Ken jij de “burpee” al? De burpee betreft een ongelofelijk populaire fitness-hype die zich als een lopend vuurtje verspreidt. Burpees stammen eigenlijk al uit de jaren ’30, maar deze oefening is onlangs volledig herontdekt. Als je burpee-oefeningen eenmaal hebt gedaan, vergeet je deze fitnessoefening gegarandeerd nooit meer.
Je kunt burpee-oefeningen gebruiken als opzichzelfstaande work-out of als onderdeel van een circuittraining waarbij je klassieke krachtoefeningen zoals sit-ups afwisselt met burpees. Hierbij alles wat je moet weten over burpee-oefeningen…
Burpee-oefeningen…
De burpee ziet er relatief onschuldig uit, maar hij is lood- en loodzwaar. Je zet namelijk al je spieren in je lichaam aan het werk, inclusief je hartspier. Vandaar ook dat de burpee zowel bij krachttraining als bij cardiofitness wordt ingezet. Al met al zijn burpees ideaal voor zowel spieropbouw en “toning” als voor calorieverbruik en vetverbranding.
Voor zover bekend zijn burpees vernoemd naar de Amerikaanse wetenschapper Royal H. Burpee. Hij ontwikkelde de zogenaamde “Burpee Test” om iemands behendigheid en coördinatievermogen te meten.
Uitvoering van burpees
De burpee-oefening wordt als volgt uitgevoerd: ga rechtop staan en buig helemaal door je knieën tot in een volledige hurkstand. Zet je handpalmen tegen de grond. Spring met je voeten naar achteren terwijl je je volledige lichaam richting de vloer beweegt in een push-up. Spring met je voeten terug richting je handen zodat je opnieuw in de hurkstand terechtkomt. Spring tot slot met je armen boven je hoofd zo hoog mogelijk richting het plafond. De dame in onderstaand filmpje voert burpee-oefeningen uit als een heuse professional:
Tip: op Wikipedia vind je een enorme lijst met variaties op de klassieke burpee-oefening.
Tot slot
Als je graag aan krachttraining doet, maar door de bomen het bos niet meer ziet, dan is de burpee jouw oplossing. Als je burpees eenmaal onder de knie hebt, kun je de rest namelijk vergeten. Nou ja, zo goed als…
Wat vind jij van burpee-oefeningen? Deel je mening in een reactie hieronder!
2 Reacties
Lood- en loodzwaar, denk dat je een goede conditie moet hebben, misschien ff iets te hoog gegrepen voor beginners.
Beste Cobie, Je kan in het begin in plaats van de sprong naar achter, deze vervangen door naar achteren en naar voren te stappen. Het uitstrekken kan ook zonder sprong. Als vervanging daarvan kan je je uitstrekken door op je tenen te gaan staan. Zeker als je wat zwaarder bent of weinig conditie hebt, is dit op deze manier goed te doen, zonder je gewrichten al te veel te belasten. Uiteindelijk zal je de oefening ook zo kunnen uitvoeren als op het filmpje. Ik gebruik deze oefening al jaren met mijn sportlessen, voor iedere leeftijdsgroep en conditie, geeft goede resultaten.