Soms is het moeilijk om zeker te weten wat je redelijkerwijs van je partner kunt verwachten:

Moet je elk berichtje bij de eerste gelegenheid beantwoorden? Moet hij elk weekend tijd maken om met je uit te gaan? Moet je elke keer dat je uitgaat de rekening 50-50 delen?

Maar voor je deze specifieke vragen kunt oplossen, moet je eerst de basics vaststellen – de dingen die je, met zekerheid, van elke goede relatie moet vragen.

Of je nu al eerder een relatie gehad hebt of dit je eerste is, hier zijn een paar basics die essentieel zijn voor een gezonde relatie.

1. Wederzijdse intimiteit

koppel-intiem-bed-seks

Gezonde romantische relaties laten ruimte en wederzijds respect toe voor intimiteit en verbinding. Partners zijn in staat gezonde grenzen te stellen en openlijk te praten over emotionele en lichamelijke verlangens en hoe dat er in hun relatie uitziet. Dit omvat ook praten over seks met condooms, zoals over wat je wel en niet wilt en wat goed voelt (of niet). Dit vraagt aandacht en voortdurende communicatie in gezonde relaties.

Als een of beide partners zich beschaamd voelen of niet bereid zijn te zeggen hoe ze zich voelen, omdat ze bang zijn dat hun partner misschien niet luistert of er niets om geeft, kan dat intimiteit eerder stressvol dan plezierig maken. Als de behoeften en wensen van een partner genegeerd worden of als ze in situaties geduwd worden die verontrustend of ongewenst zijn, is dat een teken van mishandeling.

Tip: voor condooms kun je terecht op condooms.nl

2. Open communicatie

Een kenmerk van een gezonde relatie is het vermogen om open te communiceren. Partners moeten kunnen praten over hoe ze zich voelen en zich in elkaar kunnen inleven.

Als het moeilijk is om ware gevoelens met de ander te delen, kan dat betekenen dat er meer vertrouwen moet worden opgebouwd. Gevoelens achterhouden kan betekenen dat we niet zeker zijn hoe de ander zal reageren of dat we bang zijn veroordeeld te worden. Vaak, vooral in een nieuwe relatie, betekent het dat we nog aan het leren zijn hoe we effectief met elkaar kunnen communiceren.

Communicatie kan echter ongezond worden als de ene partner in de relatie de behoefte voelt om de gedachten of het gedrag van de ander te beïnvloeden. In deze situatie kan het nuttig zijn om grenzen te stellen. Je behoeften uitspreken en je grenzen benoemen zijn maar twee voorbeelden van gezond grenzen stellen, en een gezonde relatie is er een waar grenzen worden geëerbiedigd.

3. Vertrouwen

Het is belangrijk om relaties buiten onze romantische relaties te onderhouden om een sterk support-systeem te hebben. In gezonde relaties vertrouwen significante anderen elkaar. Vertrouwen heeft te maken met de wetenschap dat iemand zal doen wat hij zegt. Het kan ook betekenen dat elke persoon in de relatie zich vrij voelt om tijd door te brengen met andere mensen in zijn leven, zoals vrienden en familie.

Een relatie kan ongezond worden als de ene persoon zich jaloers voelt, telkens als zijn partner met andere mensen in zijn leven praat of er tijd mee doorbrengt. Als de ene partner de ander voortdurend beschuldigt van flirten of tegen zijn partner zegt dat hij niet met een ander in zijn leven mag praten of omgaan, kunnen dit tekenen zijn van mishandeling en wantrouwen. Dit soort gedrag kan leiden tot gevoelens van isolement en symptomen van depressie of angst.

4. Luisteren en je gehoord voelen

koppel-knuffel-liefde-man-vrouw

Dat iemand naar ons luistert en dat we ons gehoord voelen is belangrijk. In een gezonde relatie moeten beide mensen zich betrekkelijk op hun gemak voelen bij het ter sprake brengen van problemen, bij het zich uiten en bij het luisteren naar elkaar. Hoewel niet elk gesprek gemakkelijk zal zijn, moeten beide partners het gevoel hebben dat ze gehoord worden.

Wanneer iemands gevoelens of behoeften genegeerd of niet gerespecteerd worden, kan de relatie daaronder lijden. Het is belangrijk dat beide partners ruimte maken voor de ander. Compromissen sluiten en voortdurend communiceren zijn de sleutel tot het respecteren van elkaars gevoelens, behoeften en waarden. Maar compromissen moeten niet altijd eenrichtingsverkeer zijn.

Als de ene partner de ander actief niet respecteert, negeert of vernedert, is dat misbruik. Partners die zich zo gedragen kunnen ook iemands ideeën of gevoelens met minachting behandelen.

5. Meningsverschillen uitpraten

Onenigheid en conflicten zijn normaal in elke relatie. Het is gebruikelijk dat we andere voorkeuren, overtuigingen en waarden hebben dan onze partner. In sommige gevallen kunnen conflicten een teken zijn dat er iets moet veranderen binnen een relatie.

Vaak lopen koppels die conflicten negeren of vermijden het risico geconfronteerd te worden met grotere spanningen en onvervulde behoeften. De manier waarop koppels op conflicten reageren is echter belangrijker dan het conflict zelf.

Een meningsverschil op een gezonde manier verwerken door respectvol te praten en te luisteren om elkaar te begrijpen is een belangrijk onderdeel van elke relatie, of het nu met een vriend, familielid of partner is. We kunnen er niet van uitgaan dat iemand een kwestie vanuit ons gezichtspunt kan zien.

Als meningsverschillen vaker wel dan niet in ruzies uitmonden, is het misschien tijd om te evalueren hoe je met elkaar communiceert. Probeer “ik” uitspraken te gebruiken om de taal te verzachten en assertieve communicatie te gebruiken. Bijvoorbeeld: “Ik zou graag willen dat je daarmee ophoudt,” is een gezondere manier om te zeggen “je moet daarmee ophouden.”

Als conflicten escaleren en moeilijk op te lossen aanvoelen, kan dat er soms toe leiden dat we bang zijn om het oneens te zijn met onze partners, omdat dat de woede, het misbruik of het geweld van een partner kan uitlokken. Partners kunnen tijdens meningsverschillen hun toevlucht nemen tot het kleineren van de ander. Dit zijn allemaal tekenen dat het tijd kan zijn om steun te zoeken.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.