-vegetariërs / vleeseters blij maken met een goede biefstuk. Maar is rundvlees eigenlijk wel gezond en goed voor je? En wellicht nog interessanter: is het raadzaam om kalfsvlees in je dieet te houden als je wilt afvallen? Hieronder lees je alles over de voordelen en nadelen van kalfsvlees c.q. rundvlees…

Rundvlees bevat belangrijke voedingsstoffen

Rund, kalf en andere soorten rood vlees hebben de afgelopen jaren behoorlijk wat negatieve publiciteit over zich heen gekregen. Desalniettemin is rundvlees een uitstekende bron van eiwitten, B-vitamines, ijzer, zink, selenium en omega-vetzuren. Daarnaast bevordert een gematigde rundvleesconsumptie de opname van talloze andere voedingsstoffen door het lichaam.

Kalfsvlees is niet per definitie vet

Elke vleessoort levert stukken die vet zijn en stukken die mager zijn. Dit geldt voor rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, wild en gevogelte. De magerste soorten rundervlees zijn onder meer:

  • Ossenhaas (biefstuk van de haas)
  • Tournedos & chateaubriand
  • Lendenbiefstuk & kogelbiefstuk
  • Filet Mignon

Je kunt rund of kalf mager bereiden

Wanneer je een mager stukje rundvlees ook nog eens mager bereidt, krijg je relatief weinig vet en calorieën binnen. Je kunt rundvlees bakken, braden, grillen of barbecueën, al dan niet met een beetje olijfolie of boter. Zodoende profiteer je extra van de vele eiwitten, vitamines en mineralen in rundvlees.

Rundervlees veroorzaakt geen kanker

Als je de moderne wetenschap mag geloven, dan veroorzaken zo’n beetje alle voedingsmiddelen (zuivel, brood, suiker, pinda’s etc.) kanker… Maar vrijwel al deze wetenschappelijke onderzoeken worden door tegenstrijdige studies juist weer ontkracht. De algemene opvatting is dat een gematigde consumptie van rund geen kanker veroorzaakt en de kans op kanker niet vergroot. Het is echter niet raadzaam om dagelijks een biefstuk te eten, maar dat geldt ook voor kippenvlees en varkensvlees. Kortom: eet gevarieerd, en alles met mate.

Tot slot: mager rundvlees / kalfsvlees past perfect in elk (afslank)dieet, zolang je het maar met mate eet. Laat hieronder weten wat jij vindt van rund & kalf…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.