Diëten op basis van calorieën tellen

Calorieën tellen is één van de oudste dieetmethodes die er is… Voedingswaren en dranken bevatten voornamelijk eiwitten, koolhydraten, vetten, alcohol en water. De eerste 4 leveren energie in de vorm van calorieën. De calorieën die je lichaam niet verbrandt of als bouwstoffen gebruikt, worden opgeslagen in je lichaam (onder andere als vetreserves). Van een teveel aan calorieën kun je dus dik worden. Calorieën tellen kan je helpen om je calorie-intake binnen de perken te houden, waardoor je niet dikker wordt of zelfs afvalt.

Caloriewijzers & calorietabellen

Het principe is als volgt: als je een kant-en-klaar product in de supermarkt koopt, kijk je in de calorietabel op de verpakking. Je berekent vervolgens het aantal calorieën van de hoeveelheid product die je eet, drinkt of in een gerecht verwerkt. Als een zak drop van 500 gram 500 kilocalorieën bevat, en je eet 50 gram, dan noteer je dus 50 kilocalorieën. De kilocalorieën van rauwe, onbewerkte producten kun je vinden in zogenaamde calorietabellen. Calorietabellen zijn verkrijgbaar in boekvorm, maar ook volop beschikbaar via internet.

Maximaal aantal calorieën

Als je een dieet volgt waarbij je calorieën telt, dan noteer je iedere dag de calorie-aantallen van alles wat je eet en drinkt. Aan het eind van de dag reken je het totale aantal calorieën van die dag uit. Als je een “calorieën tellen dieet” volgt, dan dien je ervoor te zorgen dat je het maximaal toegestane aantal calorieën van het desbetreffende dieet nooit overschrijdt. Calorieën tellen is om die reden behoorlijk tijds- en arbeidsintensief.

Verschillende “calorieën tellen diëten

Niet elk “calorieën tellen dieet” is hetzelfde. Vooral het maximale aantal calorieën verschilt enorm per dieet. Er zijn calorieën tellen diëten waarbij je dagelijks maximaal 800 calorieën mag nuttigen, maar er zijn er ook die 2500 calorieën per dag toestaan. Daarnaast zijn er diëten op basis van calorieën tellen waarbij je, naast je maximale calorie-intake, aanvullende dieetregels en –richtlijnen moet opvolgen.

Hieronder vind je een overzicht van alle diëten uit de Gezondr diëtenlijst waarbij je calorieën moet tellen:

100 calorieën dieet
1200 calorieën dieet
Balans Slankclub
BodySense Dieet
Calorieën dieet
Dieet Slim Plan

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.