Als je langdurig getraind hebt en er vervolgens mee stopt, ga je niet terug naar af. Begin je opnieuw met trainen, dan kom je namelijk betrekkelijk snel weer terug op je oude niveau. Dit fenomeen wordt ook wel spiergeheugen oftewel ‘muscle memory’ genoemd…
Werking ‘muscle memory’
Spieren hebben de eigenschap zich aan te passen aan de omstandigheden waaronder ze verkeren. Dit aanpassingsvermogen is het uitgangspunt voor ‘supercompensatie’. Supercompensatie houdt in dat de spieren die je boven een bepaald trainingsminimum gebruikt, de neiging hebben om zich te herstellen boven het oorspronkelijke niveau. Zodoende worden spieren na een intensieve training groter/krachtiger/efficiënter dan daarvoor.
Als je bijvoorbeeld met regelmaat hardloopt, zullen je spieren na verloop van tijd beter in staat zijn om zuurstof op te nemen, energie te leveren etc.
Spiergeheugen bij krachttraining
Dankzij krachttraining neemt de maximale spierkracht toe doordat de spiervezels groter worden (= hypertrofie). Als je je spieren daarentegen minder of niet gebruikt, zullen de spiervezels krimpen (= atrofie). Een ervaren sporter beschikt over het vermogen om een verlies aan spiervolume en spierkracht in korte tijd terug te winnen. (bron)
Satellietcellen
De spiercellen met de meeste celkernen kunnen de meeste spiereiwitten aanmaken en zodoende het snelste groeien. Bij spiergeheugen en spiergroei spelen zogenaamde satellietcellen een belangrijke rol. Als je “te intensief” traint, krijgen je spieren namelijk onvoldoende tijd om zich te herstellen, In dat geval zullen je satellietcellen ertoe worden aangezet extra celkernen te doneren aan de spiercellen die het moeilijk hebben. (bron)
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het deze “celkerndonatie” is die ervoor zorgt dat beschadigde spiervezels groeien. Het is echter nog niet geheel duidelijk hoelang het spiergeheugen (de extra celkernen) blijft bestaan, maar waarschijnlijk twee jaar of langer!
Tot slot
In de praktijk kun je niet zo heel veel met muscle memory. Toch is het goed om je te realiseren dat de moeite die je nu in krachttraining stopt, nog heel lang nut blijft hebben. Het kan je bovendien motiveren om opnieuw te beginnen met sporten indien je gestopt bent. Of om “in het vooruit te trainen” nu je er (nog) toe in staat bent.
Heb jij ook gemerkt dat spieren de draad gemakkelijk weer oppakken, zelfs na een langdurige pauze? Deel jouw ervaring hieronder!