Met de term ‘huidflora’ wordt het geheel aan micro-organismen op de lichaamshuid & gezichtshuid bedoeld. Het gaat hierbij om de aanwezigheid van miljarden “normale” bacteriën die permanent aanwezig zijn op het huidoppervlak van een gezond individu… En dus niet om bacteriën die afkomstig zijn uit externe bronnen en bij het reinigen van de huid worden verwijderd.

Beschermingsfunctie van de huid

Een gezonde, onbeschadigde huid vormt een ondoordringbare barrière voor bacteriën en virussen. Een beschadigde huid doet deze barrièrefunctie afnemen, waardoor schadelijke bacteriën, virussen, schimmels en parasieten in de huid kunnen dringen. Kolonisatie door schadelijke micro-organismen leidt meestal tot huidinfecties en/of systemische infecties. Denk maar eens aan ontstoken wondjes of straatvuilvergiftiging.

Residente huidflora

De huid van een ongeboren baby is steriel. De menselijke huid wordt voor het eerst besmet door de bacteriën in het geboortekanaal van de moeder. Vervolgens zorgt contact met de omgeving (verzorgers, kleding, beddengoed, lucht etc.) voor verdere kolonisatie van bacteriën op de huid. Met de huidflora worden de bacteriën bedoeld die uiteindelijk permanent op het huidoppervlak aanwezig blijven. Dit wordt ook wel de ‘residente huidflora’ genoemd.

Residente huidflora = extra bescherming

De samenstelling van de residente huidflora verschilt per lichaamsdeel. De huidflora van een bepaald stukje huidoppervlak is dan ook niet representatief voor de huidflora als geheel. De residente huidflora vormt uiteindelijk een afweermechanisme tegen indringers. De huidbacteriën beschermen je lichaam onder meer door bij te dragen aan de productie van talg en bacteriocines. De “vriendelijke” huidflora zorgen er bovendien voor dat er simpelweg minder plek is voor schadelijke bacteriën.

Douchen & baden

De residente huidflora wordt doorgaans niet aangetast door douchen of baden. Residente huidbacteriën hechten zich namelijk met weerhaakjes aan de huid. Antibacteriële middelen zoals handalcohol en desinfecterende handzeep kunnen het microbiële evenwicht van de huidflora echter wel verstoren. Deze teloorgang is meestal tijdelijk en de huidflora zullen zich dan ook na verloop van tijd herstellen.

Transiënte huidflora

Met transiënte huidflora wordt het geheel aan bacteriën bedoeld die zich tijdelijk op de huid kunnen koloniseren. De transiënte huidflora is doorgaans een afspiegeling van het contact dat de huid heeft gemaakt met de omgeving. De transiënte huidbacteriën kunnen doorgaans gemakkelijk worden verwijderd door het reinigen van het huidoppervlak.

Sommige transiënte huidflora kunnen echter problemen veroorzaken. Zo zijn er schadelijke “opportunisten” die toeslaan bij een verzwakte weerstand of een beschadiging van het huidoppervlak. Hoe beter de weerstand, huidkwaliteit & algehele gezondheid, des te minder kans dat transiënte huidflora infecties veroorzaken. Dit is meteen de reden waarom bepaalde ziekenhuis-patiënten een relatief grote kans hebben om een “ziekenhuisbacterie” op te lopen.

Wat doe jij om de huidflora gezond te houden? Gebruik jij met opzet niet-agressieve huidverzorgingsproducten, cosmetica & reinigingsmiddelen? Of laat jij de huidflora lekker op zijn beloop? Geef hieronder je reactie!

4 Reacties

  1. Zijn er wetenschappelijke bronnen bij dit stukje tekst? Leuk informatief stukje, ik heb verder niks negatiefs te melden natuurlijk. :)

    • Concrete wetenschappelijke bronnen t.a.v. huidflora heb ik zo 1-2-3 niet bij de hand, maar als je meer wilt weten over huidflora, google dan gewoon even op ‘skin microbiome research’ en ‘skin microbiota research’… Via Google Scholar zijn talloze wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp te vinden.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.