Als je langdurig getraind hebt en er vervolgens mee stopt, ga je niet terug naar af. Begin je opnieuw met trainen, dan kom je namelijk betrekkelijk snel weer terug op je oude niveau. Dit fenomeen wordt ook wel spiergeheugen oftewel ‘muscle memory’ genoemd…

Werking ‘muscle memory’

Spieren hebben de eigenschap zich aan te passen aan de omstandigheden waaronder ze verkeren. Dit aanpassingsvermogen is het uitgangspunt voor ‘supercompensatie’. Supercompensatie houdt in dat de spieren die je boven een bepaald trainingsminimum gebruikt, de neiging hebben om zich te herstellen boven het oorspronkelijke niveau. Zodoende worden spieren na een intensieve training groter/krachtiger/efficiënter dan daarvoor.

Als je bijvoorbeeld met regelmaat hardloopt, zullen je spieren na verloop van tijd beter in staat zijn om zuurstof op te nemen, energie te leveren etc.

Spiergeheugen bij krachttraining

Dankzij krachttraining neemt de maximale spierkracht toe doordat de spiervezels groter worden (= hypertrofie). Als je je spieren daarentegen minder of niet gebruikt, zullen de spiervezels krimpen (= atrofie). Een ervaren sporter beschikt over het vermogen om een verlies aan spiervolume en spierkracht in korte tijd terug te winnen. (bron)

Satellietcellen

De spiercellen met de meeste celkernen kunnen de meeste spiereiwitten aanmaken en zodoende het snelste groeien. Bij spiergeheugen en spiergroei spelen zogenaamde satellietcellen een belangrijke rol. Als je “te  intensief” traint, krijgen je spieren namelijk onvoldoende tijd om zich te herstellen, In dat geval zullen je satellietcellen ertoe worden aangezet extra celkernen te doneren aan de spiercellen die het moeilijk hebben. (bron)

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het deze “celkerndonatie” is die ervoor zorgt dat beschadigde spiervezels groeien. Het is echter nog niet geheel duidelijk hoelang het spiergeheugen (de extra celkernen) blijft bestaan, maar waarschijnlijk twee jaar of langer!

Tot slot

In de praktijk kun je niet zo heel veel met muscle memory. Toch is het goed om je te realiseren dat de moeite die je nu in krachttraining stopt, nog heel lang nut blijft hebben. Het kan je bovendien motiveren om opnieuw te beginnen met sporten indien je gestopt bent. Of om “in het vooruit te trainen” nu je er (nog) toe in staat bent.

Heb jij ook gemerkt dat spieren de draad gemakkelijk weer oppakken, zelfs na een langdurige pauze? Deel jouw ervaring hieronder!

11 Reacties

  1. Ik ben een jaar of 4 gestopt met trainen heb ondertussen wel altijd gezond gegeten tussendoor en wat blijkt dat ik nu zwaarder in spiermassa ben teruggekomen als dat ik ooit ben geweest het enige is dat ik net weer begonnen ben met trainen nu zo’n 6 weken en ik niks aangekomen ben in die hele tijd en zou graag wat meer willen weten over hypertrofie als dat plaats vind gaan je cellen zich dan iets meer vullen met een bepaald vocht waardoor je dan van de een op andere dag gespierder bent?

    • Op deze vraag is helaas geen eenduidig antwoord te geven, aangezien de mate van spiergeheugen en de effectiviteit van hervatting enorm afhankelijk zijn van allerlei individuele factoren (spiermassa, vetmassa, metabolisme, dieet, exact bewegingspatroon, et cetera).

    • Denk 2 a 3 maanden me juiste voeding mist je niet dertig kilo ben afgevallen meestal raak je maar 10% VAN JE MASSA KWIJT

  2. Ik trainde vanaf mijn 17e tot en met mijn 22e. Toen ben ik 2,5 jaar gestopt en ook door drugsgebruik etc. van 85 kilo naar 75 kilo gegaan. Nu ben ik 24 (bijna 25) en sinds 1,5 maand weer aan het trainen. Iedereen zei aan het begin ‘Zo, wat is er met jou gebeurd? Je bent super dun geworden.’ Nu, na 1,5 maand trainen ben ik 5 kg aangekomen (en het is spiermassa geen vet; m’n vetpercentage ligt rond de 12%) en ik weeg nu 80 kilo. Veel mensen in de sportschool willen nu tips van mij en ze vragen hoe het kan dat ik zo snel groei. Ik kan ze alleen niet helpen want gelukkig heb ik last van spiergeheugen. :-) In mijn geval werkte het spiergeheugen 2,5 jaar later nog steeds.

  3. Hallo, Ik ben nu 57 jaar en 20 jaar geleden gestopt met bodybuilding. Heb 11 jaar getraind, waarvan 8 jaar gekuurd. Na het stoppen ben ik geleidelijk aan zo’n 25 kilo afgevallen met behoorlijk wat problemen, waaronder het uitvallen van mijn testosteronaanmaak. Zal jullie daar niet lastig mee vallen… Waar het om gaat is dat ik nu door mijn werk weer tijd heb om te trainen en dat ook systematisch weer doe. Wat mij opvalt is dat ik weer zo gauw volume krijg! Na zo’n 45 minuten trainen sta ik zo strak als wat en na een maand ken ik mezelf niet meer terug en dat is niet overdreven. Wil hiermee alleen aangeven dat mijns inziens spiergeheugen langer blijft dan een paar jaar; in mijn geval 20 jaar. Ik hoop dat ik met dit bericht een bijdrage heb kunnen leveren. Groetjes, Ruud

    • Hallo Ruud, Misschien dat het nog uitmaakt hoe langdurig en hoe intensief je traint; dus dat de capaciteit van je spiergeheugen toeneemt naarmate je vaker, langduriger, intensiever en over een langere tijdsspanne traint… Hopelijk laten er meer mensen een vergelijkbaat bericht achter voor vergelijkingsmateriaal. :) Groeten, Paul

    • He ouwe, ‘K had kunnen langsrijden bij jullie huis, maar dacht ‘k zoek je via internet op mijn telefoon. Misschien kunnen we nog eens een praatje maken. ‘K word binnenkort 31, ben getrouwd, heb twee jonge kindjes. Alles gaat goed. En hoop bij jullie ook! Zou graag nog eens een normaal gesprek met je willen aangezien jij mij toch gemaakt hebt en ’t leven al zo kort is. Ik hoop dat je dit leest en ervoor openstaat.

    • he ik ken mij daar helemaal in heb vanaf mijn 21 jaar getraind (bodybuilding) tot mijn 50 jaar dus 29 jaar (ik ben behoorlijk uitgezet borstomtrek 138 cm biceps 48cm) weeg 114 kg en behoorlijk struis vroeger was ik small (gewoon 78 kg) nu ben ik terug aan het trainen en heb na 1 maand terug massa en de hardheid , ik ben nooit helemaal af gegaan (altijd gespierd gebleven) is zij een dokter mij (je hebt door jong te beginnen een basis spieren en torso uitgebouwd) en dat blijft is ook zo al train je nooit meer (ik wil ieder zeggen wat je traint daar hou je altijd spieren van over) die zetten uit en gaan nooit terug naar krimp ik ben het bewijs daarvan groet Marc

    • Bij mij soortgelijke ervaring. 48 jaar en van m’n 20 – 36 zwaar getraind en gekuurd. Het gaat inderdaad met sprongen vooruit na 12 jaar op non-actief… :-)

  4. Mijn ervaring is dat je spieren inderdaad de draad weer makkelijk oppakken na een langdurige pauze. Ik sport al zo’n 7 jaar, maar door ziekte en/of blessures ben ik weleens genoodzaakt geweest om pauzes in te lassen. De langste pauze die ik gemaakt heb, is een pauze van dik een halfjaar geweest. Echter, toen ik na dat halfjaar weer ging sporten, heb ik weinig tot geen last van spierpijn gehad. Bovendien bleef ik tijdens die pauze redelijk op mijn gewicht te zijn blijven staan. Dus ja… ik geloof wel dat er zoiets als “muscle memory” bestaat.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.