DDD zeep heeft een bijna mythisch karakter als het aankomt op puistjes, acne en huidverzorging. DDD zeep wordt allang niet meer verkocht in Nederland, maar desalniettemin zijn er nog veel mensen naar op zoek. Reacties en berichten op weblogs en forums zoals deze houden de onaantastbare reputatie van DDD zeep in stand:

Zelfs op haar 85e werd mijn moeder nog geroemd om haar prachtige, gave huid. Het enige wat ze deed was haar gezicht wassen met DDD-zeep van enkele ouderwetse guldens en voeden met eenvoudige Zwitsal zalf.

Maar is DDD zeep echt zo werkzaam, en zo ja, waar kun je DDD zeep nog kopen? Hieronder lees je alles over DDD zeep…

DDD zeep – Werkzame stof: triclocarban

DDD zeep bevat de werkzame stof ‘triclocarban’. Triclocarban is vergelijkbaar qua samenstelling met de stof ‘triclosan’. Beide stoffen hebben een antibacteriële (bacterie-dodende) en antifungale (schimmel-dodende) werking en worden daarom ook wel “biociden” genoemd. DDD zeep is echter geenszins uniek. De werkzame stof die in DDD zeep zit, zit namelijk in allerlei huidproducten en schoonmaakmiddelen.

Waarom DDD zeep een legendarische reputatie heeft, is niet geheel duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid komt het doordat DDD zeep in de jaren ‘40 een van de allereerste middelen van zijn soort was. Zo’n beetje iedere antibacteriële handzeep of gezichtsreiniger bevat echter óf triclosan óf triclocarban. Er is dus niets speciaal of uitzonderlijk aan DDD zeep. (bron)

Nadelen van DDD zeep

DDD zeep is eigenlijk een verouderd product. Het is antibacterieel en antifungaal, maar niet voor je gezicht bedoeld. Moderne gezichtsreinigingsproducten bevatten doorgaans povidonjodium of chloorhexidine. Ook dit zijn relatief agressieve producten, maar ze zijn veel effectiever in het verwijderen van bacteriën van de huid dan DDD zeep.

Sinds oktober 2009 mag triclocarban niet meer als biocide worden gebruikt in huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals DDD zeep; althans niet binnen de Europese Unie. Waarom dit precies het geval is blijft onduidelijk, maar triclocarban stof zou in verband zijn gebracht met gebracht met groeistoornissen, leververgiftiging en kanker. Om die reden worden triclosan en triclocarban voornamelijk nog gebruikt als ontsmettingsmiddel in ziekenhuizen. Vandaar ook dat DDD zeep niet of nauwelijks nog verkrijgbaar is in Nederland. (bron)

Alternatieven voor DDD zeep

Ons advies is als volgt… Gebruik een desinfectans op basis van ethanol oftewel “hand-alcohol” voor een snelle & effectieve ontsmetting van je handen. Of was je handen regelmatig, grondig & minstens 30 seconden per keer met een blok “gewone”, niet-antibacteriële handzeep en warm water. Onderzoek wijst uit dat dit de beste methode is om bacteriën van je handen te verwijderen.

Gebruik bij voorkeur een milde gezichtsreiniger voor je gezicht… En vooral géén agressieve, antibacteriële middelen met zeep, conserveringsmiddelen of alcohol. Deze drogen je gezichtshuid namelijk uit en bevorderen zodoende acne en infecties. Het allerbelangrijkste is dat je je handen en gezicht na het wassen afdroogt met een schone, droge handdoek. Klamme, gebruikte handdoeken zijn namelijk heuse bacterie-nesten!

Tot slot

Als je per se DDD zeep wilt hebben, Google dan eens op ‘DDD soap’. Op Amerikaanse websites vind je her en der aanbieder die nog altijd DDD zeep verkopen.

Wat vind jij van DDD zeep en triclocarban? Laat hieronder je reactie achter…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.